Sviram gitaru godinu i pol. Neznam ništa glazbenu teoriju. Jeli dobra ideja početi ju lagano učiti, i radi kojih uopće razloga se uči teorija, što poboljša kod sviranja gitare?
Ako da, možete mi odma preporučiti neke knjige( mogu i biti strane, da ih skinem na kindle) za totalnog početnika u teoriji, koja je možda rađena za gitariste.
Svakako je dobra ideja poceti ju uciti. Zato sto ces onda shvatiti zasto je nesto odsvirano tako kako je odsvirano, a i otvorit ce ti se nove mogucnosti kako bi i gdje nesto mogao promjeniti da bude drugacije, ali da i dalje zvuci jednako dobro. Naravno, sve ovisi sto ti zelis od svoje svirke. Ako tebe zadovoljava skinuti tab/akorde/GP i tako nauciti pjesmu, samo naprijed. Isto tako ako skidas po sluhu. No, ako te zanima malo vise, konceptualno koji su mehanizmi iza toga svega, onda ce ti dobro doci. Makar osnovne stvari kao npr., intervali, kvintni krug i sl. Vec i to je puno da budes malo, kako bi rekli spretniji. Npr., pjesma je u C duru s akordima C-F-G i kolega muzicar to ne moze otpjevati pa ti kaze ajde sviraj to u, ne znam, E duru. Ako si napamet naucio akorde, mogao bi imati problema s transponiranjem, ali ako znas kvintni krug i neke osnovne stvari, vec si na konju i odmah znas da sad sviras E-A-H.
Sto se literature tice, za pocetak, a ne znam, Complete Idiot's Guide to Music Theory nije losa ili nesto od For Dummies serije knjiga, vjerojatno imaju Music Theory for Dummies ili tako nesto.