Virtual Memory

poruka: 5
|
čitano: 7.783
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Virtual Memory

Evo ovako, zanima me ako mi netko može objasniti što je to virtualna memorija, čemu služi i na koliko bi je trebalo postaviti. Ako nekome nije jasno neka pogleda sliku.

Hvala!

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.5.2008 18:08 (Crysis).

0 0 hvala 0
17 godina
Virtual Memory

To ti je način na koji operacijski sustav daje aplikacijama "više radne memorije" nego što je ustvari ima. Svaki program za svoj rad koristi određene resurse, pa OS sprema u memoriju samo one dijelove koji su aktivni, ostali čekaju negdje na disku. Zato program misli da ima više virtualne memorije iako je u memoriji (RAM-u) samo aktivni dio programa koji se trenutno koristi, dok su ostali dijelovi na disku.

A ne znam koliko bi trebao staviti staviti, vidi koliko imaš RAM-a i prostora na disku...nemoj samo premalo staviti to je sigurno hehe! Postavi virtualnu memoriju na onoliko koliko imaš RAM-a ili malo više, samo nemoj previše jer ti neće ubrzati komp, puno će adresirati podatke, dok ih prebaci ih virtualne i tak...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Virtual Memory

Virtualna memorija je rezerviran dio na tvrdom disku gdje se kopiraju podaci iz fizicke memorije (RAM). To se radi sa ciljem oslobadjanja prostora u fizickoj memoriji koja nikad ne smije biti popunjena do kraja jer bi se tada racunalo jednostavno zamrznulo. Znaci kad pokrenete neki program on se nalazi u fizickoj memoriji i tamo obavlja sve potrebne radnje, ali kada pokrenete još jedan program, a da prije toga niste izašli iz onog prethodnog, ovaj prvi se automatski kopira u virtualnu memoriju tako da bi oslobodio prostor za novi program koji ste pokrenuli. Ako prelazite iz programa u program oni se automatski kopiraju iz virtualne memorije u fizicku i obrnuto. Drugim rijecima, samo aktivan program se nalazi u fizickoj memoriji dok ostali cekaju u virtualnoj. Windowsi uvijek rade na nacin da što više fizicke memorije ostane slobodno pa ako imate i 2 GB radne memorije oni uvijek procese koji nemaju visok prioritet spremaju u virtualnu memoriju, dok kod nekih operativnih sustava to nije slucaj. O velicini virtualne memorije ne morate brinuti jer Windowsi to automatski odredjuju, obicno je oko 2,5 puta veca od fizicke.

Extreme_Tech

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Virtual Memory

meni u zadnje vrijeme često javlja da mi je virtualna memorija niska (low)... kako se to rješava? mislim, komp mi je kanta tak da me to ne čudi... xD znači, ako sam dobro skontala, virtualna memorija ovisi o radnoj? :)

Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tešku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u potpis.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Virtual Memory

Ukoliko se ne varam u jednom od proslih bug-ova pisalo je da virtualna memorija (to bi trebalo biti isto sto i page file) mora bit 2 puta veća nego fizička...i da mora biti zadana fiksno. To znaci ako imas 2Gb rama onda moras postaviti obje vrijednosti virtualne memorije (od-do) na 4096... Ovo se odnosi ako imas jedan fizicki disk. Ako imas vise fizickih diskova onda na svakom od njih trebas postaviti page file ali po nekoj drugoj formuli...(zaboravio sam kojoj)...

1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice