Chat tema ljubitelja hardvera zaključana tema

poruka: 24.322
|
čitano: 3.206.942
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
protjeran
Re: Chat tema ljubitelja hardvera
war3_tft kaže...

a best extreme desktop opet zasluzeno TR 1950x.

Misle valjda best value extreme desktop? 

8 godina
protjeran
ansha kaže...
lav1000 kaže...

normalno, ja sam držao i ramove sa naponom 1.4V na proA, kad bi digao proc na iznad 1.4V dolazilo je do throttlanja, sad radi čega točno ne znam... do 5.3Ghz sa nekih 1.37V vcore je držalo bez greške... na 5.3 dobio nekih 1320+ skor u cb, odvrtio na 5.4ghz izbalio nešto ala 1280 ne sjećam se točno....a ništa čudno da se ploča od 900kn sa takvim naponima malo zblesa... bar meni nije.

Te jeftine MSI ploce su jednio kod nas hvaljene, nas stranim forumima preporucuju da se izbjegavaju i skuplje MSI Z370 ploce zbog nekvalitetnog VRM-a. Istina je vjerojatno izmedju, ovdje su prehvaljene a tamo obrnuto...

Inace, ti kratkotrajni oc/bench session-i ne govore puno o kvaliteti VRM-a, kod dugotrajnog opterecenja bi bila druga prica..

pa samo blesav čovjek bi upario neku proA sa nekim 8700k koji klokan svakodnevno satima mora odrađivati neke zahtjevne taskove, samo sam želio napomenuti što vidi i iz forumskih primjera da takve ploče imaju svoje limite pri povećanim naponima, čak i kod kratkih bencheva ala CB

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.5.2018 13:48 (lav1000).
12 godina
war3_tft kaže...

Hw unboxed cpu nagrade

.

Pa krenimo od pocetka.

Prvu nagradu za best budget cpu odnese 2200g ispred 8100 uz komentare kako 2200g ima dobro integrusu i kako se moze oc. Naravno ne spomene se to da trebas posteni dual channel ram da bi ta intergrirka radila kak spada, s druge strane trebas olozit u b plocu i ram i kad oc-as taj cpu opet je 8100 jaci. S druge strane 8100 zaljepis na neku jeftinu H plocu i uzmes neki socijalni ram i vozis se jos brze, to se zove budzet pobjednik (ako ne gledamo g4560).

Za drugu nagradu je sam naziv poslozen na nacin da 8400 izgubi naspram 2600, best "value" all rounder. Vidjeli smo u zadnjem videu kakvi novci i sto je potrebno da bi 2600 po gaming performansama prismrdio 8400, al naravno kad se gleda "all around" rad u nekakvoj produktvnosti 2600 odnese pobjedu. To sto ce 10% korisnika imat beneficija od 2600, a to sto ce velika vecina za gaming koristiti jeftiniji i brzi 8400 naravno "nije bitno". Sta rec kad jedan best buy 8400 ne odnese nikakvu nagradu...

Treca nagrada je bila best value productivity, odnio ju je 2700. Na prvu mogli bismo reci da sve stima ako se konkretno gleda neki rendering koji nije jedina produktivnost, al pogledajmo na tren nazive ove i prethodne nagrade. Da je stavio kategoriju "best value gaming" 8400 bi tu s lakocom odnio nagradu ispred 2600, a u nekoj kategoriji "best all rounder" bi 8700k bio ispred 2700 jer je opet u nekim popularnim productivity programima tipa adobe premiere pro, photoshop, blender, ... brzi, a u gamingu je druga dimenzija.

Kategoriju best gaming cpu je naravno odnio 8700k, a best extreme desktop opet zasluzeno TR 1950x.

Sve u svemu dosta subjektivno i izigrano naslovima nagrada. 

Stvari su tu vrlo jednostavne:

Ako tražiš low budžet PC bez grafe za neki light gaming uz mogućnost da na to kasnije bubneš neku mid range GPU za nešto ozbiljnije igranje tu se uzima Ryzen 2200G 

Ako tražiš budžet PC za igranje do recimo nekih 4.500-5000kn t use uzima i3 8100 + H310 + najeftiniji 1x8GB DDR4 RAM-a i upari se sa GTX1050Ti/GTX1060 3Gb (ovisno o budžetu)

Što Ryzen 2600 vs i5 8400 tiče to je već stvar izbora. Tko se voli igrati sa OC-anjem ili pc uz gaming koristi i za neke druge stvari gdje kod ryzena ima benificije uzet će njega, tko voli "plug and play" bez OC-anja procesora, dizanja takta RAM-u i ostalo uzet će i5 8400. 90% korisnika se i dalje igra na monitorima od 60/75Hz tako da će oba procesora svoj posao odraditi dobro (uz odgovarajuću grafu naravno).

13 godina
protjeran
ansha kaže...

Te jeftine MSI ploce su jednio kod nas hvaljene, nas stranim forumima preporucuju da se izbjegavaju i skuplje MSI Z370 ploce zbog nekvalitetnog VRM-a. Istina je vjerojatno izmedju, ovdje su prehvaljene a tamo obrnuto...

Inace, ti kratkotrajni oc/bench session-i ne govore puno o kvaliteti VRM-a, kod dugotrajnog opterecenja bi bila druga prica..

Imas onaj video der8auera gdje je na 1.36v u prime96 26.6 ta msi z370-a pro u ekstremnim uvjetima sa 0 air flowa ne throttla i drzi 8700k na 5.1Ghz. Kad se air flow ubaci u pricu jedino je giga hd3 throttlala na 5.1ghz, a druge nisu imale problema.

Znaci u normalnim uvjetima 5.0-5.1 ovisno o primjerku cipa vozis jedan 8700k bez problema cak i na budzet ploci.

13 godina
Popravili su je dosta s novijim verzijama biosa msiZ370apro.
12 godina
mislioc kaže...
Ima tu dosta razno raznih čimbenika koji utječu na stabilnost sustava. Ran, ploča, cpu, napajanje itd...
Ja sam naprimjer od napajanja uzeo fortron rider2 650w koje i noje neki prvak za oc. Rami su isto tak hynix cooler na cpu hyper211 red led kojo je onak za sve samo ne neki ozbiljniji oc.
lav1000 kaže...

molim lijepo, ja na platformi s kojom nemam problema s bilokakvom nestabilnošću, "derem" hasu za respektabilnih 6,4%  

da je mjeriti po Stjepanu ispalo bi da haso dere kavu po IPC-u  i on kao takav je pojam za 95% ljudi ovdje po pitanju overkloka, o hebemti sve, na što je ovaj forum spao 

pa vidiš gore da mislitelj spominje hrpu problema sa stabilnošću... ne znaš otkud ga ne vreba nevolja, te "ran" te ploča, pa cpu, napajanje... 

hebote, samo što nisam pomislio da mu je netko uvalio one prve rajzene i prve ploče... kad ono podrezana kavica s kitom   

13 godina
Picajzla grafička ti je u bottlenecku i šteta je ne iskoristit ju do kraja. A ti lupaj o ipc.-u do nove godine. Stjepanj ti je objasnio koji si papak za overclock sa gtx980. Prema tome sa vama koji klokaju u silent modu nemam kaj raspravljat o tome. Odvrtio sam ti cinebench na 5.0ghz 1.36v stabilno a ne napravio validaciju sa hyper 212
Poruka je uređivana zadnji put pon 7.5.2018 14:06 (mislioc).
13 godina
protjeran
Naravno da vam ploca throtla kad joj niste digli limite iznad stock vrijednosti..nubare😎
Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
13 godina
protjeran
Stjepanj kaže...
Naravno da vam ploca throtla kad joj niste digli limite iznad stock vrijednosti..nubare😎

I to isto, na nekim plocama je limit postelan nisko da sve ostane u granicama tvornickog tdp-a, pa dode do "power throttlinga", a ne "temperature throttlinga". Postaviti short duration power limit i long duration power limit na max i vozi. 

13 godina
protjeran
Ja stavim na 4kw i onda vise ne vodim brigu😂ploca ledena..lp
15 godina
protjeran
war3_tft kaže...

Imas onaj video der8auera gdje je na 1.36v u prime96 26.6 ta msi z370-a pro u ekstremnim uvjetima sa 0 air flowa ne throttla i drzi 8700k na 5.1Ghz. Kad se air flow ubaci u pricu jedino je giga hd3 throttlala na 5.1ghz, a druge nisu imale problema.

Znaci u normalnim uvjetima 5.0-5.1 ovisno o primjerku cipa vozis jedan 8700k bez problema cak i na budzet ploci.

Onda je istina ipak na strani ovih sta ju hvale...

12 godina
mislioc kaže...
Picajzla grafička ti je u bottlenecku i šteta je ne iskoristit ju do kraja. A ti lupaj o ipc.-u do nove godine. Stjepanj ti je objasnio koji si papak za overclock sa gtx980. Prema tome sa vama koji klokaju u silent modu nemam kaj raspravljat o tome. Odvrtio sam ti cinebench na 5.0ghz 1.36v stabilno a ne napravio validaciju sa hyper 212

a štoš, mene je ta 1070 ionako koštala 1700 kuna, ganc nova iz trgovine i to usred minig ludila kad su ih drugi kupovali po pet soma kuna

pa sad jel u bn ili nije, baš me i ne muči previše

nego, ostavi se ti stjepka i nemoj njegovim kujcem gloginje otresat, valjda svoj pimpač možeš i sam držat  

daj mi pomozi objasnit kako se to kloka pascal, ove slidere dolje povučem udesno ili ima neka tajna koju zna samo vaše tajno društvo profesionalnih ocera 

evo ja ću tebi pomoć s razumijevanjem napisanog, jasno da nemere svatko se lako snać kroz ta zajebata slova

dakle, slidere sam vukao pod profilom gaming i rudario tri mjeseca

nakon toga samo vratio slidere na defoltno stanje i uključio silent profil, jer su mi fps-i preko 60 nebitni i nema smisla da grafa dere uzalud

eto, ja sam tebi pomogao i valjda više nećeš ponavljati bedastoće, sad ti meni zauzvrat odaj tajne veleučenih ocera da i ja naučim kako nategnut ovu siroticu od grafe 

13 godina
protjeran

Realno to je entry ploca i za tu cijenu pruza i vise nego dobar oc potencijal. Napredniji korsicnici koji bas zele iscijediti jedan 8700k do zadnjeg mhz za nekakve workloade ce sigurno uzeti nesto bolje, ali takva situacija je na svakoj platformi.

15 godina

Probaj ovako nesto 

AMD AntiBoy
13 godina
Nemaš potrebe za ocat ionako nemaš hardware za iskoristit ju do kraja. Benchni ti nju nama na silent i ostavi da miruje.
15 godina
protjeran
picajzla0707 kaže...

Ako gadjas na max performanse onda power i temp limit stavi do kraja i tu se nema sta dirat. S jezgrom i memorijom eksperimentiras, pogledaj kolki ti je ingame clock pa onda podesi slider da ti clock u igri bude oko 2030-2040mhz, od tu dalje polako...

12 godina
dreadmoore kaže...

Probaj ovako nesto 

ansha kaže...
picajzla0707 kaže...

Ako gadjas na max performanse onda power i temp limit stavi do kraja i tu se nema sta dirat. S jezgrom i memorijom eksperimentiras, pogledaj kolki ti je ingame clock pa onda podesi slider da ti clock u igri bude oko 2030-2040mhz, od tu dalje polako...

ma zajebavam malo kolegu mislitelja koji izmišlja novu znanost od ocanja pascala

nisam zaozbač tražio savjet kako gurat slidere, pa to može i moja ćerce napravit da joj dam u zadatak 

12 godina
picajzla0707 kaže...

nego, ostavi se ti stjepka i nemoj njegovim kujcem gloginje otresat, valjda svoj pimpač možeš i sam držat  

daj mi pomozi objasnit kako se to kloka pascal, ove slidere dolje povučem udesno ili ima neka tajna koju zna samo vaše tajno društvo profesionalnih ocera 

Za početak kao ti je ansha rekao gurni do kraja power i temperature limit, zatim prvo diži core clock i testiraj sa superposition, heavenom ili nečim sličnim dokle god ti ne krenu artifekti ili ti se program sruši usred testiranja, zatim kada dođeš do tog limita spuštaj malo po malo klok dok ne bude stabilo tokom testiranja, nakon toga radi isto sa memorijom.

Evo koliko sam ja uspio svoju GTX1060 dignuti (s time da ima tu još mjesta za napredak s čime ću se poigrati kada uhvatim dovoljno vremena)

stock stock
oc oc
stock stock
oc oc
Poruka je uređivana zadnji put pon 7.5.2018 15:36 (ibme74).
13 godina

pa vidiš gore da mislitelj spominje hrpu problema sa stabilnošću... ne znaš otkud ga ne vreba nevolja, te "ran" te ploča, pa cpu, napajanje... 

hebote, samo što nisam pomislio da mu je netko uvalio one prve rajzene i prve ploče... kad ono podrezana kavica s kitom   

Neznam di sam ja to spomenuo ali ok to su frekvencije na koje  ti i velika većina ovih koji uletavaju sa komentarima tipa shockwave niste probali pa možete to gledat na slikicama koje vam mi linkamo.

Nadovezo sam se na jedan post i samo rekao da za max overclock i čupanje zadnjeg atoma snage is hardwarea treba vrrhunsko napajanje ploča ram i hladnjak i zato im je cijena takva kakva je a ne 850kn kao na z370a pro.

Meni ne trotla kao što vidiš iz priloženog scorea na Cinebench. A kada sa Ryzenom uhvatis 4.3ghz na ploči od 850kn i hladnjakom od 250kn javi mi pa ćemo onda dalje.

12 godina
ibme74 kaže... 

Za početak kao ti je ansha rekao gurni do kraja power i temperature limit, zatim prvo diži core clock i testiraj sa superposition, heavenom ili nečim sličnim dokle god ti ne krenu artifekti ili ti se program sruši usred testiranja, zatim kada dođeš do tog limita spuštaj malo po malo klok dok ne bude stabilo tokom testiranja, nakon toga radi isto sa memorijom.

Evo koliko sam ja uspio svoju GTX1060 dignuti (s time da ima tu još mjesta za napredak s čime ću se poigrati kada uhvatim dovoljno vremena)

evo gle, koliko pomagača odmah skače... i onda kažu da je forum na putu u propast 

klokao sam je već do maksimuma koliko ide i provjeravao baš s heavenom

tako klokana je radila u nicehash rudniku i bogme se znojila i do 74 stupnja i 1400rpm, ali je sve ferceralo super stabilno

sad mi je nebitno i stavio sam je na silent profil, jer ionako na 1080p nemam potrebe za ocanjem dijelom zbog 60hz monitora na koliko joj ograsničim fps, a dijelom i zato jer je stvarno ovaj i5 nemere u svim situacijama gurati kako treba

mislioc

pa vidiš da te zajebavam malo, što se trzaš toliko 

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.5.2018 15:45 (picajzla0707).
13 godina

mislioc

Samo daj nisam ti ja Ryzen da trzam. 

Ali priznaj da te malo bocka bottleneck

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.5.2018 15:52 (mislioc).
8 godina
protjeran
Chat tema ljubitelja hardvera

anketa na zna se kojoj temi 

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.5.2018 15:55 (lav1000).
13 godina
lav1000 kaže...

Jel to ona tema gdje su frekvencije ostale u 2012g?

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.5.2018 15:57 (mislioc).
8 godina
protjeran
mislioc kaže...
lav1000 kaže...

Jel to ona temu gdje su frekvencije ostale u 2012g?

ne nego u 2009., tada  sam ja i5 760 uredno imao na 3.6Ghz 

13 godina

Ibme daj odvrti na medium

12 godina
mislioc kaže...

mislioc

Samo daj nisam ti ja Ryzen da trzam. 

Ali priznaj da te malo bocka bottleneck

ma znaš zašto me bocka, zato jer žena voli igrati mmo rpg-ove i tu joj je procesor dosta bitan

mislim da je zadnje igrala black desert online i jebena igra trza li trza, ali vidio sam da problema ima i ekipa sa i7, pa pretpostavljam da je stvar do servera ili neoptimiziranosti same igre

međutim, već mjesecima ne igra ništa i sad sam samo ja bitan (doduše to me zabrinjava, jer mi budući upgrejdi dolaze u pitanje ako je ne navučem opet na neke igrice )

a meni osobno sasvim je svejedno jel u bn ili nije, dok god mogu lockat igre na 60fps i dok ne pada ispod toga

uvijek se može naći na problem, recimo sa travicom na ultra u gta5 ili kod kingdome come d. zbog neoptimiziranosti, ali to je zapravo nebitno u cijeloj priči i ne ovisi uvijek o bn

ne bi ja niti uzimao 1070 za gejmanje, nego 1060, no kako sam uspio dobro utopiti staru grafu i još ponešto zaraditi s ovom, tako me nije koštala preskupo

13 godina
protjeran
Picajzla i xxx su zapravo iste osobe😂, skuzili vas po istoj prici, haha.lp
14 godina
Chat tema ljubitelja hardvera

Na koliko se clocka core i memory otprilike 1070?

https://www.youtube.com/channel/UCOonno4oe7nEsXvrT2FNrrg
13 godina
picajzla0707 kaže...

ma znaš zašto me bocka, zato jer žena voli igrati mmo rpg-ove i tu joj je procesor dosta bitan

Za te neoptimizirane korejske mmo-e ti ni i 21 nemože pomoć. Iako je to najnoviji engine koji moram priznat izgleda super za jedan mmo.Grafika je stvarno odlična koliko to može biti za mmo.

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.5.2018 16:26 (mislioc).
12 godina
Stjepanj kaže...
Picajzla i xxx su zapravo iste osobe😂, skuzili vas po istoj prici, haha.lp

dedeki obadva, ali čekaj, doći ćeš i ti u naše godine

još ja igram za stolom, ali ti ćeš isto u fotelji k'o xxx jer su ti koljena već sad vjerojatno na izdisaju od parketa i laminata

mislioc kaže...

Za te neoptimizirane korejske mmo-e ti ni i 21 nemože pomoć.

pa nekako mi sve smrdi na to, zato se i ne zabrinjavam previše

a bogme kad ovaj istrošeni haso više ne bude mogao ganjati moje sp igre na 60hz, pa bumo zeli nekaj jače i problem riješen

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.5.2018 16:27 (picajzla0707).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice