Kamere u smartfonima- Rasprava izdvojena tema

poruka: 6.689
|
čitano: 1.743.665
|
moderatori: DrNasty, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Kamere u smartfonima- Rasprava
Našao si jednu scenu. Jesi pogledao do kraja? Čak bi rekao da V30 najviše prirodan u uvjetima. Pixel ima nekako previše svijetla obzirom na uvjete. Al audio je baš grozan
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

@R36, video na V30 je prihvatljiv a za zvuk da ne govorimo, miljama ispred Pixela, low light video na Pixelima je ispodprosječan a da stvar bude gore tu je i još neizostavan mono zvuk, baš gledao clipove na YT, Pixeli/XL 2, low light video, uff, to im je mana, mada velim kom to nije bitno, neće to ni gledat..

Da te utješim, moj U11, low light video je ispodrosječan, naravno zvuk je druga priča i tu U11 rastura...

Generalno rečeno, Pixeli kiksaju u tim svjetlosnim uvjetima...

Note 8, jako dobar..

Uostalom, kaj se sekiraš, S9 ti je pred vratima

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.2.2018 19:24 (zvonac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen

Meni je osobno video na V30 tu najgori, neznam ljudi jeli gledamo isti video? Izgleda jako zamrljano i dinamicki raspon je ocajan. Doduse Note izgleda najbolje, Pixel nesto u sredini

1 0 hvala 0
14 godina
I meni je Note ipak tu najbolji što se tiče slike, zatim V30 pa Pixel. I autor se slaže da su Note i V30 bolje odradili posao nego Pixel. Rekao je da su uvjeti bili dosta mračni i Pixel nepotrebno radi overexposure
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen
Re: Kamere u smartfonima- Rasprava

Bolje overexposure nego under, pa da na videu ne vidis ama bas nista? Ja na V30na dosta slucajeva samo mrak vidim.

13 godina
neaktivan
zuper kaže...
Našao si jednu scenu. Jesi pogledao do kraja? Čak bi rekao da V30 najviše prirodan u uvjetima. Pixel ima nekako previše svijetla obzirom na uvjete. Al audio je baš grozan

Ma svaka scena im je mrak - slike u prilogu.Na prvoj slici zgrada gore  desno - znaci mrkli mrak.Koji je to sranje. 

Cekaj- sniman u noćnim uvjetima i mislis da želim da mi bude na slici mrak??Ja želim da mi video izgleda kao na Note 8 ili Pixelu...

zvonac kaže...

@R36, video na V30 je prihvatljiv a za zvuk da ne govorimo, miljama ispred Pixela, low light video na Pixelima je ispodprosječan a da stvar bude gore tu je i još neizostavan mono zvuk, baš gledao clipove na YT, Pixeli/XL 2, low light video, uff, to im je mana, mada velim kom to nije bitno, neće to ni gledat..

Da te utješim, moj U11, low light video je ispodrosječan, naravno zvuk je druga priča i tu U11 rastura...

Generalno rečeno, Pixeli kiksaju u tim svjetlosnim uvjetima...

Note 8, jako dobar..

Uostalom, kaj se sekiraš, S9 ti je pred vratima

Ma nije do toga što ja imam Pixel a Pero Peric neki drugi...nego mi je nejasno da je odjedanput prednost ako na snimci u mraku vidiš mrak.To mi je jebeno nejasno.

A što se tiče mono zvuka...ni ne znam kako moj XL snima, ali samo znam da iPhone nije propao jer snima mono zvuk.Iskreno to mi je zadnje bitno na mobitelu jer ne sniman u Lisinskom koncert.

MARKOZD15 kaže...

Bolje overexposure nego under, pa da na videu ne vidis ama bas nista? Ja na V30na dosta slucajeva samo mrak vidim.

Pa kolega slažem se.Odjedamput je bolje u mraku vidjet mrak.

Pa svatko normalan tj koji hoće nešto vidjet mu je bolji overexposure nego under, samo je ovdje suprotno.

Rekli bi neki fan Samsunga - pa nemaš šta tu biti fan kad vidim da Note 8 kao i Pixel razvaljuje.Iskreno ne znam koji mi je od ta dva bolji.

V30 ne bi da mi ga daju gratis.

13 godina
neaktivan

Ma i ja se isto palim na ove nebulozne oko V30.

https://www.dxomark.com/lg-v30-cameras-good-lifes-good/

Evo vam rezultati V30 - oni sve govore. Ukupno 82 boda.

Jebo te pa Xiaomi Note 3 je dobio 90 bodova.Sta imam više pričat.

V30 - slikanje 87 boda, a snimanje 73 boda.

Mi Note 3 - 94 slikanje a snimanje 82.

Drago mi je za Note 3 što je bolji od V30 a jeftiniji od V30 za tocno 4600kn.

Pixel ili Note 8 uopće nema smisla uspoređivati s V30.

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.2.2018 21:40 (R36).

2 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

Taj v30 je tako bio napuhan sa otvorom blende od 1.6, a senzor (1/3.06"). Nesto slicno kao i kog lg g6.

0 0 hvala 0
14 godina

Ne znamo kakvo je u stvarnosti osvjetljenje gdje je snimano, ali se meni čini da je V30 ipak to vjernije prikazao. Pa zar nije cilj da slika bude što vjernija okolini? Jer to što Pixel radi je veliki overexposure i nije prirodno. To se najbolje od 1:23 testa gdje kod Pixela reklamna svijetla jednostavno previše bliješte. Note i V30 jako dobro snimili tu scenu. + što V30 daje još veću dimenziju sa zvuk.

Evo stvarni test kamere V30. Čovjek sve objasnio. Nije to tak loša kamera kako neki kažu. Pogotovo u videu

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.2.2018 21:51 (zuper).
Moj PC  
2 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
zuper kaže...
Ne znamo kakvo je u stvarnosti osvjetljenje gdje je snimano, ali se meni čini da je V30 ipak to vjernije prikazao. Pa zar nije cilj da slika bude što vjernija okolini? Jer to što Pixel radi je veliki overexposure i nije prirodno. To se najbolje od 1:23 testa gdje kod Pixela reklamna svijetla jednostavno previše bliješte. Note i V30 jako dobro snimili tu scenu. + što V30 daje još veću dimenziju sa zvuk.

Ova slika u prilogu je tebi "što vjernije". Kolega poštujem te ali nemoj me zajebavat.

Da hoćemo što vjernije slike ne bi na mobitelima imali blic (jer je ljudima cilj nešto vidjet na slici u mraku a ne mrkli mrak) niti bi Note 8 i Pixel imali na DxO Marku toliko bodova za kvalitetu videa.

Nema ništa bolje kad slikaš u noćnom klubu, na koncertu ili gdje već i ne trebaš koristit blic, a vidiš što si uslikao. E kolega kod V30 vidiš tamu i to je normalno.A dobro.

Očito ja i ti imao različito poimanje slika u noćnim uvjetima.

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.2.2018 21:51 (R36).
16 godina
neaktivan

A koja bi kamera bila najbolja da se instalirati na mobitel, da se dobije najviše iz njega, i da ima dobar manual mode. Dali to zavisi od mobitela koliko ima manual opcija ili od programa koji se koristi? 

S budalama se ne isplati svađati.Prvo te spuste na svoj nivo,a onda te dotuku s iskustvom ! ! !
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
ivan262 kaže...

A koja bi kamera bila najbolja da se instalirati na mobitel, da se dobije najviše iz njega, i da ima dobar manual mode. Dali to zavisi od mobitela koliko ima manual opcija ili od programa koji se koristi? 

svaki mob sa boljom kamerom ima svoj manual mode, koji je ujedno i najbolji za njega. moze se instalirati i neka druga aplikacija ali ce uvijek ona njegova originalna dati najbolji rezultat i najvise mogucnosti.

jedino ako imas mob koji nema manual mode, ili je taj njegov manual mode jako siromasan opcijama i mogunostima, onda bi ti pomogla neka druga aplikacija https://www.androidauthority.com/best-camera-apps-for-android-188148/

14 godina
odjavljen

Ekipa evo malo da dam neke svoje dojmove. Imao sam u 12om mjesecu iPhone 8 Plus, koristio sam ga paralelno sa Note 8. Moram priznati da je iPhone 8 Plus jednostavno vrhunski cameraphone s obzirom na velicinu senzora. Neznam kakvu stvar Apple radi u pozadini, vjerojatno imaju dobar ISP, ali kompresija samih slika je odlicna. Kod automatakog fotkanja, slike po danu su dosta dobre, dok po mraku i umjetnom svijetlu se osjeti nedostatak veceg senzora, standardni tragovi teskog noise reductiona da sakriju mal senzor, lica izgledaju kao vostane fogure, ulje na platnu itd. Cak gledam da i velicina piksela nije bas za pohvaliti se, 1.22um, sto nije premalo za mobilni senzor da se razumijemo, ali pored opake konkurencije je osjetno manje. E sad probao sam malo provuci RAW fotke kroz Photoshop da vidimo za sto je senzor sposoban. Ovako sam se uspio rijesiti tragova noise reductiona, ali sam dobio vise suma nego sto sam htio. No iskreno ne smeta, slika mi puno prirodnije i ljepse izgleda ovako. Iako meni koji ipak zna nesto oko fotica, iPhone 8 Plus nije impresivan kao recimo Note 8 ili Pixel 2 XL/U11, moram priznati da je Apple napravio odlican posao sa ovakvim senzorom. Jedina stvar koja me zanima je kako bi fotke izgledale sa vecim senzorom uz ovakvu kombinaciju softvera/hardvera, Apple bi vjerojatno pomeo konkurenciju.

Opet mi je tu iPhone 8 Plus, kao i Mi Note 3, oba imaju dual kamere i ako uhvatim vremena ovaj vikend napravit cu mali shootout izmedu njih dvoje. I mogao bi neku RAW kolekciju na iPhone 8 Plus odraditi.

Poruka je uređivana zadnji put uto 6.2.2018 14:05 (MARKOZD15).

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
ivan262 kaže...

Ja bih ti preporucio google cameru.

9 godina
neaktivan

https://imgur.com/a/klPgf

Mi 5s fotke (nisu moje), mislim da su sve sa manualnim modom/google camerom/freedcamom

0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
Deutsch kaže...
ivan262 kaže...

Ja bih ti preporucio google cameru.

Nju ne mogu jer nemam nougat (imam lolipop). Probao sam par programa najbolja za sada je open camera, al nekako mi je siromašna opcijama i sučelje je malo nezgodno, lov se još nastavlja, pogledao sam i one aplikacije sa linka koji je kolega postavio, sada da vidim dali če mi od njih malo više leči.

Hvala na preporuci.

S budalama se ne isplati svađati.Prvo te spuste na svoj nivo,a onda te dotuku s iskustvom ! ! !
13 godina
neaktivan

Samo da pokažem mogućnost zumiranja tj kako se detalji ne gube na Pixelu 2 XL.

Znači 1 slika - crkva i auti ispred., a druga slika zumirani auti tj tablice automobila gdje doslovno možeš vidjet brojeve tablica.

https://www.flickr.com/photos/142292119@N07/shares/Mwz0o9

I da ova druga slika je screenshot prve tako da nisam preko ni jednog programa to provlačio.

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.2.2018 18:51 (R36).

0 0 hvala 0
17 godina

Stock cam vs gcam na U11, automatika, hdr, odnosno hdr+ enhanced, gcam..

Razlika je vidljiva.. Ajmo reć da imam u ruci skoro pixel 2

Prve dvije slike

1. gcam

2. stock htc app

https://www.flickr.com/photos/95305779@N06/40050536282/in/dateposted-public/

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.2.2018 19:52 (zvonac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
zvonac kaže...

Stock cam vs gcam na U11, automatika, hdr, odnosno hdr+ enhanced, gcam..

Razlika je vidljiva.. Ajmo reć da imam u ruci skoro pixel 2

Prve dvije slike

1. gcam

2. stock htc app

https://www.flickr.com/photos/95305779@N06/40050536282/in/dateposted-public/

Evo ti jedna sa jeftinim Mi Note 3 koji je po DxO dobio identican broj bodova kao i U11 i vise od Galaxy S8.

https://flic.kr/p/FW4dtJ

Ova fotka je cisti point & shoot...znaci nikakve alternativne app, nikakav manual mode...izvadio iz djepa i okinuo.

ISO je digao na visokih ISO 2500 i odredio vrlo malu brzinu zatvaraca sto svejedno nije rezultiralo mutnom fotkom sto znaci da je i stabilizacija odradila korektno...obzirom na vrlo visoki ISO nema previse šuma, a da sam se malo vise potrudio mogao bih izvuci jos bolji rezultat.

Obzirom na cijenu moba nemam zamjerke.

17 godina

Pa ok je, s obzirom na rang uređaja, iznenađujuće dobro..

Pa i ja fotkao na automatici, izvadio iz džepa i slikao

Čak gcam ima i manual postavke, al automatika je odlična a pogotovo hdr+enhanced opcija..

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
zvonac kaže...

Pa ok je, s obzirom na rang uređaja, iznenađujuće dobro..

Pa i ja fotkao na automatici, izvadio iz džepa i slikao

Čak gcam ima i manual postavke, al automatika je odlična a pogotovo hdr+enhanced opcija..

Rang moba je jedno, a rang kamere drugo...a DxO kaze da je kamera rang U11 i Pixel 1. 

17 godina

Ah to kaj DxO kaže, o tom bi se dalo pričati i njihova relevantnost, mene zanima kak se fotić u praksi ponaša..

A ak ćemo već tak, Pixel jedinica je odličan, odnosno fotić pošto je senzor vrhunski imx378, kao i nexus 6p, doduše taj ima imx377, pogle koji oni imaju DxO ocjenu (6p) koji i dan danas žari i pali, čak se dovodim u napast da ga uzmem, isključivo radi kamere, koja je fenomenalna, oni koji su ga koristili, znaju o čem pričam.. Mogu reć i da 6P komotno stoji uz bok Pixelu 2, U11..

Nakon oduševljenja sa 1020, slijedilo je sljedećim oduševljenjem, 6P i vrhunska kamera

Zanima me dal bu stavljali ovaj novi senzor imx380, to bi trebala bit naprednija verzija imx377/378..

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.2.2018 20:27 (zvonac).
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
zvonac kaže...

Ah to kaj DxO kaže, o tom bi se dalo pričati i njihova relevantnost, mene zanima kak se fotić u praksi ponaša..

A ak ćemo već tak, Pixel jedinica je odličan, odnosno fotić pošto je senzor vrhunski imx378, kao i nexus 6p, doduše taj ima imx377, pogle koji oni imaju DxO ocjenu (6p) koji i dan danas žari i pali, čak se dovodim u napast da ga uzmem, isključivo radi kamere, koja je fenomenalna, oni koji su ga koristili, znaju o čem pričam.. Mogu reć i da 6P komotno stoji uz bok Pixelu 2, U11..

Nakon oduševljenja sa 1020, slijedilo je sljedećim oduševljenjem, 6P i vrhunska kamera

Zanima me dal bu stavljali ovaj novi senzor imx380, to bi trebala bit naprednija verzija imx377/378..

Mislim da si i sam skužio da nije sve u senzoru...jer da je sve u senzoru ne bi na U11 instalirao gcam.

6p je u svoje vrijeme dobio 84 boda tako da ga nema smisla uspoređivati s novim modelima od 90 i više bodova. A i noviji modeli imaju bolji software za obradu fotografija pa 6p i tu kaska osim ako mu ne bi instalirao gcam kao i na U11 

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.2.2018 20:55 (R36).
10 godina

tako visoko nabijanje iso vrijednosti u pokusaju hvatanja dobre ekspozicije dovodi do potpune ispranosti boja, gubljenja detalja i hrpe suma.. 

dobar primjer su te dvije fotke od zvonac, u11 dobro odradi do 1600 sto napravila gcam, a ova druga je katastrofa..

vjerojatno bi i ta sa mi note 3 bila puno bolja na 1600

zanimljivo kako npr. samsung rijetko kad prijede iso800 cak i mrklom mraku

inace gcam daje dobre rezultate i sa s7e, ne bas u svim uvjetima i port bas nije previse stabilan i pouzdan, ali kad stignem bacim koju usporedbu sa stock, manje je sharpeninga, slike su toplije i boje su malo izrazenije

a to za dxo uzmite sa rezervom, bodovi se dobijaju i na racun tele lece, tj zooma, portret moda i sl, tako da ce mozda neki mob koji daje bolje slike dobiti manje bodova ako nema neke nove fensi fore

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.2.2018 20:57 (digitall).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
digitall kaže...

Samsung cak i u manual mode nema mogucnost za vise od ISO 800...tek kada stavis neku alternativnu camera app mozes stavljati ISO vise od 800.

10 godina
ocean77 kaže...
digitall kaže...

Samsung cak i u manual mode nema mogucnost za vise od ISO 800...tek kada stavis neku alternativnu camera app mozes stavljati ISO vise od 800.

tocno, a ni ne treba. na automatici ode na 1600 u rijetkim slucajevima

14 godina
odjavljen
R36 kaže... 

Mislim da si i sam skužio da nije sve u senzoru...jer da je sve u senzoru ne bi na U11 instalirao gcam.

6p je u svoje vrijeme dobio 84 boda tako da ga nema smisla uspoređivati s novim modelima od 90 i više bodova. A i noviji modeli imaju bolji software za obradu fotografija pa 6p i tu kaska osim ako mu ne bi instalirao gcam kao i na U11 

6p ima HDR+, a senzor mu je vrhunski. Po meni i dan danas jedan od boljih fotica (pouzdan u svim uvjetima).

13 godina
neaktivan
MARKOZD15 kaže...
R36 kaže... 

6p ima HDR+, a senzor mu je vrhunski. Po meni i dan danas jedan od boljih fotica (pouzdan u svim uvjetima).

Onda sam ja masio, ali opet ne vjerujem da je današnji HDR + i na 6p iz 2015. god isti...ali ajde. U svakom slučaju čim ima HDR + ne može fotografija biti loša.

15 godina
Ja imao prije S8 Nexus 5x, što je po pitanju kamere ista stvar kao i 6p :)
Uglavnom, vrhunski camera phone!
Jedino je taj HDR+ bio spor, tjst nakon okidanja je trebalo malo pričekati (2 sec) da se slika procesuira. Ništa strašno, dok se ne okida par slika zaredom - e onda nakon npr 5.-6. Slike ne želi više okidat dok ne procesuira do kraja (siguran sam da je to do soca).
Kako god, slike su možda mrvicu lošije od S8, što je predobro s obzirom na razliku u starosti uređaja!
Google se tim 2 Nexusa stavio definitivno na tron mobilne fotografije. Šteta je jedino da je ova cijena pixela bolesno velika, pogotovo u odnosu na što je Nexus brand bio dok je izašao. Čekam s9 da vidim odgovor :)

17 godina
R36 kaže..

Cuj, i da i ne, zavisi kak se uzme, al bolje je dok je veci senzor..

6p je dobitna kombinacija, veliki senzor+odlican softver..

Komotno moze parirat danasnjim flagsipima bez greske..

Jako dobar mob sa vrhunskom kamerom..

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice