Nakon dugo vremena s Archom, danas sam instalirao Ubuntu 10.4 LTS. Svakako moram reći da je ovaj OS prilično dogurao (ja sam ga zadnji put koristio u verziji 6) i da je zaista užitak koristiti ga. Svakako je vrlo kvalitetna zamjena za Windowse.
Preporuka za Ubuntu 10.4
- poruka: 27
- |
- čitano: 2.874
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ja sam već skinuo i spržio Ubuntu na CD.Kada završi škola,moram napraviti backup podataka i bacam se na učenje Linuxa.
Polako "listajuci" forum dolazim do zakljucka da se linuxi sve vise isprobavaju... sto mi je drago jer polako prolazi doba gospodarenja windowsa
Ja evo bas sad prije fresh instalacije winsa na kompu od starog, instaliram ubuntu 9.04. nikad se ne zna, mozda bas on dobije pocasno mjesto na mom lenovu sl 510
I ja bih presao na njega da mi nije problem sa driverima... WINE rijesava vecinu problema sa aplikacijama.
Mi smo mislili u firmi desktope prebacit na linux ali imali smo milijun i jedno sranje, em sa voip telefonima (soft telefoni nisu radili, ako bi i radili to je bilo malo hoce - malo nece), em sa nekim programima.
-iz nekog (neobjašnjivog) razloga, nekako mi bolje leži 9.04, svakako između tih dviju verzija treba provjeriti koja je 'bolja'.
Recimo da su mogli ostaviti jednostavije podešavanje (ili gui-alat) za vraćanje buttona na ''pravo'' mjesto, kao i izgubljena mogućnost shutdowna... (stara ver. ima opciju bez confirmationa) iritira potvrđivanje (koju btw upravo zato ima win7). Eto, te nekakave sitnice.
Nisam probao kameru, tablet, itd., ali out-of-the-box, mreža, grafika, plugini za Firefox, chat, instalacije, sve radi bez greške, a sučelje je vrlo, vrlo ugodno i upotrebljivo i moram reći da je u odnosu na SUSE 11.2 miljama naprijed.
Ja Linux ne koristim kao centralni OS (iako ga koristim na jednom projektu i već godinama) iz razloga što se igram (iako jako malo u posljednje vrijeme) i što još uvijek .NET na Linuxu nije kao na Windowsima, a želim koristiti C#, Silverlight itd.
Svakako, Ubuntu 10.4 je ogroman korak naprijed za Linux i vjerujem da u ovom stanju može ugodno zamijeniti Windowse gdje je to potrebno kod krajnjeg korisnika.
Naravno, Windowsi 7 su i dalje definitivno bolji OS po korisničkom iskustvu i dorađenosti.
Nisam probao kameru, tablet, itd., ali out-of-the-box, mreža, grafika, plugini za Firefox, chat, instalacije, sve radi bez greške, a sučelje je vrlo, vrlo ugodno i upotrebljivo i moram reći da je u odnosu na SUSE 11.2 miljama naprijed.
Ja Linux ne koristim kao centralni OS (iako ga koristim na jednom projektu i već godinama) iz razloga što se igram (iako jako malo u posljednje vrijeme) i što još uvijek .NET na Linuxu nije kao na Windowsima, a želim koristiti C#, Silverlight itd.
Svakako, Ubuntu 10.4 je ogroman korak naprijed za Linux i vjerujem da u ovom stanju može ugodno zamijeniti Windowse gdje je to potrebno kod krajnjeg korisnika.
Naravno, Windowsi 7 su i dalje definitivno bolji OS po korisničkom iskustvu i dorađenosti.
Pogledaj ovog malog gada:
Kod ubuntua mi se sviđa jer se OS moze probat, a ne odmah instalirat i moze se lako(sto on i sam ponudi) napravit dual boot..
Vec sad ozbiljno razmisljam preci na 9.04
Meni na laptopu isto sve radi out-of-the-box, jedino nisam card reader testirao ali on mi ni ne treba.
Jedino što me iritira je splash screen kojeg ne znam kako promijeniti..transformirao sam cijeli look u Mint, sve je fino zeleno i onda kad palim/gasim komp se pojavi ružna ljubičasta pozadina :D
Meni na laptopu isto sve radi out-of-the-box, jedino nisam card reader testirao ali on mi ni ne treba.
Jedino što me iritira je splash screen kojeg ne znam kako promijeniti..transformirao sam cijeli look u Mint, sve je fino zeleno i onda kad palim/gasim komp se pojavi ružna ljubičasta pozadina :D
pa pređi na mint
Pa i ne da mi se, jer sam već sve namjestio na Ubuntu..
Da je Mint izašao u isto vrijeme kad i Ubuntu a ne mjesec dana kasnije, onda vjerojatno i bi.
Vrlo lako je promjeniti pozadinu splasha i sam splash.
Znam za mjenjanje Startup-Manager-om, tamo bi trebao bit Appearance tab gdje se podesi
Međutim meni tog Appearance tab-a nema.
Ručno mjenjanje splasha nisam još probao, mogao bi kasnije to..
Znam za mjenjanje Startup-Manager-om, tamo bi trebao bit Appearance tab gdje se podesi
Međutim meni tog Appearance tab-a nema.
Ručno mjenjanje splasha nisam još probao, mogao bi kasnije to..
Ne, ne tako. To je ružna i neefikasna metoda. Stvarno su nekad oni iz ubuntu-geeka čudni.
IMaš temu.
Mozda bi trebali otvoriti sticky temu bas za linux, u kojoj bi korisnici medusobno rjesavali probleme, sto je zapravo i sama bit (open source) linuxa
Mozda bi trebali otvoriti sticky temu bas za linux, u kojoj bi korisnici medusobno rjesavali probleme, sto je zapravo i sama bit (open source) linuxa
U potpunosti se slažem.
Izgleda da cu cast za otvaranje te teme imati nitko drugi nego ja.. (ako skupim TU-ova)
Izgleda da cu cast za otvaranje te teme imati nitko drugi nego ja.. (ako skupim TU-ova)
već otvoreno
Nisam znao gdje da prijavim problem, pa sam odlučio u ovoj temi Dakle, prije dan-dva sam instalirao Ubuntu 10.04. Napominjem da sam odrastao na Windowsima i da nikad nisam koristio niti jedan drugi OS...Probao sam Ubuntu i doista mi se počinje sviđati, kako zbog svojih mogućnosti, tako i zbog toga što je besplatan
Premda sve radi više manje sasvim ok, mogao bih reći da imam problema s zvukom. Dakle, zvuk postoji, glazbu, filmove vrtim bez problema. Radi se o tome da osjetim da zvuk nije jednake kvalitete (mogu reći da imam poprilično istančan sluh, pa mi nije to teško zamjetiti). Zvuk je na nižim frekvencijama sasvim solidan, ali kad dolazi do viših nekako počne šumiti...Probao sam s desetak pjesama i sve imaju sličan problem. Nakon toga sam se vratio na sedmicu i tamo je sve radilo bez problema...Ima li tko kakvu ideju?
Nema nitko ideju?
vidi, da ti nije u zvukovima namjesteno na najjace, tada on pojacava signal pa ti mozda zbog toga zvuk ispada takav, kod mene je bio to slucaj, kad sam vratio na unamplified zvuk se vratio u normalu...
Zvuk je sada nekako vraćen u normalu (ja nisam ništa učinio ), ali imam par pitanja koje će vi vjerovatno znati riješiti. Dakle, kad odem u My computer, čim otvorim neku particiju, ikonica te iste particije mi izleti na desktop i tamo stoji sve dok je ili nasilno maknem ili resetiram kompjuter. Ima li neki način da mi se to ne pojavljuje jer me iskreno lagano iritira? Drugi problem je problem s widgetima, tj. screeletsima. Dakle, odredim da mi na pozadini stoji npr. sat, ali problem je u tome što je on uvijek u prvom planu, tj. ne ostane na desktopu nego se seli u prostor otvorenog programa (npr. Firefox..)..Zahvaljujem se na pomoći.
Zvuk je sada nekako vraćen u normalu (ja nisam ništa učinio ), ali imam par pitanja koje će vi vjerovatno znati riješiti. Dakle, kad odem u My computer, čim otvorim neku particiju, ikonica te iste particije mi izleti na desktop i tamo stoji sve dok je ili nasilno maknem ili resetiram kompjuter. Ima li neki način da mi se to ne pojavljuje jer me iskreno lagano iritira? Drugi problem je problem s widgetima, tj. screeletsima. Dakle, odredim da mi na pozadini stoji npr. sat, ali problem je u tome što je on uvijek u prvom planu, tj. ne ostane na desktopu nego se seli u prostor otvorenog programa (npr. Firefox..)..Zahvaljujem se na pomoći.
I nacin (za Ubuntu): Pritisni Alt+F2 i dobijes Run prozor. Ukucas gconf-editor i ENTER. Dobijes novi prozor(nesto slicno registru u Win) i tu trazis kategorije Apps->Nautilus->Desktop Tu nadjes opciju "volumens_visible" i postavis je na off.
II nacin (Linux Mint): System->Preferences->Postavke radne površine i odmah u prvom tabu imas te iste postavke
Ja se nadam da ti to predstavlja rjesenje. Sa widgetima nisam bas prijatelj jer ne zelim da mi na desktopu nista stoji osim ikona
Heheh..kako sam 'blesav'..jednostavno je strašno..Pokušao sam kao što si me savjetao, ali nije išlo, pa sam se sjetio..Desni klik na widget - prozor, označiti widget i maknuti oznaku 'drži iznad'..i to je to..Ali još nisam smislo što ću s onim particijama..
i ja sam taj os instalirao na stari komjuter i vidi se velik napredak u odnosu na staru verziju
Heheh..kako sam 'blesav'..jednostavno je strašno..Pokušao sam kao što si me savjetao, ali nije išlo, pa sam se sjetio..Desni klik na widget - prozor, označiti widget i maknuti oznaku 'drži iznad'..i to je to..Ali još nisam smislo što ću s onim particijama..
Pa nista strasno zbilja, al' bi ipak trebao raditi ovaj gore nacin(kod mene automatski sakrije sve mountovane particije i stickove). Auu vidi vraga nisam se ni ja sjetio ubuntu tweaks...