Problemi s instalacijom ubuntu 11.10

poruka: 16
|
čitano: 3.277
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Dakle, skinuo sam ubuntu 11.10, sprzio LiveCD i prvo testirao kako sve izgleda, a zatim na desktopu pokrenuo instalaciju. Na kompu imam win7 ultimate 64-bit. Pokusao sam instalirati ubuntu 11.10 64-bit (dual boot). LiveCD radi, no nakon instalacije ne mogu pokrenuti Ubuntu. Nakon odabira os-a mi se ili zamrzne Ubuntu splash screen ili mi ekran samo postane crn. Pretpostavljam da je problem do drivera?? Mogu li driver kako instalirati kada radim na LiveCD-u?

Hvala puno :)

Brzo. Jeftino. Kvalitetno. Izaberi dva! ;)

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Problemi s instalacijom ubuntu 11.10
nije do drivera. jesi li ispravno konfigurirao particije?
Ako sam ti pomogao, stisni HVALA! =)
15 godina
neaktivan
Suddenly Psychotic kaže...
nije do drivera. jesi li ispravno konfigurirao particije?

Hmmm... Iskreno, nemam pojma. Kada sam isao instalirati, samo sam odabrao opciju dual boota...

Jucer sam ga pokrenuo nakon update-a s 11.10 na 11.10. Radilo je dok nisam pokusao pokrenuti minecraft u winu. Onda se zablokao i svaki put nakon ubuntu spash screena opet isto: crni ekran. Pusti sam ga ugasenog i jutros sam ga uspio pokrenuti. No, kada sam htio resizat prozor, opet se zablokao i isto: ne mogu ga pokrenuti...

Kako da provjerim konfiguraciju particija?

15 godina
neaktivan

Imam jednu particiju od 500gb gdje su windowsi i Ubuntu mi je razdijelio drugu particiju od 500gb na jos dvije po 250gb, sto znaci da ukupno imam:

500gb - win7

250gb - dokumenti

250gb - Ubuntu 11.10

(ovo sam provjerio preko LiveCD-a)

Mozda najbolje da prekopiram sve datoteke na vanjske diskove i onda napravim clean install? Treba li prije clean instala spojiti sve ove particije?

PS. Probao sam pokrenuti Ubuntu bez LiveCD-a uz pomoc nomodeset, no ne pomaze. Molim vas pomoc da ili rijesim problem ili rusim komp... Hvala :)

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
dario111cro kaže...

Imam jednu particiju od 500gb gdje su windowsi i Ubuntu mi je razdijelio drugu particiju od 500gb na jos dvije po 250gb, sto znaci da ukupno imam:

500gb - win7

250gb - dokumenti

250gb - Ubuntu 11.10

(ovo sam provjerio preko LiveCD-a)

Mozda najbolje da prekopiram sve datoteke na vanjske diskove i onda napravim clean install? Treba li prije clean instala spojiti sve ove particije?

PS. Probao sam pokrenuti Ubuntu bez LiveCD-a uz pomoc nomodeset, no ne pomaze. Molim vas pomoc da ili rijesim problem ili rusim komp... Hvala :)

a jel planiras ostavit windowse ili?

ako planiras, onda samo onu od ubuntua formatiraj i na nju nanovo instaliraj linux koji planiras.

kasnije ces lako grub samo apdejtat ako ti ne bude isprve pokazivalo i windowse

13 godina
neaktivan

ukloni Ubuntu iz boot managera i obrisi cijeli ubuntu. nakon toga instaliraj po ovim uputama.

http://www.linuxbsdos.com/2011/05/22/how-to-dual-boot-windows-7-and-ubuntu-11-04/

Poruka je uređivana zadnji put čet 19.1.2012 16:59 (Suddenly Psychotic).
Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

I sam sam imao dosta failova prilikom instalacije linuxa u dual boot opciji pa sam još češće zeznuo oba OS-a. Mislim da je naj jednostavnije linux instalirati iz Windowsa preko wubi-a. Tako on sam podesi boot opciju.

1 0 hvala 1
13 godina
neaktivan
Probao sam jednom wubi i mogu ti reći jedino da ga se kloniš. Spor je, ima dosta problema općenito. Radije instaliraj ubuntu kao što sam rekao i miran si.
Imao sam također nekoliko failova ali me taj tutorial doslovno spasio.
15 godina
neaktivan

Razlog zasto instaliram jest da mi se windows nekako pokvario. Zapravo zelim instalirati Ubuntu, preko njega prekopirati file s widows particije i rijesiti se windowsa. Dakle, zelim zadrzati tu particiju, no ne mogu koristiti windowse kako bih instalirao Ubuntu.

Dakle, kako da startam taj boot manager? Pokusat cu sada iz LiveCD-a od Ubuntu 10.04

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
ako se uopce ne bootaju winsi, mozes pomocu Hirens boot cd-a popraviti MBR. Mozes i probati tako da ubacis cd od windowsa, bootas i odaberes repair.
15 godina
neaktivan

Ne, windowsi su pokvareni od prije i zelim ih se samo rijesiti (a ne ih popravljati). Mogu li kako napraviti da linux radi? LiveCD radi super, ovo pisem s njega. Kako je moguce da on radi, a instalirani Ubuntu ne??

Poruka je uređivana zadnji put čet 19.1.2012 21:04 (dario111cro).

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
jer ne bootas s hard diska nego s cd-a. ako se hoces rijesiti winsa a sacuvati podatke, prebaci ih na vanjski disk pa ih kasnije vrati.
ili hoces zadrzati particiju?
15 godina
neaktivan

Zelim zadrzati te particije, a nekako na ovoj jednoj od 250GB pokrenuti linux...

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
posto ti windows ne radi, biti ce problem bootanja linuxa. ja bih se na tvom mjestu malo potrudio i osposobio windows, obrisao particije od linuxa da dobijem unallocated space i instalirao po uputama koje sam ti dao. nakon toga ako hoces, mozes obrisati obrisati windows particiju(karikiram, znam da to ne zelis) ali bitno je da ostane bootloader od windowsa.
ili, druga opcija je da (nakon sto obrises ubuntu) odes na advanced(kao u tutorialu) i formatiras particiju od 100mb system reserved i tamo napravis \boot particiju. ali imaj na umu da nakon toga vise nikako ne mozes uci u windows.
13 godina
neaktivan
brisanje ubuntua se moze i napraviti s programom gparted sa live cd-a. ali tu ti ne mogu pomoci jer se uopce ne znam njime koristiti.
15 godina
neaktivan

Izgleda da cu morati :( Uglavnom win se skida, ako bude jos problema javim ;) Hvala vam svima na pomoci...

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice