Taylor, Goodhart i AI-aplikacije kao šefovi: algor

poruka: 4
|
čitano: 2.128
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Taylor, Goodhart i AI-aplikacije kao šefovi: algor".
17 godina

Nisam već godinama aktivan na forumu, ali na ovaj članak sam morao odgovoriti.

HVALA na odličnom članku, prepoznajem proces u svojoj firmi već godinama, čak i prije AI-a i srodnih programa, ali postaje sve gore i gore.

Sve češće se pitam koliko još to mogu izdržati i da li bi mi bilo pametnije samo otići i uhvatiti se čuvanja ovaca. (bez šale, ozbiljna opcija).

4 0 hvala 1
7 godina

Ideja AM (ili kako god ju danas nazivali) nije izvediva ako čovjek kojim algoritam upravlja ne pristaje da bude upravljan. Čovjek je dosta koruptivan, da bi to funkcioniralo.

EDIT:

I kao što je napisano u članku, čovjek če prvom prilikom izigrati sustav metrike. ( gamefikacija )
Inače čuo sam jednu zanimljivu teoriju od Krešimira Miška da je civilizacija kao takva u stvari algoritam.
Novac je civilizacijska mrkva a uloženi rad je batina. Nevjerojatno je to što če čovjek napraviti za novac.
Iako rekao bi i da je i taj sustav izigran, neki ljudi imaju abnormalne količine novca a neki nemaju ništa.

Poruka je uređivana zadnji put sub 11.4.2026 15:43 (gpd).

0 0 hvala 0
17 godina

Tekst me potaknuo na razmišljanja, jer se nalazim izvan opsega (scope) kojeg opisuje tekst. Pokušavam sa svojim timom dobiti odgovor na pitanje "kada smo dobri?". Rado bih da imamo nekakve KPI, ali ekipa mi je troma i zadovoljna s "pa bu već nekak". Kad se šefovi bune da smo spori, odgovaram kako nema nikakvih kriterija koliko bi brzi morali biti. Ne vole takve odgovore.

Tako da mi je najbolje sjela lekcija iz teksta: "... nije problem mjeriti; problem nastaje kad mjerenje postane religija."

1 0 hvala 0
18 mjeseci
Re: Taylor, Goodhart i AI-aplikacije kao šefovi: a
Svaka ćas na članku, sve rečeno , opisana svaka tvrtka od male privatne do velikih državnih 👍

Imali smo u firmi jednog predsjednika uprave , koji je dobio i državnu nagradu kao menadžer godine zato što nas je navodno izvrsno vodio, uz to je bio i doktor znanosti a školovanje mu je naša firma i platila 🙄🤯
To je bila takva tvrdoglava kljusina, tiranin i diktator da je sveo veliku tvrtku da čak i za mala pitanja (karikiram) kao recimo za slobodan dan običnog djelatnika , cijeli lanac nadređenih se bojao bez njega donjeti ikakve odluku, znači poslovođa, šef proizvodnje, direktor pogona, kompletno vodstvo je sveo da budu samo goniči robova i da nemaju drugih ovlasti. Ukinuo nam je dugogodišnje dvije desetominutne puš pauze dnevno zato što je on izračunao dvije minute koliko nam treba da se vratimo na radna mjesta i tu vidio uštedu , tipa 2x broj radnika x 10 godina x tolika satnica x ... da su to ispale astronomske cifre 😅🤯
Isto je bila i diskusija za smanjenje toaletnog papira kao i za svaki drugi detalj. Jedino mu skidam kapu što je bio temeljit u detaljima.
A krkan ne shvaća uopće bit onih pauzica, koliko se radnik resetira, koliko je produktivniji nakon odmora te da su iz tih razlogom i uvedene te pauze. Isto tako ne shvaća koliko radnika manje svrbi guzica ako se dobro obriše s dovoljno toaletnog papira te je produktivniji zato što mu vrijeme i koncentraciju ne oduzima svrbljiva guzica!
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
2 0 hvala 2
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice