Gitare i sve vezano uz njih izdvojena tema

poruka: 4.970
|
čitano: 1.000.326
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Gitare i sve vezano uz njih

Btw - open standard DSL DSP (dobro jutro, hvala Domagoj) efekt processor...

http://www.kickstarter.com/projects/marser/owl-programmable-effects-pedal

Meni zvuci jako dobro.

They say freak, when you're singled out...
Poruka je uređivana zadnji put pon 3.6.2013 17:57 (Deus ex machina).
17 godina
neaktivan
Re: Gitare i sve vezano uz njih
Deus ex machina kaže...

Btw - open standard DSL efekt processor...

Meni zvuci jako dobro.

Hvala, ovo izgleda odlicno!
Sva sreca pa sam pao DSP (tj. sluzbeno se kolegij zove Signali i sustavi) ili bolje (i ljepse receno) idem na rok. xD

EDIT: Ovo me stvarno odusevilo, i taman kad pomislim da vise nema nekih ideja, jer je sve prakticki izmisljeno, pojavi se ovako nesto.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
Poruka je uređivana zadnji put pon 3.6.2013 17:43 (1domagoj1).
16 godina
Deus ex machina kaže...

Btw - open standard DSL efekt processor...

Meni zvuci jako dobro.

Dobra ideja i odlična stvarčica.

Netko radi što zna, a netko zna šta radi LOL EUW: slinA
14 godina
odjavljen
Procesor? To ništa ne valja. Najskuplji procesor se nemože mjeriti najjeftinijom analognom pedalom. Imam Wampler Plexidrive (top high-end pedala ručno rađena u SADu) i doslovno mete pod SVIM procesorima što se drajva tiće.
16 godina
neaktivan
Deawood kaže...
Procesor? To ništa ne valja. Najskuplji procesor se nemože mjeriti najjeftinijom analognom pedalom. Imam Wampler Plexidrive (top high-end pedala ručno rađena u SADu) i doslovno mete pod SVIM procesorima što se drajva tiće.

Bhahahahaha..... ma naravno :-D

Ne pricaj gluposti, molim te. Ova misljenja u globalu dolaze od ekipe koja ne zna konfigurirati kompleksan MIDI rack, pa se onda okrecu pedalama - to je OK, ali call spade a spade. Top notch 1 rack space DSP pomest ce pod krcat pedala - a sve to na jedan pritisak buttona.

Na slici je jedna od najboljih investicija koje sam ikad napravio u prosirivanju svojeg racka, a GForce cak i nije neki vrhunski DSP... AxeFX bi bio top, ali nemam 3000$

Ovo cudo, uz nekoliko klikova i mapiranja, pretvara moju cistu analognu gitaru (bez hexa-pickupova) u violinu, nesto blisko pianu, ili zvukovima za koje nemam ni ime... nacin na koji intermixa MIDI signal i audio signal unutar svojih blokova da bi jedan triggerao drugi ostavlja kao ogranicenje iskljucivo mastu.

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.6.2013 21:54 (Deus ex machina).
17 godina

Deadwood, isprobaj ako ćeš bit u prilici Fractal Audio AxeFX Ultra II (iako je nebitno koji konkretno), čovjek bi se poprilično iznenadio kako taj monstrum zvuči (pri tome ne mislim na YouTube nego uživo ako budeš u prilici). ;)

Never before have I encountered such corrupt and foul minded perversity. Have you ever considered a career in the Church?--The Bishop of Bath and Wells, Blackadder II
15 godina
neaktivan

http://www.njuskalo.hr/elektricne-gitare/yamaha-pacifica-112j-oglas-7849281

Onda da uzmen to ili bi se moglo nesto bolje nac za te pare? Prodavac je voljan spustit cijenu jos malo

EDIT : javia mi se prijatelj tocnije poznanik sa dosta dobron ponudon, LTD M50 gitara, dosta je toga prominia na njoj za 400kn mi prodaje, ovo mi je dobro jer je mogu ic isprobat sa nekin ko se kuzi za razliku od kupovanja "na slipo"

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.6.2013 22:35 (badboycro).
17 godina
neaktivan
Deawood kaže...

Imas hrpu literature vezane uz DSP na netu.

Evo recimo nesto na sto su nas na predavanjima uputili: https://ccrma.stanford.edu/~jos/pasp/

Otidi pod Sound Examples, pa poslusaj. Svi ti primjeri instrumenata su digitalno sintetizirani, dakle niti jedan instrument nije snimljen pa obraden. Reci da procesor nista ne valja je u najmanju ruku bedasto.

13 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
Deawood kaže...

Bhahahahaha..... ma naravno :-D

Ne pricaj gluposti, molim te. Ova misljenja u globalu dolaze od ekipe koja ne zna konfigurirati kompleksan MIDI rack, pa se onda okrecu pedalama - to je OK, ali call spade a spade. Top notch 1 rack space DSP pomest ce pod krcat pedala - a sve to na jedan pritisak buttona.

Na slici je jedna od najboljih investicija koje sam ikad napravio u prosirivanju svojeg racka, a GForce cak i nije neki vrhunski DSP... AxeFX bi bio top, ali nemam 3000$

Ovo cudo, uz nekoliko klikova i mapiranja, pretvara moju cistu analognu gitaru (bez hexa-pickupova) u violinu, nesto blisko pianu, ili zvukovima za koje nemam ni ime... nacin na koji intermixa MIDI signal i audio signal unutar svojih blokova da bi jedan triggerao drugi ostavlja kao ogranicenje iskljucivo mastu.

pogledao sam malo ovaj AxeFX.... koliko sam skuzio to je zapravo pojacalo? ako da, moram priznat da pristojno zvuci iako to nikad nece biti blizu neakvom pojacalu s 8 lampi, bar ne meni... ali mozda sam to samo ja :)

onaj koji jesam
16 godina
neaktivan
shimeface kaže...

pogledao sam malo ovaj AxeFX.... koliko sam skuzio to je zapravo pojacalo? ako da, moram priznat da pristojno zvuci iako to nikad nece biti blizu neakvom pojacalu s 8 lampi, bar ne meni... ali mozda sam to samo ja :)

Ne nuzno, ovo je DSP - digital signal processor. "Pojacalo" je malo zastario naziv jer se danasnji 'overdrive' u velikom broju nelampasa postize obicno modeliranjem a ne pukim silovanjem lampi ili tranzistora.

Axe, dakle, uzme audio signal iz gitare, diskretizira ga, na njemu izvrsi matematicke operacije koje ga modeliraju u zvuk koji zelis, te ga zatim ponovno pretvori u audio signal putem DAC controllera.

To s lampama je vrlo subjektivno, a standardno testiranje u gluhoj sobi obicvno pokaze da velika vecina ljudi uopce ne cuju razliku. Zatvoris ljude u gluhu sobu, i das im da sviraju na modelling sound processoru ili na cistom lampasu - vidis odmah da vecina lupa napamet i u biti to "lampe su bolje"  je standardni mit koji se prenosi sa koljena na koljeno. Moj rig je bio neko vrijeme patchan tako da GForce sjedi u send receive loopu, tako da ga prakticno mozes maknuti iz signal chaina kroz Triaxis. Prespojio sam to u seriju cisto zato jer razlike u zvuku doslovce nema nikakve - opalis chord i stisces dugme koje pali i gasi send/receive loop. Nikakva razlika. I pazi, pricam ti o GForceu, koji je barem nekoliko kategorija ispod AxeFX-a.

Jedini razlog zasto ja sviram na tom rigu je taj sto ima bas zvuk koji zelim. Da mogu izvuci isti zvuk bez na Axeu ili nekom drugom modelling procesoru - bez problema bi zamjenio. 

Ali - rackovi definitivno nisu za svakoga! Subjektivno, jedna jedina prednost pedala je u tome sto u tren oka nastimas bazicni zvuk koji ti treba. Primjerice, vecina overdrive pedala ima koliko kontrola? Dvije? Tri? Cas posla. Iz tog razloga, jako velik broj bendova koji nemaju dediciranog soundmana koristi pedale; manual za Triaxis ima oko 80ak stranica, GForce preko 100. No vec je i Triaxis + GForce totalni napor za kontrolu i programiranje.

Evo ti kratki opis kroz sto moram proci svaki put kad mi treba novi sound:

Na Triaxisu imas prvo odabir kanala (od njih 8) koji ti mijenja karakter pojacala, pa onda za svaki kanal imas, u rasponu od 0-10: gain, treble, mid, bass, post gain, preset level, presence, dynamic eq. Nakon toga, eventualno programiranje continuous controllera - pomicanje pedale u realnom vremenu modificira parametre u bilo kojem rasponu.

Nakon Triaxisa - sound processor, programiranje preseta, prvo staticki efekti - kompresor, da/ne? Delay? EQ? Reverb? Nakon toga, aktivni efekti - pitch shifter, solo boost, volume swell, phaser? Nakon toga - jesi li efekte dobro poslagao u matricu? Da li prvo kompresor, ili prvo filter? Da li reverbati delay, ili ne? Da li pitch shifter treba delay, ili ne? Da li zelis delay ISKLJUCIVO na raw signalu, a pitch shiftani ostaviti?

Nakon toga, parametri efekata: kakav delay - obican, dinamicki, dualni, stereo? Koji compressor, kakva krivulja? Kakav pitch shifter - detune, inteligentni, octaver? Koji reverb - samo prokleti reverb ima preko 20 parametara.

Nakon toga kako ce aktivni efekti biti kontrolirani? Rucno (tj. nozno) preko pedale, ili automatski na volume envelope, pitch detector, ARSD krivulja, timer?

Nakon toga, programiranje foot controllera tako da uopce mozes upaliti taj preset te paliti/gasiti posebne efekte i upravljati parametrima.

Za sredit novi zvuk, treba ti 3-10 minuta prckanja, i to ako poznajes svoj rig kao svoj dzep. Nakon toga, jos barem 5-10 minuta dok istweakas sound kroz slijedece tri pjesme, tako da ti treba disciplinirani workflow, jer inace bend sjedi dok se ti igras. Ja sam to sredio ovako - na prvih pet preseta imam neke standardne zvukove koji pokrivaju vise-manje sve sto nam ikad moze potpasti u repertoar: lijepi zvonki clean, blues<->RATM overdrive, 80ies "Van-Halen" overdrive, nu metal "Chevelle" overdrive, i death metal "Soilwork" overdrive.

Svaki od njih ima on/off switch za tap delay, solo boost, tremolo efekt, pedalni octaver i mute+stimer.

Usput si lijepo pisem na papir sto mi treba za pjesme koje trenutno radimo (npr. sitar za "Stupify", accoustic simulator za Soundgarden), i slijedeci put dodjem sat vremena ranije i ustimam si rig. Nakon toga - jedan pritisak noge i sa deathmetala - sviras violinu.

Zasad sa 15 preseta odrzavam 68 pjesama, mozda bi mogao prosiriti na nekih 18-19 da bolje pokrijem npr. Audioslave koji je komplicirano imitirati i RHCP koji je maltene nemoguce imitirati na Ibanezu - ali lijen sam :-D

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.6.2013 4:36 (Deus ex machina).
13 godina
neaktivan

sve je to lijepo i krasno ali sve sto si ti naveo od mogucnosti (ili bar 95%) tog procesora se moze dobiti i s pedalicama, a vjeruj mi ima jako kvalitetnih pedalica, u nekim segmentima mozda i kvalitetnijih od procesora... 

koja je onda poanta svega toga, osim mozda toga sto je prakticnije od miljardu pedala koje moras vuc sa sobom? to sto izgledas pametniji jer se znas sluziti kompliciranom modernom tehnologijom? jer ne znam, tako sam shvatio iz tvog posta...

imitirati RHCP? nema problema... uštekaš Marshalla, u njega Fendera i izmedu stavis eventualno kakav kompresor, reverb i dodas malo drajva na clean... to je više manje to, sve ovisi od pjesme do pjesme

onaj koji jesam
17 godina
neaktivan
shimeface kaže...

sve je to lijepo i krasno ali sve sto si ti naveo od mogucnosti (ili bar 95%) tog procesora se moze dobiti i s pedalicama, a vjeruj mi ima jako kvalitetnih pedalica, u nekim segmentima mozda i kvalitetnijih od procesora... 

koja je onda poanta svega toga, osim mozda toga sto je prakticnije od miljardu pedala koje moras vuc sa sobom? to sto izgledas pametniji jer se znas sluziti kompliciranom modernom tehnologijom? jer ne znam, tako sam shvatio iz tvog posta...

imitirati RHCP? nema problema... uštekaš Marshalla, u njega Fendera i izmedu stavis eventualno kakav kompresor, reverb i dodas malo drajva na clean... to je više manje to, sve ovisi od pjesme do pjesme

Za sve ovo ti treba 5000 eura pedala. Nemam tolko.

16 godina
neaktivan
shimeface kaže...

Ne, ovo uopce nema veze pameti. Procitas manual, prckas par tjedana, naucis se.

Poanta mojeg posta je da sve te nabrojane parametre mozes promjeniti na jedan pritisak dugmeta - ili cak bez pritiska, automatski, ovisno o tome kako sviras.

Pokazi mi pedalu koja ce ti istovremeno mijenjati feedback delaya i brzinu tremola ovisno o tome kako si snazno opalio zicu - pa cu se sloziti.

Svirao sam na arrayu pedala prije nego sam zamjenio sve sa rackom, njih 9, vecinom Digitech (Delay, Compressor/Sustainer, Overdrive, Tuner, Octaver) i Ibanez (Phaser, Tube screamer, 7th Heaven) plus naravno nezaobilazni Dunlop Q95 wah...

Nije isto, ni blizu. Dapace - nebo i zemlja. Osim sto pedale ne mozes pospajati medjusobno da triggeraju jedna drugu, u trenucima kad bi trebalo aktivirati nekoliko efekata odjednom - plesao bi kan-kan po ploci.

Sto se tice RHCP, bravo, jako si mi pametno odgovorio! Dakle, nije mi dosta nositi sa sobom 3 gitare i rack, nego sad mi posebno za njih treba jos jedno pojacalo i Fender? Pod "Imitirati RHCP" mislio sam na dobiti zvuk iz opreme koju vec imam, jer moguce je - samo nije jednostavno. Poanta sviranja u cover bendu jest da pokrijes i imitiras veliki asortiman zvukova i stilova sa sto manje opreme.

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.6.2013 17:48 (Deus ex machina).
14 godina
neaktivan

Hvala svima na savjetima. Trebao bih još mišljenje o ovoj gitari, jer ne mogu naći ništa na netu  http://www.njuskalo.hr/elektricne-gitare/elektricna-gitara-weston-oglas-5203312 ili da ipak idem na Yamahu EG112C, samo bez pojačala http://www.njuskalo.hr/elektricne-gitare/yamaha-eg-112c-oglas-8313063

edit: naručena yamaha pacifica sa svom opremom.

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.6.2013 23:27 (whitesnake_0406).
13 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
shimeface kaže...

Ne, ovo uopce nema veze pameti. Procitas manual, prckas par tjedana, naucis se.

Poanta mojeg posta je da sve te nabrojane parametre mozes promjeniti na jedan pritisak dugmeta - ili cak bez pritiska, automatski, ovisno o tome kako sviras.

Pokazi mi pedalu koja ce ti istovremeno mijenjati feedback delaya i brzinu tremola ovisno o tome kako si snazno opalio zicu - pa cu se sloziti.

Svirao sam na arrayu pedala prije nego sam zamjenio sve sa rackom, njih 9, vecinom Digitech (Delay, Compressor/Sustainer, Overdrive, Tuner, Octaver) i Ibanez (Phaser, Tube screamer, 7th Heaven) plus naravno nezaobilazni Dunlop Q95 wah...

Nije isto, ni blizu. Dapace - nebo i zemlja. Osim sto pedale ne mozes pospajati medjusobno da triggeraju jedna drugu, u trenucima kad bi trebalo aktivirati nekoliko efekata odjednom - plesao bi kan-kan po ploci.

Sto se tice RHCP, bravo, jako si mi pametno odgovorio! Dakle, nije mi dosta nositi sa sobom 3 gitare i rack, nego sad mi posebno za njih treba jos jedno pojacalo i Fender? Pod "Imitirati RHCP" mislio sam na dobiti zvuk iz opreme koju vec imam, jer moguce je - samo nije jednostavno. Poanta sviranja u cover bendu jest da pokrijes i imitiras veliki asortiman zvukova i stilova sa sto manje opreme.

ok, stoji da je procesor prakticniji sto se tice mijenjanja vise parametara u isto vrijeme - u teoriji..... ali u praksi, ja ne znam niti jednu pjesmu u kojoj se kompresor ili slicna pedala pali/gasi vise puta od jednom, ili di moram od 60' blues sounda dobiti zvuk violine sa tremolom i reverbom na jedan pritisak gumba... 

sto se tice pedala koje si koristio.... razlika je nebo i zemlja u cemu? u kvaliteti zvuka? sumnjam, jer ima puno kvalitetnijih pedala (ne pokusavam ispast bahat)... u prakticnosti? vjerojatno... 

o poanti sviranja u cover bendu u kojem treba pokriti siroko podrucje razlicitih zvukova ne bi volio govoriti jer je to prica za sebe...

ne bi da me shvatis krivo, ne pokusavam provocirati ili se svadati, gledam na ovo kao jos jednu od brojnih rasprava koje volim voditi jer se uvijek nauci nesto novo, u najmanju ruku...

onaj koji jesam
16 godina
neaktivan
shimeface kaže...

ok, stoji da je procesor prakticniji sto se tice mijenjanja vise parametara u isto vrijeme - u teoriji..... ali u praksi, ja ne znam niti jednu pjesmu u kojoj se kompresor ili slicna pedala pali/gasi vise puta od jednom, ili di moram od 60' blues sounda dobiti zvuk violine sa tremolom i reverbom na jedan pritisak gumba... 

sto se tice pedala koje si koristio.... razlika je nebo i zemlja u cemu? u kvaliteti zvuka? sumnjam, jer ima puno kvalitetnijih pedala (ne pokusavam ispast bahat)... u prakticnosti? vjerojatno... 

o poanti sviranja u cover bendu u kojem treba pokriti siroko podrucje razlicitih zvukova ne bi volio govoriti jer je to prica za sebe...

ne bi da me shvatis krivo, ne pokusavam provocirati ili se svadati, gledam na ovo kao jos jednu od brojnih rasprava koje volim voditi jer se uvijek nauci nesto novo, u najmanju ruku...

Evo nekoliko primjera s nase playliste: (PS pokusao sam na sve nacine da mi forum ostavi time tagove, i nece... zato sam ostavio vremena pored imena pjesama, morat ces sam fforwardati, sorry)

Rage against the machine - Bulls on parade 2m50s

Za uci u njegov solo treba ti pedala octaver, plus solo boost. Onda malo struzes trzalicom, igras se octaverom, odradis solo - u tom trenutku treba ugasiti solo boost, ugasiti octaver, vratiti se upravo na malo jaci blues overdrive (jer za solo ti treba drugaciji overdrive + malo bas distorzije) i ODMAH sjesti na wah da bi odradio glavni riff. To uspijem odraditi iskljucivo zato jer su Crybabyi gradjeni kao tenk, pa onda doslovce stanem na wah i lijevom nogom prebacim preset.

Disturbed - Stupify 2m22s

Usred pjesme skoci sa njihove tipicne Dual Rectifier distorzije na guitar-like sitar. Nije cisti i ne radi kako spada sa envelope triggerom (dakle, da se filter pomice ovisno o glasnoci), vec sam ga uspio dobiti tek sa pazljivo ustimanim delayom + ARSD (attack-release-sustain-decay) trigger.

Audioslave - Like a stone

1. Clean s tremolom i compressorom

2. Blues overdrive s tremolom

3. Solo blues overdrive s octaverom i tap delayem

4. Zvonki clean bez kompresije

Zbog ciste kompliciranosti pjesme, ne mogu ti oznaciti tocno mjesto, mozes preslusati pjesmu ako ti se da. Uglavnom svaka Soundgarden/Audioslave pjesma ima barem 5-6 gitarskih zvukova.

A perfect circle - Judith

Ruku na srce, ovdje mi preseti trebaju iskljucivo zato jer je Judith pjesma bas za dvije gitare; ja sam je preradio za jednu gitaru, sevenstringericu, koristeci tapping, jaku kompresiju i slideanje lijevom rukom. Tako da ovisno u kojem sam dijelu u pjesmi, moram paliti ili gasiti kompresor (jer inace palm muting masivno nadjaca zvuk bassa) i paliti ili gasiti delay. Uglavnom mi taj combo (delay+compressor) treba za chorus, da izjednaci glasnocu zica koje svira lijeva, a koje desna ruka.

Foo fighters - Let it die 1m48

1. Jako zvonki clean bez icega

2. Malo jaca rock&roll distorzija sa kompresijom da 'spasi' rucno mixanje dvije gitare

3. Mrvicu mutniji clean sa dugackim delayom, puno reverba i malo kompresije

Naravno, izmedju preseta treba skakati kako vec pjesma trazi, kao da nije dovoljno teska sama po sebi. I naravno, i ovdje sviraju po tri gitare istovremeno, tako da to treba nekako smiksati na jednoj (citaj, svirati po 5-6 zica odjednom u hvatovima od kojih boli ruka) i to komprimirati da izvuce jednak volume.

Daj mu oko 40ak sekundi, cuti ces sve zvukove.

S pedalama uglavnom nisam imao problema svirajuci u autorskim bendovima, jer kad radis muziku - radis s onime sto imas. Ali i tu se znalo dogoditi da sviramo koncert, pa onda necije pojacalo automatski komprimira signal koji dolazi, pa mi je clean, kad ugasim distorziju, 5x glasniji nego distorzija. Upalim delay, i glasnoca padne.

Sigurno nije problem u pojacalu, niti u slabim baterijama jer sam sve napajao iz 750mA trafoa.

Takodjer, s vremenom sam se ogranicio na cetiri pedale - 7th heaven distorzija, digitech distorzija, delay i kompresor. Zasto? Jer sam na probama jednostavno primjetio da mi zvuka cleana bude sve mutniji i mutniji sto mi je effect chain duzi, sto je potpuno logicno. Mozemo cak i reci da nije do pedala, vec samo do patch cordova izmedju njih - ali kako pospajati pedale drugacije?

Takodjer, imao sam tabelu na papiru, za svaku pjesmu settinzi, koje je trebalo ustimati prije svake pjesme - tako da mozes zaboraviti nekakav elegantni prijelaz iz jedne pjesme u drugu. Cesto na stageu imas vrlo jako osvijetljenje koje ti bljesti ravno u oci pa u tih par sekundi koliko imas da ustimas pedale, vidis samo one svijetlece tockice.

Takodjer, kad sam vec spomenuo elegentni prijelaz - sa pedalama mozes doslovce zaboraviti na delay koji se prelijeva iz jednog zvuka u drugi, sto je jednostavno obavezno ako si jedini gitarist u bendu. Sto to znaci? Sviram neki overdrive riff ili solo, i slijedi prelazak na clean dio... sekundu-dvije prije cleana upalis delay na zadnji ili predzadnji akord u riffu, nastimas ga na "FX crossover", sto znaci da kad ga ugasis - nece i dalje prikupljati signal u buffer, ali ce loopati u delayu ono sto vec ima. Pedalu vezez na delay feedback i time kontroliras koliko dugo ces loopati tih zadnjih sekundu dvije, dok istovremeno sviras clean riff.

Zvuci slicno, koliko vec moze, kad imas jednog gitaristu koji opali riff i pusti ga da odzvoni, dok drugi gitarist svira drugi riff.

Sto se tice samog zvuka... ne znam sto bih rekao na to. Nisam isprobao sve pedale, niti sam posjedovao neku pedalu koja kosta iznad 1000 kuna, pa ne mogu bas suditi... po mojem iskustvu, jedan kvalitetan sound processor cak i nize klase (npr. TC Electronics GMajor) ce pomest cijelu tablu pedala samo tako. Prvo, tu je u pitanju ekstremno brzi hardware sa vrlo kvalitetnim softwareom koji moze izvuci sta god, drugo tu su vrlo kvalitetni DAC/ADC kontroleri koji ne bojaju zvuk (i matematicki i prakticki gledano, nemoguce je da ga obojaju), trece tu je jedan ogromni raspon parametara s kojima rukujes za svaki blok, cetvrto tu je mogucnost da blokove slazes sam (serijski, paralelno, feedback loop) i sam odredjujes kako ces mixati signal kroz koji blok.

Mogucnosti su maltene neogranicene, i zasad nisam nasao niti jednu pedalu koja bi mogla uopce i prismrditi onome sto moze obican GMajor.

Da ni ne spominjem da ako uzmes jedne dobre Van Der Hull srebrne kablove za patch cordove i za instrument cable - signal ce bit cist ko suza.

Jedina pedala o kojoj sam se nakon toga razmisljao jest Boomerang looper, koji je stvarno vrhunski odradjen komad hardwarea.

Ali... .kosta 800$.

Za 1000-1300$ mogu dobiti polovni Looperative LP1, koji pored svega sto moze i Boomerang - ima 8 zasebnih kanala, pregrst drugih mogucnosti, LAN konekciju... mislim... razlika je kao jedan udoban gradski auto i F1.

Zao mi je ako je ispalo da se svadjam, pomalo zaboravljam hrvatski pa to sve vise lici na engleski preveden na hrvatski, koji ne zvuci uvijek bas lijepo.

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.6.2013 6:58 (Deus ex machina).
15 godina
neaktivan

Danas narucena http://www.audiopro.hr/proizvod/peavey-raptor-plus-exp-black?idPrim=6&idSec=80&idTer=0&idPro=4034

Na dobrom je popustu i svi su mi rekli da je best buy, + nova je a ne polovna pa je opet dobro 

Jedva cekan da dode, trebat cemi dosta vremena da naucin svirat ne samo sta je to gitara nego sta moran dosta vjezbat bubnjeve jer ipak mi je to primarno  i to sviran  u bendu

Jel mozda ima ko kakvu preporuku za pocetnika? odakle pocet? pogleda san par videa al opet svak ima neki svoj pristup. Neki mi govore da ne ucin akorde nego samo power chorde al opet  mi se i to pari glupo kad vec ucin neki instrument onda cu naucit sve od teorije do prakse nije mi bitno koliko ce mi trebat

15 godina
neaktivan
14 godina
odjavljen
@Deus- zašto ti nama tu stavljaš linkove sa YTa? Sve pjesme koji si stavio su snimljene na analognim pedalama, a ne na nekakvim multićima, procesorima i ostaloj digitaljnoj ekipi.

P.S http://www.glazbeni-forum.com/topic/20050-razlika-izmedu-analognog-i-digitalnog/
15 godina
neaktivan

Pozdrav!
Evo došlo vrijeme da počnem pratiti i ovu temu.
Naime sviram već 5 godina,i to sa svojom vrlo dragom Cort Earth 70NS,

no došlo je vrijeme kada novu gitaru trebam kupiti,ali nije meni.
Kako mi djevojka već odavno svira klavir,i ima sluha,lagano prelazi na gitaru,

ali ima neku staru otrcanu.Ja sam joj mislio kupiti gitaru,no tu dolazi moja dilema,

znao bih odabrati u dućanu,ali kako je sa svime,vjerovatno postoji nešto što je i jeftinije.
Uvjeti bi bili da je solidtop,po mogućnosti ozvučena,tražim akustičnu gitaru.
Dreadnought bi najviše odgovarao,te neke earth boje.
Uz uvjet da ona ima manje prste,i da nije toliko velika,pa da ne bude previše oštra na žicama.

P.S.Neuredno nema što,uglavnom akustična dreadnought,earth colors,po mogućnosti s pretpojačalom,solid top,

ne da je laminated,po cijeni što niže,jer ipak sam student,pa nije lako izdvojiti.
Maksimum što bih dao bi bilo nekih 2k kuna,no vi slobodno izaberite nešto manje.
Od shopova iz BiH u obzir dolazi i Brothers Music Shop,pa slobodno pogledajte i tamo.

Hvala

LP 

EuNE:AnakinSW,WoT: BlackRainCRO
Poruka je uređivana zadnji put pon 10.6.2013 18:50 (pandza94).
16 godina

Jedan zanimljiv video

Netko radi što zna, a netko zna šta radi LOL EUW: slinA
16 godina
neaktivan
Deawood kaže...
@Deus- zašto ti nama tu stavljaš linkove sa YTa? Sve pjesme koji si stavio su snimljene na analognim pedalama, a ne na nekakvim multićima, procesorima i ostaloj digitaljnoj ekipi.

P.S http://www.glazbeni-forum.com/topic/20050-razlika-izmedu-analognog-i-digitalnog/

Sve ti pise u mojim postovima, ako te interesiraju odgovori - citaj, jer pricas napamet.

Tvoj link sam citao do dijela gdje je netko postao grafove... tu sam prestao jer je ocito da ljudi ne znaju kako se signal digitalizira, niti kako se digitalni stream pretvara natrag u signal, niti kakva je tocno razlika naspram kompletno analognog lanca. Sa urbanim legendama znanstvenici ne trose vrijeme.

15 godina
neaktivan

Eo stigla moja danas, 
svira san prvi put u zivotu, skuzia neke osnove al naravno treba ce tu dosta vjezbe.

Za prvi put onako naucia san odsvirat odu radosti, i power chorde al dobro to nije bas da treba ucit, ugl za prvi dan san poprilicno zadovoljan.

Trenutno jedino iman bolove u lijevom zglobu od sviranja, jel to normalno? 

16 godina
neaktivan
badboycro kaže...

Eo stigla moja danas, 
svira san prvi put u zivotu, skuzia neke osnove al naravno treba ce tu dosta vjezbe.

Za prvi put onako naucia san odsvirat odu radosti, i power chorde al dobro to nije bas da treba ucit, ugl za prvi dan san poprilicno zadovoljan.

Trenutno jedino iman bolove u lijevom zglobu od sviranja, jel to normalno? 

Je.

Prvo - ne stisci pragove ko sivonja, nego taman dovoljno da zica dotakne prag.

Drugo - iako izgleda cool kad ti je gitara spustena do koljena, digni je barem u pocetku puno vislje. Meni gitara stoji odmah ispod dojke. Puno udobnije za sviranje. Sjedni na stolicu, namjesti gitaru u skolski polozaj, onda zategni strap tako da ostane u toj poziciji kad ustanes.

15 godina
neaktivan

Hvala na savijetima. 
trenutno u skolskon polozaju samo i sviran  jer i neman remen  

14 godina
odjavljen
Deus ex machina kaže...
Deawood kaže...

Sve ti pise u mojim postovima, ako te interesiraju odgovori - citaj, jer pricas napamet.

Tvoj link sam citao do dijela gdje je netko postao grafove... tu sam prestao jer je ocito da ljudi ne znaju kako se signal digitalizira, niti kako se digitalni stream pretvara natrag u signal, niti kakva je tocno razlika naspram kompletno analognog lanca. Sa urbanim legendama znanstvenici ne trose vrijeme.

Sve sam procitao, ali to su riječi.

Ti ljudi sviraju 30+ godina, a ti govoriš kao da nemaju pojma?

16 godina
neaktivan
Deawood kaže...

Sve sam procitao, ali to su riječi.

Ti ljudi sviraju 30+ godina, a ti govoriš kao da nemaju pojma?

A sto bi trebao, osim pisait rijeci? Da ti plesem ili crtam?

Povezujes stvari koje veze nemaju jedna s drugom: mozes ti svirati i 300 godina, ako pricas neistine - onda nemas pojma, barem o tom dijelu. Samo zato jer znas svirati gitaru, ne znaci da si automatski objektivan o kakvoci zvuka, niti da razumijes sto se uopce sa tvojim signalom dogadja.

Zato sam i rekao i napisao onaj dugacak post, bez i truke vrijedjanja - konfigurirati profesionalni MIDI rack nije uopce jednostavan posao, vec trazi i posla i znanja oko audio procesinga da bi ga mogao efikasno koristiti. Pedala ima 3-4 potenciometra i slus, malo vrtis lijevo-desno dok ne potrefis sto ti treba i rijeseno. Nasuprot tome, ucio sam 3 dana kako se tocno konstruira reverb funkcija, da bi shvatio tocno kako izvuci zvuk koji zelim. Koliko tih gitarista koji sviraju 30+ godina poznajes, koji ce ti ovako iz topa objasniti sto je to reverb tail, early reflection, reflection factor, room factor, i kako svi ti parametri utjecu na krajnji signal?

Po meni, John Petrucci je jedan od vrhunskih gitarista danasnjice - pa ima svojeg soundmana koji mu konfigurira opremu i zvukove, i uzgred budi receno, svira na vrhunskom racku. I sta sad? Petrucci je budala? Ne, nego puristi nemaju dume kako konfigurirati ovo cudo, niti im se da uciti, pa onda umjesto da kazu "Ne da mi se", lakse je napasti i pljuvati kako "signal nije cist".

Probat cu ti ukratko objasniti, nanovo, zasto si u krivu.

1. U analognom signalu uvijek postoji najvisa i najniza frekvencija. Kad sempliras analogni signal, moras semplirati minimalno dvostrukom frekvencijom od najvise frekvencije tog signala. S obzirom da je raspon cujnih frekvencija izmedju 20Hz i 20kHz, dovoljno je semplirati brzinom oko 44kHz da bi "pokupio" ama bas sve sto ti analogni signal moze ponuditi. Uzgred budi receno - vecina rack opreme semplira signal na 48kHz, zlu ne trebalo
  2. Zvuk lampasa se ne stvara u zadnjem stageu pojacala, vec u pretpojacalu. To znaci da je dovoljno da ti prvi hardware u lancu nakon gitare bude lampasko pretpojacalo, i rijeseno. Vecina tih purista brije na lampe, a onda izmedju gitare i pojacala stave wah. Pa hebemu misa, sta wah radi, nego pojacava signal i to putem nekih mizernih sicusnih tranzistora? Anyway, jednom kad je signal stigao do lampi i tamo se pojacao na neku solidnu razinu - mozes s tim signalom raditi sto hoces. Digitalizirati ga, aplicirati efekte, te ga reasemblirati natrag i poslati na pojacalo snage. Cak i to pojacalo snage uopce ne mora vise biti lampasko, vec tranzistorsko, i to uopce nije cudna praksa. Cisto za probu i dokaz, prosli cetvrtak prespojio sam svoj rack sa 2:90 na nekog tranzistorca Davolija kojeg imamo, i onda natrag u cabinet... razlika u zvuku - 0.
  3. Kompletno analogni chain pedala ce ostetiti zvuk VISE nego digitalni chain. To je zato jer pedale moras spajati jednu s drugom, a svaki patch kabel ce obojati zvuk, sto zbog okolne elektrostaticne buke, sto zbog cinjenice da patch kablovi nisu supervodici. Cak da i nekim SF cudom napravis 100% noise protected supervodic patch kabel - unijet ces noise u samom konektoru, koji prenosi signal jer se jednostavno dodiruje s kablom.
  4. Svaka od tih pedalica modificira signal i provlaci ga kroz TRANZISTORE! Istina bog, postoje pedale s lampama, samo bi volio da mi netko pokaze delay s lampama. Imas tape delay, ako bas hoces biti super analogan; kad isprobas tape delay, javi mi da li boja zvuk ili ne. Moj GForce ima poseban delay setting za "tape delay" koji dodaje sum i zamucuje zvuk da bi imitirao tape delay.

Pardon, zaboravio sam dodati 5:

• Zvucnici! Na kraju krajeva - kakav god signal izvukao, ono sto cujes proizvode zvucnici, i to ovisno o njihovom frekvencijskom rasponu i reaktivnoj krivulji frekvencija/amplituda
Poruka je uređivana zadnji put sri 12.6.2013 22:46 (Deus ex machina).
15 godina
odjavljen
Deus ex machina kaže...

A sto bi trebao, osim pisait rijeci? Da ti plesem ili crtam?

Povezujes stvari koje veze nemaju jedna s drugom: mozes ti svirati i 300 godina, ako pricas neistine - onda nemas pojma, barem o tom dijelu. Samo zato jer znas svirati gitaru, ne znaci da si automatski objektivan o kakvoci zvuka, niti da razumijes sto se uopce sa tvojim signalom dogadja.

Zato sam i rekao i napisao onaj dugacak post, bez i truke vrijedjanja - konfigurirati profesionalni MIDI rack nije uopce jednostavan posao, vec trazi i posla i znanja oko audio procesinga da bi ga mogao efikasno koristiti. Pedala ima 3-4 potenciometra i slus, malo vrtis lijevo-desno dok ne potrefis sto ti treba i rijeseno. Nasuprot tome, ucio sam 3 dana kako se tocno konstruira reverb funkcija, da bi shvatio tocno kako izvuci zvuk koji zelim. Koliko tih gitarista koji sviraju 30+ godina poznajes, koji ce ti ovako iz topa objasniti sto je to reverb tail, early reflection, reflection factor, room factor, i kako svi ti parametri utjecu na krajnji signal?

Po meni, John Petrucci je jedan od vrhunskih gitarista danasnjice - pa ima svojeg soundmana koji mu konfigurira opremu i zvukove, i uzgred budi receno, svira na vrhunskom racku. I sta sad? Petrucci je budala? Ne, nego puristi nemaju dume kako konfigurirati ovo cudo, niti im se da uciti, pa onda umjesto da kazu "Ne da mi se", lakse je napasti i pljuvati kako "signal nije cist".

Probat cu ti ukratko objasniti, nanovo, zasto si u krivu.

1. U analognom signalu uvijek postoji najvisa i najniza frekvencija. Kad sempliras analogni signal, moras semplirati minimalno dvostrukom frekvencijom od najvise frekvencije tog signala. S obzirom da je raspon cujnih frekvencija izmedju 20Hz i 20kHz, dovoljno je semplirati brzinom oko 44kHz da bi "pokupio" ama bas sve sto ti analogni signal moze ponuditi. Uzgred budi receno - vecina rack opreme semplira signal na 48kHz, zlu ne trebalo
  2. Zvuk lampasa se ne stvara u zadnjem stageu pojacala, vec u pretpojacalu. To znaci da je dovoljno da ti prvi hardware u lancu nakon gitare bude lampasko pretpojacalo, i rijeseno. Vecina tih purista brije na lampe, a onda izmedju gitare i pojacala stave wah. Pa hebemu misa, sta wah radi, nego pojacava signal i to putem nekih mizernih sicusnih tranzistora? Anyway, jednom kad je signal stigao do lampi i tamo se pojacao na neku solidnu razinu - mozes s tim signalom raditi sto hoces. Digitalizirati ga, aplicirati efekte, te ga reasemblirati natrag i poslati na pojacalo snage. Cak i to pojacalo snage uopce ne mora vise biti lampasko, vec tranzistorsko, i to uopce nije cudna praksa. Cisto za probu i dokaz, prosli cetvrtak prespojio sam svoj rack sa 2:90 na nekog tranzistorca Davolija kojeg imamo, i onda natrag u cabinet... razlika u zvuku - 0.
  3. Kompletno analogni chain pedala ce ostetiti zvuk VISE nego digitalni chain. To je zato jer pedale moras spajati jednu s drugom, a svaki patch kabel ce obojati zvuk, sto zbog okolne elektrostaticne buke, sto zbog cinjenice da patch kablovi nisu supervodici. Cak da i nekim SF cudom napravis 100% noise protected supervodic patch kabel - unijet ces noise u samom konektoru, koji prenosi signal jer se jednostavno dodiruje s kablom.
  4. Svaka od tih pedalica modificira signal i provlaci ga kroz TRANZISTORE! Istina bog, postoje pedale s lampama, samo bi volio da mi netko pokaze delay s lampama. Imas tape delay, ako bas hoces biti super analogan; kad isprobas tape delay, javi mi da li boja zvuk ili ne. Moj GForce ima poseban delay setting za "tape delay" koji dodaje sum i zamucuje zvuk da bi imitirao tape delay.

Nažalost, boldane stvari si u krivu.  Ako želiš mogu ti objasniti zašto, točku po točku, ali sad sam preumoran za pisanje.

Svi smo mi Mentalist.
16 godina
neaktivan
Jakovp kaže...

Nažalost, boldane stvari si u krivu.  Ako želiš mogu ti objasniti zašto, točku po točku, ali sad sam preumoran za pisanje.

Nemoj nazalost, molim te objasni kad se rijesis umora. Samo, molit cu - objasni potkrijepljeno dokazima a ne subjektivnim dozivljajima, moze?

15 godina
odjavljen
Deus ex machina kaže...

Nemoj nazalost, molim te objasni kad se rijesis umora. Samo, molit cu - objasni potkrijepljeno dokazima a ne subjektivnim dozivljajima, moze?

Može, sutra napišem.

Svi smo mi Mentalist.
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice