Gitare i sve vezano uz njih izdvojena tema

poruka: 4.970
|
čitano: 997.088
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
odjavljen
RE: Gitare i sve vezano uz njih
oddball kaže...
Jakovp kaže...

Slažem se, al sumnjam da će dati još 500 kuna za pojačalo.

Btw, Jakovp, zaboravio sam ti odgovoriti, uspio sam setupirat gitaru. :)

Hvala na pomoći.

Nema na čemu :)

A znam, nije to jeftin sport, ali pitao je koliko mora još izdvojit za nešto više.. Ali ako ne može više od 500 kustom je ok izbor. Ali poanta je ako se nastavi baviti sviranjem, kad tad će kupiti nešto bolje, a ako kupi odmah lampaša neće gubiti vrijeme i živce na tranziće.

16 godina
neaktivan
Gitare i sve vezano uz njih

Da li itko svira u alternativnim stimovima?

Ovo vjezbam u zadnje vrijeme... gitara pjeva sama od sebe... bas mi je zao sto je ne mogu osamariti i da se cuje :-)

Slijedeci cilj je ovo... u gitarskoj izvedbi...

To ce bit zabavno...

I am Jack's soft, narcosynthesized consciousness...
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.12.2010 20:31 (Deus ex machina).
17 godina
neaktivan

Ne shvaćam zašto svi imaju toliki hard-on na lampe?? Dobro, oni skuplji (meni) zvuče bolje od vjerojatno bilo kojeg tranzistorca, ali u pravilu lampe nemaju ugrađene efekte pa treba koristiti pedale (nakon čega se cijena povećava i nerijetko za više od 1'000 kn), dok imalo kvalitetniji tranzistorci imaju ugrađene efekte.

Uz to, postoje izvrsni tranzistorci čiji zvuk je sasvim na razini. Uostalom, pojačalo nitko ne može preporučiti. Odabir pojačala najviše ovisi o zvuku kakav gitarist želi dobiti i zato nitko ne može nekome reći koje je pojačalo dobro, a koje loše. Zato ne shvaćam čemu toliki fors na lampe kad se para nema, a tranzistorac nije takvo prokletstvo kako neki misle.

Najgore je kad se ljudi preinformiraju o gitarama (i pojačalima) prek interneta. Gitara (i pojačalo) nisu grafička kartica ili procesor da im se mogu mjeriti performanse. Nikome ne bi trebao biti bed otići u prodavaonicu, pitati i probati. Ako ne znaš svirat gitaru, povedi nekog ili pitaj trgovca - mislim da ih većina zna svirati. Na kraju je bitno jedino što ti misliš o svojoj opremi - zaj*bi druge (slušaj jedino preporuku da ne kupuješ škart gitare i pojačala jer se oni kvare). Ne postoji najbolja gitara niti najbolje pojačalo, sve ovisi o tome što ti preferiraš.

@ Deus ex

Uz to što je alternativni štim (mislim da je neki open, ako se dobro sjećam), izvrsna je vježba za fingerpicking.

Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda
15 godina
odjavljen
i_rambo_plache kaže...

Ne shvaćam zašto svi imaju toliki hard-on na lampe?? Dobro, oni skuplji (meni) zvuče bolje od vjerojatno bilo kojeg tranzistorca, ali u pravilu lampe nemaju ugrađene efekte pa treba koristiti pedale (nakon čega se cijena povećava i nerijetko za više od 1'000 kn), dok imalo kvalitetniji tranzistorci imaju ugrađene efekte.

Uz to, postoje izvrsni tranzistorci čiji zvuk je sasvim na razini. Uostalom, pojačalo nitko ne može preporučiti. Odabir pojačala najviše ovisi o zvuku kakav gitarist želi dobiti i zato nitko ne može nekome reći koje je pojačalo dobro, a koje loše. Zato ne shvaćam čemu toliki fors na lampe kad se para nema, a tranzistorac nije takvo prokletstvo kako neki misle.

Najgore je kad se ljudi preinformiraju o gitarama (i pojačalima) prek interneta. Gitara (i pojačalo) nisu grafička kartica ili procesor da im se mogu mjeriti performanse. Nikome ne bi trebao biti bed otići u prodavaonicu, pitati i probati. Ako ne znaš svirat gitaru, povedi nekog ili pitaj trgovca - mislim da ih većina zna svirati. Na kraju je bitno jedino što ti misliš o svojoj opremi - zaj*bi druge (slušaj jedino preporuku da ne kupuješ škart gitare i pojačala jer se oni kvare). Ne postoji najbolja gitara niti najbolje pojačalo, sve ovisi o tome što ti preferiraš.

@ Deus ex

Uz to što je alternativni štim (mislim da je neki open, ako se dobro sjećam), izvrsna je vježba za fingerpicking.

Ti efekti u tranzistorcima su blago rečeno sranje, ne možeš ih mijenjati u hodu, a početnicima sigurno ne trebaju, treba prvo naučit dosta dobro svirat prije uporabe efekata.

A u zadnje vrijeme ima sve više jeftinih lamapaša (harely benton, laney, epiphone) tako da nisu egzotika kao nekad. Odi u dućan i usporedi malog lampaša od 5w i tranzistorca iste cijene pa javi dojmove {#}

17 godina
neaktivan
Jakovp kaže...

Ti efekti u tranzistorcima su blago rečeno sranje, ne možeš ih mijenjati u hodu, a početnicima sigurno ne trebaju, treba prvo naučit dosta dobro svirat prije uporabe efekata.

A u zadnje vrijeme ima sve više jeftinih lamapaša (harely benton, laney, epiphone) tako da nisu egzotika kao nekad. Odi u dućan i usporedi malog lampaša od 5w i tranzistorca iste cijene pa javi dojmove {#}

A baš sam mislio da se ti kužiš u gitare...

1. Ne možeš sve tranzistorce trpati u isti koš - isto tako, ne možeš reći da su svi efekti sranje. Ja obično ne volim Marshallove tranzistorce (jer imaju nekakav hard/rock - metal zvuk), ali bože dragi, kako samo recimo AVT150 ima dobar chorus. Kad sam ga prvi put čuo, mislio sam da boga držim za jaja. Imao sam dojam kao da sam Robert Smith iz The Curea iako gitara s kojom sam svirao nije bila ni približno dobra kao Jazzmaster, ali zvuk je bio točno pogođen.

2. Zanemari ovo, krivo sam pročitao tvoj post... :D

3. Uspoređivao sam ja lampe i tranzistorce (iako priznajem, nisam ekspert) i razlike nisu tako astronomske kako ti to indirektno govoriš. Zapravo sam ostao očaran kvalitetom današnjih tranzistoraca jer su i meni punili glavu glupostima kako je lampa bog i batina. I kad ću kupovati pojačalo, 90% sam siguran da ću uzeti tranzistorca - već i imam favorita, samo još trebam isprobati kako zvuči s gitarom koja mi se sviđa.

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.12.2010 22:12 (i_rambo_plache).
16 godina
neaktivan
i_rambo_plache kaže...
1).....

2) Uz to što je alternativni štim (mislim da je neki open, ako se dobro sjećam), izvrsna je vježba za fingerpicking.

1. Ma, sve je u prstima onoga koji svira. Sve. No trebaju proci neke godine da se to nauci. Ja se ne borim protiv toga, nek ljudi kupe sta hoce. Uvijek to mozes prodati za dobru cijenu poslije.

2. Kaki King je fenomenalna :-) No nekako... ne znam... nedostaje mi odredjena ideja emocije iz njezinog sviranja. Podsjeca me na Petruccija, svira fenomenalno ali jednosatvno nedostaje nesto...

Pogle ovu malu, npr.

Ne tako, perverznjaku... :-D Nego, vidis joj na licu da uziva u onom sto radi (iako grijesi sve u 16)..

Iako, ruku na srce, da sam jedno 10 godina mladji... :-D

Jakovp kaže...

Lampe nisu lampe ako ih ne odsarafis do kraja. Onaj 'pravi' lampaski zvuk dobit ces tek ako vozis jedne solidne lampice na nekih 50ak W...

15 godina
odjavljen
i_rambo_plache kaže...
Jakovp kaže...

A baš sam mislio da se ti kužiš u gitare...

1. Ne možeš sve tranzistorce trpati u isti koš - isto tako, ne možeš reći da su svi efekti sranje. Ja obično ne volim Marshallove tranzistorce (jer imaju nekakav hard/rock - metal zvuk), ali bože dragi, kako samo recimo AVT150 ima dobar chorus. Kad sam ga prvi put čuo, mislio sam da boga držim za jaja. Imao sam dojam kao da sam Robert Smith iz The Curea iako gitara s kojom sam svirao nije bila ni približno dobra kao Jazzmaster, ali zvuk je bio točno pogođen.

2. Zanemari ovo, krivo sam pročitao tvoj post... :D

3. Uspoređivao sam ja lampe i tranzistorce (iako priznajem, nisam ekspert) i razlike nisu tako astronomske kako ti to indirektno govoriš. Zapravo sam ostao očaran kvalitetom današnjih tranzistoraca jer su i meni punili glavu glupostima kako je lampa bog i batina. I kad ću kupovati pojačalo, 90% sam siguran da ću uzeti tranzistorca - već i imam favorita, samo još trebam isprobati kako zvuči s gitarom koja mi se sviđa.

1- Naravno da ne trpam u isti koš, pričam o budget modelima da se razumijemo.

3- Razlika nije samo u zvuku. Ima naprava koja dobro oponašaju zvuk lampaša, ali ne i kompletan osjećaj. Kad tad ćeš imat lampaša, bez brige. Evo ja iako sviram bass si radim jednog, iako imam sasvim dobar setup sa previše snage.

@deus ex machina: Lapaški zvuk je sve što izađe iz lampi, a dobar lampaški overdrive je kad nagariš izlazne lampe, tu se slažem {#} A to ne mora biti 50 w, dapače, to može biti i pola wata. Još bolje jer dobiješ pravu distorziju na kućnoj glasnoći :)

17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
i_rambo_plache kaže...
2) Uz to što je alternativni štim (mislim da je neki open, ako se dobro sjećam), izvrsna je vježba za fingerpicking.

2. Kaki King je fenomenalna :-) No nekako... ne znam... nedostaje mi odredjena ideja emocije iz njezinog sviranja. Podsjeca me na Petruccija, svira fenomenalno ali jednosatvno nedostaje nesto...

Pogle ovu malu, npr.

Ne tako, perverznjaku... :-D Nego, vidis joj na licu da uziva u onom sto radi (iako grijesi sve u 16)..

Iako, ruku na srce, da sam jedno 10 godina mladji... :-D

Ma Kaki King sam spomenuo sam zato što znam da svira u drugačijem tjuningu tu pjesmu koja mi se, eto, svidjela i koju sam, eto, znao odsvirati. Vidio sam i live izvedbu na kojoj je hladna ko špricer, al pjesma je ok, barem za tehniciranje...

Ne znam jesi čuo za Nauda. Brazilac, one man band na gitari. Lik se totalka uživi, a skida li ga skida... Evo Dire Straits - Sultans Of Swing, možda ima i boljih, al ne da mi se tražit...

EDIT:

@ Jakovp - dobro, o jeftinim tranzistorcima se generalno slažem s tobom, ali svejedno smatram da ne bi trebalo otpisivati ni jeftine tranzistorce bez isprobavanja. Iako je po mom mišljenju predloženi Laney za 400-injak kn smeće - radije neki interface pa prek kompa ak se ima dobrih zvučnika.

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.12.2010 22:32 (i_rambo_plache).
16 godina
neaktivan
Jakovp kaže...

@deus ex machina: Lapaški zvuk je sve što izađe iz lampi, a dobar lampaški overdrive je kad nagariš izlazne lampe, tu se slažem {#} A to ne mora biti 50 w, dapače, to može biti i pola wata. Još bolje jer dobiješ pravu distorziju na kućnoj glasnoći :)

Nije to tocno, nazalost. Jer zvuk ne proizvode lampe, nego zvucnici, a da bi dobio ono sto se popularno naziva 'lampaski zvuk', moras voziti neke 12ice ili 10tke, a takvi zvucnici traze cca 30-50 W da bi se culi kako spada.

@rambo

ovo je zakon :-) Hvala! Sad cu kopat malo dalje

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.12.2010 22:48 (Deus ex machina).
15 godina
odjavljen
Deus ex machina kaže...
Jakovp kaže...

Nije to tocno, nazalost. Jer zvuk ne proizvode lampe, nego zvucnici, a da bi dobio ono sto se popularno naziva 'lampaski zvuk', moras voziti neke 12ice ili 10tke, a takvi zvucnici traze cca 30-50 W da bi se culi kako spada.

@rambo

ovo je zakon :-) Hvala! Sad cu kopat malo dalje

Sorry, ali to jednostavno nije istina. Nauči prvo neke osnove, ovako elementarne stvari bi bilo predugo ovdje objašnjavat.

16 godina
neaktivan
Jakovp kaže...

Sorry, ali to jednostavno nije istina. Nauči prvo neke osnove, ovako elementarne stvari bi bilo predugo ovdje objašnjavat.

Prosao sam dovoljno 'osnova', siguran sam da znam o cemu pricam :-) Svirao sam na najmanje 10ak razlicitih modela pojacala, pretrazi neki od ranijih postova pa ces vidjeti moj trenutni rig. Znam itekako dobro o cemu pricam, Triaxis nije za ljude koji ne znaju kontrolirati svoje pojacalo...

Zvuk koji tvoje uho cuje je iskljucivo pumpanje zraka. Od toga kreni.

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.12.2010 22:58 (Deus ex machina).
15 godina
neaktivan

Probaj potražit na jutubu test zvučnika, razlike među pojedinim modelima su ogromne. Od katastrofalnog tranzistroskog metal zvuka do fine tople lampe.

hmda
15 godina
odjavljen
Deus ex machina kaže...
Jakovp kaže...

Prosao sam dovoljno 'osnova', siguran sam da znam o cemu pricam :-) Svirao sam na najmanje 10ak razlicitih modela pojacala, pretrazi neki od ranijih postova pa ces vidjeti moj trenutni rig. Znam itekako dobro o cemu pricam, Triaxis nije za ljude koji ne znaju kontrolirati svoje pojacalo...

Zvuk koji tvoje uho cuje je iskljucivo pumpanje zraka. Od toga kreni.

Ovo s zvučnicima i wattima je jako krivo, što god ti mislio, vjeruj mi.

16 godina
neaktivan
Jakovp kaže...

Ali ja nisam covjek koji jednostavno "vjeruje" nicemu. Ja isprobam pa govorim iz iskustva. Cak nisam isao navoditi ni nikakve fizicke formule niti bioloske cinjenice.

Uostalom, cinjenica je da razliciti ljudi imaju razlicite ushi, ja muziku uvijek slusam glasno jer ako slusam tiho, ne daje mi 'kick' kakav zelim... mozda si ti drugacija osoba i to je to...

15 godina
odjavljen
Deus ex machina kaže...
Jakovp kaže...

Ali ja nisam covjek koji jednostavno "vjeruje" nicemu. Ja isprobam pa govorim iz iskustva. Cak nisam isao navoditi ni nikakve fizicke formule niti bioloske cinjenice.

Uostalom, cinjenica je da razliciti ljudi imaju razlicite ushi, ja muziku uvijek slusam glasno jer ako slusam tiho, ne daje mi 'kick' kakav zelim... mozda si ti drugacija osoba i to je to...

Ma da kužim što želiš reć, ja ti samo želim reć da ono što si napisao fizički nema nikakve podloge. Mislim ja sam ganjao lampaša od 5w na malom zvučniku od 8 inča, 30w i na marshalovom kabinetu od 300w. Dobije se lijep drive na jednom i na drugom {#}

17 godina
neaktivan

@rambo

E ja ovu pjesmu znam! Od nekud, ne znam od kud, ali nikad nisam saznao kak se zove. Jea, thx.

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
15 godina

@1domagoj1

evo poslusaj si malo

Do you fear... death? Do you fear that dark abyss? All your deeds laid bare, all your sins punished?
17 godina
neaktivan

Samo ne vidim mu slide di je... :D

Mislim, očito je da mu je zakvačen za mali prst, ali ga ne vidim. :D

Volim ja i blues, super mi je ovo.

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
Poruka je uređivana zadnji put sri 22.12.2010 1:21 (1domagoj1).
15 godina
1domagoj1 kaže...

Samo ne vidim mu slide di je... :D

Mislim, očito je da mu je zakvačen za mali prst, ali ga ne vidim. :D

Volim ja i blues, super mi je ovo.

Car slide-a :D

Do you fear... death? Do you fear that dark abyss? All your deeds laid bare, all your sins punished?
Poruka je uređivana zadnji put sri 22.12.2010 1:24 (Flying Dutchman).
17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

@rambo

E ja ovu pjesmu znam! Od nekud, ne znam od kud, ali nikad nisam saznao kak se zove. Jea, thx.

Into the Wild? Tamo sam ja čuo.

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.12.2010 1:58 (i_rambo_plache).
17 godina
neaktivan
i_rambo_plache kaže...

Into the Wild? Tamo sam ja čuo.

Istina, danas sam to saznal, mislim da je to iz 2007. film. Meni je dobar. ;)

EDIT: A i skužio sam, pa i piše u naslovu, ali nisam otvaral yt link, samo sam embedano poslušal, pa nisam naslov vidio.

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.12.2010 22:07 (1domagoj1).
17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Btw, ja sam dodao svoja dva riffa...

- Clean u e-molu, ripoff BigDaddy teme... nekako mi bas pase ta chord progresija i imam dojam da netko moze sastaviti hebacki solo na ovo. I usput, znam da je tema ripoff 28days later.

Evo stavio sam ja taj solo... i hebački je...loš.

17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
Slijedeci cilj je ovo... u gitarskoj izvedbi...

To ce bit zabavno...

Ovo i nije tolko teško za odsvirat, na gitari. Na violini je ubitačno. Teži dio je skinuti to...

15 godina
17 godina
neaktivan
luka94 kaže...

Ne znam za to tvoje, meni se ovo više sviđa. Meni osobno, a sad, kaj ti više preferiraš ne znam.

15 godina
1domagoj1 kaže...
luka94 kaže...

Ne znam za to tvoje, meni se ovo više sviđa. Meni osobno, a sad, kaj ti više preferiraš ne znam.

ja ću ić na sate od nove godine pa mi treba nešta za početnike pa sam mislio tu glavu i ovaj cab.

http://www.njuskalo.hr/pojacala-gitare/gitarski-box-oglas-2134136

17 godina
neaktivan

Uh, za početnika ti niti ne treba tak nešto. Ima unazad par strana nekih linkova na manja pojačala, možeš si to pogledati.

15 godina
1domagoj1 kaže...

Uh, za početnika ti niti ne treba tak nešto. Ima unazad par strana nekih linkova na manja pojačala, možeš si to pogledati.

onaj cab mi neće bit samo za gitaru,mislio sam ga još priključit za komp,sad imam neke 5.1 zvučnike od ms-a iz 2004,od koji 4 skoro pa nikako nerade

i kad pojačavam se samo čuje desna ili ljeva strana,tako da bi mi cab dobro poslužio

Poruka je uređivana zadnji put čet 23.12.2010 22:20 (luka94).
15 godina
odjavljen
luka94 kaže...
1domagoj1 kaže...

onaj cab mi neće bit samo za gitaru,mislio sam ga još priključit za komp,sad imam neke 5.1 zvučnike od ms-a iz 2004,od koji 4 skoro pa nikako nerade

i kad pojačavam se samo čuje desna ili ljeva strana,tako da bi mi cab dobro poslužio

Zaboravi, to su gitarski zvučnici, imat ćeš sranje od zvuka a da ne pričam o nedostatku dubokih. Također behringer nije baš poznat po pouzdanosti. Isto kao i laney.

15 godina

dobro onda bi bilo bolje da uzmem neki combo amp od nekih 30-50w,jel ovaj valja

http://www.njuskalo.hr/pojacala-gitare/git-combo-pojacalo-line-6-30-w-12-4-kanala-odlican-stage-oglas-2118621

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice