Home sever

poruka: 2
|
čitano: 7.900
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
offline
Home sever

Pozdrav!!

 

Trebam savijet kako najbolje poslozit servere doma za neke servise koje koristim.

 

Sada imam to slozeno ali je nekak sve zbrda zdola i ne znam koji je najbolji nacn da to napravim, ujedinim.

 

Sad imam, i5-7400, 8GB rama konfiguraciju za TrueNAS Core. Gore se vrti jos PiHole u VM-u, Plex i Transmission pluginovi.

 

Drugi server je Toshiba neki mini pc i3 mislim 8GB rama. Gore je Proxmox i u VM je HomeAssistant koji mi se bavi sa kucom i drugi VM je ubuntu teamspeak server.

 

Imam i Synology DS412+ koji trenutno ne radi nista, testiram ga.

 

 

Razmisljam da pređem na Synology, maknem TrueNAS, maknem mini pc. Malo nadodam memorije na i5 i sve servise koje trebam radim u VM na proxmox-u na njemu ( plex, teamspeak, pihole, mysql, web... )?

 

Da li je praksa takva da za svaki servis napravis novi VM? Recimo teamspeak ima svoj VM, pihole svoj?

 

 
0 0 hvala 0
13 godina
offline
Home sever

Ako sve staviš na jedan server, štediš struju osobito ako mašine rade cijelo vrijeme. Ugradi čim više RAMa možeš jer tu RAMa nikada dosta.

Npr. u Proxmoxu možeš čak složiti TrueNAS core virtualnu mašinu i prosljediš dva ili više diska tom VMu, isto tako možeš npr. Proxmox zamjeniti sa TrueNAS scale, imaš NAS u startu,

a imaš opciju da zavrtiš VMove i bitnije Scale podržava dosta aplikacija kao Pi-Hole, Home Assistant, Plex, SQL odmah u startu kao Docker kontejneri i ne trebaju to virtualne mašine jer TrueNAS scale

vrti sve u sebi.

Što se tiče grupiranja zadataka, kako ti je zgodnije, ne mora svaka usluga imati svoj VM, nema potrebe. Rasporedi to ravnomjerno i to je to.

 
2 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice