Razlika izmedju 10/100 i 10/100/1000 switcha

poruka: 16
|
čitano: 15.684
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Razlika izmedju 10/100 i 10/100/1000?

Ovako... mjenjam citavu mreznu infrastrukturu u kuci, pa me  interesuje vase licno iskustvo u povecanju brzine transfera podataka izmedju  dva  racunara  prelaskom sa 10/100 na gigabitnu mrezu. U racunarima vec imama gigabitne ethernete, pa sad planiram da sebi uzmem i GB switch? Interesuje me, jel stvarno enormna razlika (kao sto neki tvrde)  izmedju  10/100  i  GB  switcheva  sto  se  tice  brzine???

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Razlika izmedju 10/100 i 10/100/1000?

Vjerovao ili ne, ali razlika je 10 puta između 100 i 1000 :)

U praksi nije da to možeš iskoristiti jer su ti diskovi jednostavno puno sporiji. Ako imaš RAID0 i ako postižeš average transfer od 120MB/s onda ima smisla. :)

If it's sent by ship then it's a cargo, if it's sent by road then it's a shipment.
17 godina

Nemojte zaboraviti da je brzina izražena u Mbit/s, znači da je transfer rate od 100 Mbit/s zapravo 12,5 MB/s (realno još i manji), a od 1000 Mbit/s – 125 MB/s. Većina današnjih diskova je puno brža od tih 12,5 MB/s, tak da razlike sigurno ima. Znači ako često kopiraš velike datoteke preko mreže, onda bi ta razlika mogla doći do izražaja, pogotovo uz brze diskove, ali ako nemaš neke velike potrebe za prijenosom, onda bude ti više-manje svejedno dal bude se stvar skopirala za 2min ili 30sec… I naravno treba uzeti u obzir puno višu cijenu gigabitnih switcheva.

17 godina
neaktivan

E sad kada ste me uvjerili, koji bi gigabitni switch po vama bio dobar izbor??

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Kao što sam rekao, razlike ima, ali u potpunosti ne jer prijenos od 120MB/s (100-120) nema niti jedan disk osim RAID polja.

Ubrzanja će doduše biti.

If it's sent by ship then it's a cargo, if it's sent by road then it's a shipment.
17 godina
neaktivan
RE: Razlika izmedju 10/100 i 10/100/1000 switcha
Doppler kaže...

E sad kada ste me uvjerili, koji bi gigabitni switch po vama bio dobar izbor??

Koliko portova trebas?

U svakom slučaju mislim da ce Cisco Catalyst 2960 zadovoljit tvoje potrebe.
FYI - http://www.cisco.com/en/US/products/ps6406/index.html
17 godina
neaktivan
MeMeMe kaže...
U svakom slučaju mislim da ce Cisco Catalyst 2960 zadovoljit tvoje potrebe.
FYI - http://www.cisco.com/en/US/products/ps6406/index.html

Malo vjerojatno je da ce ga zadvovoljiti bilo sto iz serije 2960 jer je to uglavnom 100Mbitna oprema. Gigabitni modeli imaju oznaku 2960G.

Nadalje covjek treba switch "za po doma" i nema nikakve potrebe za managable opremom, a i cijena spomenutog switcha je vjerojatno negdje oko 4000kn. Cijena istovjetne SOHO opreme je oko 400kn, dakle razlika je "samo" jedan red velicine.

Da sumiramo: lupetas gluposti.
17 godina
neaktivan

da, ziher lik uvodi gigabitnu infrastrukturu doma zato sto ima 2 kompa i ADSL prema netu :R:

i manable switchevi su danas pod "must" ako covijek hoce imat iole neku kontrolu nad mrezom.

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.4.2008 10:29 (MeMeMe).
17 godina
neaktivan
MeMeMe kaže...

i manable switchevi su danas pod "must" ako covijek hoce imat iole neku kontrolu nad mrezom.

Navedi jednu mogucnost upravljivog switcha koja mu treba za doma da bi imao "kontrolu nad mrezom".
Pritom nemoj zaboraviti da mu ulazna vrata od stana najvjerojatnije kostaju manje od switcha koji predlazes, pa neka ta mogucnost svakako bude vrijedna 10 puta veceg izdatka.

Kucna zicana mreza treba samo dvije zastite: nekakav FW prema internetu,  i drugo - kvalitetna ulazna vrata.

17 godina
neaktivan

sra*kas, a kontrola se ne svodi (samo) na zastitu ;)

Ja imam kucnu mrezu, i neznam zasto ali mi je jako bitna kontrola packet flowa na trunkanim portovima prema serveru kojem pristupa 500 ljudi...pa makar on bio kod mene doma, u kucnoj mrezi Namigiva

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ako se radi o potrebi za velikim brojem portova možda bi linksys SRW2048
48-port 10/100/1000 + 4 shared mini-Gigabit Switch with WebView
bio dobar, ako se radi o potrebi za malo portova SRW2008
8-port 10/100/1000 Managed Gigabit Switch

Definitivno cijeli klasni alli i cijenovni razred ispod cisco catalyst-a, za doma i mali ured vjerovatno i više nego dobar

Gru
Poruka je uređivana zadnji put uto 15.4.2008 21:21 (gru).
17 godina
neaktivan
MeMeMe kaže...

sra*kas, a kontrola se ne svodi (samo) na zastitu ;)

Ja imam kucnu mrezu, i neznam zasto ali mi je jako bitna kontrola packet flowa na trunkanim portovima prema serveru kojem pristupa 500 ljudi...pa makar on bio kod mene doma, u kucnoj mrezi Namigiva

Server kojemu pristupa 500 ljudi kod tebe doma u kucnoj mrezi preko kolikog uploada? 512 ili megabit? Jel imas i backup link preko modema? Hehe. Fantasticno, daj jos par ovakih razloga.Smijeh 

BUGovci evo i prijedlog za iducu temu broja:"Kako napraviti datacentar za pola milijona korisnika preko ADSL linka i jednog PCa."

Koliko ljudi doma ima posluzitelj za 500 korisnika? Sto ti korisnici tocno trebaju ako preko asinkronog linka mozes primiti 500 ljudi? Koja to firma koristi servere razbacane ljudima po dnevnim sobama? Kakve veze imaju posluzitelji od 500 korisnika sa SOHO mrezom?

Strasno sto su sve ljudi u stanju napisati, umjesto da jednostavno priznaju da su u krivu. Stanica na kojoj ja silazim.

17 godina
neaktivan
ontherunfromthelibians kaže...

......... 

Kucna zicana mreza treba samo dvije zastite: nekakav FW prema internetu,  i drugo - kvalitetna ulazna vrata.

ontherunfromthelibians car si...!! hehehe 
Sto se tice FW-a mislim da ce Zone odraditi dobro svoj posao, ajmo sada da malo raspravimo o ulaznim vratima.... Smijeh  posto se u ovom slucaju radi o  5-portnom  switchu  cca 400Kn na  kojem  ce  biti  prikljucen moj racunar, wireless router (za kojeg cu otvoriti jos jednu temu na ovom forumu)  Namigiva  i  ostale  gamadi  iz  mog  susjedstva  (da  bog  da  da  ovo  ne  citaju)Belji se.
I  sta  kazete....  mislite  da  bi  drvo  na  ulazu  sa  ugradjenom  titan  bravom,  lancetom  i  spijunom  na  sredini  verzija  2.0,  bilo  dovoljno  da  se  odvazim
  da  uzmem  sebi  switch???    Ako  me  smatrate  dovoljno  osiguranim,  koji  bi  brand  bio  kvalitetan  za  nekih,  ponavljam,  cca  400Kn???  Smijeh

17 godina
Doppler kaže...
I  sta  kazete....  mislite  da  bi  drvo  na  ulazu  sa  ugradjenom  titan  bravom,  lancetom  i  spijunom  na  sredini  verzija  2.0,  bilo  dovoljno  da  se  odvazim
  da  uzmem  sebi  switch???    Ako  me  smatrate  dovoljno  osiguranim,  koji  bi  brand  bio  kvalitetan  za  nekih,  ponavljam,  cca  400Kn???  Smijeh

Ni približno, trebal bi još postaviti laserske zrake, robote s mitraljezima pokraj sigurnosne kamere, a switch bi trebal staviti u kavez sa otrovnim zmijama Smijeh

Ma jednostavno odeš u neki dućan gdje imaju barem malo iskustva i pitaš prodavača kaj bi ti preporučil… Mislim vjerojatno nemreš fulat, ipak je to sve manje-više standardno, pa je teško naletjeti na neki nepopravljivo loš uređaj. A ako neko zna za neki nadprosječno dobar nek napiše… Ali svako bude napisal svojega koji mu radi bez problema, pa si opet na istom.

17 godina
moderator
naxeem kaže...

Kao što sam rekao, razlike ima, ali u potpunosti ne jer prijenos od 120MB/s (100-120) nema niti jedan disk osim RAID polja.

Nije pitanje moze li se iskoristiti propusnost gigabitne mreze, nego je pitanje je li 100-megabitna mreza prespora, odnosno usko grlo.

Danasnji noviji obicni diskovi lako mogu potegnut preko 50-60 MB/s (brzina USB diskova se krece cak do nekih tridesetak megabajta u sekundi), a to je znatno iznad maksimalne teoretske brzine Fast Etherneta (100 Mbit/s, odnosno 12 MB/s) pa ispada da je 100-megatibna mreza zaista usko grlo.
12 godina
neaktivan
ethernet

koja je razlika gigabitnog od 10gigabitnog etherneta  sve razlike potrebna literatura

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice