Najkvalitetniji optički mediji

poruka: 48
|
čitano: 13.064
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
moderator
RE: Najkvalitetniji optički mediji
bed kaže...
Mislim da je samo cijena izrade/proizvodnje razlog. Troškovi istraživanja nisu ništa manji za bluray pa je medij jeftiniji i biti će još jeftiniji.

Jeftiniji - od cega?

bed kaže...
Razlog je što je vrlo sličan dvd mediju, s različitom kemijom, dok je to u DL varijanti, fizički 2 sloja premaza, od kojih prvi mora biti i proziran. A to je daleko složenije i skuplje sa proizvodnju nego jedan sloj, pa makar i neke nove formule premaza.

Nije daleko slozenije - samo je u sendvic dodano vise slojeva. Razlika u cijeni je prevelika da bi mogao tvrditi da su (samo) troskovi proizvodnje krivi za to. Ili bolje da to srocim ovako - ako se planira proizvesti vise medija (sto ovisi o trzistu, o ponudi i potraznji) potrebno je vise materijala za proizvodnju pa je onda materjial jeftiniji, a samim tim i cijena proizvodnje niza. Ne znam konkretno za medije, ali probaj recimo nesto tiskat - poster, knjigu ili sl. - neces vjerovati kolko ce cijena tiskanja pasti s obzirom na broj primjeraka. Namigiva

16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Jeftiniji - od cega?

Jednoslojni disk od dvoslojnog diska.

mbaksa kaže...

Nije daleko slozenije - samo je u sendvic dodano vise slojeva. Razlika u cijeni je prevelika da bi mogao tvrditi da su (samo) troskovi proizvodnje krivi za to. Ili bolje da to srocim ovako - ako se planira proizvesti vise medija (sto ovisi o trzistu, o ponudi i potraznji) potrebno je vise materijala za proizvodnju pa je onda materjial jeftiniji, a samim tim i cijena proizvodnje niza. Ne znam konkretno za medije, ali probaj recimo nesto tiskat - poster, knjigu ili sl. - neces vjerovati kolko ce cijena tiskanja pasti s obzirom na broj primjeraka. Namigiva

Upravo je u tome složenost; slojevi moraju biti vrlo precizno postavljeni jedan od drugog, a prvi sloj osim što mora reflektirati zraku, mora i biti proziran da se može čitati/pisati drugi sloj. Pa je to daleko kompliciraniji proces nego jedan nanos. Ne znam kako je kod medija za snimanje, ali bio sam u tvornici za izradu cd/dvd snimljenih medija, pa kad rade DL, to su 2 glass mastera, 2 štance, i još ljepljenje slojeva, pa naravno da je skuplje i kompliciranije, nego kad odštanca 1 sloj. A da ne kažem da je cca 5% škarta u ljepljenju slojeva.

A u tiskanju je zapravo najvažniji proces izrade; ako radiš poster digitalnim tiskom, koštati će te 1000. otisak kao i 1., ev. ti gazda da kakav popust na količinu. A ako radiš offsetom, tada plaćaš filmove (noviji strojevi i to preskaču), papir, boju, pranje stroja, a offset ionako radi od 5000-10000 otisaka na sat, ako imaš pravi stroj, npr. haidelberg speedmaster, tj. višebojni, gotov si s tiskom. Stvar je samo izbora tehnologije prilagođene potrebama.

16 godina
neaktivan

molim vas pomozite mi, ovo je jedan od razloga zašto sam otvorio ovu temu, ovo mi se događa jako često(imam TRAXDATA DVD-R 16X)

neznam do čega je, snimača ili medija, ali snimač je star mjesec dana i prije s eovo nije događalo ,smanjio sam brzinu snimanja na 4x ali još uvijek mi se to pojavljuje

a onda sam se probudio...
Poruka je uređivana zadnji put čet 27.8.2009 12:56 (crazy_luđak).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
crazy_luđak kaže...

molim vas pomozite mi, ovo je jedan od razloga zašto sam otvorio ovu temu, ovo mi se događa jako često(imam TRAXDATA DVD-R 16X)

neznam do čega je, snimača ili medija, ali snimač je star mjesec dana i prije s eovo nije događalo ,smanjio sam brzinu snimanja na 4x ali još uvijek mi se to pojavljuje

Da probaš neki drugi program za prženje?

16 godina
neaktivan

opet isto i sa deepburnerom

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.8.2009 13:24 (crazy_luđak).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
crazy_luđak kaže...

jesi probao sa nekim drugim medijem osim traxdatom?

I aj probaj s ovim

17 godina
moderator
big_guy kaže...
crazy_luđak kaže...

jesi probao sa nekim drugim medijem osim traxdatom?

Provjeri koji je ID tog medija s DVD Identifierom. Takodjer, kupi DVD+R medij - zasto jos uvijek koristite te "minuse"?

Usput receno, s DeepBurnerom s poceo snimati s 18x, a kazes da su mediji 16x. Moguce je da tvoj snimat ne propoznaje doticne medije, ili u firmwareu ima zapisanu pogresnu strategiju snimanja na njih - rekao bih ti da potrazis novi firmware, medjutim ja sam potrazio i nema novijeg. Ima Optimal Writing Speed Utility (http://www.pioneer.eu/eur/content/support/support/software.html#fdvdwriter) za skinuti.

16 godina
neaktivan

neznam, reci mi koja je prednost(?) DVD+R medija pred DVD-R, ja sam čuop da su to dva različita, ali slična tipa dvd medija samo što iza + i - stoje različite firme koje ih zastupaju..al nisam previše upućen u razliku između + i -

firmware je up-to-date, probat ću sa ovim drive utilityem

EDIT: ma nema pomoći, probao sam opet na 4x i opet ista greška, neznam više šta da radim...a nov je komp(pa tako i drive)

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.8.2009 15:47 (crazy_luđak).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
crazy_luđak kaže...

neznam, reci mi koja je prednost(?) DVD+R medija pred DVD-R, ja sam čuop da su to dva različita, ali slična tipa dvd medija samo što iza + i - stoje različite firme koje ih zastupaju..al nisam previše upućen u razliku između + i -

Imas na netu dosta toga, npr.: http://www.cdfreaks.com/article/203-Why-DVDRW-is-superior-to-DVD-RW/

Nasao sam na netu informaciju da od prije par godina ne postoje fizicke razlike medju njima, ali ne znam je li to istina. Ako ne postoje, prije bih rekao da je -R presao u +R nego obrnuto. Uglavnom, do prije nekoliko godina +R je vodio po brzinama snimanja - cesto se dogadjalo da DVD snimaci vecom brzinom mogu snimati +R medije od -R medija, a isto tako se dogadjalo da DVD uredjaj neke -R medije cita brzinom 8x, dok je "ekvivalentne" +R citao sa 16x. Danas su u teoriji brzine iste, ne znam kako je u praksi jer opticke medije bas i ne koristim, a ni ne sjecam se kad sam zadnji put kupio minus medij.

crazy_luđak kaže...

EDIT: ma nema pomoći, probao sam opet na 4x i opet ista greška, neznam više šta da radim...a nov je komp(pa tako i drive)

Jesi probao druge medije? Bez toga ne mozes postaviti dijagnozu. Ako ne snima ni na druge medije, reklamiraj kompjuter/przilicu.

16 godina
neaktivan

Nedavno sam kupio "spindle" Verbatim DVD+R diskova i zanimame kaj znači ono AZ na pakiranju (pogledaj sliku).

. .
Torrent je zakon!! S Linuxom dobiješ kuću, a s Windowsima samo prozore. Staistika: 4 žuta , 3 cr vena- obnavljam svakim novim kartonom
Poruka je uređivana zadnji put čet 27.8.2009 17:09 (Koja_pila).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
www.hrrap.co.cc provjerite moju web stranicu.
Poruka je uređivana zadnji put čet 27.8.2009 17:28 (vedrann).

0 0 hvala 1
17 godina
moderator
Koja_pila kaže...

Nedavno sam kupio "spindle" Verbatim DVD+R diskova i zanimame kaj znači ono AZ na pakiranju (pogledaj sliku).

AZO je vrsta premaza (dye) - recimo ovo na Wikipediji kazu vezanu uz AZO premaze na CD-u: Azo dye CD-Rs are dark blue in color, and their formulation is patented by Mitsubishi Chemical Corporation. Azo dye is also chemically stable, and Azo CD-Rs are typically rated with a lifetime of decades. Azo is the most resistant dye against UV rays and begins to degrade only after the third or fourth week of direct sunlight exposure. More modern implementations of this kind of dye include Super Azo which is not as deep blue as the earlier Metal Azo. This change of composition was necessary in order to achieve faster writing speeds.

16 godina

koristim Traxdata, Verbatim, philips, sony, imation....... 
verbatim i imation su mi najpouzdaniji, imam verbatium koj je star 5-6 godina i cita ko da je svijeze "zaprzen"........

Traxdata- nje ima svuda za kupit i cijena je pristupacna zato mi je ona najccesci izbor.....

UA mission akomplišt
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

ja u 95% slučajeva koristim traxdata i do sad nikakvih problema nije bilo...

Bubamara s minigunom. | http://www.erepublik.com/en/referrer/Neil+Armstrong

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

u zadnjih godinu samo verbatim jer sam se dobrano opekao s traxdatom. kupio sam spindle od 25kom i ni na jedan dvd nije bilo moguće zapisati podatke. probao sam na 4 različita kompa s 4 različite pržilice i nijedna nije mogla zapisati na te dvd-e. nakon toga samo verbatim, a u zadnje vrijeme verbatim lightscribe..

There's no SAVE GAME in real life!!!
17 godina
neaktivan

Hteo bih da pitam nesto i valjda je to vezano uz kvalitetu medija

Naime,radi se o CD Changeru Sony sa 10 CD-a koji je postavljen u gepek auta. Uredaj datira jos od 1997 godine i nema nikakve antishock zastite. Audio CD-e koje sam snimao prije jedno 4-5 godina na PC-u uredno sviraju i vrlo se lepo ponasaju prilikom udara u rupu i ne preskacu (mnogo) Redom to su razni mediji snimani na razlicitim pekacima (Sony,Mitsumi,LG..) i pri maksimalnim brzinama (ako je ovo bitno)

Sada nakon toliko godina kada snimam na ove jeftikaner medije,dali su to spindle ili ne,CD-i ili odbijaju svirati uopce ili pocinju svirati nakon 5-6 pijesme i to sa preskakanjem. Toliko su osetljivi da muzika preskace i prilikom zatvoranja vrata.

Pravila nema sto se tice marke medija ali primjetio sam da spoljasna temperatura vrlo utice na ovo. Na primjer ako je vruce muzika svira :) ako je hladno odbija uopce svirati. Vec mi je postalo muka eksperimentirati ali sada na poslednjem snimanom mediju (Memorex) koji sam snimao na manjoj brzini (4x) problem se ublazio ali i dalje ostaje prisutan.

Skoro sam siguran da nije laser posto changer uredno svira one snimljene odavno a ove nece. Originalne medije svira bez prigovora.

Ako ista znaci,auto je Toyota Carina iz 95 koja ima vrlo mekani ovjes. U drugom autu (Toyota Avensis 2007) ne mogu nositi sud o ovome posto autoradio ima anti cega_sve_ne i svira mp3 pa ne mogu usporedivati. 

Pitanje mi je na koje to brzine da snimam i na koje medije da bi ovaj nesretni changer svirao audio cd. Dali su sada mediji postali nekvalitetniji? dali su "ovi" spustili standarde pa sada rade losije premaze? Sta vi mislite?

Inace snimac koji trenutno koristim je LG GSA-4163B. Program je Nero 8. Reprodukcija snimljenog materijala na ostalim uredajima u kuci radi sasvim solidno

A poet who reads his verse in public may have other nasty habits. Lazarus Long

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Lazarus Long kaže...

Hteo bih da pitam nesto i valjda je to vezano uz kvalitetu medija

...

Inace snimac koji trenutno koristim je LG GSA-4163B. Program je Nero 8. Reprodukcija snimljenog materijala na ostalim uredajima u kuci radi sasvim solidno

Možda je do pržilice. Meni se često događalo da ja neke oštećene DVD-e i CD-e ne mogu pročitati s čitačem ili u windowsima (explorer zablokira) dok moj prijatelj koji ima dosta stari model čitača očita bez problema i čak kopira one podatke koji nisu oštećeni. Iako nemam realnog objašnjenja za to, čini se da stariji čitači su manje precizni i osjetljivi pa da doslovno mogu prožvakati sve živo.

Možda je takav sličan slučaj s tobom. Samo tvoja nova pržilica lijepo i elegantno zaprži a ti zapravo trebaš nekog starog sivonju koji će ti doslovno izrezbariti CDSmijeh

P.S. Budi siguran da se kvaliteta pokvarila - prije Arita CD koja je došla kunu je mogla trpiti sva živa mučenja i grebanja, a sada i najkvalitetniji CD-i otiđu duplo brže u 3PM

Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.8.2009 2:46 (Paolo2612).
17 godina

Istina je to da su bili kvalitetniji. Imam nekoliko diskova koji su narezani pre više od 10 godina i svi su još čitavi.

No, po mom iskustvu, dosta zna biti i do rezača. Imao sam MSI, a njihovi DVD-RW uređaji su generalno bili poznati kao sra*e, ali ovaj je interno bio vrlo sličan jednom tadašnjem Plextorovom modelu i sasvim se lepo ponašo. Ali, vremenom je počeo da biva sve izbirljiviji po pitanju marki diskova. Isprva sam krivio diskove, jer neki su se pokazivali dobro a neki ne, a i ono što je ranije bilo uspešno narezano je sve bez problema čitao, no na kraju sam došao do toga da, bez obzira na marku, imam otprilike 50-50 šanse da će se disk uspešno narezati i uradio razumnu stvar, kupio novi rezač, neki nasumično izabrani Toshiba-Samsung. On mi je, valjda protiv uroka, upropastio prvi DVD koji sam ubacio u njega, ali otada nijedan. I CD-e i DVD-e režem maksimalnom brzinom (16 odnosno 48x) i svi nakon toga na testiranju Nero CD Speedom daju savršene grafike (probao sam ih i u starom MSI-ju, a CD-e i u još starijem Teacovom CD rezaču).

Inače, koristim Verbatim DVD-R 16x sa AZO zaštitom, na ambalaži je za zemlju porekla pisala Indija, a Disc Info tvrdi da je proizvođač MCC što mi je bilo čudno, ali sam negde našao da sada Verbatim zaista tamo ima fabriku, kao i Verbatim CD-R 52x (Extra Protection) koji, sudeći po kodu, takođe potiče iz Indije (Moser Baer).

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice