Logički zadatak

poruka: 1.486
|
čitano: 524.921
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Zagonetke
15 godina
neaktivan
Re: Logički zadatak
Luuka kaže...
prorok kaže...
mind_challenge kaže...

promjenio bih vrata jer ova nisu dobitna

ti to neznaš lol..

nego tvoja prvotno odabrana vrata imaju 33 % šanse da je iza njih auto..

dok ova vrata koja ti se nude kao novi odabir imaju 66 % šanse.

To je to :D Zbog toga se ispati promijeniti vrata :D

Na početku svaka vrata imaju 33% šanse da su dobitna.

Nakon što se jedna vrata eliminiraju, ona naša i dalje drže svojih 33%, dok ova druga postaju 66% dobitna.

I zato kažemo hvala voditelj kaj si mi poduplal šanse i mijenjam vrata.

btw ovo je na prste, može se to i formulom potpune vjerojatnosti dobit računski :D

Dali mi možeš objasniti logiku iza ovog odgovora?

Kao ja vidim šanse za oba vrata su 50%, jer su ostala samo dva izbora. Dok su bila 3 vrata, svaka je imala 33% šanse da automobil bude iza njih.

17 godina
neaktivan
Logički zadatak
Nothing is true, everything is permitted...
15 godina
neaktivan
Assassin kaže...

Nevjerujem da bi se racunski dobio drukciji rezultat. Da bi u prvom biranju odabrao ispravna vrata, imas 1/3 sanse, a za pogresna 2/3. Ako ostanes pri svom odabiru, vjerojatnost da si pogodio ostaje naravno ista: 1/3. Ako promjenis svoj odabir, i tada pogodis, to znaci da si u prvom biranju izabrao pogresna vrata, a za tako nesto imas 2/3 sanse. Nema niti jedan drugi "parametar" koji bi se tu mogao uracunati, jednostavno sve ovisi o vjerojatnosti u prvom biranju.

Hvala Assasin,

Ne razumijem zašto vjerojatnost ostaje ista ako smo isključili jednu variablu iz jednadžbe? 

17 godina
neaktivan
Logički zadatak

Zato sto se, sto se tebe tice, nista nije promjenilo, to je samo jedan korak do otkrivanja ispravnih vrata. Zamisli npr da si odmah, prije emisije, rekao da sigurno neces mjenjat svoj odabir, i sad, izabrao si vrata, i voditelj emisije napravi sljedece: Otvori prazna vrata, i onda otvori vrata koja si izabrao. Jeli se tebi u tom trenutku (izmedju otvaranja tih dviju vrata) povecala sansa na 50%? Nije. Isto tako i u ovom primjeru. Ako ostanes pri svojim vratima, imas 1/3 sanse. Ako promjenis, imas 2/3 sanse. Ako "zaboravis" koja si vrata odabrao, i random uzmes neka od presotalih dviju vrata, imas sanse 50%.

15 godina
neaktivan
Assassin kaže...

Zato sto se, sto se tebe tice, nista nije promjenilo, to je samo jedan korak do otkrivanja ispravnih vrata. Zamisli npr da si odmah, prije emisije, rekao da sigurno neces mjenjat svoj odabir, i sad, izabrao si vrata, i voditelj emisije napravi sljedece: Otvori prazna vrata, i onda otvori vrata koja si izabrao. Jeli se tebi u tom trenutku (izmedju otvaranja tih dviju vrata) povecala sansa na 50%? Nije. Isto tako i u ovom primjeru. Ako ostanes pri svojim vratima, imas 1/3 sanse. Ako promjenis, imas 2/3 sanse. Ako "zaboravis" koja si vrata odabrao, i random uzmes neka od presotalih dviju vrata, imas sanse 50%.

ljepo objasnjeno....ova shema je bila objasnavana u jednoj epizodi zakon brojeva...serija koja je nedavno bila na novatv

15 godina
neaktivan
Assassin kaže...

Otvaranjem pogresnih vrata 1/3 otpada. Zar se onda pola od toga ne bi trebalo dodati preostalim vratima (1/3+1/6). Otpadanjem krivog odgovora, povecava se vjerojatnost da je moj i onaj preostali onaj "pravi" :/

Samo pitam. Vjerojatnosti se sjecam samo kao groznog predmeta sa kartama, bojama i kockama.

The quieter you become, the more you are able to hear...
15 godina
neaktivan
cerberus kaže...
Assassin kaže...

Otvaranjem pogresnih vrata 1/3 otpada. Zar se onda pola od toga ne bi trebalo dodati preostalim vratima (1/3+1/6). Otpadanjem krivog odgovora, povecava se vjerojatnost da je moj i onaj preostali onaj "pravi" :/

Samo pitam. Vjerojatnosti se sjecam samo kao groznog predmeta sa kartama, bojama i kockama.

upravo si reko da ako od tri ponudenih odgovora maknes 1 krvi da je veca sansa da je neka od onih dva tocna.....:S pa ocito

15 godina
neaktivan

aludirao sam na onaj odnos 1/3 -> 2/3 i promjenu vrata

The quieter you become, the more you are able to hear...
17 godina
neaktivan

Kaže mazohist sadistu: Muči me!

Ovaj mu odgovori: E neću!

Odabrao Đelo Hadžiselimović, preveo Saša Kolka. tekst čitao Miljenko Kokot..
17 godina
neaktivan
Logički zadatak

Ide li netko od vas u cetvrtak na zupanijsko iz logike? Bas me zanima kakvi ce zadaci bit, ovi na opcinskom su bili dosta lagani (ja sam imo 114 bodova, sto je zapravo malo, jer sam piso razne gluposti xD).

17 godina
Assassin kaže...

Ide li netko od vas u cetvrtak na zupanijsko iz logike? Bas me zanima kakvi ce zadaci bit, ovi na opcinskom su bili dosta lagani (ja sam imo 114 bodova, sto je zapravo malo, jer sam piso razne gluposti xD).

Da pogodim - veća i manja premisa? :D 

The candle flame gutters. Its little pool of light trembles. Darkness gathers. The demons begin to stir.
17 godina
neaktivan
itf4n kaže...
Assassin kaže...

Da pogodim - veća i manja premisa? :D 

Ne, to sam znao, iako je bio glup zadatak. Posebno je glupo bilo ono odredjivanje Radnika (ili honorarca il kak je vec pisalo) i generala... Al to sam metodom eliminacije xD

I zapravo sam sve zadatke rijesio i nisam uspio vidit svoj test na kraju, profesor mi je reko da misli da sam stablo zeznuo, al ne vidim sta sam na stablu mogo zeznut uopce, tako da stvarno neznam sta sam pogrjesio, al je u svakom slucaju greska glupa, posto sam test napiso za pola dopustenog vremena i onda buljio u zadatke ostatak vremena, neznam kak su mi promakle greske... No dobro, glavno da sam proso dalje :D

uredi: cek, na koji tocno zadatak mislis, nekako imam osjecaj da sam te krivo shvatio o.O Prvo sam procitao veci i manji pojam i protumacio to kao vislji i nizi pojam, pa sam pomislio na taj zadatak sa generalom i radnikom il cim vec, sad vidim da pise premisa pa se nikako nemogu sjetit na koji zadatak mislis xD

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.2.2011 0:14 (Assassin).
17 godina
Logički zadatak

Meni se svidjelo :D Možda malo prelagano, ali barem nije bilo sumnjivo postavljenih zadataka kao na prošlogodišnjem školskom (ne znam jesi li vidio taj ispit...). Sretno na županijskom! :)

(vezano uz odnose pojmova, npr. volonter i general, u većini slučajeva se on (odnos) određuju preko opsega pojmova - ako postoji predmet u AB, A-neB, neA-B, onda se radi o interferentnom/ukrštenom odnosu...)

edit: bio je jedan zadatak sa zaključkom, trebalo je odrediti što je veća premisa, što manja premisa, a što konkluzija - na to sam mislio (dobar dio ljudi je to pogrješio jer se obično takve stvari ne provjeravaju na natjecanjima...)

The candle flame gutters. Its little pool of light trembles. Darkness gathers. The demons begin to stir.
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.2.2011 0:19 (itf4n).
17 godina
neaktivan
itf4n kaže...

Meni se svidjelo :D Možda malo prelagano, ali barem nije bilo sumnjivo postavljenih zadataka kao na prošlogodišnjem školskom (ne znam jesi li vidio taj ispit...). Sretno na županijskom! :)

(vezano uz odnose pojmova, npr. volonter i general, u većini slučajeva se on (odnos) određuju preko opsega pojmova - ako postoji predmet u AB, A-neB, neA-B, onda se radi o interferentnom/ukrštenom odnosu...)

Hvala!

Znam, tom logikom sam i rjesio, ali sam stalno razmisljao da mozda ne postoji neki "zakon" ili nesto da general ne moze biti volonter haha :D Ugl, potrosio sam previse vremena na tom zadatku...

Da, vidio sam zadatke od prosle godine, i slazem se da je ovaj bolji, posebno onaj dio sa nadopunjavanjem logickih izraza (a zadana je istinosna tablica), to je prosle godine (barem mislim da je to sto sam rjesavao bilo od prosle godine) bilo bolesno...

17 godina
Logički zadatak

Eh, to je bila zamka :D nigdje nije pisalo da se radi o vojnom volonteru, npr. može se volontirati na nekom skupu/okupljanju ili sl.

17 godina
neaktivan
Logički zadatak

Evo, posto smo se malo odmakli od teme logickih zadataka, da postavim jedan zadatak.

Ponovno, kao i vecina mojih prethodnih zadataka, i ovaj je iz knjige Covjek koji je brojio (jos jednom ju svima preporucujem)(na dnu teksta, boldano, nalazi se zadatak, za one kojima se neda citati cijeli odlomak, iako se nadam da takvih nema :D).

Posto sam zadatak jako gubi na vrijednosti bez okolne price (takve price je po mom misljenju Sam Loyd doveo do savrsenstva), prepisat cu cijeli taj odlomak iz knjige (prije citiranja cu ukratko opisati situaciju u kojoj se likovi nalaze):

Dakle, glavni lik, sada vec stanoviti matematicar, dolazi u zatvorsku celiju po kojoj su ispisane mnoge stvari za koje ga je kralj doveo da ih desifrira, posto je covjek koji je u toj celiji obitavao jako bitan (necu sad ulazitit dublje u radnju).

"Gospodaru moj", rece na to Beremiz, "na zatvorskim zidovima mogu se naci mnogi zanimljivi ispisi, formule, stihovi i biljeske koji djeluju na nas duh i nadahnjuju nas na milosrdje. Zbilo se jednom tako da jedan osuđenik ispisuje carobne rijeci na zidu svoje celije. Kralj Mazim pozvao je jednog revnosnog pisara i nalozio mu da prepise sva slova, brojeve, stihove i zapise koje bude zatekao na mracnim zatvorskim zidovima. Pisaru je bilo potrebno puno tjedana da ispuni kraljevu neobicnu zapovijed. Konacno, nakon mnogo sati strpljivog prepisivanja, donio mu je listove ispunjene simbolima, nedokucivim rijecima, nejasnim crtezima, bogohuljenjem i besmislenim brojevima. Da li je postojao nacin da se desifriraju ili prevedu nerazumljivi ispisi koji su prekrivali stranicu za stranicom? Jedan od mjesnih mudraca koje je kralj pozvao da daju svoj sud, ovako je rekao: " Vase velicanstvo, ovdje se mogu procitati psovke, bogohuljenja, kabalisticke rijeci, legende, pa cak i jedan matematicki problem."

Kralj je na to uzvratio: "Psovke i bogohuljenja me ne zanimaju. Rijeci kabale ostavljaju me ravnodusnim. Ne vjerujem u tajnu moc slova ili tajne skivene u ljudskim simbolima. Privlace me, medjutim, pjesme i legende, jer to su otmjena djela u kojima covjek moze naci utjehu, poduku za neuke i upozorenje za mocne."

"Ocajanje osudjenika nije plodno tlo za nadahnuce", rece mudrac.

"Svejedno, zelim ipak vidjeti zapise", odgovori kralj.

I tako, mudri covjek uzme nasumce jedan od listova koje je pisar prepisao i procita ga:

"Sreca je tesko dostizna zato sto nam nedostaje ono sto nas usrecuje.

Ne govori o sreci onima kojima ona nije naklonjena.

Kad covjek nema ono sto voli, mora voljeti ono sto ima."

Kralj je sutio kao da se zadubio u misli, a mudrac, da bi mu privukao paznju, nastavi s citanjem:

"Rasporedi deset vojnika u pet redova tako da u svakom redu bude po cetiri vojnika"

Eto, nadam se da ste sve procitali, i da cete prionuti na rjesavanje. Molim vas rjesenja stavljajte kao spoilere :)

17 godina
neaktivan
itf4n kaže...

Eh, to je bila zamka :D nigdje nije pisalo da se radi o vojnom volonteru, npr. može se volontirati na nekom skupu/okupljanju ili sl.

Da, shvatio sam to, al sam se ipak zbunio :D

A dobro, dogadja se... Procitaj sad moj prethodni post i probaj rjesit zadatak :D

sry za dupli post...

14 godina
Logički zadatak
Ono s vratima je bilo u zakonu brojeva :p
logika ne postoji.
17 godina
Assassin kaže...
"Rasporedi deset vojnika u pet redova tako da u svakom redu bude po cetiri vojnika"

Petokraka zvijezda. Na svakom vrhu i sjecistima bridova po jedan vojnik.

17 godina
neaktivan
nesto222 kaže...
Assassin kaže...

Petokraka zvijezda. Na svakom vrhu i sjecistima bridova po jedan vojnik.

Bravo!

Nisam ocekivao ovako brzo rjesenje :D

15 godina
neaktivan
Assassin kaže...

Ovakvo rješenje mi nema smisla. Postoji ravno 33% šanse da pogodiš točno nakon promjene vrata , mjenjao izbor ili ne. Svako drugo objašnjenje je absurdno (barem meni). Možda ne shavaćam zadatak kako treba, ali čisto statistički šanse us uvjek jednako podjeljene.

U tu svrhu napravio sam mali test.

Napisao sam skriptu koja replicira navedenu problem. Ovo su rezultati:

'Pokušaja' => 2000

'Netočno(%)' => 66.05

'Točno(%)' => 33.95

'Točno nakon promjenjenog odabira(%)' => 16.85

'Točno bezpromjenjenog odabira(%)' => 17.1 

Pokrenuo sam ju nekoliko puta i uvjek su slični rezultati.

Skripta (php):

/**

* @author Igor

*/

$statistic["NUMBEROF"] = $try = 2000;

$vars = array(1,2,3);

$statistic["FALSE"]=0;

$statistic["CORRECT"]=0;

$statistic["CORRECT_AFTER_CHANGING"]=0;

function choice($array){

$select = array_rand($array);

return $array[$select];

}

function removeFromArray($what,$array){

if(!is_array($what)) $what = array($what);

foreach($array as $key=>$val){

foreach($what as $w){

if($val===$w)

unset($array[$key]);   

}   

}

return $array;

}

function percentage($number,$from){

return ($number/$from)*100;   

}

//die(var_dump(removeFromArray(array(1,2),$vars)));

for($i=1;$i<=$try;$i++){

$correctChoice = choice($vars);

$yourChoice = choice($vars);

//

$openDoor = removeFromArray($yourChoice,$vars);

$openDoor = choice($openDoor);

if($i>($try/2)){

$yourChoice = removeFromArray(array($yourChoice,$openDoor),$vars);

$yourChoice = choice($yourChoice);

if($yourChoice===$correctChoice) $statistic["CORRECT_AFTER_CHANGING"]++; 

}

if($yourChoice===$correctChoice){

$statistic["CORRECT"]++; 

}

}

$statistic["FALSE"] = percentage($try-$statistic["CORRECT"],$try);

$statistic["CORRECT"] = percentage($statistic["CORRECT"],$try);

$statistic["CORRECT_AFTER_CHANGING"] = percentage($statistic["CORRECT_AFTER_CHANGING"],$try);

$statistic["CORRECT_WITHOUT_CHANGING"] = $statistic["CORRECT"]-$statistic["CORRECT_AFTER_CHANGING"];

var_dump($statistic);

16 godina
Logički zadatak

Rasporedi deset vojnika u pet redova tako da u svakom redu bude po cetiri vojnika

Vojnici se moraju poredati tako da tvore zvijezdu, znači ima 5 krakova zvijezde a na svakom kraku ima 4 vojnika, naravno nigdje ne piše da se jedan vojnik nemože više puta brojati pa je ovo rješenje moguće.

logic sense of no sense.
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.2.2011 20:38 (Saryne).
17 godina
neaktivan
Logički zadatak

Nazalost, neznam php, pa nemogu bas "procitati" ovaj kod, ali pokusat cu ti objasniti zasto je bolje promjeniti odabir (sto je sigurno tocno rjesenje, posto nije nesto sto sam ja smislio, nego se cesto u knjigama koristi kao primjer).

Dakle, i sam si napisao da pri prvom odabiru imamo 33% sanse odabrati ispravna vrata, a 66% za pogresna. U slucaju da smo odabrali ispravna vrata, nesmijemo mjenjati misljenje, ako smo odabrali pogresna, trebali bi ga promjeniti. Iz ovog je sad vrlo jasno da, u 66% slucajeva nam je korisno promjeniti izbor, a u 33% nas promjena izbora vodi ka gubitku.

Kasnije cu napisat program u C/C#/C++ (koji kompajler mi proradi na kompjuteru, jer trenutno sve nesto neradi kak treba xD), pa cu stavit kod ovdje. Ako ti znas neki od tih jezika molim te napisi u njima, jer php ne znam (tj, znam osnove, al ne dovoljno da sad nadjem gresku u kodu).

17 godina
neaktivan
Saryne kaže...

Rasporedi deset vojnika u pet redova tako da u svakom redu bude po cetiri vojnika

Vojnici se moraju poredati tako da tvore zvijezdu, znači ima 5 krakova zvijezde a na svakom kraku ima 4 vojnika, naravno nigdje ne piše da se jedan vojnik nemože više puta brojati pa je ovo rješenje moguće.

1. vec je rjeseno.

2. zamolio sam vas da stavljate spoiler na rjesenje, a posebno da nestavljate slike jer se odmah onda vidi rjesenje i drugima se upropasti zadatak...

16 godina
Logički zadatak

Ej sry nisam pratio postove iznad pa nisam znao da je riješeno.

EDIT: spoilano ;)

logic sense of no sense.
15 godina
neaktivan
Logički zadatak

Mogu ja jednu?

[url=http://profile.xfire.com/lux21][img]http://miniprofile.xfire.com/bg/sh/type/0/lux21.png[/img][/url]
17 godina
neaktivan
Luxy2501 kaže...

Mogu ja jednu?

?

Zadatak?

Ne vidim zasto itko nebi mogao :D

15 godina
neaktivan
Logički zadatak
Eo ga:
Muškarac je upucan u autu .Na njegovoj odjeći nije bilo tragova baruta što znači da se neradi o samoubojstvu i da je osoba koja ga je ubila bila izvan auta.Međutim,svi prozori su bili dignuti,a i vrata od auta su bila zaključana. Nakon analize
mjesta zločina, utvrđeno je da su jedine rupe od metka bile na čovjeku - dakle, na autu ništa ni ogrebotine.Ključevi su prnađeni u autu.Kako je muškarac ubijen?
[url=http://profile.xfire.com/lux21][img]http://miniprofile.xfire.com/bg/sh/type/0/lux21.png[/img][/url]
15 godina
neaktivan
Luxy2501 kaže...
Eo ga:
Muškarac je upucan u autu .Na njegovoj odjeći nije bilo tragova baruta što znači da se neradi o samoubojstvu i da je osoba koja ga je ubila bila izvan auta.Međutim,svi prozori su bili dignuti,a i vrata od auta su bila zaključana. Nakon analize
mjesta zločina, utvrđeno je da su jedine rupe od metka bile na čovjeku - dakle, na autu ništa ni ogrebotine.Ključevi su prnađeni u autu.Kako je muškarac ubijen?

riječ je kabrioletu

Bilo bi zgodno... Ali nije potrebno.
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.2.2011 20:50 (Frentt).
15 godina
neaktivan
Logički zadatak

Tocno!

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Zagonetke
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice