----
Otvaram ovu temu po vlastitom nahođenju s ciljem da konačno imamo ovdje svoj kutak za podijeliti s drugima vlastita negativna iskustva po oglasnicima, nebitno bilo na koji način da ste prevareni ili ste skoro bili prevareni. Tu ćemo se raspisati o prevarantima, kojih je u zadnje vrijeme nažalost sve više i više.
Za početak, želio bih naglasiti da sam osmislio ovo kao neku vrst univerzalne teme.
To znači da ne samo da možete s ostalima podijeliti svoja negativna iskustva, već da je svaki savjet u svezi kako što izbjeći te kako se snaći u određenoj situaciji više nego dobrodošao.
Tako bi se neka osoba koja je u određenom trenutku u dvojbi ili trilemi što učiniti na njenom mjestu ukoliko sam oglas i/ili dotična osoba koja prodaje ne odaju previše znakova okej trgovca sigurno mogla lakše snaći u postavljenoj situaciji ili barem to znala pravilno pokušati. Konkretno pod tim znakovima mislim na okolišanje (bilo kako izvedeno pred očima/ušima potencijalnog kupca) nakon što se dotičnoj postavi pokoje pitanje koje mu iz bilo kojeg razloga nije ''po čifu'' (što nas kao kupce nije niti treba ikada biti briga), nekulturno izražavanje (nažalost, bez sumnje nemoguće spriječiti), ali i neke druge geste, iz kojih se može naslutiti samo zlo, a ništa dobro, primjerice prebrz ili prespor govor, zastajkivanje i nesigurnost u govoru (znak da jamačno smišlja odgovor), drhtanje vilica (gotovo nikad, ali čisto da spomenem jer danas je sve moguće), glasni uzdisaji/izdisaji pa čak i neelokventnost sl. Ovo su sve pokazatelji svojevrsne napetosti i ujedno zajedno ili odvojeno gledano gotovo pa pouzdan pokazatelj da se tu kuha neka pokvarena juha.
U principu, ovdje dakle možete pitati što god vam se prohtije u vezi prijevara i obmana putem oglasa na kakve ćemo se očito morati priviknuti u današnje vrijeme, bilo da se tiču više ljudi koje je prevareno odjedanput ili pak najčešće samo jednog jedinog pojedinca jer ne smijemo zaboraviti da je pojedinac kao jedinka ništa drugo do dio cjelokupnog društva kao kolektiva. Moramo biti složni i pomagati jedni drugima, samo tako možemo izbjeći potencijalni neugodnosti u svezi s neki, manje ili više sumnjivim oglasima. Na koncu konca, vjerujem da nam je svima u interesu suzbiti takve mućke igre. Jasno, to u potpunosti nikad nije moguće, ali da se s vremena na vrijeme može štogod takva spriječiti, na vrijeme upozoriti druge i uputiti ih dalje od prijevare, apsolutno da se može.
Jedino što treba, to je sloga i povjerenje među nama ljudima.
Osobno ću dati sve od sebe da pomognem (naravno, koliko je to u mojoj moći) gdje i kada god budem bio u mogućnosti. S druge strane, nemojte očekivati čuda od mene kao pokretača teme jer mi faks kuca na vrata pa je upitno koliko ću moći, ali potrudit ću se da nađem vremena i za ovo jer mi je zaista stalo. I vama ostalima bi također moralo biti stalo.
Naposljetku bih samo zamolio da oni koji misle previše tješiti prevarene (na bilo koji način) ili ih ne daj Bože, grditi i/ili soliti pamet istima znamo već čime, pregizu viđeno i zaobiđu temu u širokom luku. Crne ptice i pretjerane pametnice nikom nisu potrebne, to je činjenica.
Nadam se što većem odazivu i da će tema zaživjeti u punom sjaju jer nam ovo svima može biti od velike koristi. Na ovaj način, uz prijedloge i savjete drugih, iskusnijih ili jednostavno samo na trenutak mudrijih samo možemo dobiti, izgubiti baš ništa.
Bilo što adekvatno temi je dobrodošlo. Što reći - pucajte.
Toliko od mene o samoj temi.
----
EDIT
Lista s nickovima prevaranata (redovito će biti ažurirana)
BOL II njuškalo II ostalo
ammadeususs alenx2
Apolonn alonesilac
blacxy 1) apphardware
Blazen22 1) dean_kovac
bresha Dubble Team
cale 1) ivonazg91
CroL1k1n7 1) jukab
CroMaky96 jokovic
Crowolf Mrki Gamer
darkgrowler Smrtno Ozbiljan
d.mario.d Trgovina Azra
enloz hacker12345
Escudo alen1011
Fermi 1) dms1
FiCoO 1) tadicivica
fluj marinca33
gb.packers dancadany
Gigabyte091 1)
Goddish
GTR bs 1)
hazz
HellRaz0r
hrvoje_zg91
Hrvojestr
HTML5
ibmlenovo
Imbra12
Intelovac123
Jabulani 1)
koko_pu
kruskar
LFCfan 1)
Luka 1)
Luka-san
Luxy2501
maximus007 1)
microman 1)
MiNiMoY 1)
mozak3
necrod
night poison
PC Man
pork9999
puky22
puza_vk
RaZOR9111 1)
Scoot 1)
Slegy97
sokree1 1)
ThaBigNec
torsten1
vekyyy 1)
xDominikx
zah3b
100$
Većina iskustava koja nemaju link objašnjena su ovdje, ovdje i ovdje.
-------
prodavači prevaranti:
galic-mm (Varaždinska), gotovo posve sigurno prevarant
mobitelzagreb, s njuškala, više ljudi prevario ili pokušao prevariti
D.P. iz Koprivnice klik
nosonja79, s njuškala
nomen nescio iz Virovitice klik, s njuškala
Zoxius s njuškala
nomen nescio pokušao prevariti prodajom napajanja klik (v. broj kao referencu)
jtoplak - poluprevarant, samo djelomično ispoštovao dogovor klik
prevarantska ''trgovina'' mobitelima na njuškalu, nerealno niske cijene, zaboravljen naziv klik
antunbarac9191 s njuškala, prevarant na bonove
fula-10 s njuškala
nomen nescio s karakterističnom pričom i pristupom
markoo1313 s njuškala, muljator
krsto123321 s njuškala
Denilov33 s njuškala
harmunt91 s njuškala
leobilen s njuškala, 99.99% prevarant
mategrgic s njuškala
Kalina25, iz Knina, klik, novi acc na njuškalu Ionke19
C_M_S s njuškala, varao na tenisicama, imao puno oglasa, odjednom svi netragom nestali
mari3214 s njuškala
borisignacc s njuškala, klik, klik
još par nomen nescia koji su varali s mobitelima i njihovom prodajom, npr. klik
Windfaker91 s njuškala, iz Pakraca, poluprevarant ako već ne pravi prevarant, pokušava predmet prodaje prikazati kao nešto što to nije, očito koristi više accountova (klik), muljator
mogući prevaranti, ali ne mora biti:
korisnici mobitelizg88 i MobyManiaZG, oba dva s njuškala
razni oglasi u kojima je vidljiva uporaba google prevoditelja, bilo radi se o prodaji vozila ili životinja / pasa, i drugome..., npr. klik - najvjerojatnije prijevara
brojni su pokušaji prijevare s oglasnika, npr. klik
kupci prevaranti:
ima ih i koje bi se mijenjali i zamjene, a koji su prevaranti...