Pitanje u vezi pojačala

poruka: 27
|
čitano: 7.050
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Pitanje u vezi pojačala

Samo jedno pitanje, nie vezano za pc ali nema veze, naime imam 2 zucnika od 50w kenwood i liniju za njih, spojeni su na komp a linija se koristi samo kao pojacalo, neki dan sam naletia na 2 mala zvucnika za ipod, to je ka ona kutija s 2 zvucnika koja se nosi, i svaki je snage 2w, spojia sam ih direktno na liniju zajedno sa druga 2 zvucnika od 50w i pridonjeli su mi kvaliteti muzike i to osjetno, jedan problm, 1. pojacalo je malo prejako za zvucnike ali rade, ako crknu nema stete, cak su malo topli dok rade, ali mi se cini da mi se linija zagrijava puno vise nego prije, naslonio se licem na nju i iz prvog dodira je bila cak vruca lagano, isijava prilicnu koicinu topline, cini i se da prije nije bas tako vruca bila, jel ta 2 mala zvucnika mogu utjecat na nju ili unistit nesto ??

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: Pitanje u vezi pojačala

Nemoj pretjerivati s glasnoćom - pretpostavljam da si zvučnike spojio paralelno postojećim, znači smanjio si impedanciju tereta i zato ti se linija više zagrijava, odnosno, možeš oštetiti pojačalo zbog preopterećenja.

KaeR
15 godina

postoje izad na liniji 4 rupe di se prilkjuce zvucnici, 2 za svaki zvucnik, svaki zvucnik ima crvenu i crnu zicu, ja sam gdje ide crna zica od jednog zvucnika ugurao i tu drugu , i ista stvar sa crvenom, glasnoća- ne idem povise 60-70 %, jel to pametno radit ili da skinem??

15 godina
Pitanje u vezi pojačala

jel moze jos ko pomoc: output na liniji je 6-18 ohma, a ovi mali zvucnici su 4 ohma, dali je onda pametno da ih spajam ,linija radi ali se malo vise grije, EDIT: sad sam malo cita i vidim da ti ohmi oznacavaju opterecenost pojacala, dakle 2 zvucnika od 50w koji su 6 ohma i 2 od 4w koji su 4 ohma, linija se malo vise grije ali radi, pitanje jednostavno, postoji li mogucnost da krepa :d, EDIT 2: takoder sam izracunao, 2 zvucnika od 6 ohma i 2 od 4, nesto izmedu je 5, podjeljeno sa 2 jer su 2 para zvucnika ( bar tako na netu pise) daje opterecenost pojacala o 2,5 ohma, jeli to ok, jesam li dobro izracunao??

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.5.2010 18:56 (athlon64).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

možda neće krepati,ali ako ti se zagrijava iznad normale to nije dobar znak,mislim da nije pametno da su zvučnici niže imtedancije od pojačala,meni pojačalo podržava 6-12 ohma a zvučnici su 4-8 ohma i to radi dobro,još nisam prinjetio da se pojačalo pregrijava,možda na pojačaku možeš namjestiti da imedancija bude 4 ohma,imaš nazad sklopku

dovoljan mi je jedan uređaj sa os u sebi
16 godina
odjavljen

Došao si krivim putem do približno točnog rezultata.

Otpor se gleda za svaki kanal posebno. Na svakom kanalu imaš jedna zvučnik od 6 i jedan od 4. Računa se:

R = (4*6)/(4+6) =   2,4 ohma. Nije zdravo za liniju da pogoni teret manjeg otpora od onog koji je naveden kao minimalni (pregrijavanje). Uz to ne vjerujem da ti je zvuk bolji jer ti mali zvučnici dolaze do kraja hoda membrane i tu nastaje izobličenje. Možda ti nadopune frekvencijski opseg koji ti nedostaje, ali to možeš pomoću ekvilajzera podesit bez unošenja izobličenja i preopterečenja linije.

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.
15 godina
Pitanje u vezi pojačala

aham, nema sklopke nigdi, samo pise 6-18

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

tada zvučnik nebi smio biti manje od 6 ohma u to sam 100 % uvjeren

15 godina

okej, onda ihnecu spajat, linija se grije ko toplana radi 2 zvucnika od 4w, nepotrebno haha, inace se moze spojit jos zvucnika ako je impendacija 6  ohma ili vise bez obzira na njihovu snagu?? jer ako zvucnike od 300w spojim na pojacalo od 50 to njemu nece skodit samo sto se nece moci iskoristiti maximalna snaga zvucnika??

15 godina

okej, onda ihnecu spajat, linija se grije ko toplana radi 2 zvucnika od 4w, nepotrebno haha, inace se moze spojit jos zvucnika ako je impendacija 6  ohma ili vise bez obzira na njihovu snagu?? jer ako zvucnike od 300w spojim na pojacalo od 50 to njemu nece skodit samo sto se nece moci iskoristiti maximalna snaga zvucnika??, slucajno sam 2 puta postao, ali nemogu izbrisat post koliko vidim.

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.5.2010 19:23 (athlon64).
16 godina
odjavljen
athlon64 kaže...

okej, onda ihnecu spajat, linija se grije ko toplana radi 2 zvucnika od 4w, nepotrebno haha, inace se moze spojit jos zvucnika ako je impendacija 6  ohma ili vise bez obzira na njihovu snagu?? jer ako zvucnike od 300w spojim na pojacalo od 50 to njemu nece skodit samo sto se nece moci iskoristiti maximalna snaga zvucnika??

Ako zvučnike od 300 W spojiš na liniju od 50 W neće se ništa dogoditi iako nije optimalna situacija. Ako zvučnike od 50 W spojiš na liniju od 300 W zvučnik će biti preopterečen i vjerojatno crknit kad odvrneš.

Ako na liniju kojoj je min 6 ohma spojiš zvučnik od 4 ohma ona je preopterečena. Ako na liniju od min 6 ohma spojiš paralelno (na isti kanal) 2 zvučnika od 6 ohma, linija to vidi kao jedan zvučnik od 3 ohma i opet je preopterečena.

Ako na liniju od min 6 ohma spojiš paralelno 2 zvučnika od 12 ohma, ona to vidi kao jedan zvučnik od 6 ohma i to je u redu.

15 godina
MrBlc kaže...
athlon64 kaže...

Ako zvučnike od 300 W spojiš na liniju od 50 W neće se ništa dogoditi iako nije optimalna situacija. Ako zvučnike od 50 W spojiš na liniju od 300 W zvučnik će biti preopterečen i vjerojatno crknit kad odvrneš.

Ako na liniju kojoj je min 6 ohma spojiš zvučnik od 4 ohma ona je preopterečena. Ako na liniju od min 6 ohma spojiš paralelno (na isti kanal) 2 zvučnika od 6 ohma, linija to vidi kao jedan zvučnik od 3 ohma i opet je preopterečena.

Ako na liniju od min 6 ohma spojiš paralelno 2 zvučnika od 12 ohma, ona to vidi kao jedan zvučnik od 6 ohma i to je u redu.

jedno ne razumiješ ako na slabo pojačalo spojiš jake zvučnike doći će do overclipinga i skurit ćeš zvučnike,slobodno možeš spjiti zvučnike od 100 w na pojačalo od 200 w i zvučnici neće izgorijeti,valjda imaš dovoljno sluh pa da čuješ kad je zvuk izobličen,naravno da tih 200 w nečeš okrenuti do kraja,već max do razine da zvuk koji izlazi   iz zvučnika nije izobličen,te stvari dosta ljudi nezna i brka,ja imam yamaha pojačalo dva puta 85 w i zvučnike od 120 w, slušam glazbu na nekih 35 % snage,naravno ako je snimka na cd-u kvalitetna, i da sad tih 85 % okrenem do kraja izletile bi membrane,ali ja preko ušiju znam dokle smijem pojačalo odvrnuti jer čujem izobličenje i tad smanjim

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.5.2010 20:16 (blackalbum).
16 godina
neaktivan
blackalbum kaže...

jedno ne razumiješ ako na slabo pojačalo spojiš jake zvučnike doći će do overclipinga i skurit ćeš zvučnike,..

Glupost..

15 godina
bed kaže...
blackalbum kaže...

jedno ne razumiješ ako na slabo pojačalo spojiš jake zvučnike doći će do overclipinga i skurit ćeš zvučnike,..

Glupost..

koji argumentiran odgovor,ja sam o ovoj temi masu toga pročitao,a ti dokaži da je drukčije,ajde molim te

16 godina
odjavljen
blackalbum kaže...

jedno ne razumiješ ako na slabo pojačalo spojiš jake zvučnike doći će do overclipinga i skurit ćeš zvučnike

Ovo je samo djelomično točno. Neće doći do clipinga jer su jaki zvučnici već ako previše odvrneš ili ako zvučnici imaju premalu impedanciju. Kad bi jako pojačalo odveo u cliping, prije bi stradali bubnjići neko zvučnici.

15 godina
Pitanje u vezi pojačala

aha, sad mi je malo jasnije, hvala puno, e sad se vi slobodno nastavite svadat kao sto to bude u svakoj temi, ja sam svoje odgovore dobio hahahahahahahah.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
blackalbum kaže...

koji argumentiran odgovor,ja sam o ovoj temi masu toga pročitao,a ti dokaži da je drukčije,ajde molim te

Džaba ti čitanja, a odgovor je u skladu s tvrdnjom..

Imaš li ti ideje što je snaga zvučnika? Ako preskočimo nominalnu, rms, i sl.? To je maksimum koji zavojnica u zvučniku može izdržati prije nego pregori. I kako bi ti molim te pokurio zvučnik pojačalom kojime uopće ne možeš generirati dovoljno snage za tu operaciju? I onda lupetaš s nekim clippingom, za koji uopće ne znaš što znači. S clippingom se može pokuriti pojačalo u slučaju kad ono povuče više struje nego što power suply može dati. Dakle još jednom argumentirano, glupost..

15 godina
bed kaže...
blackalbum kaže...

Džaba ti čitanja, a odgovor je u skladu s tvrdnjom..

Imaš li ti ideje što je snaga zvučnika? Ako preskočimo nominalnu, rms, i sl.? To je maksimum koji zavojnica u zvučniku može izdržati prije nego pregori. I kako bi ti molim te pokurio zvučnik pojačalom kojime uopće ne možeš generirati dovoljno snage za tu operaciju? I onda lupetaš s nekim clippingom, za koji uopće ne znaš  što znači. S clippingom se može pokuriti pojačalo u slučaju kad ono povuče više struje nego što power suply može dati. Dakle još jednom argumentirano, glupost..

evo ti odgovora-kad spojiš jake zvučnike na slabu pojačalo,pojačalo će se truditi da zadovolji određenu glasnoću za taj jaki zvučnik ,a kako je dosta slabije od zvučnika ,da bi postiglo određenu GLASNOĆU davat će izobličen signal koji MOŽE OŠTETITI zvučnike ,jer je izobličen signal opasan za osjetljivu membranu zvučnika

16 godina
odjavljen
blackalbum kaže...

evo ti odgovora-kad spojiš jake zvučnike na slabu pojačalo,pojačalo će se truditi da zadovolji određenu glasnoću za taj jaki zvučnik ,a kako je dosta slabije od zvučnika ,da bi postiglo određenu GLASNOĆU davat će izobličen signal koji MOŽE OŠTETITI zvučnike ,jer je izobličen signal opasan za osjetljivu membranu zvučnika

Već sam ti gore napisao, ali očito ću morati biti malo detaljniji.

U idealnom slučaju je napon na izlazu pojačala proporcionalan ulaznom naponu. U realnom slučaju ipak postoji pad napona ovisno o impedanciji zvučnika, te izobličenje i superponirani šum. Pojačalo će na izlazu dati napon ovisno o tome kolik je ulazni signal i koliko je odvrnut potenciometar i taj napon ne ovisi o snazi zvučnika. Pojačalo će dati struju koja ovisi o naponu na izlazu i impedanciji zvučnika, ali ne i maksimalnoj snazi zvučnika.

Međutim, problem nastaje ako ti odvrneš više nego bi trebao, pa otjeraš pojačalo u clipping i spržiš tweetere. Na jakom pojačalu nećeš odvrniti do te razine jer će biti preglasan.

15 godina
MrBlc kaže...
blackalbum kaže...

Već sam ti gore napisao, ali očito ću morati biti malo detaljniji.

U idealnom slučaju je napon na izlazu pojačala proporcionalan ulaznom naponu. U realnom slučaju ipak postoji pad napona ovisno o impedanciji zvučnika, te izobličenje i superponirani šum. Pojačalo će na izlazu dati napon ovisno o tome kolik je ulazni signal i koliko je odvrnut potenciometar i taj napon ne ovisi o snazi zvučnika. Pojačalo će dati struju koja ovisi o naponu na izlazu i impedanciji zvučnika, ali ne i maksimalnoj snazi zvučnika.

Međutim, problem nastaje ako ti odvrneš više nego bi trebao, pa otjeraš pojačalo u clipping i spržiš tweetere. Na jakom pojačalu nećeš odvrniti do te razine jer će biti preglasan.

pa to sam i napisao da bi dobio željenu glasnoću više ćeš odvrnuti slabo nego jako pojačalo da bi uspio DOBRO zasvirati te zvučnike,pa će doći do izobličebnja na pojačalu što može oštetiti zvučnike,evo što sam mislio ako imaš pojačalo od 100 w i zvučnike od 200 wati ,pojačalo ćeš možda morati odvrnuti do pola da bi glasno sviralo,dok ćeš pojačalo od 50 w ako spojiš na zvučnike od 200 w morati odvrnuti na 3/4 da bi glasno sviralo,kod ovog od 50 w se stvaraju izobličenje koja mogu oštetiti zvučnika,a ako spojiš pojačalo od 200 w na zvučnike od 100 w,tko kaže da ćeš spaliti zvučnike,pa valjda imaš mozga pa znaš da pojačalo ne smiješ odvrnuti do kraja

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.5.2010 23:32 (blackalbum).
16 godina
neaktivan
blackalbum kaže...

Ajme majko, znao sam da će ovako završiti, zato sam i sažeo komentar u jednu riječ; glupost..

Idemo iz početka; pojačalo se ne trudi ništa i izlaz iz pojačala je potpuno isti imao ti zvučnike od 50, 100 ili 500W, pod uvjetom da su iste 'omaže' i impedancije. Zvučnik nije trošilo da nešto vuče iz pojačala, već je to elektromagnet kojeg pobuđuješ s strujom pojačala i koliko snage odrediš na izlaznom stupnju toliko ćeš iz pojačala dobiti van. Ništa se ono neće truditi zadovoljavati glasnoću u odnosu na zvučnik, bez obzira na njegovu snagu. Dakle još jednom; pojačalo će imati različit nivo izlazne snage ovisno o otporu zvučnika, a pod pretpostavkom da su parametri isti, možeš staviti 50W i 50.000W zvučnike, pojačalu je POTPUNO svejedno.. Neće se ono truditi zadovoljavati ikakve glasnoće. Glupost br. 1

blackalbum kaže...

pa to sam i napisao da bi dobio željenu glasnoću više ćeš odvrnuti slabo nego jako pojačalo da bi uspio DOBRO zasvirati te zvučnike,pa će doći do izobličebnja na pojačalu što može oštetiti zvučnike,evo što sam mislio ako imaš pojačalo od 100 w i zvučnike od 200 wati ,pojačalo ćeš možda morati odvrnuti do pola da bi glasno sviralo,dok ćeš pojačalo od 50 w ako spojiš na zvučnike od 200 w morati odvrnuti na 3/4 da bi glasno sviralo,kod ovog od 50 w se stvaraju izobličenje koja mogu oštetiti zvučnika

Izobličenje signala u bilo kojem smislu utječe jedino na ljudsku percepciju, a zvučnicima je brate mili potpuno svejedno šta deru u frekvencijskom opsegu kojem rade. Otkud ti ta ideja da bi izobličenje zvuka bilo štetno za zvučnike? Prije bi cajke bile opasne za osjetljivu membranu zvučnika.. Glupost br. 2

Hajde ti malo pogledaj osnove elektrotehnike, otpori, struje, pa prijeđi na elektroniku, osnove rada pojačala, darlington spojevi, pa dalje.. U moje doba, to se učilo u školi.

A što se ti ne bi drogirao kao i ostala djeca, kad već tehnika ne ide?

15 godina

prva stvar koliko god ti misli da znaš sve ,ajde molim te upiši u google clipping pojačala pa ćeš vidjeti što tražilica izbaci,a ti prije  nego napišeš nešto o nekoj temi molim te prije dobro prouči jer se vidi da se ne razumiješ u materiju i problematiku samog problema,a sad kad se tolikio razumiješ u hi-fi postaj koji sistem imaš,ja se iskreno nadam da to nisu neki pc zvučnici,spajanje zvučnika od 1000 w na pojačalo od 50 w i tvrditi da to nebi dovelo do clippinga je neznanje

15 godina
Pitanje u vezi pojačala

e sad cu udrit jedno pitanje kad smo vec otvorili ovakvu temu, otac je prije bio vlasnik disko kluba u splitu koji je zatvoren ima 5-6 god, zvao se priuli ako je neko iz splita i zna, nedavno je nakon dugog sudskog spora dobio opremu, oprema je neiskoristiva za kučnu upotrebu i treba je prodat, stara je 14 godina a nije koristena 7, sad ce se to vama cinit staro ali tu ima 6400w muzike, 4 basa i 4 visikotonca, basovi 1000w visikotonci 600 mislim, svaki zvucnik je imao svoje pojacalo, ima takoder jedna mala mikseta lezeca, pitanje je dali je ta oprema iskoristiva i koliko se moze dobit za nju, jedini je problem sto jedno pojačalo fali, dali bi se moglo nac odgovarajuce pojacalo za taj jedan bas za koji fali i kome po kojoj cijeni otprilike bi se to moglo prodat.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
bed kaže...

Izobličenje signala u bilo kojem smislu utječe jedino na ljudsku percepciju, a zvučnicima je brate mili potpuno svejedno šta deru u frekvencijskom opsegu kojem rade. Otkud ti ta ideja da bi izobličenje zvuka bilo štetno za zvučnike? Prije bi cajke bile opasne za osjetljivu membranu zvučnika.. Glupost br. 2

TU za prvi dio posta, ali ovo moram ispraviti. Clipping - odrezani vrh sinusoide je zapravo superpozicija viših harmonika kojima je snaga u području viših frekvencija puno veća nego u normalnoj glazbi što može dovesti do preopterečenja i oštečenja visokotonca.

15 godina
neaktivan
Pitanje u vezi pojačala za auto

Ovako...imam 17god i moj stari ima bijesni peugeot 306...ubrzo cu ga i ja vozit pa tako ga vec uredjujem po moj stylu...i sad ugradio sam mu neon svijetla..itd..itd ali jos samo mi fali dobra zika...planiram kupit jedan sub i pojačalo za njega ali ne kuzim se bas u to...sub znam koji cu kupit...ali imam problem sa pojačalom...treba mi bas jedno pojačalo za sub od 1300w ...bi mi vi mogli dat neke linkove di mogu vidjet pojačala za sub...moze i polovan ...hvala!!!Smijeh

0 0 hvala 0
16 godina
Pitanje u vezi pojačala

imam i ja jedno pitanje, imam negdje na tavanu jedno pojačalo za autoradio, može li se to kako spojiti na obične pasivne zvučnike, i na kraju na računalo?

Inter pedes virginum gaudium est iuvenum
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Pitanje u vezi pojačala

moze se ali trebas neki izvor od 12V, ako je neko slabije pojacalce tipa 2x50-ak W moglo bi bit dovoljno i neko starije napajanje od PC-a, ako ne spojit na akumulator i na punjac.....ili nac jeki izvor istosmjerne struje na 12V al da moze dat malo vecu struju van

edooo05@ za koji si se sub odlucio?? na kojem otporu bi pojacalo trebalo dat tih 1.3 kW?

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice