Čišćenje prašine - Mogućnost kvara

poruka: 16
|
čitano: 2.583
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan

Bok !

Komp je star nekih cca 10-12god, u onoj akciji hoću internet ako se netko sjeca :)  Unutra je celeron 1.8ghz, 384mb ddr, socket je 478, grafa je kupljena zasebno, radeonka je, nezz tocno model, znam da ima čak 128mb :D Sve je potpuno na stocku!

Od tada nije čišćen niti jednom, a došo je sad meni u šake, pa sam nabavio 2gb rama, i to mislim ubaciti umjesto sadasnjih 384mb :D

E ali pogled na unutrašnjost, i saznanje od prijasnjeg vlasnika donosi šok, nevjericu i strah. Zanima me sljedece: ako se čitav komp rastavi, očisti, kućište opere, sve se posisa i kompresorom ispuše, ponovo sastavi, kolika je mogućnost da nesto vrisne? o.O

Unaprijed hvala! :)

0 0 hvala 0
15 godina

Ako si oprezan i znas sta radis zanemariva. Veca je vjerojatnost da ce nesto crknit ako ga ostavis da radi s toliko prašine :), nemo stavljat komponente po dekama / tepisima radi elektriciteta i nemoj usisivacem direktno po njima. Kad budeš mijenjao termalnu pastu samo kap na sredinu cipa. I tjt, nema brige :D. Ako ces kuciste prat vodom pricekaj da se dobro osuši.

Nikad te necemo zaboraviti. RIP EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Re: Čišćenje prašine - Mogućnost kvara

Gle ovako, da ne duljim previse reci cu ti da smo mi u firmi u kojoj sam radio prije 12-ak godina (mreze i strukturalno kabliranje) imali Bosch udarnu busilicu s kojom smo probijali trase za kablove (prostemavali betonske deke, zidove pomocu 1.5m metra dugog svrdla, itd...). Busilica je radila zmajski ali je bila vec nabila dobranu kilometrazu i sef se iz sazaljenja odlucio da ju otfura u BOSCH servis/zastupnistvo da ju ociste. Fino su ju rastavili, ocistili od prasine, utisnulo svjeze ulje, stavili nove cetkice itd ...

Busilica je radila super par dana a onda je zbljuvala ulje na semering! Dzaba ti i reklamacija i kukanje - vise na staro ne mozes. Zato - pazi sta radis - ja bih ga ostavio pa dok radi - radi.

12 godina
neaktivan

Da, u planu je pranje, odnosno ribanje kućišta dok se sve izvadi, jer je žuto o.O nekako mislim da mu to nije original boja :D 

Oprezan jesam, znam sto radim - ne! Tu je frend kojem ću dodavati šarafcigere ;) al eto, nije ni on bio siguran kolika je mogućnost vriska :) 

Hvala ! ;)

EDIT: hebemu misa :/ 
Imam i takvih iskustava, ali dok vec trpam rame unutra, svakak cu posisat prasinu, al eto mislio sam komplet rastavit i ono skockat ga da bude ko novo :)
Ugl vidjet ce se jos, ima do sutra vremena :D 

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.12.2012 16:56 (KiseliKrastavac).
12 godina
neaktivan

ti stvarno zelis da ti semering propisa ...

Moj PC  
0 1 hvala 0
12 godina
neaktivan
Bastardo kaže...

ti stvarno zelis da ti semering propisa ...

Ne! Ni pod razno, ali moram staviti rame unutra kada su vec tu, ima maticna 2 slota, oba zauzeta, pa ako samo to izmjenim nisam napravio štetu (bar mislim). 

Ovako je prakticki neupotrebljiv.

13 godina

Koliko znam moj "hoču internet" celeron je bio 900mhz {#} pila i pol. još i dan danas imam 15" monitor sto sam ga dobio uz njega. Samo tu žutu plastiku izribaj domestosom i bit ce izvana ko nov. Možeš i mali pemzlić za bojanje koristiti za micanje prašine{#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Kolega poviše baš i nezna o cemu govori. 1. nema smisla uspoređivat bušilicu s pc-om. 2. visoke temperature su izuzetno štetne za hardware i velika kolicina prašine moze i kratki spoj uzrokovat jer ima vodljivih stvari u njoj. 

2. stvar neznam nikog na forumu ko si je rastavljao pc a da je to utjecalo na nešto. Ja svog svako 2 mjeseca cistim, tu se podazumjeva vađenje vecine djelova i detaljno propuhivanje. Radi ko sat 24/7. Uostalom sastavio sam ga sam xd.

Ne shvacam koja je poanta gornjeg posta. PC nije nešto što se sastavi u tvornici i nebi se trebalo dirat. Može ga sastavit bilo tko ako zna gdje ide koji dio i može posao savršeno odradit. Isto tako ga se moze rastavit i ocistit bez ikakvih posljedica.

Reć da pc pun prašine treba osatvit da radi je totalna besmislica.

Moj PC  
5 0 hvala 1
12 godina
neaktivan

Da li je ista voltaza rama? Ista frekvencija? Da li su i stari i novi oboje singlesided ili oboje doublesided? Ti "hocu internet" krsevi su bili koma pa nije za cudjenje da ne radi ...

Ali te nista ne kosta probati. Samo pripazi da semering ne procuri i da ti cetkice poslje dobro naljezu na kolektor.

Moj PC  
1 2 hvala 0
12 godina
neaktivan

Eh da mi ga se da sada paliti :D 
Ovaj je na 1800mhz :)) imao je originalno 128 mb ddr-a i dokupljeno je nekada davno jos 256 mb.
Pila nemila :D :D 

13 godina

Ako nisi nikad rastavljao/sastavljo komp onda ni nemoj. Dovoljno će biti da sve komponente, pogotovo ventilatore očistiš od prašine sa kistom ili suhom krpom. Obavezno ispuši ili usisaj sve utore na matičnoj ploči i zamjeni termalnu pastu na procesoru ako znaš.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Mile 74 kaže...

Ako nisi nikad rastavljao/sastavljo komp onda ni nemoj. Dovoljno će biti da sve komponente, pogotovo ventilatore očistiš od prašine sa kistom ili suhom krpom. Obavezno ispuši ili usisaj sve utore na matičnoj ploči i zamjeni termalnu pastu na procesoru ako znaš.

Rekoh: ne znam ja, al ce frend sutra, ja dodajem šarafcigere. Stvarno se ne bi u to upustao sam :) Nisam bas covjek od pretjeranog strpljenja i mirne ruke. Gledao sam do su se slicne stvari radile ali osobno nisam nikada nista ugradio/izvadio iz kompa.

12 godina
neaktivan
athlon64 kaže...

Kolega poviše baš i nezna o cemu govori. 1. nema smisla uspoređivat bušilicu s pc-om. 2. visoke temperature su izuzetno štetne za hardware i velika kolicina prašine moze i kratki spoj uzrokovat jer ima vodljivih stvari u njoj. 

2. stvar neznam nikog na forumu ko si je rastavljao pc a da je to utjecalo na nešto. Ja svog svako 2 mjeseca cistim, tu se podazumjeva vađenje vecine djelova i detaljno propuhivanje. Radi ko sat 24/7. Uostalom sastavio sam ga sam xd.

Ne shvacam koja je poanta gornjeg posta. PC nije nešto što se sastavi u tvornici i nebi se trebalo dirat. Može ga sastavit bilo tko ako zna gdje ide koji dio i može posao savršeno odradit. Isto tako ga se moze rastavit i ocistit bez ikakvih posljedica.

Kao prvo ja ti kolega nisam niti mogu biti jer si ti ljubitelj AMD-a (opet sala - da me ne bi krivo shvatio). Znaci busilica i PC nisu isti? Nemaju rotirajuce dijelove i nisu podlozni stetama radi slabe/nikakve ventilacije (usljed kronicnog zacepljenja prasinom?).

Uglavnom je vecina bila sala :)

Stavka druga; PRASINA JE EL. PROVODLJIVA? Hmmmm - ovo mi je sasvim novo. Ako si to otkrio i dokazao imas sanse za nobelovu nagradu u podrucju elektrotehnike ili bar clanak u nekom el. casopisu :)

Ako netko nije siguran u ono sto radi - bolje da se drzi po strani ili da izuci materiju na youtubeu/google-u. Samim time sto je autor teme pitao to sto je pitao - kontam da se nije bas narastavljao strojeva ...

15 godina
Bastardo kaže...
athlon64 kaže...

Kao prvo ja ti kolega nisam niti mogu biti jer si ti ljubitelj AMD-a (opet sala - da me ne bi krivo shvatio). Znaci busilica i PC nisu isti? Nemaju rotirajuce dijelove i nisu podlozni stetama radi slabe/nikakve ventilacije (usljed kronicnog zacepljenja prasinom?).

Uglavnom je vecina bila sala :)

Stavka druga; PRASINA JE EL. PROVODLJIVA? Hmmmm - ovo mi je sasvim novo. Ako si to otkrio i dokazao imas sanse za nobelovu nagradu u podrucju elektrotehnike ili bar clanak u nekom el. casopisu :)

Ako netko nije siguran u ono sto radi - bolje da se drzi po strani ili da izuci materiju na youtubeu/google-u. Samim time sto je autor teme pitao to sto je pitao - kontam da se nije bas narastavljao strojeva ...

Aha, ja sam mislio da je usporedba ozbiljna xd. Nisam rekao da je prašina vodljiva nego da zna bit vodljivih stvari u njoj i da u ekstremnim situacijama može doc do kratkog spoja. Iako je to vise u teoriji nego praksi.

Nema veze sto nije siguran, naucit ce se, morao bi stvarno nešto gadno zaje_at da unisti koju komponentu. Uostalom 10 god star pc je idealan za ucenje. Kad bi svi imali stav "ne diraj ako nisi siguran" nebi nikad nista naucili. Pogovoto kad se radi o staroj karampani. Nek se momak poigra, ocisti sve i vrati nazad. 95% nece nista s_ebat.

12 godina
neaktivan

Evo momci da vas obavijestim da je sve proslo u najboljem redu! (kuc-kuc-kuc) ;)

Sve do zadnjeg vijka rastavljeno, ispuhano kompresorom, sastavljeno i evo upravo pišem s njega :))

Pila za net, nema bolje! :D

3 0 hvala 0
15 godina
KiseliKrastavac kaže...

Evo momci da vas obavijestim da je sve proslo u najboljem redu! (kuc-kuc-kuc) ;)

Sve do zadnjeg vijka rastavljeno, ispuhano kompresorom, sastavljeno i evo upravo pišem s njega :))

Pila za net, nema bolje! :D

I nešto si naucio... Tako treba {#}

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice