4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene

poruka: 3.686
|
čitano: 1.521.603
|
moderatori: XXX-Man, pirat, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Re: 4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene

Ako ti treba router i nije ti  primarno 4G i 5G podešavanje nego su ti bitna ostala podešavanja koje nudi OpenWrt onda uzmi od ova dva jeftinijeg pošto su oba slična po svemu. Dobra je ova tvoja  "izgleda da podržavaju n78 + B frekvenciju" Kad kupuješ 4G 5G router moraš točno znati što očekuješ od routera i što određeni router podržava od tvojih zahtjeva. Još jednom ako je na prvom mjestu OpenWrt onda ti je to pravi izbor.

4 godine

Hvala na odgovoru. Da nije mi točno bilo jasno ovo za frekvencije, no pišu lijepo tablice ispod proizvoda. n78 je za 5G, a B frekvencije su za 4G. Primarno mi je za 5G jer doma koristim isključivo mobilni internet i imam Xiaomi 5G CPE Pro. Iako mi je ping naravno viši u odnosu na bakar koji sam prije imao, radije bi da imam veće brzine jer trenutno ne igram nikakve multiplayer igrice pa nema smisla da se uopće obazirem na ping.

12 godina

Da podržava sve frekvencije 4G i 5G u hr ali isto je bitno koje agregacije podržava možda najbitnije. I lan portovi su usko grlo samo su 1gbps

14 godina

Pozdrav.

Da li se na ZTE 297 D orginal od A1 negdje dodatno uključuju vanjske antenene, ja nisam našao ?

Spojio sam Iskre na njega , ali nisam dobio nikakvo poboljšanje.

0 0 hvala 0
16 godina

Danas mi se kraj power lampice pojavila i nekakva kao poruka.
Kaj to znači?
Zyxel NR5103E router

Tirkiz

UPDATE: našel sam na netu manual i tam piše da je to admin SMS. 

I za lampice signala, zeleno je ok, crveno poor (kaj mi isto zna biti) i plavo excellent - to mi nikad nije bilo. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 10.1.2025 17:10 (Armor).
Moj PC  
1 0 hvala 0
3 mjeseca

Da,tu te obavještava da si primio poruku, da je pogledaš u web sučelju, ili mobilnoj aplikaciji! U mojoj tarifi nakon mislim 200 GB po punoj brzini, svakih sljedečih potrošenih 50GB moram poslati poruku BRZINA da bi nastavio po punoj brzini,ili mi uspori! I tako neograničeno. To im je neka provjera da fizička osoba koristi internet, a ne "robot", što koriste za rudarenje bitcoina i sl (koliko sam shvatio)! Evo ti tu link za potpuni Korisnički Priručnik za cijelu seriju! Plavo EXCELLENT su"mokri snovi" svakog korisnika, naravno ovisi o lokaciji!

ZYXEL NR5101/NR5103/NR5103e/FWA510 User Manual-

https://us.v-cdn.net/6029482/uploads/HD22RE2G9XW9/nr-fwa-indor-series-ug-v4-40-ed3-2022-09-08-1.pdf

Poruka je uređivana zadnji put pet 10.1.2025 21:20 (rakonja).
3 mjeseca
Evo da se napokon javim. Stavio sam ZYXEL NR5103E konačno u pogon. Za početak sam ga samo rutinski stavio u pogon. Osim osnovnih podešavanja imena wifi mreža, lozinki za mrežu i administratora, nisam zasad ništa mijenjao. Odmah je pronašao nadogradnju softvera, pa sam i to obavio.

Odmah da kažem, ne očekujem čudo. Kao i do sada signal je dosta loš, iako je toranj na cca 300m zračne linije (eNB150699)! Ali između mene i njega hrpa zidova, zgrade! To je jedan od razloga zašto mijenjam ZTE MC888 PRO, nema priključke za vanjske antene! Router je inače odličan, u očajnoj situaciji je potezao preko 400DL / 24UL! 5G signal hvatam na nekih 30-tak kvadratnih centimetara, neki odbijanac! Kada zatopli na prolječe, nekako ču postaviti antene na krov, crijep je novi i sranje, betonski, lako puca!

Uglavnom Zyxel na osnovnim postavkama, Celular Band na Auto Switch, i bez locka čelije vrti na 150 - 200 DL konstantno! Testirao sam preko Android TV aplikacije, mreža preko LAN kabla.Upload je ostao otprilike isti, ali mi se čini da se ping smanjio. Router se osim meni preferiranog i bližeg eNB150699 (sa lošim signalom 2-3 crtice na ZTE, ili CRVENO/ZELENO na Zyxelu,....ali dobrim brzinama), odjednom počeo spajati i na eNB 150084 koji je skoro trostuko dalje, sa puno više prepreka između, ali na najvišoj zgradi u Osijeku(iako ga nevidim zračnom linijom)! Tu ima puno bolji signal, bar po crticama u sučelju, i uvijek zelenoj lampici na routeru.

Uglavnom brzine su se opet duplirale, tj.vratile u neku normalu. Kad ga zaključam na čeliju, mislim da če biti i bolje! Nedavno nadograđivanje, radovi na tornju mi je uništilo konstantne odlične brzine na ZTE-u, unatoč slabom signalu! E sad dali ovaj bolje hvata signal, veči je....,iako to nemora značiti ništa! Trenutno nemam puno opcija da ga "šetam" za bolji signal, specifična je lokacija....,pa ču testirati razne čelije....,bar do prolječa!

Skripta radi uredno u pregledniku, jedino što se kroz nju ništa ne može kao na ZTE-u. Ali dobro, imam pristup svemu tome u softveru. Osobno mi je malo nezgodan za korištenje, i meni je osobno Huawei i ZTE softver bio bolje posložen.

Imam par pitanja-

-Dali je u skripti prva frekvencija primarna, i ako je, dali je moguče promijeniti raspored. U ZTE je kod prve pisalo MAIN, ovdje je sve spojeno. Frekvencije su na Auto Switch, mislim da je @Tirkiz rekao da se ostavi tako

-Po noči mi znak za signal bude konstantno crven, kao da sam čitao da su to neke uštede na tornju, i nije mi se činilo da utiče previše na brzinu, ali dali se nešto može učiniti oko toga, ako je tako.Mislim da je u nekom forumu pisalo da je netko kontaktirao proizvođača oko toga, pa su ubacili neku opciju, ili prilagodili novi softver

-Roaming sam isključio, sumnjam da na išta utiče...,jesam li pogriješio

-TR-068 sam onesposobio, ista situacija

-To je zasada to, ako netko ima kakvu sugestiju/prijedlog, rado ču probati pa javim rezultate. Čini mi se da od sada neču imati problema sa slanjem SMS-a iz aplikacije, ZTE aplikacija mi nije dala slanje(možda je do mobitela)

Pozdrav svima!

1 0 hvala 0
3 tjedna
Pozdrav ljudi ne znam jel ce bit kome ovo korisno al vec kad koristite mobilni internet pa da prođete malo jeftinije...

Ak neko koristi HT kod njih ima za kupit one sim kartice za turiste 10€ flat intenet po max brzini i traje 10 dana od aktivacije...al za 10€ dobis dvije kartice u paketu to je 20 dana, ja sam ih kupio 18 komada i kad to sve zborijm 15€ me ispadne mjesec i to je jeftinije nego bilo koja njihova tarifa...skuplje je na pocetku al ipak sam sad miran cijelu godinu.

0 0 hvala 0
3 tjedna
Pozdrav ljudi ne znam jel ce bit kome ovo korisno al vec kad koristite mobilni internet pa da prođete malo jeftinije...

Ak neko koristi HT kod njih ima za kupit one sim kartice za turiste 10€ flat intenet po max brzini i traje 10 dana od aktivacije...al za 10€ dobis dvije kartice u paketu to je 20 dana, ja sam ih kupio 18 komada i kad to sve zborijm 15€ me ispadne mjesec i to je jeftinije nego bilo koja njihova tarifa...skuplje je na pocetku al ipak sam sad miran cijelu godinu.

2 0 hvala 0
15 godina
Perosan123 kaže...

Kupio si 18 kartica? Svašta.... 

Kada ti noge postanu slabe, vrijeme počinje da prolazi brže.
14 godina

Pa veli covjek dok ima da zgrabim xD

3 tjedna
Ma je glupo al kaj sad, svakih 10 dana nova tranu...realno 15 sekundi traje zamjena kartice tak da nije neki problem haha
3 godine
vlados kaže...

Pozdrav.

Da li se na ZTE 297 D orginal od A1 negdje dodatno uključuju vanjske antenene, ja nisam našao ?

Samo dvije stranice prije smo objašnjavali korisniku levi85 sve oko ovog routera i vanjskih antena, a kolega DDavorin je stavio pri kraju 121. stranice i link na skriptu s kojom možeš vidjeti signal, agregacije i na koji toranj si točno spojen što je potrebno za usporediti bez antena i sa spojenim antenama.

Znači ista priča: TS9 konektori su kao prekidač, čim uštekaš TS9 pigtail, router detektira da su uštekane vanjske antene, nema opcije u web sučelju; je li ispravan razmak među antenama (koji ne smije biti kao u uputama); jesi li siguran da si ih uperio u pravi toranj, udaljenost, prepreke, visina... čitaj 121. stranicu, čak sam stavio sliku ispravnog razmaka među antenama...

Armor kaže...

Kaj to znači?
Zyxel NR5103E router

Jeah, dobil si SMS, gledaj web UI routera tko ti je pisao :D 

rakonja kaže...
Imam par pitanja-

-Dali je u skripti prva frekvencija primarna, i ako je, dali je moguče promijeniti raspored. U ZTE je kod prve pisalo MAIN, ovdje je sve spojeno. Frekvencije su na Auto Switch, mislim da je @Tirkiz rekao da se ostavi tako

-Po noči mi znak za signal bude konstantno crven, kao da sam čitao da su to neke uštede na tornju, i nije mi se činilo da utiče previše na brzinu, ali dali se nešto može učiniti oko toga, ako je tako.Mislim da je u nekom forumu pisalo da je netko kontaktirao proizvođača oko toga, pa su ubacili neku opciju, ili prilagodili novi softver

-To je zasada to, ako netko ima kakvu sugestiju/prijedlog, rado ču probati pa javim rezultate. Čini mi se da od sada neču imati problema sa slanjem SMS-a iz aplikacije, ZTE aplikacija mi nije dala slanje(možda je do mobitela)

Pozdrav svima!

U skripti je uvijek prvi band primarni, ostalo su agregirani.

AUTO postavke su ok kada hoćeš da se spaja na sve dostupne bandove na tornju na kojeg je spojen

Isključeni roaming nema učinka osim ako si uz samu granicu s drugom državom :D

Po noći kada ti je crvena lampica pogledaj web UI što vidiš (signal, agregacije) i jel ti radi net.

HT (i ostali) ima power saver koji po noći ali i po danu gasi dio bandova ali i spušta modulaciju i gasi MIMO pa to sve utječe direktno i na brzine.

U ljeto telekomi to sve pale na max pa bi mogao imati i lude brzine nego sada.

Na tom tornju na toj zgradi imaš čak 6 bandova (eNB ID 150699 - B1, B3+B3, B8, B20; eNB ID 150639 - B7; i N78) a isto i na onom udaljenom 150084

Ne radi ti agregacija 1+3+3+7+8+20+n78 (7CA)? :D

Možeš u postavkama staviti samo dozvoljene 4G bandove B8+B20+B28 da vidimo da li podržava tu agregaciju i javiti, to će biti bitno onima na selima di im HT ostavi samo 700+800+900 MHz pa da znamo dal ima koji modem da to podržava

Perosan123 kaže...

Radije budite fer pa ne uzimajte toliko SIM-ica koje poslije bacate, da i drugi mogu kupiti :P

14 godina
Perosan123 kaže...

Jel zna netko što se dogodilo isto s ht-ovim turističkim karticama (120gb za 90 dana) ? Trenutno nude samo kao e-sim. Ima to negdje i u fizičkom obliku?

nemam za potpis
13 godina
@Tirkiz , ako govorimo o ht-u ili bilo koje drugom operateru. Da li ima koji mobitel koji moze agregirati zajedno b8, b20 i b28?
Moj PC  
0 0 hvala 0
3 mjeseca
Tirkiz kaže...
vlados kaže...

Pozdrav.

Samo dvije stranice prije smo objašnjavali korisniku levi85 sve oko ovog routera i vanjskih antena, a kolega DDavorin je stavio pri kraju 121. stranice i link na skriptu s kojom možeš vidjeti signal, agregacije i na koji toranj si točno spojen što je potrebno za usporediti bez antena i sa spojenim antenama.

Znači ista priča: TS9 konektori su kao prekidač, čim uštekaš TS9 pigtail, router detektira da su uštekane vanjske antene, nema opcije u web sučelju; je li ispravan razmak među antenama (koji ne smije biti kao u uputama); jesi li siguran da si ih uperio u pravi toranj, udaljenost, prepreke, visina... čitaj 121. stranicu, čak sam stavio sliku ispravnog razmaka među antenama...

Armor kaže...

Kaj to znači?
Zyxel NR5103E router

Jeah, dobil si SMS, gledaj web UI routera tko ti je pisao :D 

rakonja kaže...
Imam par pitanja-

Pozdrav svima!

U skripti je uvijek prvi band primarni, ostalo su agregirani.

AUTO postavke su ok kada hoćeš da se spaja na sve dostupne bandove na tornju na kojeg je spojen

Isključeni roaming nema učinka osim ako si uz samu granicu s drugom državom :D

Po noći kada ti je crvena lampica pogledaj web UI što vidiš (signal, agregacije) i jel ti radi net.

HT (i ostali) ima power saver koji po noći ali i po danu gasi dio bandova ali i spušta modulaciju i gasi MIMO pa to sve utječe direktno i na brzine.

U ljeto telekomi to sve pale na max pa bi mogao imati i lude brzine nego sada.

Na tom tornju na toj zgradi imaš čak 6 bandova (eNB ID 150699 - B1, B3+B3, B8, B20; eNB ID 150639 - B7; i N78) a isto i na onom udaljenom 150084

Ne radi ti agregacija 1+3+3+7+8+20+n78 (7CA)? :D

Možeš u postavkama staviti samo dozvoljene 4G bandove B8+B20+B28 da vidimo da li podržava tu agregaciju i javiti, to će biti bitno onima na selima di im HT ostavi samo 700+800+900 MHz pa da znamo dal ima koji modem da to podržava

Perosan123 kaže...

Radije budite fer pa ne uzimajte toliko SIM-ica koje poslije bacate, da i drugi mogu kupiti :P

Hvala na odgovorima! Budem sve probao, pa javim! Trenutno sam pokačio samo dostupne frekvencije na tornju, i zakačio mi se na treči toranj, najudaljeniji, doslovno iza desetak zgrada! Nikad mi se nije uspio nijedan spojiti na njega! Brzine su za ovo vrijeme dobre oko 135DL i 15UL, ali doslovno koristi samo dvije frekvencije! Što se tiče zaključavanja čelija, AKO sam dobro shvatio, ovdje imam mogučnost da zaključam 4G i 5G zasebno? Jedino što 5G traži više podataka, ne samo PCI i RFCN! Band je vjerovatno 78, a što staviti kod SCS? Usput probao sam več staviti samo na 4G, B8+B20+B28....,i koristio je samo B20 tog trena! Jesu li ostali isključeni, preopterečeni,....! Jučer je spajao 5 frekvencija,danas drži na dvije! Morat ču ga zaključati na 150699 pa promatrati promjene, taj se do sada najbolje pokazao. Po noči unatoč smanjenom signalu, brzine su bile pristojne, i net normalno radi!

12 godina
tenac kaže... 
Jel zna netko što se dogodilo isto s ht-ovim turističkim karticama (120gb za 90 dana) ? Trenutno nude samo kao e-sim. Ima to negdje i u fizičkom obliku?

To nije HT. 120GB 90 dana je A1 Ova turist od HT toga više nema sve pokupovao Perosan123  hmmm nadam se da neće preći sad na A1 ovu spomenutu

Poruka je uređivana zadnji put sub 11.1.2025 22:48 (DDavorin).
13 godina
DDavorin kaže...
tenac kaže... 

To nije HT. 120GB 90 dana je A1 Ova turist od HT toga više nema sve pokupovao Perosan123  hmmm nadam se da neće preći sad na A1 ovu spomenutu

Je, i HT ima tu karticu.

https://www.hrvatskitelekom.hr/visiting-croatia

Tu u opcijama odaberes 120GB. Nisam siguran ali mislim da dobiješ i QR kod za esim i fizičku sim karticu.

Ili ima za kupiti na INI u kojoj je sigurno fizička kartica unutra,

Ako si u Rijeci imas na Žurkovu i Kraljevici na INI

EDIT: Btw HT 120gb radi i u ostalim EU zemljama, a A1 120gb ne

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 7:50 (dinos3).
12 godina

A1 je 16€ a HT 20€

4 godine
Perosan123 kaže...

Ako ste veliki podatkovni potrošač (myself included), bolja opcija je bonbon tjedna tarifa... Neograničeno surfanje (ali doslovno neograničeno) za 5€ tjedno (inače 10, od početka prosinca pa do kraja veljače je ta promocijena od 5, traje i tokom ljetnih mjeseci)... Samo napomena da se radi o standardnoj simici, ne internet sim kartici... Koristim već skoro godinu dana, s obzirom koliko često traje promo cijena čak mi je i isplativije nego bilo koja tarifa mobilnog kućnog neta...

12 godina
Inace na internet simici ti je svaka reaktivacija 10 dana flata 7.96€. Ja to koristim vec duze vrijeme
Temu pozivnica: https://temu.to/m/u9kmi7rv2wy Kod za -30% za nove korisnike: aam11835
16 godina
Na Telemachu mi je jednostavno premala brzina i namjeravam probati neki drugi provider.

Budući da od sva tri dostupna ni jedan nema 5G Pokućni kod mene, okrećem se 4G/LTE.

U blizini su bazne i od A1 i od Tcoma, problem je jedino kaj su istočno od moje kuće, a moja soba je zapadno, skupa sa dvije Iskre P56.

Dal bi one lovile i konrta okrenute?

Bitno mi je da morem isprobati i vratiti ak nisam zadovoljan.

Imam Zyxel NR5103E router.
Koju bi uslugu preporučili?

UPDATE: nije bilo odgovora, ugovoril sam maloprije Gigabox+
Imam oko 2 tjedna za isprobati, zavisi kad mi budu poslali na mail i dostavili SMS karticu.
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 17:06 (Armor).
Moj PC  
1 0 hvala 0
3 mjeseca
Nemoj se obazirati na to što nijedan operater nema 5G uslugu kod tebe, tako je i kod mene, pa uredno imam 5G. Testiraj oba, pa odluči....,i prouči "ponudu" na okolnim tornjevima!
3 godine
myfiles4you kaže...
@Tirkiz , ako govorimo o ht-u ili bilo koje drugom operateru. Da li ima koji mobitel koji moze agregirati zajedno b8, b20 i b28?

Nismo još otkrili modem koji to može agregirati.

Tek zadnjih godina su došli modemi koji mogu agregirati B28/N28+B20 (700+800 MHz).

Vjerojatno će tek noviji modemi početi podržavati agregaciju 700+800+900 MHz pošto unutar EU mnogi gase 3G mrežu i tu frekvu 900 MHz prebacuju na 4G ili 5G mrežu.

rakonja kaže...

Hvala na odgovorima! Budem sve probao, pa javim! Trenutno sam pokačio samo dostupne frekvencije na tornju, i zakačio mi se na treči toranj, najudaljeniji, doslovno iza desetak zgrada! Nikad mi se nije uspio nijedan spojiti na njega! Brzine su za ovo vrijeme dobre oko 135DL i 15UL, ali doslovno koristi samo dvije frekvencije! Što se tiče zaključavanja čelija, AKO sam dobro shvatio, ovdje imam mogučnost da zaključam 4G i 5G zasebno? Jedino što 5G traži više podataka, ne samo PCI i RFCN! Band je vjerovatno 78, a što staviti kod SCS? Usput probao sam več staviti samo na 4G, B8+B20+B28....,i koristio je samo B20 tog trena! Jesu li ostali isključeni, preopterečeni,....! Jučer je spajao 5 frekvencija,danas drži na dvije! Morat ču ga zaključati na 150699 pa promatrati promjene, taj se do sada najbolje pokazao. Po noči unatoč smanjenom signalu, brzine su bile pristojne, i net normalno radi!

Sa tog trećeg ti koristi samo samo jednu i to B20 jer je signal slab a N78 uzima vjerojatno sa prvog ili drugog tornja u blizini pošto N78 može agregirati sa bilo kojeg tornja u dometu i tražit će onaj najbliži.

Kod lockanja lockaš samo isključivo 4G jer je to 5G NSA mreža, modem se primarno spaja na 4G mrežu i ne možeš lockati 5G ćelije.

5G ćelije ćeš moći lockati samo na 5G SA mreži kada ju naši puste ali tada u agregaciji više nećeš imat 4G B bandova nego samo isključivo N bandove (kojih za sada mogu nabrojati na najviše dva prsta) :D

Tako da ono pod 5G lock ne gledaš, ostavljaš prazno/isključeno.

Očito ne podržava B8+B20+B28 pa je stavio samo jedan band, B20.

Ako znaš preko moba ili 4G cell lockanja provjeriti zasebno jel rade ćelije na istom tornju, band po band, onda ćeš znati jesu li isključeni ili je router jednostavno odlučio izbaciti dio bandova iz priča iz samo njemu znanih razloga.

Moguće da su jednostavno ugašeni, power saver u HT-a gasi sve živo i dinamički pali ovisno o opterećenju i na to jednosavno nemreš utjecati, samo se živcirati (kao i ja) :D

Telekomi ne smanjuju signal po noći jer time smanjuju pokrivanje što im nije u cilju, po noći power saver dio bandova iz MIMO prebaci u SISO (koristi se jedna antena u routeru za prijenos podataka umjesto dvije ili četiri antene) i izgleda da modemi imaju bug kada trebaju izmjeriti taj signal preko jedne antene. Ovo sam prije godinu dana imao na Teltonika RUTX50 sa HT-om i mjesecima istraživao i davio support koji je to proslijedio proizvođaču modema (Quectel), proizvođač je pustio novi FW za modem u ljeto, flashao modem, i sada po noći moj modem više ne mjeri slabiji signal kada toranj prebaci u SISO bandove što jasno vidim preko AT komandi i svojih skripti za snimanje signala, agregacija i MIMO. Već sam više puta pisao o tome...

Mislim da Zyxel ima support i da bi ih se trebalo daviti time da odrade remote sesiju i iz modema po noći snime signal i druge stvari koje mi ne vidimo poput MIMO/SISO, L3 poruke između tornja i modema... pa ga pošalju proizvođaču modema (mislim da je MediaTek modem) da fixaju puštanjem novog FW-a. Jer proizvođači modema ko da ne testiraju rad sa samo jednom antenom od spojenih dvije ili 4 (nebitno jesu li interne ili vanjske antene).

Armor kaže...
Na Telemachu mi je jednostavno premala brzina i namjeravam probati neki drugi provider.

Budući da od sva tri dostupna ni jedan nema 5G Pokućni kod mene, okrećem se 4G/LTE.

U blizini su bazne i od A1 i od Tcoma, problem je jedino kaj su istočno od moje kuće, a moja soba je zapadno, skupa sa dvije Iskre P56.

Dal bi one lovile i konrta okrenute?

Bitno mi je da morem isprobati i vratiti ak nisam zadovoljan.

Imam Zyxel NR5103E router.
Koju bi uslugu preporučili?

UPDATE: nije bilo odgovora, ugovoril sam maloprije Gigabox+
Imam oko 2 tjedna za isprobati, zavisi kad mi budu poslali na mail i dostavili SMS karticu.

Eto ja na HT 4G turističkoj imam i do 322 Mbps (speedtest), na B1+B3+B3+B20 agregaciji, bez ijednog N banda, 3 km udaljen toranj, ne treba nama famozni 5G :D

Ali to ipak ovisi o tornju, ja na selu pa valjda imam sreće da "seljaci" ne surfaju puno, ima i padova brzine kada svi navale pa imam ispod 50 Mbps :)

Moje Iskre uredno love toranj 9 km u suprotnom smjeru ali je signal jako loš i često radi samo B20 band jer kako je niža frekvencija, ima najbolji signal i nategne 30/10 Mbps i drži stabilno vezu na RSRP -110 dBm.

Isprobaj slobodno (antene), ili će loviti nešto ili će pisati da nema mreže i tada ih okreći koliko možeš, mogu uloviti toranj i sa strane ako nije previše prepreka/zida koje dodatno sruše jačinu signala.

Ako ti se da, jedan vikend skini antene i premjesti na drugu stranu kuće, pa makar na štap metle stavi antene (i razmak 34 cm) i s otvorenog prozora pucaj po tornjevima, ako na HT ili A1 dobiješ lude brzine, počni planirati preseljenje antena na drugu stranu i promjenu ISP-a :)

Najbolje i najbrže je testirati sa nekim 5G mobom druge telekome i kroz netmonster app vidjeti koji je toranj i koje agregacije radi kada daje dobre brzine. Pa onda antene usmjeriti i kroz router testirati brzine, po potrebi lockati na taj određeni toranj koji je dao najbolje brzine na mobu.

Možeš i odspojiti vanjske antene pa router staviti na drugu stranu na prozor i testirati HT i A1 SIM-ice što lovi i brzine.

Slobodno se igraj ali moraš imati živaca za to (jedan vikend se daviti time bar) :D

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 21:35 (Tirkiz).
16 godina

Problem je kaj su moje Iskre visoko, a u međuvremenu od '17, kad sam ih postavil, strule su daske na nadstrešnici na koju moram staviti veliku lotru da bi mogel do njih...
Ugovoril sam jučer Gigabox+ pa bumo vidli, rekla mi je ženska da on lovi sve; i 5G, ukoliko ga ima, i 4G.
Ak bi bilo dobro, ostavim, a Telemach odjavim - od 2017. sam na Pokućnom kod njih i bilo je svega, većinom loših brzina.
No Iskre tuku ravno na 7km udaljenu baznu koja mi sad daje max. 130mbps u neko gluho doba noći.
Ukoliko bi se vratil na Tcom, bilo bi to nakon 2017., kad sam otišel od njih, a bil s njima od 2001.

Jedino nisam bil kod A1.
Njihov mi je toranj najbliže ali su i oni zagušeni, dosta ljudi od tu ima Homebox.

Evo Iskrica, iznad jute (zaštita od ljetnih vrućina sa zapada) 

Poruka je uređivana zadnji put danas u 13:09 (Armor).
12 godina

Evo jedan oglas slobodno pogledajte možda je malo neobičan ali...

Moj PC  
1 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice