citajuci ovu temu nisam se mogao suzdrzat a da ne prokomentiram malo.....
ljudima se itekako isplati prodavat iphone 3g u oglasniku za 3000kn... i tu nema nikakve kvake. jer ako malo razmislite, ima puno ljudi koji produzuju ugovore s t-mobileom i pri tome ostvaruju pravo na kupnju novog/novih iphonea po cijeni od nekoliko stotina kuna... osobno mogu kupit 3 iphonea za cca 1500 kn jer imam visoku tarifu, a mogu ih drugi dan prodat za cca 9000kn... itekako se isplati...
što se tiče usporedbe nokie i applea (bas cudno, obicno ljudi prvo kazu ime proizvodaca pa onda model, a kod iphonea jos nisam cuo da to netko spomene, to vec nesto govori) osobno imam i jedno i drugo.
pa da malo pojasnim: sam os, sučelje i nacin koristenja (pogotovo skrolanje gore-dolje koje mi kod nokie ide na zivce) je logicnije i bolje rijeseno kod iphonea. sto se tice mogucnosti, iphone ima mnogo potencijala s obzirom na dvostruko jaci hardver( osim kamere), dakle cpu, graficki cip, gps, hsdpa cip... i ono sto me smeta kod applea je njihova politika da "koci" korisnike da iskoriste pun potencijal iphonea... jer iphone ima i bluetooth i mogucnost MMSa, cak se i kamera moze "nabrijat" da radi fotke kao da ima 4 mpx, a ne 2 (clear cam aplikacija).
tu uskace cydia sa svom silom modifikacija koje mozete staviti u os x i koje stvarno RADE. Osobno koristim i MMS, i bluetooth i glasovnu turn-by-turn navigaciju (xGPS), hapticku vibraciju (koja je fora, imate osjecaj kao da pritiscete prave tipke), i download manager s kojim fakat mozete skinuti kaj pozelite; onda upravljanje pozivima i pjesmama pokretima ruke (nesto kao shake na sonyericssonima, samo primjenjivo na vise mjesta unutar telefona), svakodnevno gledam video vijesti preko Television aplikacije (imaju stvarno velik izbor tv kanala), koristim iphone kao (zracni) mis i tipkovnicu za pc preko AirMouse aplikacije (morate probati, fenomenalna stvar), i da, SNIMAM VIDEO preko videorecorder3g aplikacije.
igre su puno zabavnije na iphoneu zbog odlicne iskoristivosti akcelerometra i multitouch ekrana (koji je po meni najbolji mali ekran danasnjice zbog prikaza, kontrasta, odziva i velicine; a i rezolucija je ok 480x320, mislim da je veca reza ko na nekim htc-ima bespotrebna). opcenito sve kaj mozete zamisliti da biste mogli radit sa iphoneovim hardverom, vjerojatno postoji aplikacija za to (kompas, libela, pedometar...) osbno mi je najbolja igra na njemu real footbal 2009, igra izgleda predobro, igrivost velika, a grafika doslovno kao fifa 2000... preporuka
sto se tice cijene aplikacija u cydiastoreu, samo ih se nekoliko placa, ali to se lako moze zaobici dodavanjem repozitorija koji ih ima besplatne. isto tako, tek kad sam kupio iphone, koristio sam samo FREE aplikacije iz Appstorea, koje su blagoreceno ŠROT, a nisam htio kupovat one koje se placaju. Sve dok jednog dana neki lik nije postavio svoju aplikaciju u cydii kojom sve te aplikacije koje se placaju mogu skinut za 0KN... Svaka mu dala... E to je sasvim druga prica s tim aplikacijama, fakat na nokiji nema nista slicnog u pogledu raznovrsnosti, ali su po kvaliteti tu negdje, dakle dosta kvalitetne.
jako malo sam napisao o nokiji, to je zato sto je to za mene prosjecan mob od kojeg se ocekuje da radi ono za sto je napravljen, i osobno mi je iphone puno drazi (mozda zato jer sam beta tester novog iphone os-a 3.0 koji ce dosta toga promijeniti oko poimanja iphonea, nadam se). jedino u cemo je nokia bolja od iphonea je vanjski zvucnik (sumnjam da ljudi bas slusaju glazbu preko tih zvucnika), malo bolja kamera i cijena (osim ako ne naletite na neki iphone s pocetka mog komentara)...
eto, ako jos netko ima pitanja, slobodno pitajte