Chat tema ljubitelja hardvera zaključana tema

poruka: 24.322
|
čitano: 3.282.334
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
AMD Ryzen CPU

Što meni jedino smeta je to što ja nemam potrebu za 8 core procesorima koji dolaze po jeftinijoj cijeni od ekvilenta iz  Intela ali opet dosta skuplji od i5 ili i7 Intela!!Tako ja kad bih se odlučio za Ryzen R7 ubiti bih platio 1000-1500 kn(1700 je slične cijene kao i i7 7700K) za nešto što mi ne treba!Moj i5 6600k je i dalje bolji za igranje i sve ostalo što radim!!Da znam, pošto moja kanta folda skoro pa 24/7 imao bih vjerovatno duplo brze riješavanje zadataka od i6 6600k ali GPU ionak to radi 10 puta brže,o rendanju da ne govorim,GPU je budučnost!!Svi čekaju R5 seriju ali ja sam mišljenja da ni tamo neće uspjet bit bolji od i5 7600K i i7 7700K!!Kao što znamo i i5 i i7 su dosta slični u gamingu,tako da čisto sumnjam da će "slabiji " Ryzen bit bolji od "jačeg" brata!!

Budučnost,e tu svi zagovaraju kupovinu Ryzena i misle da će bit mirni 10g,da vjerovatno neki da,ali ja ionako mijenjam proc svako 2 godine (GpU svaku),tko zna što će Intel izbacit do tad!!I da naravno svi čekamo tu famoznu optimizaciju igara za iskorištavanje 4+ jezgri!

Btw kako objasnit BF1 koji koristi svi 16 Ryzen thredova a opet ima lošiji fps od i5 i i7??

Cijena kod R5 serije će bi odlučujući faktor ali opet neću uzet velik dio gaming kolača gdje će Intel i dalje vladat!!Dobra stvar da je AMD napokon pokazao zube bahatom Intelu i približio multicore procesore široj publici,ali Intel i ne bih takav bio da je AMD bio ažurniji!!Cijene idu malo dole i Intel sad mora napokon pokazat veći napredak u sljedečoj generaciji!!

My 5 lipa :)

AUDIOFIL
12 godina
Re: AMD Ryzen CPU
volegradele kaže...

Cijena kod R5 serije će bi odlučujući faktor ali opet neću uzet velik dio gaming kolača gdje će Intel i dalje vladat

r5 rajzeni bi se trebali bolje klokati od r7 serije, a ako budu išli na 4,5ghz i koštali upola manje od intelovih s istim brojem jezgri i thredova, trebali bi itekako oteti intelu dio kolača

samo će oni najzagriženiji davati duple novce za par fps-a više

15 godina
AMD Ryzen CPU

Prešao bih na Ryzen ovo ljeto al ove cijene RAM-a iritiraju, kad za malo brži DDR4 moraš iskeširat više nego za matičnu, fakin smartphone-i il koji je već razlog poskupljenja.

A census taker once tried to test me. I ate his liver with some fava beans and a nice Chianti.
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.3.2017 12:32 (Absu).
9 godina
protjeran
AMD Ryzen CPU

Pa ovi se klokaju jedva jedvice na 4GHz, po kojoj logici vi ocekujete 4.5GHz OC na slabijim modelima odnosno 10 posto bolje klokanje? Ako bude 4.2GHz moguce bit ce dobro, nije ni kod intela drukcije (u principu ces jednako kloknut 6950x i 6800k) 

Inace, nevidim kako bi ijedan od tih 4/8 Ryzena mogao pobjedit 7700k kad i da bude na 5GHz opet imat slabiji IPC, tako da bi trebao biti jos vise nasviran da se izjedaci sa 7700k na 5GHz.

17 godina
neaktivan
volegradele kaže...

ali ja ionako mijenjam proc svako 2 godine (GpU svaku)

Kak to da onda imaš GTX970? 

picajzla0707 kaže...
volegradele kaže...

Cijena kod R5 serije će bi odlučujući faktor ali opet neću uzet velik dio gaming kolača gdje će Intel i dalje vladat

r5 rajzeni bi se trebali bolje klokati od r7 serije, a ako budu išli na 4,5ghz i koštali upola manje od intelovih s istim brojem jezgri i thredova, trebali bi itekako oteti intelu dio kolača

Ja se "bojim" da to baš i neće biti slučaj jer ne vidim razloga zašto bi se 6/12 OC-ao toliko bolje od 8/16 (kod Intela je slično).

Ja isto pikiram R5 1600X, ali ne vjerujem da će skinuti 7700K s trona kada je u pitanju gaming...nažalost.

16 godina
protjeran
AMD Ryzen CPU

Slazem se, tesko da ce se znacajno bolje clockat R5 ryzeni, meni se bolje clocka 6/12 haswell od 4/4 haswella kojeg sam imao prije, ovog bencham na 4.8ghz (islo bi  i 4.9 al nisam stjepko sta se vcore-a tice) a onaj nije mogao preko 4.7ghz..

14 godina
Mojpismonosa kaže...

Posebno je zanimljivo ako si sortirate po CPU-ima kao sto sam postao na slici.

Posebno je zanimljivo sortirati po max overclocku.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/151hj_fgVGRk6mfVQz5eAOcFK1olCvU-ww8N6e6D6424/edit#gid=27884076

dabar_solta_V2 

Aha, kaj sad :D

Battlelog: [G] CyberDemonVZ
16 godina
AMD Ryzen CPU

Gledam cijene memorija i vidim da su jako skočile posljednjih mjesec-dva.

To nažalost sigurno neće pomoći prodaji Ryzena (ali ni Kaby lakea). 

12 godina
nkdz kaže...

Gledam cijene memorija i vidim da su jako skočile posljednjih mjesec-dva.

Istina, ja sam ovu istu u istom dućanu kupio prije ugrubo 4 miseca a platio sam ju oko 1300kn a sad je https://www.links.hr/hr/memorija-pc-19200-32-gb-g-skill-ripjaws-4-series-f4-2400c15q-32grr-ddr4-2400-mhz-kit-4x8gb-051221006

ništa mi se neda
17 godina
odjavljen
nkdz kaže...

Mi koji kupujemo intela svejedno ne gledamo cijene 

Freak Show Inc.
9 godina
CyberDemonVZ kaže...
Mojpismonosa kaže...

Posebno je zanimljivo ako si sortirate po CPU-ima kao sto sam postao na slici.

Posebno je zanimljivo sortirati po max overclocku.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/151hj_fgVGRk6mfVQz5eAOcFK1olCvU-ww8N6e6D6424/edit#gid=27884076

dabar_solta_V2 

Aha, kaj sad :D

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.3.2017 13:00 (dabar_solta_V2).
14 godina
protjeran
AMD Ryzen CPU

17 godina
neaktivan
AMD Ryzen CPU

Što ti znači bolji fps na monitoru od 60Hz, ako AMD ponudi za 100$ (-35%) jeftiniji R5 od 7700K uz 15% manje fps-a. Naravno da se onome na Kaby Lakeu ne isplati prelazit, ali nekom tko uzima novo računalo kao npr. meni koji uopće nemam desktop računalo i jako se malo igram, 8-jezgreni 1700 i ploča s B350 chipsetom je najbolja opcija, puno bolja i od 7700K i jeftinija od 6900K.

Nećemo dividende, hoćemo veće lopate!
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.3.2017 13:12 (hrvooje).
13 godina
hrvooje kaže...

Što ti znači bolji fps na monitoru od 60Hz, ako AMD ponudi za 100$ (-35%) jeftiniji R5 od 7700K uz 15% manje fps-a. Naravno da se onome na Kaby Lakeu ne isplati prelazit, ali nekom tko uzima novo računalo kao npr. meni koji uopće nemam desktop računalo i jako se malo igram, 8-jezgreni 1700 i ploča s B350 chipsetom je najbolja opcija, puno bolja i od 7700K i jeftinija od 6900K.

i7 7700k je neisplativa kupovina u svakom aspektu danas, jednostavno je prevazidjen u odnosu na obicni 1700.
Duplo vise jezgri za isto $$$

Ako vec gejmas prvenstveno i oces da ustedis za 1080p gaming neces ni razmisljati o i7 vec biras jeftiniju alternativu i5 ili cak pentiuma sa 2c/4t

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.3.2017 13:33 (chaselol).
13 godina
protjeran
chaselol kaže...
hrvooje kaže...

i7 7700k je neisplativa kupovinDuplo vise jezgri za isto $$a u svakom aspektu danas, jednostavno je prevazidjen u odnosu na obicni 1700.$

Ako vec gejmas prvenstveno i oces da ustedis za 1080p gaming neces ni razmisljati od i7 vec biras jeftiniju alternativu i5 ili cak pentiuma sa 2c/4t

Najveci je problem nas hrvatina je to da sta je jeftino mi kazemo da nevalja a ono skupo da je dobro , ista stvar je sa CPU. Znaci intel ima proc koji je skuplji za duplo i losiji od amd koji nudi za duplo manju lovu al ne , nas ponos i dika nam kaze da jeftino navalja zato ekipa hejta taj amd jer je jeftin kako pored toliko skupog intela je sad doslo nesto kao bolje i jeftinije ma to nije moguće , hrvatski mentalitet . 

Bilo bi interesantno kad bi Intel spustio cijene priblizne AMDu e onda bi vidili sta bi kupovali . Vjv opet ono skuplje a to bi bio intel jer je skuplje bolje 

Nemoj se prkosit gravitaciji .
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.3.2017 13:29 (Adict).
14 godina
protjeran
AMD Ryzen CPU

Puno se prica o 1700 vs i7 7700k po pitanju gaminga, ali ono sto vecina zanemaruje je da te razlike igraju ulogu najvise onima koji igraju na 1080p i imaju monitore s visokim refresh rateom. Uz odgovarajucu graficku obadva proca ce bez problema gurati 60 FPS-a na 1080p, na 1440p su razlike malene, a na 4k ih gotovo i nema. Evo

16 igara 1800/1700x vs i7 7700k, znam da nema 1700 modela, ali kad se kloka on je prakticki identican sa ova ostala dva Ryzen proca. Samo da nadodam jos nesto, koliko sam shvatio razlike ce jos vise ici u korist i7 7700k u slucaju kad se ima neka mid range kartica pa se moraju smanjiti detalji, jer tada se opterecenje prebacuje na CPU, neka me ispravi netko ako grijesim.

Ima nas dosta u ovoj temi pa ajmo bas napraviti malu anketu, odaberite monitor koji trenutno imate, a ako u narednih godinu dana namjeravate kupiti novi onda odaberite taj novi.

P.S. Nisam ubacivao 75Hz i 120Hz, ali ako netko ima takav monitor neka prvi ubroji pod 60Hz, a ovaj drugi pod 144Hz.

Evo ja se ubacujem u 1080p 144Hz.

62 1080p 60Hz
10 1080p 144Hz ili vise
6 1440p 60Hz
8 1440p 144Hz ili vise
3 4k 60Hz
14 godina
chaselol kaže....

i7 7700k je neisplativa kupovina u svakom aspektu danas, jednostavno je prevazidjen u odnosu na obicni 1700.

Jel baš u svakom?

Ryzen vs Photoshop

Ryzen vs Lightroom

Ryzen vs Premiere

Ryzen vs Solidworks

NiramX kaže... Tko se na četvorku opeko i na peticu puše.
14 godina
Perki kaže...
chaselol kaže....

Jel baš u svakom?

Ryzen vs Photoshop

Ryzen vs Lightroom

Ryzen vs Premiere

Ryzen vs Solidworks

Hvala na ovome, interesantan test!

I malo sam razočaran Adobeom. Ovi testovi pokazuju da im aplikacije ne koriste više jezgri (i nadam se da ovo ne znači da neki važni dijelovi tipa renderiranje koriste samo jednu jezgru?!?!)

Battlelog: [G] CyberDemonVZ
9 godina
neaktivan
Adict kaže...
chaselol kaže...
hrvooje kaže...

i7 7700k je neisplativa kupovinDuplo vise jezgri za isto $$a u svakom aspektu danas, jednostavno je prevazidjen u odnosu na obicni 1700.$

Ako vec gejmas prvenstveno i oces da ustedis za 1080p gaming neces ni razmisljati od i7 vec biras jeftiniju alternativu i5 ili cak pentiuma sa 2c/4t

Najveci je problem nas hrvatina je to da sta je jeftino mi kazemo da nevalja a ono skupo da je dobro , ista stvar je sa CPU. Znaci intel ima proc koji je skuplji za duplo i losiji od amd koji nudi za duplo manju lovu al ne , nas ponos i dika nam kaze da jeftino navalja zato ekipa hejta taj amd jer je jeftin kako pored toliko skupog intela je sad doslo nesto kao bolje i jeftinije ma to nije moguće , hrvatski mentalitet . 

Bilo bi interesantno kad bi Intel spustio cijene priblizne AMDu e onda bi vidili sta bi kupovali . Vjv opet ono skuplje a to bi bio intel jer je skuplje bolje 

a nemoj sad pretjerivat, 7700k je monster CPU i bit ce jos long time #1, bez obzira na cijenu

nisam bas siguran da je kupnja stvar mentaliteta "koliko para toliko muzike", a i bome hrvatski dzep nije bas tako dubok da svi lete kupovati skuplje 

zaboravljas da postoji svijet van naseg foruma, i tamo ljudi potpuno drugacije trose novce na "gaming racunala"

najprodavanija "gaming racunala" u HR maloprodaji 2016.  su sastavljena od sljedecih komponenti:  i3 Haswell/Skylake CPU + nVIDIA 750Ti/950 + 4/8GB RAM + 1000GB HDD (ukljuceno sva brand name racunala, racunala slozena od lokalnih prodavaca i racunala slozena po narudzbi)

pogledaj malo po nasim maloprodajnim ducanima, sta se sve nudi pod nazivom "gaming racunalo" pa ce ti sve biti jasno, poneka takva "gaming" racunala imaju i R7 250 GPU

17 godina
neaktivan
AMD Ryzen CPU

BTW svi koji se nadaju boljem OC R5:

Svabo sto je delidao R7 je dobio 0 ili 25MHz(nije siguran) veci OC(temperatura je pala 1 stupanj samo jer je AMD jako dobro napravio heatspreader-IMAO jer su morali).

Dakle po meni je stvar da Ryzeni nisu limitirani temperaturom tako da CPU sa manje jezgri nece biti bolji za OC.

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.3.2017 15:17 (Zoidberg).
17 godina
odjavljen
ansha kaže...

Slazem se, tesko da ce se znacajno bolje clockat R5 ryzeni, meni se bolje clocka 6/12 haswell od 4/4 haswella kojeg sam imao prije, ovog bencham na 4.8ghz (islo bi  i 4.9 al nisam stjepko sta se vcore-a tice) a onaj nije mogao preko 4.7ghz..

Opa, to si ti prešao sa Xeona na novi CPU? Što ti bi?

Zoidberg kaže...

BTW svi koji se nadaju boljem OC R5:

Svabo sto je delidao R7 je dobio 0 ili 25MHz(nije siguran) veci OC(temperatura je pala 1 stupanj samo jer je AMD jako dobro napravio heatspreader-IMAO jer su morali).

Dakle po meni je stvar da Ryzeni nisu limitirani temperaturom tako da CPU sa manje jezgri nece biti bolji za OC.

A čime bi bili drugo? Jer je uredno probijen 5,8GHz na tekućem dušiku. :)

prodajem jednu od mašina (onu za veš)
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.3.2017 15:24 (Tonči).
13 godina

Sta mislis sta ce se desiti za mjesec dana kad ispeglaju bios i OS?

Single core se vec zna, a 8 ce uvijek biti duplo vise od 4.

7700k je mrak, ali ovaj nudi duplo vise.

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.3.2017 15:25 (chaselol).
17 godina
odjavljen

Pa dobro, jasno je bilo da će tako izgledati... 90% perf. za 30% cijene.  

prodajem jednu od mašina (onu za veš)
12 godina
Rino kaže...

Ja se "bojim" da to baš i neće biti slučaj jer ne vidim razloga zašto bi se 6/12 OC-ao toliko bolje od 8/16 (kod Intela je slično).

Ja isto pikiram R5 1600X, ali ne vjerujem da će skinuti 7700K s trona kada je u pitanju gaming...nažalost.

zašto bi to baš morao biti 6/12 rajzen

što ako se r5 1300 rajzen, koji je isto 4/8 proc i otključan, bude klokao na barem 4,5ghz - što je lako mohuće ako se neki 8/16 rajzeni klokaju na blizu 4,2

predviđena cijena tog 4/8 procesora je 175 dolara, odnosno upola manje od 7700k

hoće li ta razlika u perfomansama vrijediti dvostruke cijene i koliko je ljudi koji će plaćati duplo za tu razliku

mislim da će se intel pošteno protresti tek kad izađu ovi rajzeni srednje i niže klase

ovdje imaš leak cijena svih rajzena, a ako su bili vrlo blizu za r7, onda će i r5 biti tu negdje

14 godina
neaktivan
Hmm Ryzen 4/8 core bi se u globalu treba bolje OC od Ryzen 8/16 jer kako onda demantirati činjenicu da i7 6900K ne može iči u dosta slučajeva preko 4.4Ghz,sa druge strane i7 7700K ide na istoj 14nm litografiji do 5.0Ghz.
17 godina
neaktivan
3n3m1 kaže...
na istoj 14nm litografiji do 5.0Ghz.

Krivo.

The i7-7700K, launched today, is Intel's fastest ever consumer grade processor. Using Intel’s third set of processors at 14nm, using the new 14+ variant, we get processors with a better frequency / voltage curve that translates into more performance, better efficiency, and the potential to push the silicon further and harder. Here is our review. 

http://www.anandtech.com/show/10968/the-intel-core-i7-7700k-91w-review-the-new-stock-performance-champion

16 godina
protjeran
3n3m1 kaže...
Hmm Ryzen 4/8 core bi se u globalu treba bolje OC od Ryzen 8/16 jer kako onda demantirati činjenicu da i7 6900K ne može iči u dosta slučajeva preko 4.4Ghz,sa druge strane i7 7700K ide na istoj 14nm litografiji do 5.0Ghz.

Kruske i jabuke usporedjujes, 6900K je Broadwell a on se ni u 4/4 ni u 4/8 konfiguraciji ne clocka dobro.

Evo ti moj primjer, 4/4 Haswell mi je isao do 4.7ghz a ovaj 6/12 ide na 4.8ghz...

16 godina
protjeran
chaselol kaže...

Sta mislis sta ce se desiti za mjesec dana kad ispeglaju bios i OS?

Single core se vec zna, a 8 ce uvijek biti duplo vise od 4.

7700k je mrak, ali ovaj nudi duplo vise.

Fanboyu lijepo ti je pokazao da ne nudi vise nego manje u dosta aplikacij, sta ce biti za mjesec dana nitko ne zna.

15 godina
ansha kaže...
sta ce biti za mjesec dana nitko ne zna.

I zato se u miru čekaju realne cijene i pozorno prati razvoj situacije.

Bez ikakve žurbe i zaletavanja, ništa neće uteći nigdje.

Za dodatna pitanja i pomoć obratiti se preko privatne poruke. Hvala. :D
13 godina
Valentin17 kaže...

I zato se u miru čekaju realne cijene i pozorno prati razvoj situacije.

Bez ikakve žurbe i zaletavanja, ništa neće uteći nigdje.

Bas to, mozda i dodje revizija ploca ali ce se bas fino srediti market i trziste i fino sastavis sta ti treba. 

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice