RAID kontroler

poruka: 24
|
čitano: 8.909
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RAID kontroler

Posto nemam maticnu koja podrzava RAID a cuo sam da je kontroler bolje rjesenje, zanima me koji RAID kontroler preporucujete

koristio bi RAID 10 ili RAID 1 radi sigurnosti podataka

dali je istina da sa kontrolerom mogu dobit RAID iako maticna ne podrzava RAID i koji preporucujete?

potpis :D
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
RE: RAID kontroler

-ako kupiš RAID kontroler, naravno da imaš raid... samo je pitanje koji OS, kakav (mislim na klasu) kontroler itd..

-sigurnost? -mirror (1) 1+0 ili 0+1 su neisplativi a podrazimijevaju 4xHDD i 4kanalni kontroler. Raid5 je logičniji izbor u tom slučaju ili samo Raid1. Jerftikaner, 2-kanalni možeš kupiti za 100kn. za par-100kn više od tog je MBO.

Ako koristiš neki drugi OS, onda kontroler mora bit 'pravi'... -preskupo.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
RAID kontroler

evo jedan od najjeftinijih...

link

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

-ako kupiš RAID kontroler, naravno da imaš raid... samo je pitanje koji OS, kakav (mislim na klasu) kontroler itd..

-sigurnost? -mirror (1) 1+0 ili 0+1 su neisplativi a podrazimijevaju 4xHDD i 4kanalni kontroler. Raid5 je logičniji izbor u tom slučaju ili samo Raid1. Jerftikaner, 2-kanalni možeš kupiti za 100kn. za par-100kn više od tog je MBO.

Ako koristiš neki drugi OS, onda kontroler mora bit 'pravi'... -preskupo.

znaci na kraju bolje dat 1.200 kn za maticnu sa RAIDom nego kupovat kontroler ?

potpis :D
16 godina

-kod kopnje (bilo čega) bi trebalo imati plan, ideju... pa tako i za računalo...

-Ne. (Saša te malo ''navlači''...). Ovisi Okoji  OS, kakve su potrebe, koliko TB ili GB treba, koja brzina, redudancija, 7/24... itd.

Dakle (ako ploča nema RAID) jeftikaner 110kn tek toliko da radi, sve iznad tog trebaš zapravo server-radnu stanicu.. počevši od kućišta, napajanja... i opet, to je sve OK za windowse, ako je neki drugi OS u pitanju, onda zaboravi, jer ovo je soft.Raid...

S druge strane možda ti je NAS optimalnije rješenje... ali ozbiljni su iznad 3000kn.

17 godina
ihush kaže...

i opet, to je sve OK za windowse, ako je neki drugi OS u pitanju, onda zaboravi, jer ovo je soft.Raid...

S druge strane možda ti je NAS optimalnije rješenje... ali ozbiljni su iznad 3000kn.

I Windowsi i Linux i Mac imaju mogućnost soft raida čak i ako ploča nema raid kontroler

17 godina
ihush kaže...

-kod kopnje (bilo čega) bi trebalo imati plan, ideju... pa tako i za računalo...

-Ne. (Saša te malo ''navlači''...). Ovisi Okoji  OS, kakve su potrebe, koliko TB ili GB treba, koja brzina, redudancija, 7/24... itd.

Dakle (ako ploča nema RAID) jeftikaner 110kn tek toliko da radi, sve iznad tog trebaš zapravo server-radnu stanicu.. počevši od kućišta, napajanja... i opet, to je sve OK za windowse, ako je neki drugi OS u pitanju, onda zaboravi, jer ovo je soft.Raid...

ali ovaj moj navedeni raid radi na svim osovima, a ne samo na win i nije softwareski vec pravi hardwareski...

i ono sto mu jos jedino nisi rekao... sta ako se raid polje raspadne? kolika je sansa da se raspadne na ovakvom intel kontroleru, a koliko na onome od 150 kn?

sorry, ali ovaj ili skuplji kontroleri su skupi jer imaju kvalitetne i brze procesore, dosta RAMa i time postiz top performanse i odredenu stabilnost u radu koju ovi jeftini nemaju.

ihush, ja te kuzim.. njemu treba nesto jeftino... ali mozda i bolje da ne krece u tu avanturu pa da poslije ima muke oko konfiguracije, drivera i sl....

16 godina

-uprvao tako... osim, na postojeću ploču, nema smisla SAS. Ostatak je malo kad pogledaš slično mišljenje... s razlikom da ga ti ''ubiješ u startu''. :-)

17 godina
neaktivan
RAID kontroler

Ako nemaš RAID na ploči ima 2 rješenja: jeftino i skupo :)

Za RAID 10 pretpostavljam bi koristio 4 diska a za RAID 1 2 diska? Uglavnom kako god bilo, ako sa time računaš na neku sigurnost podataka, nemoj jer RAID1 nije backup rješenje. To je jedan od načina za poboljšavanje "availability", znači u biti ako ti je dostupnost podataka bitna onda to staviš, a ako čisto želiš backup onda ti je bolje imat 2 odvojena diska.

Sa RAID1 je jaaako lako sje**t sve podatke i na drugom disku ako ti onaj prvi krepa.

Što se tiče samih kontrolera imaš one "firmware - based" koji su uglavnom do 1000kn i one "prave" koji ti idu od 3000+ kn. Bilo koji RAID osim RAID0 na jeftinom kontroleru će bit poprilično spor.

Ako si baš zapeo da moraš imat RAID1, onda si uzmi neku jeftinjavu od Silicon Image-a koji dodju po ~100kn. Uglavnom se spajaju na PCI-express x1, mozes napravit RAID0 i RAID1... pa uzivaj. Osobno mislim da ako već ne planiraš potrošit 10000+ kn na neko dobro RAID6 rjesenje, sve osim RAID0 je uzalud bacen novac...

Poruka je uređivana zadnji put sub 15.8.2009 0:34 (Lightning).

0 0 hvala 0
17 godina
Lightning kaže...

Ako nemaš RAID na ploči ima 2 rješenja: jeftino i skupo :)

Za RAID 10 pretpostavljam bi koristio 4 diska a za RAID 1 2 diska? Uglavnom kako god bilo, ako sa time računaš na neku sigurnost podataka, nemoj jer RAID1 nije backup rješenje. To je jedan od načina za poboljšavanje "availability", znači u biti ako ti je dostupnost podataka bitna onda to staviš, a ako čisto želiš backup onda ti je bolje imat 2 odvojena diska.

Sa RAID1 je jaaako lako sje**t sve podatke i na drugom disku ako ti onaj prvi krepa.

Što se tiče samih kontrolera imaš one "firmware - based" koji su uglavnom do 1000kn i one "prave" koji ti idu od 3000+ kn. Bilo koji RAID osim RAID0 na jeftinom kontroleru će bit poprilično spor.

Ako si baš zapeo da moraš imat RAID1, onda si uzmi neku jeftinjavu od Silicon Image-a koji dodju po ~100kn. Uglavnom se spajaju na PCI-express x1, mozes napravit RAID0 i RAID1... pa uzivaj. Osobno mislim da ako već ne planiraš potrošit 10000+ kn na neko dobro RAID6 rjesenje, sve osim RAID0 je uzalud bacen novac...

jos jedan detalj.. ja sam imao jako puno problema i sa integriraim i sa pci verzijom silicon image 3112a kontrolera... driveri nece raditi, pa se jako cudno ponasaju,....

zamrzio sam ih ...

instalacije win xp-a bez raida (samo jedan hdd) su bile mukotrpne i vrlo nasumicne.. od 12 istih kompova na 7 iz prve na 2 nece nikako na 3 ili 4 hoce ali iz 5 ili 8 pokusaja?!?!? a sve isti cd sa win, sve ista disketa sa driverom!!!!

zato oprez sa tim jeftinim kontrolerima!

;-)

sretno!

17 godina
neaktivan
RAID kontroler

Ja ih spojio par i svi radili perfektno... sporo ali perfektno.

U svakom slučaju ja sam napisao što mislim o cijeni kontrolera i RAID-a... i koje stvari mislim da se trebaju kupovat.

0 0 hvala 0
17 godina
Lightning kaže...

Ovo je klasican primjer "contradictio in adjecto".

Sporo, ali perfektno? Jedna od osnovnih znacajki RAID polja je povecanje performansi. Osmijeh

Pravi odgovor je onaj prije - za ikakav ozbiljniji pristup osim RAID 0 i 1 - puno para, puno glazbe.

17 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...
Lightning kaže...

Sporo, ali perfektno? Jedna od osnovnih znacajki RAID polja je povecanje performansi. Osmijeh

Pravi odgovor je onaj prije - za ikakav ozbiljniji pristup osim RAID 0 i 1 - puno para, puno glazbe.

Pa sad, s obzirom da je autor teme pitao za bilo kakvo rješenje jer nema integrirani RAID mislim da bi mu bio cisto dosta. Kad je RAID1 nešto ubrzavao?  osim možda čitanja na nekom skupom kontroleru.

Ti si rekao da nisu radili i da ih nisi mogao instalirat?  e pa ja nisam imao tih problema, i radili su "perfektno", znači spojiš, ubaciš driver i sve radi... nekih 10-15% sporije u linear read testu u odnosu na intelov integrirani ali u random dijelu sve isto... znači i nisu baš toliko loši za nekog tko nema nikakav kontroler na ploči. A ako uračunaš cijenu svakog kontrolera od ~70kn... više niti ne možeš dobit.

17 godina
Lightning kaže...
Old Iggy kaže...
Lightning kaže...

Pa sad, s obzirom da je autor teme pitao za bilo kakvo rješenje jer nema integrirani RAID mislim da bi mu bio cisto dosta. Kad je RAID1 nešto ubrzavao?  osim možda čitanja na nekom skupom kontroleru.

Ti si rekao da nisu radili i da ih nisi mogao instalirat?  e pa ja nisam imao tih problema, i radili su "perfektno", znači spojiš, ubaciš driver i sve radi... nekih 10-15% sporije u linear read testu u odnosu na intelov integrirani ali u random dijelu sve isto... znači i nisu baš toliko loši za nekog tko nema nikakav kontroler na ploči. A ako uračunaš cijenu svakog kontrolera od ~70kn... više niti ne možeš dobit.

Sva RAID polja ubrzavaju citanje, sto je daleko najveci dio posla svih diskova. Druga stvar je sto ovi mali kontroleri "ne znaju" bas raditi u takvim okolinama. Ti "mali" kontroleri pogoduju samo za RAID 0 (daju dodatnu brzinu) i RAID 1 (dodatnu sigurnost) u popriulicno ionako ogranicenim okolinama osobnih racunala. Pitanje je samo sto covjek treba i s cime je zadovoljan.

Ovo za instalaciju bas ne razumijem...

16 godina
neaktivan
RAID kontroler

Što mislite o marvell 9123 kontroleru za raid 0?

0 0 hvala 0
16 godina
pod009 kaže...

Što mislite o marvell 9123 kontroleru za raid 0?

-jeftikaner, ako ti je do brzine ima boljih, ako je do cijene, opet je ICH10R bolji. Naravno MBO košta ali nema razloga ne kupiti s intelovim R. Podrška za Sata-6 je samo marketing. U slučaju da kupuješ samo kontroler (ne MBO) onda je možda OK izbor (jer nema ozbiljne ponude..)

16 godina
neaktivan
ugrađen je u mbo asus m4a785td-v evo.
Znači može proć?
12 godina
RAID kontroler

Pozdrav,

Da ne otvaram novu temu pitat ću ovdje...

Imam 3 diska od 2TB WD Enterprise Storage iz starog NAS-a.

Htio bi to premjestiti u komp ali staviti na RAID kontroler i to u RAID5 polje.

E sad... koji kontroler? Vidim ima po njuškalu ta 200tinjak kuna svakakvih.

http://www.njuskalo.hr/pc-kartice/promise-fasttrak-tx2300-2-port-sata-raid-adapter-oglas-15997086

http://www.njuskalo.hr/pc-kartice/dell-ucs-51-gu186-un939-sas-5i-sas5-ir-lsi-pcie-raid-controller-oglas-17553851

http://www.njuskalo.hr/pc-kartice/hp-smart-array-raid-hstnm-b010-3.6v-battery-oglas-18829977

http://www.njuskalo.hr/pc-kartice/hp-smartarray-6402-ultra320-raid-oglas-6748704

http://www.njuskalo.hr/pc-kartice/raid-controller-oglas-14633582

http://www.njuskalo.hr/pc-kartice/dell-6-ir-sas-raid-kontroler-oglas-18560015

http://www.njuskalo.hr/pc-kartice/raid-kontroler-perc-h310-oglas-18796300

Što sa ovima koji imaju proširenje za memoriju? Koji bi po vama bio najracionalnije riješenje za mene?

Nebi bio cijelo vrijeme upaljen komp, recimo da radi 12 sati pa ne radi 24 sata.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: RAID kontroler
A zasto nebi koristio raid kontroler koji je vec na ploci?
Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
12 godina

Kolio sam uspio skužiti bolje je imati poseban nego neki koji dolazi uz ploču. Ili sam u krivu? 

Kaj nije stabilnije raid polje sa ovako dodatnim kontrolerom?

17 godina
Entropija kaže...

Kolio sam uspio skužiti bolje je imati poseban nego neki koji dolazi uz ploču. Ili sam u krivu? 

Kaj nije stabilnije raid polje sa ovako dodatnim kontrolerom?

Prvi je problem taj što većina ploča nema RAID kontroler koji podržava RAID 5 / 6 polja.

Drugi je problem taj što si linkao razne kontrolere, neke koji uopće to ne mogu (dvoportni), neki su PCIe, neki PCI-X, neki su SCSI...

Zaseban dobar HW RAID kontrolčer je puno bolji od onog na ploči, samo je pitanje koliko para imaš i što želiš. Ako je samo SATA, ako ne treba bootatii s tog diska i slično nađi bilo što što ima min. 4 SATA porta i podržava RAID 5 (iako ja tu preporučujem RAID 6, RAID 5 je malo "opasan").

17 godina
Koliko sam vidio ploca mu podrzava raid 5 i ima samo 3 diska tak da raid 6 otpada jer minimum za raid 6 je 4 diska.
17 godina
Patrick_cro kaže...
Koliko sam vidio ploca mu podrzava raid 5 i ima samo 3 diska tak da raid 6 otpada jer minimum za raid 6 je 4 diska.

Pa nisam vidio da ima takvu ploču?

RAID 5 nikad nije preporučljiv s takvim diskovima.

17 godina
Nisam ni ja pa pogledao u opisu pc koju ima, a onda mora nabaviti jos jedan hdd za raid 6, mislim da je najbolje to ostaviti u NASu ako sve radi kako spada jer ima vecu mogucnost pristupa podacima.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice