ma taj kamen je isto qrac ako nemaš malo bolju pećnicu da zavrti barem do 300c.
za te kućne radinosti u običnoj pećnici meni se pokazao najboljim i najlakšim za rukovat obični protvan + list papira za pečenje. protvan se grije skupa sa pećnicom, kad dosegne maksimum temp., na brzinu se izvadi van, sklizneš u protvan papir na kojem je već pizza posložena i to je to.
osim temperature, za "dobru" pizzu najvažnije je tijesto, 00 brašno je zapravo jedino koje treba koristit i idealno bi bilo da odleži cijeli dan ili neki minimum preko noći da kvasac odradi svoje.
meni je ta fora sa papirom top, vidio sam to prvi put na maturalcu na siciliji i nastavio sam do danas peći sa papirom a dodatan je plus da se tepsija ne zasere uljem pa je čišćenje minimalno.
za hrskave korice samo još premašem rubove uljem i to je to.
kamen mi je fakat nepraktičan i ima pun kuki posla oko rukovanja.
ako želite izvući maksimum onda je ovo vjerojatno najbolja procedura. kamen sa razliku od metalnog protvana akumulira toplinu, također drugačije reagira na kondenzaciju i stvaranje "vlage".
izvadite protvan vani i okrenete ga obrnuto, u pećnicu ubacite kamen i stavite da se grije, kad dostigne maks. temp. onda još barem 20-30min. neka se kamen grije. na protvan stavite papir za pečenje i na njega pizzu. na kraju otvorite pećnicu i samo "kliznete" pizzu zajedno s papirom sa protvana na kamen, vrlo jednostavno i brzo.
IMO, metal se brže zagrije, ukoliko se želi trošiti više energije da se zagrije kamen onda kamen u suprotnom metalni protvan koji se dobije sa svakom pećnicom, jedino ukoliko se "kenjka" s tijestom vadi se kamen iz pećnice kako bi se stavilo tijesto i slično, prednost kamena je što ne gubi toplinu koliko metal, ako se stavlja pizza direktno u pećnicu onda zagrijani metalni protvan, bolje provodi toplinu i prije je gubi... fizika.
Kamen je dobar ukoliko se želi nešto držati zagrijano na njemu, nikako za pizzu koja treba što višlju tempu u što kraćem vremenu. IMO. Najgora je rešetka a to se može vidjeti na dijelovima tijesta koji su na rešetki u dodiru s metalom i onim koji nisu odnosno u dodiru su s vrućim zrakom, zrak je najgori provodnik topline, opet fizika. IMO.