Djevojčica sa šibicama

poruka: 73
|
čitano: 46.664
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
protjeran
RE: Djevojčica sa šibicama
i_rambo_plache kaže...

Daj ne lupetajte. Engleska, Rusija i Francuska su bili centri književnosti u moderno doba. Zato se i obrađuju u školama. U HR se jednako, možda i više obrađuju i domaći autori, ponekad čak i u prevelikoj mjeri.

@ lukavg - od mene si TD dobio zato što nemaš pojma o čemu pričaš. Shakespeare loš pisac?? Samo Hamlet i Romeo i Julija?? Što je sa Otellom, što je sa Macbethom?? Što je sa Globe teatrom?? Je li to sve beznačajno?!

Dobro ti je rustweaver rekao, kad završiš školu, onda pričaj. A dotad čitaj Trojicu u Trnju ili šta već imaš za lektiru...

I Shakespeare je bio pisac u moderno doba, je li?

Moje osobno mišljenje je da Shakespeare nije toliko dobar pisac kakvim se drži. Otello me se nije dojmio, a Macbeth nisam pročitao. Što je tako veliko i dobro oko tog Globe teatra? Kazalište ko kazalište sa Shakespearovom skupinom klauna. To su sve osobni ukusi budući da se nekome može svidjeti Shakespeare.

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.8.2010 15:02 (lukavg).
17 godina
neaktivan
lukavg kaže...

Moje osobno mišljenje je da Shakespeare nije toliko dobar pisac kakvim se drži. Otello me se nije dojmio, a Macbeth nisam pročitao. Što je tako veliko i dobro oko tog Globe teatra? Kazalište ko kazalište sa Shakespearovom skupinom klauna. To su sve osobni ukusi budući da se nekome može svidjeti Shakespeare.

Moderno doba nije isto što i modernizam.

Svoje subjektivno mišljenje možeš iskazati na način "Moje mišljenje je..." ili "Ja mislim...". Ti si izjavio da je Shakespeare precijenjen i da su strani pisci daleko po kvaliteti od naših. To je tvrdnja, a ne mišljenje. To je i netočna tvrdnja. Kad ćeš biti književni kritičar onda ćeš moći nešto ovako tvrditi. Dotad se suzdrži kritiziranja i promisli prije nego što nešto napišeš. A Globe teatar je bilo najposjećenije kazalište u Londonu. Koja je njegova važnost? Hmm... Možda se tamo promicala kultura? Možda su tamo izvođene najpoznatije drame? To je kao da pitaš koja je važnost HNK u Hrvatskoj...  -.-'

~~~ Shit was SO cash! ~~~
15 godina
protjeran
betmen kaže...
previše me vrijeđate, i to bez razloga. ne želim više sudjelovati u ovoj temi.

Zaslužio si ti i više!

F1-PIVO
16 godina
protjeran
i_rambo_plache kaže...

U HR se jednako, možda i više obrađuju i domaći autori, ponekad čak i u prevelikoj mjeri.

U mojoj skoli se sve do drugog polugodista 8. razreda citaju djela hrvatskih pisaca. Vecinom su to jadna djela, stara, te vrijede za samo jednu situaciju, te se iz njih ne moze izvuci pouka za sva vremena.

Necu vise o ovome, grozan mi je dan.

a.k.a dr. House, ali to je ime bilo zauzeto
Poruka je uređivana zadnji put uto 17.8.2010 15:26 (Mentalist).
16 godina
protjeran
i_rambo_plache kaže...
drame? To je kao da pitaš koja je važnost HNK u Hrvatskoj...  -.-'

Kojeg nogometnog kluba?

Odlazim.

a.k.a dr. House, ali to je ime bilo zauzeto
16 godina
protjeran
i_rambo_plache kaže...
lukavg kaže...

Moderno doba nije isto što i modernizam.

Svoje subjektivno mišljenje možeš iskazati na način "Moje mišljenje je..." ili "Ja mislim...". Ti si izjavio da je Shakespeare precijenjen i da su strani pisci daleko po kvaliteti od naših. To je tvrdnja, a ne mišljenje. To je i netočna tvrdnja. Kad ćeš biti književni kritičar onda ćeš moći nešto ovako tvrditi. Dotad se suzdrži kritiziranja i promisli prije nego što nešto napišeš. A Globe teatar je bilo najposjećenije kazalište u Londonu. Koja je njegova važnost? Hmm... Možda se tamo promicala kultura? Možda su tamo izvođene najpoznatije drame? To je kao da pitaš koja je važnost HNK u Hrvatskoj...  -.-'

Znam koja je važnost Globe teatra i što se tamo izvodilo, očito sam se krivo izrazio, moje je pitanje više bilo u smislu čini li Globe teatar Shakespearea boljim piscem?

Znam i što kritičari misle o Shakespeareu, ali ja se ne moram slagati s njima, nisam toliko povodljiv da smatram da su najbolja djela ona za koja kritičari kažu da su najbolja, već ona koja su meni na temelju pročitanog intrigantna, zanimljiva i kvalitetna. Da je Shakespeare precijenjen, kriva je tvrdnja prema tebi i brojnim kritičarima. Nisam rekao da je on loš autor, ali da je najbolji ikad, smatram da nije.

16 godina
protjeran
Mentalist kaže...
i_rambo_plache kaže...
drame? To je kao da pitaš koja je važnost HNK u Hrvatskoj...  -.-'

Kojeg nogometnog kluba?

Odlazim.

Hahahaha.

HNK - Hrvatsko narodno kazalište.

EDIT: Oprostite za dupli post.

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.8.2010 15:31 (lukavg).
17 godina
neaktivan
Mentalist kaže...
i_rambo_plache kaže...

U HR se jednako, možda i više obrađuju i domaći autori, ponekad čak i u prevelikoj mjeri.

U mojoj skoli se sve do drugog polugodista 8. razreda citaju djela hrvatskih pisaca. Vecinom su to jadna djela, stara, te vrijede za samo jednu situaciju, te se iz njih ne moze izvuci pouka za sva vremena.

Necu vise o ovome, grozan mi je dan.

Čekaj srednju školu i realizam. U osnovnoj se književnost površno obrađuje, u srednjoj je hrvatski (barem u mojoj školi) kao sat povijesti, samo se to sve povezuje s književnošću. Ne znam kako je u BiH, ali u HR se vrlo detaljno obrađuje hrvatska književnost, pogotovo renesansa, romantizam i realizam.

~~~ Shit was SO cash! ~~~
15 godina
neaktivan

Ovo i ja mogu potvrditi, islo se u takve detalje da mi je vec pocelo izlaziti na nos a cak u skoli koju sam pohadao hrvatski jezik ne bi trebao biti toliko forsiran (tehnicke struke), mogu misliti kako je tek u gimnazijama. I ova usporedba sa satom povijesti je odlicno pogodena, tako je bilo i kod mene.

Ne ocekujes valjda da ces u osnovnoj skoli citati Povratak Filipa Latinovica, ili Hrvatskog boga Marsa? lektire se pokusavaju uskladiti sa uzrastom koji ih cita, ja bih cak i Brezu prebacio u srednju skolu. I stvarno malo pretjerujete s tim poukama, to sto nesto ima veliki umjetnicki znacaj ne mora nuzno znaciti da prenosi nekakve velike zivotne mudrosti.

Pathogenic fundamentals clearly indicate that homogenous populations are most vulnerable.
16 godina
protjeran
rustweaver kaže...

Ovo i ja mogu potvrditi, islo se u takve detalje da mi je vec pocelo izlaziti na nos a cak u skoli koju sam pohadao hrvatski jezik ne bi trebao biti toliko forsiran (tehnicke struke), mogu misliti kako je tek u gimnazijama. I ova usporedba sa satom povijesti je odlicno pogodena, tako je bilo i kod mene.

Ne ocekujes valjda da ces u osnovnoj skoli citati Povratak Filipa Latinovica, ili Hrvatskog boga Marsa? lektire se pokusavaju uskladiti sa uzrastom koji ih cita, ja bih cak i Brezu prebacio u srednju skolu. I stvarno malo pretjerujete s tim poukama, to sto nesto ima veliki umjetnicki znacaj ne mora nuzno znaciti da prenosi nekakve velike zivotne mudrosti.

Hrvatski jezik bi trebao biti još više forsiran u svim školama (i u strukovnim i u tehničkim). Na ovom forumu ima visoko obrazovanih forumaša koji ne znaju pisati, pišu iči, ja ču...

S ostalim se slažem.

15 godina
neaktivan

Gramatika i knjizevnost su dvije potpuno razlicite stvari i nema potrebe za dodatnim forsiranjem hrvatskog jezika u skolama. Ako netko nece uciti, onda jednostavno nece uciti, a kroz cetiri godine srednje skole ce se ionako vec nekako provuci.

Gdje si bas nasao Č i Ć kao nekakav problem. Pa to se svakome potkrada (pa i meni). Sto bi tek rekao na razmake na pogresnim mjestima (i nedostatak istih), te brkanje jer i jel'?

P.S.

Krivo si shvatio ovu moju izjavu o forsiranju. Naime ja sam rekao da ako se u mojoj skoli toliko forsirao hrvatski jezik a skola cak i nije tog tipa, onda mogu zamisliti kako je tek u gimnazijama. Znaci ono sto sam htio reci je da se jezik vec sada poprilicno forsira u skolama. ;)

Pathogenic fundamentals clearly indicate that homogenous populations are most vulnerable.
Poruka je uređivana zadnji put uto 17.8.2010 18:13 (rustweaver).
16 godina
protjeran
betmen kaže...
luka_cro kaže...

pravis se glup il si stvarno glup?

nemoj onda citati ako ne razumijes

sta da ti covjek drugo kaze.

Evo, na primjer, može mi reći koja je pouka ove priče.

Ne prodaji šibice gdje nema ljudi...

Reading spoil vision, see only an illiterate :) http://crotrailers.co.cc/
16 godina
Daniman123 kaže...
betmen kaže...

Ne prodaji šibice gdje nema ljudi...

"I love the smell of napalm in the morning... The smell, you know that gasoline smell... Smells like, victory"

Do you fear... death? Do you fear that dark abyss? All your deeds laid bare, all your sins punished? Let them taste the triple guns...
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice