Kompjuter koristim iskljucivo za igre,imam quad core proc i 5770 graficku,4gb rama ddr3
Zanima me da li ima smisla stavit jos 4gb rama i koliko ce mi to poboljsat performanse u loadanju podataka ? (uglavnom dok igram zauzetost memorije mi je 75%)
Kompjuter koristim iskljucivo za igre,imam quad core proc i 5770 graficku,4gb rama ddr3
Zanima me da li ima smisla stavit jos 4gb rama i koliko ce mi to poboljsat performanse u loadanju podataka ? (uglavnom dok igram zauzetost memorije mi je 75%)
po meni je to nepotrebno osim ako imaš viška para.
4gb je dovoljno.
po meni je to nepotrebno osim ako imaš viška para.
4gb je dovoljno.
Molim objasnjenje zasto je nepotrebno.Hvala (znam da vecina prica da nije potrebno vise od 4gb za sada,ali me zanima detaljano,mada i ja mislim da mi vise ne treba jer mi zauzetost memorije nikad ne prelazi vise od 75% - A TO BI ZNACILO DA MI JE I 3GB CAK DOVOLJNO JEL?)
Ma gle, to "nepotrebno" je pod navodnicima. Ako necega treba u racunalu to su rami. Prvo sto ces dobiti sa kupovinom dodatnih 4GB rama je to da ces rasteretiti ovih 4GB koje vec imas, jer rami su potrebni pri obavljanju procesa. ako si u mogucnosti kupi si jos dodatnih 4Gb, uvjeren sam da neces pozaliti. Uostalom to kazem iz iskusta (Pogledaj moj PC) mislis da bi to radilo normalno sa nekih 4Gb? I ja mislim da ne...
e poslao sam ti poruku,odg pls je**** me zanima
Ma gle, to "nepotrebno" je pod navodnicima. Ako necega treba u racunalu to su rami. Prvo sto ces dobiti sa kupovinom dodatnih 4GB rama je to da ces rasteretiti ovih 4GB koje vec imas, jer rami su potrebni pri obavljanju procesa. ako si u mogucnosti kupi si jos dodatnih 4Gb, uvjeren sam da neces pozaliti. Uostalom to kazem iz iskusta (Pogledaj moj PC) mislis da bi to radilo normalno sa nekih 4Gb? I ja mislim da ne...
tvoj PC pretpostavljam da koristis za grafiku?? (3d,cad itd. itd.)
ali njemu iskljucivo treba za igre i mislim da ce mu dodatnih 2 giga biti sasvim dovoljno a i sam kaze d amu zauzece memorije ne prelazi 75%
nepotrebno bacanje para
a zanima kao sto kaze oce mi brze radi kompjuter ako imam 8gb ili 4gb (zauzetost mi je 3gb trenutno) ....ja mislim da nece....zar ne?
to ti je kao HDD. Kada ga napunis da ti od 1TB ostane 5GB, on ce usporiti, tako je i sa ramima. Nije isto bilo slobodno 25% ili 70, a uz to manja je sansa da spalis rame ako ih imas vise. Kupi ako si u mogucnosti, a ako nisi, onda se samo pripremis za maalo usporavanja u nekim igrama.
to ti je kao HDD. Kada ga napunis da ti od 1TB ostane 5GB, on ce usporiti, tako je i sa ramima. Nije isto bilo slobodno 25% ili 70, a uz to manja je sansa da spalis rame ako ih imas vise. Kupi ako si u mogucnosti, a ako nisi, onda se samo pripremis za maalo usporavanja u nekim igrama.
Kakvo spaljivanje rama, o čemu ti pričaš čovječe? Btw, kako si ti kofigurirao 16gb rama a da radi u triple channel? Može malo slikica te pile? (sorry za offtopic)
@autor teme: 4bg je sasvim dovoljno za sve današnje igre i nemaš potrebe još za nadogradnjom.
Kakvo spaljivanje rama, o čemu ti pričaš čovječe? Btw, kako si ti kofigurirao 16gb rama a da radi u triple channel? Može malo slikica te pile? (sorry za offtopic)
@autor teme: 4bg je sasvim dovoljno za sve današnje igre i nemaš potrebe još za nadogradnjom.
da tako sam i ja mislio i slazem se sa mata_87 ,,,,firewalker sry ali pricas gluposti,bez uvrede...rami su kao jedna obicna ladica u koju spremas stvari,ako ja u ladici imam mjesta za jos 6 majica,onda nema smisla kupovat jos jednu ili dvije ladice...dok su ostale komponente druga stvar...
slazem se da nema potrebe za vise...filewalker ti koristis profi programe koji jedu ram kao nista i tebi treba vise njemu trenutno ne...
sumnjam da on koristi neke profi programe,nego mislim da je on cyber freak koji je sanjario dugo vremena zeljenu stvar i sad ju napokon ima,a i ja sam jedan od takvih koji ce jednog dana upucat 50k kuna za alienware zvijer
E, to i mene zanima 16GB u triple channel (možda 5,33GB po kanalu)
nemoras imati alienware komplet da bi imao kuciste njihovo kupis sa ebay-a za 200ak dolara
Da li on ima novaca za takvo sto?! Ako ima novce pripremljenje da nezna gdje ce sa njima, rekao sam da kupi da je preporucljivo. Ali ako si pitao da li da pocnes skupljati za to, onda imas moj drugi odgovor da ti je dosta i to, ali da se moze desti cekanje pri ucitavanju (nemora ali moze). U vezi spaljivanja rama nemojte pricati ako neznate sto pricate. Na prosloj maticnoj mi je zbog clocka i preopterecenja maticne i svega kompletnog uz procesor, graficku izgorila i plocica rama od 4GB. To je glavni razlog zasto imam Alienware i konfiguraciju koja je. To nije samo san. Na njemu se uz Compaq G6 server izvode procesi koje vasa racunala sanjaju da rade. Biti AP na mrezi koja ima 400 clanova, od kojih je makar 100 uvijek aktivno je "velika stvar" koja zahtjeva ne gasenje racunala NIKADA!! Slike cu staviti kada budem kod kuce i imao vremena, imam ih na facebooku, ali fakat mi nije vazno da li mi netko nevjeruje. Usput dosta deckiju sa foruma su i sami vidjeli "zvjer" i samo mi nije jasno zasto mi onda dolaze tolike ponude da prodam Alienware na forumu ovdje o.O
P.S. Zao mi je ako netko shvati kao uvrijedu, ali nije trebalo ispasti kao uvrijeda ;)
Kupio sam kompletnu konfiguraciju zato sto sam bio u mogucnosti
I kao da vi nebiste zeljeli imati sto vise rama u racunalu?! o.O Baljezganja!
"Biti AP na mrezi koja ima 400 clanova, od kojih je makar 100 uvijek aktivno je "velika stvar" koja zahtjeva ne gasenje racunala NIKADA!! "
daj pojasni,jel me zanima za sto koristis taj komp
Na prosloj maticnoj mi je zbog clocka i preopterecenja maticne i svega kompletnog uz procesor, graficku izgorila i plocica rama od 4GB.
Naravno da svaka komponenta može krepati od OC-a, ali i dalje ne stoji činjenica da će ram izgoriti ako je u njega zapisano više podataka. Stock clock ili malo povišen clock (ali ništa ekstremnije) neće spaliti pločicu rama od 2gb (uzimam primjer) ako je na njoj zapisano 1.9 gb podataka. Btw, možeš li mi odgovoriti na pitanje u vezi konfiguracije rama na tvom kompu?
Znas sto je AP?! Na mene se spajaju svi wireless karticama, tj. shaream im internet i dostupni su im svi podatci sa moga racunala .
P.S. Ako te zanima kako to ide javi se porukom, pa ti objasnim detaljno. A mata, nije problem objasniti, samo se javi porukom jer nisam te skuzio sta zapravo hoces. Trenutno sam na laptopu na putu.
ako imas slike na facebooku lako ti kopirat i poslat nam ovdje na forum !
Poruka za filewalker
Kao sto sam vec rekao, slike cete dobiti sutra ili prekosutra, kada dođem kuci i budem imao vremena.
Ako koristiš komp samo za igre, naravno da se ne isplati uzimati...
Ali ako baš moraš nije problem, od viška glava ne boli...
vidim da tu nema nekih strucnjaka koji bi tocno znali objasniti rad memorije,ali ja se drzim svoga,memorija je ladica za majice,ja uvijek imam 25% mjesta viska u toj ladici,tako da nema smisla kupovat jos jesnu ladicu.tocka.
Naravno da ce pomoci. Windowsi koriste visak memorije za keshiranje programa koje obicno koristis, tako da ce ti sve raditi osjetno brze. Pogotovo ako imas obicaj alt-tabat iz igara, ili imati pokrenute programe u pozadini dok nesto igras. A i same igre ce se brze pokretati jer ce u vecini slucajeva vec biti keshirane.
RAM je jeftin, nema razloga da ga nemas koliko stane u komp. Jednom kad probas komp sa puno memorije, sve sa manje memorije ce ti djelovat jadno i sporo...
Tebi se ne isplati uzimati.
Iman i ja jedno zlatno pravilo.
Ne štedi na ničemu ako imaš para.
Definitivno ti nije potrebno vise RAM-a ali ako imas novaca zasto ne?
bar ces imati onaj placebo efekt da ti comp. radi puno bolje nego prije (radit bolje hoce ali neosjetno,bar u tvom slucaju), a i na kraju krajeva se mozes uvik nekom pohvalit da imas 8gb rama...hehe
Definitivno ti nije potrebno vise RAM-a ali ako imas novaca zasto ne?
bar ces imati onaj placebo efekt da ti comp. radi puno bolje nego prije (radit bolje hoce ali neosjetno,bar u tvom slucaju), a i na kraju krajeva se mozes uvik nekom pohvalit da imas 8gb rama...hehe
To jedino.