Pojam S-ATA?

poruka: 38
|
čitano: 9.002
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
odjavljen
Pojam S-ata???

Razlika između SATA i PATA baš i ne predstavlja neku ogromnu razliku u brzini za obične diskove. Star disk može imati pad performansi zbog ihabanosti ili tvorničke greške (meni se to dogodilo na Maxtoru koji je bio godinu dana star). Druga stvar koja može biti, a specifična je za PATA sučelje je situacija kad je kabel oštečen, pa prebaci u PIO mode. U tom mode-u komunikacija s diskom dodatno opterečuje procesor i unosi pad performansi kompletnog sustava. To ćeš najbolje primjetiti ako ti u task manageru pokazuje ogromno korištenje procesora kad kopiraš nešto. To možeš provjeriti i u device manageru, ali ne znam ti dati upute korak po korak jer nisam na XP-u.

Još jedna stvar. U pravilu, ako je disk sam na kabelu uvijek mora biti spoje na kraj kabela. Znaći jedan kraj kabela u matičnu, drugi u disk, dok onaj srednji konektor ostaje neiskorišten.

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Pojam S-ata???

Ono što ne razumijem je manjak poznavanja Internet bontona u mladih korisnika. Čemu 3 upitnika ("???") u naslovu teme?

0 0 hvala 0
17 godina
RE: Pojam S-ata???
Oly_E3 kaže...
Bellatrix kaže...

Ma evo ti ovako najbolje ti je. Malo dešifriraj i pogađaj vremena i shvatiti ćeš što se govori...

IDI UČI

Jak je ovaj prevoditelj. RAČUNALO AUTOBUS (vjerojatno computer bus) LOL

Hahahah, a na kraju kaže:

"iako novi CFast pohranu standard će se na temelju SOTONA." (prijevod dijela teksta: "although the new CFast storage standard will be based on SATA.").

Prekrasno! :D

Gledam te!
16 godina
neaktivan

mislim da sam skuzio u cemu je problem!! naime, moj bios je 0406 dok mi na stranici od maticne pise da ako imam veci bios od 0307 da ga moram flashati. znaci, da li misliteda bi tu mogao biti problem?

15 godina
neaktivan
Zagorhac kaže...

mislim da sam skuzio u cemu je problem!! naime, moj bios je 0406 dok mi na stranici od maticne pise da ako imam veci bios od 0307 da ga moram flashati. znaci, da li misliteda bi tu mogao biti problem?

Mogao bi biti u tome nekakav problem, ali ne vjerujem baš... Osim ako zbog toga ne radi u PIO modu... Provjeri to prvo, vrlo je vjerojatno u tome problem, vidio sam to hiljadu puta; i probaj pokrenut chkdsk, meni je disk nedavno neobjašnjivo dobio bad sectore i općenito se strašno usporio (disk u netbook-u starom 2 mjeseca, nema mi baš smisla, osim ako sam ga negdje udario pa možda zato), sa chkdsk-om sam ga uspio barem malo popravit.

16 godina
neaktivan

u biosu imam opcije obadvije. znaci i pio i dma odjednom. opcije za PIO su mi auto, 0, 1, 2, 3, 4. ne mogu iskljuciti. DMA sam stavio ultra 5, a pio ostavio na auto...

15 godina
neaktivan
Zagorhac kaže...

u biosu imam opcije obadvije. znaci i pio i dma odjednom. opcije za PIO su mi auto, 0, 1, 2, 3, 4. ne mogu iskljuciti. DMA sam stavio ultra 5, a pio ostavio na auto...

Da, ali trebaš u Windowsima pogledat koriste li DMA, moguće je da je uključen u BIOS-u ali ga Windows iz nekog razloga ne koristi. To probaj provjerit

16 godina
neaktivan

u windowsu je dma 5

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice