Pozz, nedavno sam zamjenio svoju nVidia 9800gt sa Sapphire 7850 2GB.Eh sad, prilikom igranja mi preko ekrana idu crne vodoravne linije i to sve traje dok ne uključim Vertical Sync, ali onda mi padne fps.Imam pitaje može li se to kako popraviti i do čega je to (monitor, grafička..) ili je možda do kabela koji koristim ?Na monitoru imam samo VGA ulaz, a grafička ima HDMI i DVI, pa korisitim onaj adapter što sam dobio uz grafičku.Čisto me zanima ako kupim konverter VGA to HDMI i stavim ga na monitor i spojim sve HDMI kabelom, jeli bi moglo biti bolje i je li to uopće izvedivo ?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Htjeo sam bas otvorit slicnu temu, ja imam R9 270 koji ima hdmi utore i 2 dvi, nema vga naravno. Moj monitor ima samo vga kabl - LG Flatron W2246 22" i odlican mi je ne bih ga prodavo jer nikad nisam imao problema s njim, ali kako se stvari krecu izgleda da cu morat samo zbog te gluposti... Ugl. Flue ne brini nije do graficke ja sam svoj komp probao na plazmi preko HDMI kabla nema tih vodoravnih linija u igri, danas sam probao i sa drugim monitorom preko dvi kabla, takodjer nema crta, ali na mom ima kad idem vga kabl u dvi adapter... Ali mi nije jasno kako to da ima te probleme kad sam sa grafickom dobio taj adapter iz vga u dvi !? Meni Vsync uopce ne igra ulogu, linije su i dalje tu
Previse ulaganja u zadnje vrijeme u PC ne zelim sad mjenjat monitor, a ovo je poprilicno iritantno, pojavljuje se ugl. u igricama u tamnijim teksturama, tj. skroz su te crte u igri samo se na svijetlijim dijelovima ne vidi, a ugl. na sjenama vidi se treperenje. Naisao sam na jednom Srpskom forumu kako je lik sa mojom karticom i slicnim monitorom imao isti problem, ali je u nekoj starijoj verziji Catalyst control centera bila opcija te neke vga/dvi kvalitete koja mu je popravila te crte... Ako zna neko rijesenje da ne prodajem i kupujem monitor za bezveze ? Prilicno hitno je :D
EDIT: Probao sam mjenjat DVI adaptere kao i VGA kablove, isti problem cijelo vrijeme, sumnjam da monitor nevlja jer onda bi i na desktopu, a na starijim vga karticama sve 5
@flue,vga je analogni izlaz,a hdmi je digitalan,i zbog razlike u signalima,pojavljuju se crte...konverteri rijesavaju stvar,ali skupi su
..na plazmi preko HDMI kabla nema tih vodoravnih linija u igri, danas sam probao i sa drugim monitorom preko dvi kabla, takodjer nema crta, ali na mom ima kad idem vga kabl u dvi adapter... Ali mi nije jasno kako to da ima te probleme kad sam sa grafickom dobio taj adapter iz vga u dvi !? Meni Vsync uopce ne igra ulogu, linije su i dalje tu
..na svijetlijim dijelovima ne vidi, a ugl. na sjenama vidi se treperenje. ..
- misliš na DVI-to-VGA? (DVI-I ili DVI-A, obrnuto ne postoji, osim konvertera). Svaka komponenta može biti uzrok problema, kabel, adapter ili interno smetnje za analogni signal. Možda samo loša postavka (refresh 60Hz i nativna rez. monotora).
- to što smetnji nema na drugim (digitalnim) konektorima nije dokaz ničemu, osim da su oni ispravni.
- treperenja, sjene.. to su nedefinirane stvari, pa nema definiranog odgovora. Ne rade svi monitori jednako s prikazom nijansi, neke vga koriste 8bit, neke 10bit gradaciju.. čačkaj po opcijama u driveru, mijenjaj.. i ćorava koka može pogoditi. Ponekad su artefakti samo posljedica okolnosti ili je analgogni dio (vga) neispravan-oštećen. Ima dosta modela koji su tvornički bili škart ali bez spajanja na vga se problem nije ni promjećivao, naši trgovci su poznati kao skupljači EU škarta.. U nedostatku drugih rješenja, probaj reklamirati vga (kad iscrpiš opcije).
- probaj monitor na drugom računalu (ili ako imaš drugu vga), jer i njegova elektronika mora jednom ostariti...
Da mislim na vga kabl sam morao stavit dvi-i adapter koji sam dobio sa graf. probao sam i sa dvi-a adapterom, jedino ne sa dvi-d... neznam zasto bi odjednom otišao monitor cim zamjenim graficku, probao sam spustat rezoluciju da mogu stavit 75hz, isti problem, nije zastario jer ga nemam ni 2 god. i na desktopu je sve ok, samo u igrama to imam "treperenje" vodoravne prozirne sive crte koje idu gore dole ima ih puno i trepere jako, slicno kao kad mobitelom snimas stari crt monitor, ali ipak malo blaže i jace se vidi na tamnijim dijelovima, evo ovako:
Tu sam i procitao da je do vga kabla u dvi adapter, prije sam mislio da je do kartice
-sam adapter vjerojatno nije uzrok smetnji. .. više tvoja želja na 'barem 75hz..' postavi 60Hz. LCD, ako je CRT zaboravi ovaj txt.
-elektronika stari, kvari se, koliko je prosječna garancija? 2 godine je dovoljno da počnu takvi problemi, istina može se desiti da radi 20 g bez problema, sreća+statistika.
-na internetu ćeš za bilo što naći sve moguće (i nemoguće) odgovore, 'istina' je nešto između, ne vrijedi 1000 drugih slučajeva nego baš tvoj konkretan.
btw, na dvi-d ne možeš priključiti vga-dsub adapter, standard-križić... tako je je jedini dvi-i (koji ima analogni dio) moguć, dvi-a skoro da ne postoji...
Pa skroz mi je na 60Hz kazem moram spustat rezoluciju kako bi mogo vise hz stavit da probam oce tad prestat, inace sam na 1920x1080 60hz, na toj rez više ni ne ide... 22" lcd
..inace sam na 1920x1080 60hz, na toj rez više ni ne ide... 22" lcd
sad to kažeš.. vga nema dovoljnu porpustnost... to je neka granica. Probaj prvu nižu npr 720p ili na 30Hz... pošto se zadnjih godina rjeđe koristi dsub, nije neobično da ima problema (jeftiniji chip).
-može čak biti vga kabel ili smetnje na adapteru, očisti kontakte alkoholom, pritegni... kad si na granici standarda tad je svaka sitnica bitna.
npr ovaj kabel se tako hvali... ali vjerovati napisanom... tek kad spojiš i vidiš.
imam isti problem kao i ti i neces ga rjesiti mjenjanjem kablova, samo mjenjanjem monitora za onaj koji ima hdmi! ili se jednostavno pomiri s tim linijama pa nije to tako strasno! kad budes u mogucnosti promjenis monitor :)
imam isti problem kao i ti i neces ga rjesiti mjenjanjem kablova, samo mjenjanjem monitora za onaj koji ima hdmi! ili se jednostavno pomiri s tim linijama pa nije to tako strasno! kad budes u mogucnosti promjenis monitor :)
Ovih dana mi stize monitor haha, neznam zao mi onako kupim novu karticu zelim na visokim rezolucijama i sve i onda mi te linije koda imam neki prastari crt :/ Koliko sam ja shvatio problem je u mjenjanju digitalnog signala u analogni, zato se dogadja samo u igrama gdje je veliki load na grafiku i sve te kretnje i vjerojatno sam vga to nemože podnjet, sa dvi monitorom sve 5. Samo mi onda nije jasno zasto sam dobio taj adapter za vga sa grafickom ?!
ne znam zasto si dobio.. to im je vjerovatno standardna oprema koja dolazi uz grafu!
ja to nisam dobio a prvo sam imao gigabyte 7850 dd pa sad xfx 7850 dd
-jer nije fullHD jedina rezolucija, na nižima vjerojatno nema problema (propustnost). Uz kombinaciju da FHD monitori većinom imaju DVI-HDMI konektor..
reko sam da sam probao na skoro svim rezolucijama i refresh rateovima....