Pizza, diskusija

poruka: 588
|
čitano: 256.243
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
3 godine
Re: Pizza, diskusija
millennial kaže...
Apachy kaže...

ma taj kamen je isto qrac ako nemaš malo bolju pećnicu da zavrti barem do 300c.

za te kućne radinosti u običnoj pećnici meni se pokazao najboljim i najlakšim za rukovat obični protvan + list papira za pečenje. protvan se grije skupa sa pećnicom, kad dosegne maksimum temp., na brzinu se izvadi van, sklizneš u protvan papir na kojem je već pizza posložena i to je to.

osim temperature, za "dobru" pizzu najvažnije je tijesto, 00 brašno je zapravo jedino koje treba koristit i idealno bi bilo da odleži cijeli dan ili neki minimum preko noći da kvasac odradi svoje.

Hornet_93 kaže...

meni je ta fora sa papirom top, vidio sam to prvi put na maturalcu na siciliji i nastavio sam do danas peći sa papirom a dodatan je plus da se tepsija ne zasere uljem pa je čišćenje minimalno.

za hrskave korice samo još premašem rubove uljem i to je to.

kamen mi je fakat nepraktičan i ima pun kuki posla oko rukovanja.

ako želite izvući maksimum onda je ovo vjerojatno najbolja procedura. kamen sa razliku od metalnog protvana akumulira toplinu, također drugačije reagira na kondenzaciju i stvaranje "vlage".

izvadite protvan vani i okrenete ga obrnuto, u pećnicu ubacite kamen i stavite da se grije, kad dostigne maks. temp. onda još barem 20-30min. neka se kamen grije. na protvan stavite papir za pečenje i na njega pizzu. na kraju otvorite pećnicu i samo "kliznete" pizzu zajedno s papirom sa protvana na kamen, vrlo jednostavno i brzo.

IMO, metal se brže zagrije, ukoliko se želi trošiti više energije da se zagrije kamen onda kamen u suprotnom metalni protvan koji se dobije sa svakom pećnicom, jedino ukoliko se "kenjka" s tijestom vadi se kamen iz pećnice kako bi se stavilo tijesto i slično, prednost kamena je što ne gubi toplinu koliko metal, ako se stavlja pizza direktno u pećnicu onda zagrijani metalni protvan, bolje provodi toplinu i prije je gubi... fizika.

Kamen je dobar ukoliko se želi nešto držati zagrijano na njemu, nikako za pizzu koja treba što višlju tempu u što kraćem vremenu. IMO. Najgora je rešetka a to se može vidjeti na dijelovima tijesta koji su na rešetki u dodiru s metalom i onim koji nisu odnosno u dodiru su s vrućim zrakom, zrak je najgori provodnik topline, opet fizika. IMO.

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.11.2024 16:27 (notloB).
6 godina
Pizza, diskusija

papir na rešetku i u pećnicu... nema potrebe za ničim drugim

13 godina
Pizza, diskusija

Molba cijenjenim forumskim kolegama: ako naletite na kakvu primamljivu akciju za pizza pećnice, molim da postate jer sam u aktivnoj potrazi za jednom.

Također, ako sam naletim na dobru ponudu, zalijepim ju ovdje. Ocekujem Cozze 43cm za 250 eur :)

Know your limits.
Poruka je uređivana zadnji put uto 12.11.2024 21:37 (guls).
14 godina
Pizza, diskusija

vi koji koristite kamen, na koju visinu ga stavite?

najnizu ili srednju?

15 godina
Pizza, diskusija

Gledao sam ima oho-ho neku nonnu Xyz Talijanku na Youtube i od nje pokupio dobru shemu za pripremu pizze u običnoj pećnici (koja ide do 250): pečenje na dnu pećnice!

Dakle, uobičajeno tijesto (po mogućnosti dan - dva odležalo, ali ne mora, čisto radi lakšeg razvlačenja), staviti u škrovadu (tepsija, protvan), složiti nadjev i ubaciti u zagrijanu pećnicu (ali ono, baš dobro zagrijanu, na full) na samo dno (ništa rešetke). Nakon 5" zarotirati pizzu za 𝜋 i ostaviti dok nije gotova (meni ide još 4-5"). Ovo mi je otkriće jer se pizza ispeče kako treba odozdol i po rubovima, a nadjev se ne sparuši, nego ostane kako triba. Vi što nemate kamen niti posebnu peć, probajte, pa javite. Možda se iznenadite. Kao što sam i ja (uvijek pekao visoko).

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.11.2024 13:22 (Punti).
16 godina
zeryx kaže...

najnizu ili srednju?

pretpostavljam tamo gdje je najtoplije, bliže grijaču

..ja sam od nedavno počeo koristiti kamen ali nisam baš zadovoljan... iako sam grijao kamen 45 min na 300 stupnjeva ne vidim da se je dno pice zapeklo dovoljno dobro...

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.11.2024 14:34 (BoTiA).
17 mjeseci
notloB kaže...
millennial kaže...
Apachy kaže...

ma taj kamen je isto qrac ako nemaš malo bolju pećnicu da zavrti barem do 300c.

za te kućne radinosti u običnoj pećnici meni se pokazao najboljim i najlakšim za rukovat obični protvan + list papira za pečenje. protvan se grije skupa sa pećnicom, kad dosegne maksimum temp., na brzinu se izvadi van, sklizneš u protvan papir na kojem je već pizza posložena i to je to.

osim temperature, za "dobru" pizzu najvažnije je tijesto, 00 brašno je zapravo jedino koje treba koristit i idealno bi bilo da odleži cijeli dan ili neki minimum preko noći da kvasac odradi svoje.

Hornet_93 kaže...

meni je ta fora sa papirom top, vidio sam to prvi put na maturalcu na siciliji i nastavio sam do danas peći sa papirom a dodatan je plus da se tepsija ne zasere uljem pa je čišćenje minimalno.

za hrskave korice samo još premašem rubove uljem i to je to.

kamen mi je fakat nepraktičan i ima pun kuki posla oko rukovanja.

ako želite izvući maksimum onda je ovo vjerojatno najbolja procedura. kamen sa razliku od metalnog protvana akumulira toplinu, također drugačije reagira na kondenzaciju i stvaranje "vlage".

izvadite protvan vani i okrenete ga obrnuto, u pećnicu ubacite kamen i stavite da se grije, kad dostigne maks. temp. onda još barem 20-30min. neka se kamen grije. na protvan stavite papir za pečenje i na njega pizzu. na kraju otvorite pećnicu i samo "kliznete" pizzu zajedno s papirom sa protvana na kamen, vrlo jednostavno i brzo.

IMO, metal se brže zagrije, ukoliko se želi trošiti više energije da se zagrije kamen onda kamen u suprotnom metalni protvan koji se dobije sa svakom pećnicom, jedino ukoliko se "kenjka" s tijestom vadi se kamen iz pećnice kako bi se stavilo tijesto i slično, prednost kamena je što ne gubi toplinu koliko metal, ako se stavlja pizza direktno u pećnicu onda zagrijani metalni protvan, bolje provodi toplinu i prije je gubi... fizika.

Kamen je dobar ukoliko se želi nešto držati zagrijano na njemu, nikako za pizzu koja treba što višlju tempu u što kraćem vremenu. IMO. Najgora je rešetka a to se može vidjeti na dijelovima tijesta koji su na rešetki u dodiru s metalom i onim koji nisu odnosno u dodiru su s vrućim zrakom, zrak je najgori provodnik topline, opet fizika. IMO.

možda nismo bili dovoljno precizni, ali to o čemu ti pričaš se odnosi na debele željezne podloge, tipa lijevano željezo (gus) 5mm i više koje je sposobno apsorbirati dovoljnu količinu energije, a ne na protvan debljine 1-2mm. velika razlika. a tada dolazimo do toga da je ta željezna podloga osjetno skuplja od kamena...

tvojom logikom sve pizzerije bi pekle na metalu/željezu, a ne na kamenu jer kamen nije dobar za pizzu.

bubanje informacija pročitanih na internetu (ne čine nekoga stručnjakom) i godine prakse u nekom polju su dvije različite stvari.

guls kaže...

Molba cijenjenim forumskim kolegama: ako naletite na kakvu primamljivu akciju za pizza pećnice, molim da postate jer sam u aktivnoj potrazi za jednom.

Također, ako sam naletim na dobru ponudu, zalijepim ju ovdje. Ocekujem Cozze 43cm za 250 eur :)

imate sada Cozze 13" u mall.hr za 217 eura, sasvim pristojna cijena.

https://www.mall.hr/pecnice-za-pizzu/cozze-pecnica-za-pizzu-s-termometrom-5-kw-90351

13" je dovoljno za napraviti veliku pizzu.

17 mjeseci
BoTiA kaže...
zeryx kaže...

najnizu ili srednju?

..ja sam od nedavno počeo koristiti kamen ali nisam baš zadovoljan... iako sam grijao kamen 45 min na 300 stupnjeva ne vidim da se je dno pice zapeklo dovoljno dobro...

uzmi si IR pištolj za mjerenje temp. ima ih za desetak eura pa provjeri koju stvarno temp. postižeš.

8 godina
millennial kaže...

možda nismo bili dovoljno precizni, ali to o čemu ti pričaš se odnosi na debele željezne podloge, tipa lijevano željezo (gus) 5mm i više koje je sposobno apsorbirati dovoljnu količinu energije, a ne na protvan debljine 1-2mm. velika razlika. a tada dolazimo do toga da je ta željezna podloga osjetno skuplja od kamena...

tvojom logikom sve pizzerije bi pekle na metalu/željezu, a ne na kamenu jer kamen nije dobar za pizzu.

bubanje informacija pročitanih na internetu (ne čine nekoga stručnjakom) i godine prakse u nekom polju su dvije različite stvari.

Zapravo je kamen više zbog tradicionalnog načina pečenja.

I ako netko u pizzeriji peče hrpu pizza, nije lud da bude bacao na papir pa na protvanj, i čekao da se ispeče.

Ovak drže konstantnu temperaturu kamena i samo nabace brašna tu i tamo i eto ti serijske proizvodnje.

Ali istu pizzu možeš postići i u pećnici s protvanjem i papirom, samo malo drugačije metode.

Izvor: znam dobrog pizza majstora koji ti bude bacio grill rešetku na dvije cigle i na livadi iznad malo žara ispekao pizzu da budeš mislio da je iz pizzerie....

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time
Poruka je uređivana zadnji put sri 13.11.2024 15:42 (fer-de-lance).
3 godine
millennial kaže...

Ne, ne... bubanje infoa, probao, pekao, skenjario, usrao itd., iskustvo prijtelju a ne bzvz... iskustvo ... ozbiljno, nisam niti probao peći na kamenu, stručnjaci iz fizike su mi rekli, sorry, zamislio sam da su mi rekli pa postupam accordingly, kamen u krušnoj peći, ajmo reći šamotne cigle koje upijaju toplinu cjelodnevno ne možeš usporediti s pećnicom koju zagriješ pola sata prije pečenja pizze doma, realna situacija za po doma...  pa onda i ono što sam napisao gore ali ukoliko ćeš drvima zagrijavati cjelodnevno peć u pizzeriji tada nema boljeg od takve peći na drva i toplinski upijajućeg materijala, cigli ili što li već.

Btw. nadam se da je ovo ispod bilo dovoljno debilno, mogu i gore kad me se natjera...

notloB kaže...
millennial kaže...

Pizza Nazi 

Ovo je najveći razlog zašto izbjegavam pisanje po forumima, jer se uvijek nađe nekakav nadobudni pojedinac kojemu je valjda vrhunac života mlatiti praznu slamu i odvoditi svaku temu u besmislene i bespotrebne rasprave. I onda ja zbog takvih likova na kraju trošim svoje vrijeme, ali naučit ću i ja jednog dana...

Ponavljam po treći put, živimo u RH, a kod nas je valjda zadnjih 50+ godina Margarita definirana kao Pizza koja se sastoji od tijesta, šuga od pomidora i sira, na kraju se doda origano i/ili bosiljak. Isto tako kod nas u pekari i dan danas možeš kupiti burek od sira, što po tvojoj logici uopće nije burek, jer zna se što je u Bosni burek. Isto tako naš Pršut i talijanski Prosciutto su dvije različite stvari. Naš prošek i talijanski... i mogao bi tako u nedogled.

No ajmo po tvome, budimo onda dosljedni do kraja pa recimo da certificirana ("zaštićena") Margarita mora imati tijesto koje je napravljeno od Tip 00 brašna, a zatim to tijesto mora biti miješano isključivo ručno, i eto upravo smo eliminirali valjda 80% Margarita iz raznih pizzerija. No tu nije kraj, uz šug koji smo rekli da mora biti San Marzano, zna se odakle, isto tako sir nije dovoljno da je Mozzarella već to mora biti Mozzarella isključivo iz područja južnih Apenina. I eto eliminirali smo valjda još 19% Margarita koje su nam dostupne. I nikako nesmijemo zaboraviti da rub mora biti debljine od 1 do 2 cm, ako vam je rub 4-5 cm kako neki vole to nije Margarita. 

Ne mora isključivo ručno...

....

fer-de-lance kaže...

I ako netko u pizzeriji peče hrpu pizza, nije lud da bude bacao na papir pa na protvanj, i čekao da se ispeče.

Ovak drže konstantnu temperaturu kamena i samo nabace brašna tu i tamo i eto ti serijske proizvodnje.

Ali istu pizzu možeš postići i u pećnici s protvanjem i papirom, samo malo drugačije metode.

Izvor: znam dobrog pizza majstora koji ti bude bacio grill rešetku na dvije cigle i na livadi iznad malo žara ispekao pizzu da budeš mislio da je iz pizzerie....

...pa da papir je fcking izolator, možda je zrak jedini bolji izolator od njega, ali ajde da ne usereš lim, a i to pečenje na rešetki iz posta ispod mojega je bezvezno jer zrak koji je nikakav provodnik topline peče ono što se valjda "n" puta bolje ispeče u dodiru sa zagrijanim metalom, protvanom cca. mm koji prodaju u kompletu s pećnicom.

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.11.2024 16:37 (notloB).
8 godina

Ma, to kaj je papir izolator ni ne igra neku ulogu - da si skiciraš ekvivalentni toplinski krug ili kako ga već zovu, to bi bio totalno zanemarivi termalni otpor u seriji, i ne igra neku ulogu.

Zapravo je to to čar kamena, jer je on ogromni serijski otpor a ima veliki toplinski kapacitet, i ako takvu pećnicu dobro izoliraš u ostalim smjerovima onda imaš konstantne uvjete (ako dobro održavaš vatru) i rokaš van pizze ko veliki.

Ali ovo mistificiranje kamena je u rangu čudnovatih gel krema od kojih ti budu narasli ekstremiteti ako ih redovito utrljavaš itd.

Na kraju krajeva, sve se kod pizze svodi na to jel možeš dobro brašno nabavit - a to je takva lutrija da u istoj šarži istog proizvođača svako pakiranje brašna je različito (kaj me ni ne čudi jer sam živio blizu jednog proizvođača kaj ima ogromni silos, kad vidiš kak otkup funkcionira, bez ikakvih kriterija (a kad poljoprivrednicima nekaj kažeš odmah dižu vile i kolju),  još je ovo i dobro.

Čudi me da 99% brašna kod nas nema žiške masovno.

Premda, baš to kaj nema govori nekaj drugo, ali nisam lud davat 100 eura za kilu bio, eko ili kak već zovu brašna.

Jedino kaj se moram klonit kuhinje i bježat iz kuće kad žena nekaj priprema i ima hladno oružje u blizini (beštek) a brašno ne valja 

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.11.2024 16:42 (fer-de-lance).
17 mjeseci
fer-de-lance kaže...
millennial kaže...

Nije. Ili budimo precizniji to je samo jedan od manjih razloga.

fer-de-lance kaže...

Zašto bi pobogu netko to radio?

fer-de-lance kaže...

Ne. Brašno se ne baca u peć, cijela poanta je smanjiti brašno na minimum i ono se koristi prvenstveno kod rastezanja tijesta.

fer-de-lance kaže...

Volio bi to vidjeti. 

fer-de-lance kaže...

onu polugotovu iz lidla?  gle, na livadi, čistom zraku, okružen prirodom i dobrim društvom sve je daleko ukusnije. znao sam ekipi složiti običnu Alfredo paštu, jelo od 4 sastojka, pa bi ekipa bila oduševljena ne jer bi to bilo ludo dobro već radi okruženja i uvjeta... a sad s druge strane ima ljudi kojima je svako g*vno ukusno i dobro, tako da o ukusima je stvarno teško raspravljati.

notloB kaže...
millennial kaže...

Ne, ne... bubanje infoa, probao, pekao, skenjario, usrao itd., iskustvo prijtelju a ne bzvz... iskustvo ... ozbiljno, nisam niti probao peći na kamenu, stručnjaci iz fizike su mi rekli, sorry, zamislio sam da su mi rekli pa postupam accordingly, kamen u krušnoj peći, ajmo reći šamotne cigle koje upijaju toplinu cjelodnevno ne možeš usporediti s pećnicom koju zagriješ pola sata prije pečenja pizze doma, realna situacija za po doma...  pa onda i ono što sam napisao gore ali ukoliko ćeš drvima zagrijavati cjelodnevno peć u pizzeriji tada nema boljeg od takve peći na drva i toplinski upijajućeg materijala, cigli ili što li već.

Btw. nadam se da je ovo ispod bilo dovoljno debilno, mogu i gore kad me se natjera...

probao, pekao... a onda napišeš da nisi nikada koristio kamen. ok.  samo ti slušaj fizičare, oni su inače poznati kao vrhunski chefovi. 

ajmo sad ovako, većina pizzerija nema krušnu peć, ima električnu ili plinsku sa šamotnim pločama. te peći se obično griju na oko 380 stupnjeva. da bi se postigla temperatura potrebno je oko 30-35 minuta. prva pizza koja izađe iz te peći je iste kvalitete kao i zadnja, znači nema gotovo nikakve veze što se grijala cijeli dan. ono što ima veze je energetska učinkovitost takve peći, održavanje itd.

ponavljam ti sad opet, realna situacija za po doma ovisi o puno toga. što ako ćeš ispeći tri pizze za redom? i dalje je protvan bolji? gus 5-6-7-8mm nije isto što i protvan 1-2mm, kao i što kamen nije svaki isti.

ova rasprava se sad svodi na prilagođavanje i manipuliranje djelomičnim informacijama i tada svatko može reći da je u pravu jer nemamo precizno zadane vrijednosti. s moje strane gledajući klasičnu situaciju spremanja pizze kod kuće u pećnici mogu reći da je način koji sam ranije spomenuo među boljima, ali rezultat neće biti 100% bolji, radi se o nijansama. isto tako se odnosi na pripremanje prave pizze, ne kućne gdje je sredina 3-4cm debela.

ovo što pišem je osobno iskustvo iz prve ruke, ne iz desete, ne rekao mi je vrhunski picajol.

8 godina

Definiraj koja je razlika između dobre i nedobre pizze (napraviš stupac kao Moj PC sa strane ) pa probaj procijeniti kaj je od toga nemoguće postići nekom drugom metodom.

Jer ovak tko zna kaj ovaj drugi misli...

3 godine
millennial kaže...

probao, pekao... a onda napišeš da nisi nikada koristio kamen. ok.  samo ti slušaj fizičare, oni su inače poznati kao vrhunski chefovi. ....

Nravano da nisam jer vjerujem znanosti, i to nije slijepo vjerovanje nego ono potpomognuto, bolje reći dokazano znanstvenom metodom a ti probavaj pa mi reci...

fer-de-lance kaže...

Ma, to kaj je papir izolator ni ne igra neku ulogu - da si skiciraš ekvivalentni toplinski krug ili kako ga već zovu, to bi bio totalno zanemarivi termalni otpor u seriji, i ne igra neku ulogu.

Niti ne mislim da ima neke veze ali u biti smanjuje tempu nezamjetno, ne igra neku ulogu u tempi pečenja a dobiti papira su ogromno puta veće nego da moraš prati pomidorom zasrani protvan... ali protvan a ne rešetku radi gore opisanog zraka, metala i toplinske vodljivosti metala nasuprot zraku, što se kamena tiče u kuhinji gdje treba odmah, brzo, nema nikakvog smisla, zagrij lim, protvan koji se zagrije nemjerljivo brže i na konju si s domaćom pizzom, imo, kamen u domaćoj brzoj kuhinji nema nikakvog smisla, u prvom redu energetskog smisla.

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.11.2024 18:01 (notloB).
14 godina
BoTiA kaže...
zeryx kaže...

najnizu ili srednju?

bas zato pitam jer sam cuo razne teorije. od toga da ide skroz na dno, pa na najnizu "ladicu" i na srednju.

ja osobno sam koristio najnizu ladicu. zagrijem na max. tj ostavim 10-15 stupnjeva manje. nakon toga cekam jos pola sata - 45 min da se kamen ugrije. nemam lopaticu za pizzu pa koristim papir za pecenje. 

2 min prije ubacivanja dignem temp na max da se taman grijaci ugriju na max i budu crveni kad ubacim pizzu. 

nakon 2 min izvadim papir jer ce izgoriti inace. 1-2 min nakon toga zarotiram pizzu. i za jos 2-3 min vadim van. ispod bude dobro zapecena. 

zato me i strah dizat na srednju da mi se ne dogodi bas to sta i tebi. da je odozgora pecena jer je blize grijacu a dolje ne bude pecena. 

7 godina
Ako ne pečem u Ooniju nego u pećnici, ubacim na papiru tijesto i umak 2 min, nakon toga nabacim ostale sastojke, maknem papir i vratim nazad. Papir ne izgori + tijesto se dovoljno popeče da može nastaviti na kamenu (ili obrnutoj tepsiji, ovisno kako mi se da u trenutku).

Pečem što bliže gornjem grijaču.
14 godina

primjetio sam da papir pocne "goriti" nakon 3+ minute. ali ga izvadim cim ranije da ga mogu iskoristiti za jos jednu ili 2 pizze jer nikad ne pecem samo jednu. 
i ovisi kakav je papir. jednom sam imao neki tanki on bi vec nakon 2 minute bio gotov. 

probat cu ovo s naknadnim dodavanjem sastojaka i sto blize grijacu. meni je najblizi onaj koji je 3-4 cm od grijaca? nije li to malo preblizu? ili si na to mislio?

7 godina
Ovisi koliko ti je donja strana topla, ali ne moraš baš baš na najbližu. Eksperimentiraj. Nisu ni sve rerne iste.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice