PMW fan 3pin/4pin???

poruka: 3
|
čitano: 838
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
neaktivan
PMW fan 3pin/4pin???

ako mi netko moze malo to pojasnit,shvacam razliku izmedu pmw i obicnog ventilatora,prvi se vrti pri razlicitim brzinama zavisno o potrebi/toplini a obicni vrti cijelo vrijeme isto,

e sad dolazi dilema,imam maticnu gigabyte koja podrzava fan speed ali na ploci su samo 3 pina gdje pise system fan,drugi ima 4 ali to mi je za vent od hladnjaka za proc,znaci ne moze

e sad ne kuzim cemu ta 3 pina onda za spajanje na maticnu ako ga spojim samo molexom direkt na napajanje i vrti istom brzinom recimo evo konretno vent koji sam gledao http://www.xilence.de/en/products/case-fans/3pin-case-fans/xf039.html koji ima i mali 3pinski konetkor za maticnu i veliki 4pinski molex za direktno spajanje s napajenjem

Poruka je uređivana zadnji put sub 1.7.2017 0:48 (leoness).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
PMW fan 3pin/4pin???

Obicno maticne mogu regulirati i 3pin fanove, samo ne tako fino

opcenito intel fanovi (svi PC fanovi ikad):

1. GND

2. VCC

3. tahometar (nije potreban za rad)

4. PWM ulaz (nepostojeci na 3pin fanovima, nije potreban za rad)

tahometar ti sluzi da racunalo "zna" pri kojoj brzini se vrti ventilator, i nije potreban za rad ventilatora. Sto se tice regulacije na 3 pin fanovima, takoder se mogu regulirati na nacin da maticna daje PWM signal na VCC output (ali ne kao informacijski vec kao izvor napona manjeg od 12V). Moja AsRock ima 4 moda rada (4 brzine) za 3 pin fanove, pa bi mogla imat i tvoja bar neki mod da ne radi pri maksimalnoj brzini.

Teoretski, s neke hobisticke strane, non-PWM ventilator se da regulirati skoro dobro kao 4pin (pwm).

EDIT: za kratak odgovor na pitanje, svaki PC vent ce se vrtit ako mu spojis samo te prve dvije zice...

mojpismonosa
Poruka je uređivana zadnji put sub 1.7.2017 8:24 (Mojpismonosa).
Moj PC  
0 1 hvala 0
8 godina
neaktivan
PMW fan 3pin/4pin???

hvala na objasnjenju,shvatio sam,to sam i pretpostavljao ali  tko pita ne skita

1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice