Na tržištu već duži vremenski period postoje LED žarulje u izvedbi sa standardnim E27 navojem kakav koriste postojeće standardne žarulje sa žarnom niti i pri zamjeni nema dodatnih troškova (drugačiji navoj, dodatni sklopovi...). Električnu energiju nastojimo uštedjeti na svakom je koraku, na forumu postoje teme o LED rasveti i žaruljama ovu temu otvaram za razmjenu iskustva u korištenju istih u E27 izvedbi, na što obratiti pažnju pri izboru, dostatnoj snazi, temperaturi svjetlosti, isplativost uštede u odnosu na prodajnu cijenu, preporuke i izbor na policama trgovina.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pričekaj jutro brate, ljudi spavaju, haha...
Kaj se tiče sklopova i sličnih stvari, sve ti je u samoj žarulji (čak i one RGB). E sad koje su nabolje...
Philips i njemu slični ti neče lažirati snagu ledica, pokrivaju največi spektar boja +95% CRI (zdravije za oči), ali to ima svoju cjenu. Ak kupuješ od kineza, možeš dobiti mačka u vreči. Često snaga koja je iskazana nije stvarna, nego lažu, čital sam da su nekim otišle nakon 3-4 mjeseca.
U firmi imamo Philipsove, "tople" bijele i svijetle ko i ove sa žarnom niti. Troše 5 puta manje nego standardne, mislim da su 2700 ili 2800 kelvina. 2500-3500 je toplo svjetlo (najbolje za dom), 3500-4500 neutralno, a 4500+ je več industrijsko.
To je to kaj ja znam, a ne znam puno, jbg.
Pričekaj jutro brate, ljudi spavaju, haha...
Kaj se tiče sklopova i sličnih stvari, sve ti je u samoj žarulji (čak i one RGB). E sad koje su nabolje...
Philips i njemu slični ti neče lažirati snagu ledica, pokrivaju največi spektar boja +95% CRI (zdravije za oči), ali to ima svoju cjenu. Ak kupuješ od kineza, možeš dobiti mačka u vreči. Često snaga koja je iskazana nije stvarna, nego lažu, čital sam da su nekim otišle nakon 3-4 mjeseca.
U firmi imamo Philipsove, "tople" bijele i svijetle ko i ove sa žarnom niti. Troše 5 puta manje nego standardne, mislim da su 2700 ili 2800 kelvina. 2500-3500 je toplo svjetlo (najbolje za dom), 3500-4500 neutralno, a 4500+ je več industrijsko.
To je to kaj ja znam, a ne znam puno, jbg.
meni si pomogo i s to "malo" sto znas :D
- HTC 8S -
Protekla i godina od otvaranja teme... na policama trgovačkih lanaca svega i svačega jedno do drugog: žarulje sa žarnom niti, halogene, stare štedne CFL i uistinu ono što tražimo LED-ice upakirane u kučišta sa E27 navojem. Stare zalihe CFL rasvjete po toliko visokim cijenama vrlo bliskim LED tehnologiji. U vrijeme kad uistinu štedimo na svakom koraku zasigurno bacimo pogled i na cijenu te "nove" štedne tehnologije rasvjete i cijenom iste sLEDimo! Kakva su iskustva cijena/trajnost...
Pisalo se o LED žaruljama u nekoliko tema. Nema baš puno dugotrajnih iskustava - ljudi ih izgleda još uvijek izbjegavaju, a oni koji su ih kupili, ne mogu još govoriti o trajnosti (i obično ne kupuju kod nas, nego kupuju jeftinjare preko eBaya). Ja mogu reći za jednu 9W s 5050 čipovima u koju koristim u hodniku više od dvije godine, možda čak i dvije i pol. Ukupno gledano nije radila mnogo sati, ali je bila hrpu puta uključena i isključena i još nema nikakvih promjena. Ali ću je uskoro zamijeniti sličnom, ali netreperavom LED-com.