Malo su stedjeli i nisu baš računali i na potres i na tsunami...
Malo su stedjeli i nisu baš računali i na potres i na tsunami...
M4X idi širit svoju religiju negdje drugdje, totalno si nepismen i neupućen a našo si se bit prorok.
http://www.tportal.hr/scitech/znanost/116691/Zasto-se-ne-trebamo-bojati-japanskog-cernobila.html
http://bravenewclimate.com/2011/03/13/fukushima-simple-explanation/
1. Na temelju čega nisu dobre? U kojem smislu?
2. L O L
3. Tebi ne treba struja? Očito živiš u srednjem vijeku što se može zaključit po načinu pisanja i ponašanju.
4. One u Japanu ti smetaju, a ove "naše" ne?
A i izvor informacija ti je prvoklasan...
ne da mi netreba ali šta je previše je previše,ja sam za energiju vode
2. L O L
3. Tebi ne treba struja? Očito živiš u srednjem vijeku što se može zaključit po načinu pisanja i ponašanju.
A ja sam za opće stanje nirvane i mir u svijetu, pa ne feljmam tu i pravim se pametan
nevjerojatno. pa kak se ne predvidja da u slucaju potresa je moguc tsunami?
Pa moguće je, uostalom i predvidjeli su. Potres je nemoguće predvidjet, a tsunami dolazi jako brzo nakon potresa i nemoguće je tako brzo evakuirati stanovništvo. U tome je problem.
2. L O L
ti si jedan od ovih u crnom XD
Ma ja se malo šalim, ali dosta ga napadaju vezano uz teorije.
FYI - Paar je fizičar, a ne energetičar, i u životu nije radio u NE.
Doduše nije ni klimatolog, ali to ga ne sprečava da i tu iznosi svoje opservacije.
Volio bih čuti kakva će se to strahota, izuzev ekonomske za vlasnika elektrane, dogoditi u slučaju da se rastali gorivo i izlije se u kontejner ispod posude (pod uvjetom da upumpavanje tona i tona mora ne uspije ohladiti primarnu posudu)? Paar je ostao nedorečen, očito smatra da je "prestravično" da nam i to objasni.
BTW, u incidentu TMI jezgra se rastalila i dogodilo se - što? Ništa po okoliš, veliki ekonomski gubitak za vlasnika elektrane.
http://nuklearno-drustvo.hr/hr/home.html
Koliko ja vidim, jedini stvarni problem Japancima sada je lokalna nestašica goriva zbog koje im pumpe kojima upumpavaju more oko jezgre povremeno prestaju raditi.
Znam tko je Paar i komuniciram s njegovim protivnikom, najpoznatijim astrofizičarom u gradu. Dosta je alergičan na Paara i njegove teorije i način na koji percipira znanost. Obojica su fizičari, a klime su se doticali u kontekstu svemirskih utjecaja, ne lokalnih zemaljskih.
Inače, navodno ove elektrane nemaju "core catcher" i jezgra bi se navodno mogla rastaliti vani, u atmosferi, a ne u tlu, što bi rezultiralo eventualnim raspršivanjem radioaktivnih čestica. Navodno.
Znam tko je Paar i komuniciram s njegovim protivnikom, najpoznatijim astrofizičarom u gradu. Dosta je alergičan na Paara i njegove teorije i način na koji percipira znanost. Obojica su fizičari, a klime su se doticali u kontekstu svemirskih utjecaja, ne lokalnih zemaljskih.
Inače, navodno ove elektrane nemaju "core catcher" i jezgra bi se navodno mogla rastaliti vani, u atmosferi, a ne u tlu, što bi rezultiralo eventualnim raspršivanjem radioaktivnih čestica. Navodno.
tko je njegov protivnik,željko ivezić?
Ti si troll, al' ću ti odgovorit da nije, nego D. Vinković.
http://nuklearno-drustvo.hr/attachments/117_Fukushima-daiichi%20accident.pdf
Ti si troll, al' ću ti odgovorit da nije, nego D. Vinković.
nisam troll
a dejan vinković,nemože on govorit da je paar lažljivac
jeli se gdje oglasio davor pavuna? to mi je legenda,mislim da bi popljuvao nuklearne elektrane i japance koji su ih izgradili
Opet nagađanja. Kao što rekoh, nigdje još nije objavljena točna informacija koju temperaturu rastaljene jezgre može izdržati omotač od čelika i postoji li u svakom reaktoru grafitni core-catcher. Koliko se sjećam s fakultetske fizike, grafit je jedini materijal logičan za zaštitu od takvih visokih temperatura i to sa svojih 3500 °C taljenja (koliko vidim na netu). Kako mi se čini, negdje je spomenuto da se uranske šipke tope na 3000°C, a da je u ovim reaktorima korišten i Pu da bi se povećala iskoristivost goriva te da bi se taljenjem Pu i U mogli pomiješati i izazvati fisijsku reakciju, ako ekipa ne uspije zasuti to bornom kiselinom (koja bi, sudeći po Jutarnjem) trebala hvatati neutrone.
E sad, sranje je što se (prema Indexu) zbog visokih temperatura tope cijevi kojima se upumpava morska voda pomiješana s bornom kiselinom. To znači da je temperatura već visoka i da je hlađenje otežano, ako ne i onemogućeno. Bez morske vode unutar reaktora, nema hlađenja, a bez borne kiseline nema se kako spriječiti fisijska reakcija već prisutnih neutrona s jezgrom koja se tali i miješa - Plutonij i Uran, što je najgore od svega.
Ako je temperatura dosegla 3000°C za otapanje Urana, pitanje je koliko je lako da dosegne 3500°C za taljenje grafitnog core-catchera ako ga uopće ima. Bez toga, rastopljena jezgra kroz beton ide kao kroz puding.
U najgorem slučaju, hoće li takva jezgra završiti fino vani na zraku ili u nekoj od podzemnih bazena s vodom pa se proširiti ili podzemnim rijekama ili morem, sasvim je svejedno, jer je oboje sranje. Radijacijski materijal će opet trebat zasipat betonom i čelikom u sarkofage k'o u Černobilu, a prije toga će nove doze raka vjetrovi i visoke struje raznijeti po sjevernoj polutci.
Inače ne volim katastrofičare i prognoze, al' iskreno, ne sviđa mi se sve ovo.
Dodatak: evo tražim i čitam o zaštitama za tako nešto i kaže:
- Currently the record-holder is tantalum hafnium carbide (Ta4HfC5), a refractory compound with a melting point of 4488 K (4215 °C, 7619 °F). By mixing together various metals to create alloys, even higher melting points can be achieved. The chemical element with the highest melting point is carbon, at 4300–4700 K(4027–4427 °C, 7280–8000 °F). The second highest melting point of the chemical elements is tungsten, at 3695 K (3422 °C, 6192 °F), which is why it is used as a filament for light bulbs. Sometimes tungsten is called the element with the highest melting point because carbon does not actually melt under atmospheric pressure, rather it sublimates (transitions directly from a solid to a gas) at 4000 K (3727 °C, 6740 °F). When very high melting points are desired in a piece of hardware, sometimes ceramics are used. One example is during Project Pluto in the 1950s, when American scientists attempted to create a nuclear-powered ballistic missile with an unshielded, gigawatt-level reactor. The reactor produced such immense heat that a ceramic chassis and components were necessary.
Dakle, ima li tko ideju kakav se to keramički omotač koristi za nuklearne reaktore i koje mu je talište te koju temperaturu može doseći fisijska jezgra koja se ne hladi?
Radioaktivni oblak, ki uhaja iz nuklearke Fukušima nese proti Tihemu oceanu. Oblak naj bi Evropo dosegel v dveh tednih, s seboj pa naj bi prinesel le nizko koncentracijo škodljivih snovi in s tem neznatne učinke na okolje.
Izvor partis.si
Opet nagađanja. Kao što rekoh, nigdje još nije objavljena točna informacija koju temperaturu rastaljene jezgre može izdržati omotač od čelika i postoji li u svakom reaktoru grafitni core-catcher. Koliko se sjećam s fakultetske fizike, grafit je jedini materijal logičan za zaštitu od takvih visokih temperatura i to sa svojih 3500 °C taljenja (koliko vidim na netu). Kako mi se čini, negdje je spomenuto da se uranske šipke tope na 3000°C, a da je u ovim reaktorima korišten i Pu da bi se povećala iskoristivost goriva te da bi se taljenjem Pu i U mogli pomiješati i izazvati fisijsku reakciju, ako ekipa ne uspije zasuti to bornom kiselinom (koja bi, sudeći po Jutarnjem) trebala hvatati neutrone.
E sad, sranje je što se (prema Indexu) zbog visokih temperatura tope cijevi kojima se upumpava morska voda pomiješana s bornom kiselinom. To znači da je temperatura već visoka i da je hlađenje otežano, ako ne i onemogućeno. Bez morske vode unutar reaktora, nema hlađenja, a bez borne kiseline nema se kako spriječiti fisijska reakcija već prisutnih neutrona s jezgrom koja se tali i miješa - Plutonij i Uran, što je najgore od svega.
Ako je temperatura dosegla 3000°C za otapanje Urana, pitanje je koliko je lako da dosegne 3500°C za taljenje grafitnog core-catchera ako ga uopće ima. Bez toga, rastopljena jezgra kroz beton ide kao kroz puding.
U najgorem slučaju, hoće li takva jezgra završiti fino vani na zraku ili u nekoj od podzemnih bazena s vodom pa se proširiti ili podzemnim rijekama ili morem, sasvim je svejedno, jer je oboje sranje. Radijacijski materijal će opet trebat zasipat betonom i čelikom u sarkofage k'o u Černobilu, a prije toga će nove doze raka vjetrovi i visoke struje raznijeti po sjevernoj polutci.
Inače ne volim katastrofičare i prognoze, al' iskreno, ne sviđa mi se sve ovo.
glavno da neki "fizičari" ovdje na forumu tvrde kako je sve bezazleno
japanci su napravili velike propuste a znali su šta je sve moguće
Radioaktivni oblak, ki uhaja iz nuklearke Fukušima nese proti Tihemu oceanu. Oblak naj bi Evropo dosegel v dveh tednih, s seboj pa naj bi prinesel le nizko koncentracijo škodljivih snovi in s tem neznatne učinke na okolje.
Izvor partis.si
Znači, za 2 tjedna je taj radioaktivni oblak kod nas?
Radioaktivni dim koji izlazi iz nuklearne elektrane Fukušima odlazi prema Tihom oceanu.Oblak bi Europu dosegnuo za otprilike 2 tjedna,koji bi sa sobom donio nisku koncetraciju štetnih ćestica i s tim neznatni ucinak na okolis
prevedeno tečno sa slovenskog
@ naxeem
Nakon svakog tvojeg posta, stječem dojam da će ovo uzrokovati jače posljedice nego Černobil? Ne čini mi se baš logično (s obzirom na udaljenost). Pošto nisam nešto upućen, kako će ovo uzrokovati teže posljedice po nas (ne mislim na to hoće li porasti cijena pokemon sličica nego na ovaj radioaktivni oblak)?
tak nes tak predvidjaju švedski znastvenici ali po njima nece bit nekog utjecaja
@ naxeem
Nakon svakog tvojeg posta, stječem dojam da će ovo uzrokovati jače posljedice nego Černobil? Ne čini mi se baš logično (s obzirom na udaljenost). Pošto nisam nešto upućen, kako će ovo uzrokovati teže posljedice po nas (ne mislim na to hoće li porasti cijena pokemon sličica nego na ovaj radioaktivni oblak)?
Radioaktivni oblak neće sigurno stići do nas ako nije ni onaj iz Černobila, a Japan je na drugoj strani svijeta...
http://www.24sata.hr/svijet/nova-eksplozija-u-nuklearki-na-plazi-pronasli-jos-2000-tijela-213287
na ovom linku mozete pratit najnovije vijesti u vezi krize nuklearnog reaktora i potresa
u japanu
latest news:19.12 - Iako su neki mediji prenijeli da se jezgre polako tope, UN-ov "atomski pas čuvar", izjavio je kako nema nikakvih znakova rastapanja šipki. Telegraph javlja kako je 190 ljudi ozračeno te su ih odveli na liječenje.
Dakle, ima li tko ideju kakav se to keramički omotač koristi za nuklearne reaktore i koje mu je talište te koju temperaturu može doseći fisijska jezgra koja se ne hladi?
Ne koristi se keramika već čisti čelik. Temperatura šipki sigurno nije 3.000 stupnjeva jer nema nikakvih naznaka da su izotopi teških elemenata u većim količinama u izboju pare izašli u okoliš. Za sada gotovo sva radijacija dolazi od izotopa lakih elemenata dušika16 i kesnona koji su kratkoživući. Bilo je tragova cezija i joda koji su izašli kad je puštena para iz reaktorske posude da bi se smanjio pritisak, ali i oni su kratkoživući.
Sve ti izvrsno objašnjeno ovdje:
http://bravenewclimate.com/2011/03/13/fukushima-simple-explanation/
Nek mi daju višak cezija, pa da se malo igram u kadi...
Prema onom dokumentu iz Nuklearnog drustva, ako sam dobro shvatio, nema nekih problema oko tog hladjenja, jer jedna od prvih recenica je da temperatura pada, a ne raste, mada se ne moze utjecati na brzinu.
I navodno taj odsjek energije nije neki bed jer su doveli agregate za upumpavanje hladjenja.
Zato se i preuveličava...
cijela situacija je u mnogo boljem stanju nego što se prezentira svijetu, a trollovi to puše pa šire paniku.. kao i dobar dio naših portala.
trenutno ispušteno zračenje je praktički nebitno i neštetno za okoliš i ljude.
@M4X - dosadan si već odavno
Edit: odgovor za Deux Exa
Prema ovom linku koji sam gore dao Naxu, ipak postoji problem s morskom vodom u primarnom krugu.
Naime, u tom krugu inače cirkulira destilirana voda stoga što vodik i kisik nisu "skloni" stvaranju radioaktivnih izotopa. Morska voda je prepuna raznih soli i otopljenih minerala i u krugu primarne i sekundarne radijacije i njena para će postati radioaktivna s izotopima duljeg vremena poluraspada. Kako će Japanci morati s vremena na vrijeme ventilirati reaktorsku posudu u kojoj se stvara para, to znači da bi radioaktivno onečišćenje moglo biti veće nego do sada.
Navodno će se para ispuštati mjesecima, a moguće je i godinama, iako će u neko vrijeme sigurno morsku vodu zamijeniti destiliranom.
Ovi rekatori su po svoj prilici gotovi i nikad se neće vratiti u proizvodnju.