Evo, moja djevojka si je kupila ovaj mobitel, a kako sam ja bio zadužen "dovesti ga u red" (tj. staviti/skinuti (ne)potrebne aplikacije i sl.) te sam se njime služio nekoliko dana, red je da i napišem moje utiske, možda nekome pomognu u odluci za ili protiv.
Idemo redom. Mobitel je dobro napravljen. Djeluje čvrsto i kvalitetno, a plastika je meni (subjektivan stav, jel) dovoljno atraktivna, i sviđa mi se "gumirana" stražnja strana. Dizajn mi je također atraktivan i u moru sličnih uređaja ne mogu reći da me podsjeća na neki postojeći mobitel. No, iako djeluje kvalitetno posložen, nakon nekoliko otvaranja stražnjeg poklopca pojavio se lagani "luft" na uglu koji se prvi podigne kada se skida poklopac... Netko to neće primjetiti, jer stvarno je minimalno, a netko hoće... a možda je ova pojavnost samo ograničena na ovaj konkretni uređaj s kojim sam se ja susreo.
Mobitel na prednjoj strani nema nikakvih rezistivnih tipki, nego su "home", "back" i "menu" smješteni/prikazani na samom ekranu. Dobro ili loše ovisi od osobe do osobe, meni nije smetalo :). Inače, ekran ima jako dobar prikaz, boje su žive, i sve je vidljivo i po jakom suncu. Ja koristim automatsko osvjetljenje koje nema nikakvih problema kada se treba povećati svjetlina ekrana, no nekako je zaboravno kada je treba smanjiti pa se dogodi da u potpuno mračnoj sobi ekran i dalje drži na nekih 50ak ili više postotaka.
U radu s mobitelom nema lagova niti zamrzavanja. Sve je tečno i brzo. Istina, niti jednu igru nisam probao, ali internet, fotoaparat i kamera, galerija, šetnja kroz meni, glazba, word, pdf i sl. sve radi bez najmanjeg problema.
Baterija, nakon dosta intenzivnog korištenja, ali bez interneta, osim wi-fi-ja, i uz mnogo fotografiranja izdržala je dva dana i pol. No, kako smo bili u Sloveniji na izletu i nije obavljen niti jedan poziv i nije poslana niti jedna poruka.
Fotoaparat broji 8 megapiksela i uvjetno je vrlo dobar. Uvjetno zato što ima dosta problema s fokusiranjem. Ne znam je li to greška na ovom uređaju ili je tako kod svih, pa bih molio ostale koji imaju ovaj mobitel da napišu koju riječ o performansama aparata i imaju li problema s autofokusom. Meni je otprilike svaka treća ili četvrta fotografija krivo fokusirana. Uglavnom je pomak mali, ali primjetno nije u fokusu onaj detalj za koji je mobitel rekao da će biti. Evo primjeri dobro fokusiranih fotografija: sunčan dan, sunčan dan, noćna u sobi, noćna u sobi.
Leća je f2.8, pa i fotografiranje u klubovima ispada poprilično dobro, no u mračnim prostorijama (ne)točnost fokusa još više dolazi do izražaja. Zamjerka ide i nešto užem dinamičkom rasponu i početnim postavkama u kojima je kontrast pre jak, no to se da korigirati u postavkama aparata. Auto white balance radi odlično i "inteligencija" aparata što se tiče automatskih postavki i odabira scena je na zavidnoj razini. Naravno, ovo je dojam koji sam stekao nakon 3 dana korištenja.
Ukratko:
- dobar hardware, sve radi brzo i tečno
- vrlo dobar, živ i oštar prikaz na ekranu
- u ruci djeluje kvalitetno
- baterija
- glasan zvučnik
- fotoaparat bi mogao biti odličan
ali
- problem s (ne)fokusiranjem
- automatska svjetlina ekrana bi mogla biti bolja