Evo maloprije sam računalo ostavio upaljeno i izašao sam iz kuće,u međuvremenu bilo je nevrijeme sa jakom grmljavinom.Kad sam se vratio fidova sklopka je izbacila,pri vraćanju fidove sklopke sve normalno radi,pa me interesira je li grmljavina mogla uzrokovati izbacivanje fidove sklopke,jer sad već duže vremena sve radi normalno i prija toga nije izbacivala čak i kod grmljavine.Može li možda to biti do napojne od računala,ako ima neku zaštitu od pre napona?
Fidova sklopka izbacila kod jake grmljavine
- poruka: 10
- |
- čitano: 16.382
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Mogla je izbaciti da i imaš sreće da je dovoljno osjetljiva. Drugi puta isključi strujni kabel iz zida i telefonsku instalaciju iz modema ako nemaš optiku. To ti je jedina 100% sigurna metoda.
normalno!, neke su poprilicno osjetljive, moja cim prije udara munje tj kad jako zasvijetli se ugasi, sto je dobro i to mi je potvrdio elektricar, donekle se mogu spasiti el komponente(ako je udar blizu tebe), osim ako ti rokne u kucu nema im spasa!
Ne brini ništa , fidova sklopka je odradila ono za šta je namjenjena . Vjerovatno je osjetila razliku potencijala nultog provodnika i uzemljenja koja se pojavila kao posljedica nekog bliskog pražnjenja groma.
Mogla je izbaciti da i imaš sreće da je dovoljno osjetljiva. Drugi puta isključi strujni kabel iz zida i telefonsku instalaciju iz modema ako nemaš optiku. To ti je jedina 100% sigurna metoda.
To je teško izvediva ili smislena opcija u realnom svakodnevnom životu to sigurno.Ako si lovac na oluje i nevrjeme, ili nemaš posla/burza pa onda moš lako primjetit kad dolazi oluja=ištekavanje onda ok.Uostalom pa o čemu mi pričamo, grom ili iznenadno nevrjeme itekako može doč skoro pa iz vedrog neba.
Normalna sitaucija je jasna, ko če ištekat tehniku kad nikoga nema doma možda duhovi?Kratko i jasno treba imat preventivnu zaštitu, dakle opet isto kvalitetna prenaponska zaštita jako puno znači to sigurno.
normalno!, neke su poprilicno osjetljive, moja cim prije udara munje tj kad jako zasvijetli se ugasi, sto je dobro i to mi je potvrdio elektricar, donekle se mogu spasiti el komponente(ako je udar blizu tebe), osim ako ti rokne u kucu nema im spasa!
Kaj ti znači osjetljivost FID-ovke, kad to nije namjenjeno ili dizajnirano da služi kao neka osnovna pancirka kod gromovitih prenaponskih oštečenja.Pogledaj ovaj dolnji link, i u toj kuči je FID-ovka izbacila ali badave to kaj drugo.Ja to tamo nisam niti spomenul, jer je potpuno nebitno za taj primjer udara groma zna se čemu služi FID-ovka.
Možda mogu žive osobe prije odlaska iz kuće? Cijeli "posao" traje 5 sekundi. Treba imati malo samodiscipline u životu i nema problema. Također na šalteru u ljetnim mjesecima se iskluči plinski bojler čija elektronika je 1/2 cijene novog ako ju sprži grom. Da se razmijemeo imamo dobru fidovku, ali ne vjerujem joj ni 2%. I ne radim to jer sam se opekao, ali znam dosta njih kjoji jesu pa bolje spriječiti nego liječiti.
Da bojler obavezno meni je prije nekoliko godina roknulo negdje i spalilo trafo i dio elektronike u bojleru. Ali preporuka je da se izvadi utikač iz zida. Kolega je gledao kako se stvorio električni luk koji je prošao iz jedne prema drugoj utičnici otprilike metar razmaka...
Kad vidis kako grom moze odvaliti komad fasade, brzo odustanes od prenaponskih zastita, FIDovki i ostalog. Jedino sigurno je izvuci kabel iz uticnice.
Da bojler obavezno meni je prije nekoliko godina roknulo negdje i spalilo trafo i dio elektronike u bojleru. Ali preporuka je da se izvadi utikač iz zida. Kolega je gledao kako se stvorio električni luk koji je prošao iz jedne prema drugoj utičnici otprilike metar razmaka...
I ja sam to vidjela prije par godina kad je lupilo kod susjeda. Kod nas u kući koja je 50m dalje smo sjedili nasred sobe i gledali kako šiba iz jedne utičnice u drugu, ali smo sve ištekali pa veće štete nije bilo(čini mi se da je samo baza telefona pregorila), a kod susjeda gdje je lupilo je izgorilo apsolutno sve. Doslovno je spalilo sve utičnice, bojleru je poklopac odletio na drugi kraj kupaone, u kuhinji su imali one velike plafonjere za neonske lampe koje su ekplodirale i razletjele se tako da su komadi bili zabodeni u stol i drveni namještaj. Sva sreća pa je bila vikendica jer da je netko bio unutra vjerojatno bi ga komadi ubili.
Jedino fizičko odvajanje od utičnice je sigurno. Sve ostalo radi samo u slučaju ako ne rokne u blizini.
Kod nas doma je rain alarm najbolji prijatelj. Čim se nešto približava odmah se sve ištekava. Također i kad svi odlaze od doma, sve se išteka uključujući i bojlere i zatvara plin. Pet minuta posla a ne moraš brinut dal će roknut ili ne. Iako je zadnjih par godina uvijek netko doma radi pasa pa se taj brine za ištekavanje.