Pozdrav Ubuntu, idem na Mint...

poruka: 19
|
čitano: 5.686
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
protjeran

Prvo su najavili Unity kao default sucelje... Unity koji je netbook sucelje koje je meni osobno vise kao nesto za mobitele za tinejdzere. Nakon toga su najavili prelazak na Wayland sa dobrog starog X.Org-a. Ok, mozda je to dobro, ali ne znam, mislim da se Ubuntu previse udaljava od zajednice i od onoga sto ga je stvorilo i vjerojatno ce uspjeti, ali ne kao nesto sto ce voljeti Linux fanovi, nego nesto za neke zaglupljene generacije... Ustvar me malo podsjeca na HGSpot kad su poceli prodavati frizidere.

Druga stvar, hrpa bugova u Ubuntu se ne popravljaju, neke trivijalnosti ostaju krivo rijesene, i iako mi se jako svidio 10.10 (prije svih najava da ce se dogoditi ono iz gornjeg paragrafa), i dalje je ostalo dosta stvari koje su jednostavno glupe. Ubuntu je strasno spor, Fedora je MIG 155 za Ubuntu, znam da ce Mint vjerojatno isto biti sporiji od Fedora jer je baziran na Ubuntu, ali dat cu mu sansu. Za sad mi se jako svidja.

Eto, to su bile moje dvije lipe, pa koga interesira ili tko moze naci nesto interesanto u ovom razmisljanju... :)

Pozdrav!

p.s. O da, defaultni programi na Ubuntu isto postaju losi - npr. Shotwell za slike - cim mi takakv program uopce ne nudi "Open file" stavku u meniju, nego "Import"... odmah mi se riga pomalo.

Poruka je uređivana zadnji put uto 9.11.2010 15:27 (kvark).

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Pozdrav Ubuntu, idem na Mint...

sve to sto si naveo se moze promijeniti, a to da je fedora ultra brza od ubuntu-a... ajde odradi benchmark pa pejstaj ovdje da vidimo sto to fedoru tako goni ;)

16 godina
protjeran
The Acacia Strain kaže...

sve to sto si naveo se moze promijeniti, a to da je fedora ultra brza od ubuntu-a... ajde odradi benchmark pa pejstaj ovdje da vidimo sto to fedoru tako goni ;)

Responsivness sistema na Ubuntu je ocajan. Otidji na stranicu s flashom pa pokusam neki menu otvoriti... to je samo jedan primjer. Responsiveness je los...

Na svakom Linuxu se moze sve promijeniti, ali mislim da mi se vise svidja sto mi u paketu nudi Mint. Koji je point Ubuntua, ako ga potrosim vrijeme da ga prepravim da na kraju dobijem nesto sto je vise slicno Mintu ili Fedori ili necemu trecemu?

Zaboravio sam glavni dio odgovora: ono sto se ne moze promijeniti je to kako se Ubuntu udaljio od GNU+Linux zajednice... Tko zna sto ce biti u buducnosti, ali trenutno me ne veseli Ubuntu kao prije.

Poruka je uređivana zadnji put uto 9.11.2010 15:54 (kvark).
17 godina
neaktivan
kvark kaže...
The Acacia Strain kaže...

Responsivness sistema na Ubuntu je ocajan. Otidji na stranicu s flashom pa pokusam neki menu otvoriti... to je samo jedan primjer. Responsiveness je los...

Na svakom Linuxu se moze sve promijeniti, ali mislim da mi se vise svidja sto mi u paketu nudi Mint. Koji je point Ubuntua, ako ga potrosim vrijeme da ga prepravim da na kraju dobijem nesto sto je vise slicno Mintu ili Fedori ili necemu trecemu?

Zaboravio sam glavni dio odgovora: ono sto se ne moze promijeniti je to kako se Ubuntu udaljio od GNU+Linux zajednice... Tko zna sto ce biti u buducnosti, ali trenutno me ne veseli Ubuntu kao prije.

dobro, mislim tvoj odabir.. linux je i poznat po tome sto ima mnogo ukusa, pa si svako radi kako ga volja.

ja sam kratko imao taj 10.10, cisto da isprobam kako radi, no to sto govoris za flash, to je kod mnogih distri tiha patnja.

a da je odaziv los... to nisam primjetio. zapravo, vidio sam svakave errore koje je dosad ekipa prijavila, al da je los odaziv, to cisto sumnjam.

ipak je proslo tek mjesec dana od izlaska, uvijek se moze prikrast neki bug..

17 godina

Pa onda se i nećeš baš usrećiti s Mintom, jer Mint se ionako oslanja na Ubuntu, tako da kamo Ubuntu krene, tamo će i Mint :D

OK, možda neke detalje i zadrže po starom, npr. izbor programa i sl. ali bojim se da bi izbor X servera i nepopravljivi bugovi mogli ostati isti kao i u izvorniku. Za bilo što više od sučelja bojim se da Mintovci jednostavno nemaju resursa...   :/

Gledam te!
16 godina
protjeran

evo ja sam ti sad na mint 10 rc2 i nemam nikakvih problema..bolji mi je neg ubuntu 10.10 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ima tu puno istine, koristim ga aktivno i moram priznati da je 10.10   dosad najlošija verija ubuntua na mom laptopu. Do sada mi nije nijedna distribucija bila tako nestabilna kao ova. Vjerovali ili ne čak je i "ozloglašena" verzija 8.10 radila puno bolje na istom laptopu negoli ova. Puno je propusta i bugova koji se ne ispravljaju od izlaska, a to nervira jer poanta je u tome da se u linux distrama kada se propusti nađu, da se i isprave, zar ne? Više se uložilo truda u   netbook verziju i "šminku" negoli u testiranje sustava. (podsjeća malo na vistu prije sp2, jel da {#})

Osobno mi se nesviđa, ali ću ga koristiti do izlaska Mint 10 koji bi trebao prema komentarima na mint forumu biti puno stabilniji od 10.10.   No kako se Mint bazira na Ubuntu šanse da se to dogodi su male, ali opet postoje.   No ako i mint zakaže, uvijek je tu "rising star" linux svijeta  pc linux os.

Hočemo više Linux tema u BUG-u i Mreži :-)
17 godina
neaktivan
MacChristian kaže...

Ima tu puno istine, koristim ga aktivno i moram priznati da je 10.10   dosad najlošija verija ubuntua na mom laptopu. Do sada mi nije nijedna distribucija bila tako nestabilna kao ova. Vjerovali ili ne čak je i "ozloglašena" verzija 8.10 radila puno bolje na istom laptopu negoli ova. Puno je propusta i bugova koji se ne ispravljaju od izlaska, a to nervira jer poanta je u tome da se u linux distrama kada se propusti nađu, da se i isprave, zar ne? Više se uložilo truda u   netbook verziju i "šminku" negoli u testiranje sustava. (podsjeća malo na vistu prije sp2, jel da {#})

Osobno mi se nesviđa, ali ću ga koristiti do izlaska Mint 10 koji bi trebao prema komentarima na mint forumu biti puno stabilniji od 10.10.   No kako se Mint bazira na Ubuntu šanse da se to dogodi su male, ali opet postoje.   No ako i mint zakaže, uvijek je tu "rising star" linux svijeta pc linux os.

a zasto ne jednostavno LTS i nek traje? :)

dizajn i paketi se lako nadograde ;)

16 godina

Ja u zadnje vrijeme ozbiljno razmišljam o fedori, da se prebacim na .rpm, a izgleda da me i situacija s ubuntuom pokušava nagovorit na to...

Software is like sex... it's better when it's free (Linus Torvalds)
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ja sam zadovoljan sa ubuntu 10.10 i radi ko bog, nemam problema nikakvih. Tajna je u tome da ne skidam updateove jer se desi da neki updateovi nisu dovolno testirani i skrše neke stvari. 

Ljudi ovdje pretjerujete kad odma gazite unity i wayland, prvo unity koji se probali  je namjenjen netbooku a ne desktop korištenju iako je imao neke bugove to će do tada ispolirati. Meni se sviđa unity i znam da se može još uljepšati i pojednostavniti neke opcije čak mislim da može biti  i bolji od Gnome shella tj jednostavniji. 

Wayland nemojte sad i njega, wayland je opensource kao što je i X.org i ne znači da se Ubuntu zbog toga udaljio od opensource filozofije jednostavno Canonical misli da  će wayland ubrzati dosta stvari pa zašto ga nebi stavili ? 

Neki ovdje govore da ubuntu samo kopira druge distre da ništa ne ulaže a sad nakon unity i waylanda vrijeđate da se udaljio od opensource filozofije . 

Nitko vam ne zabranuje da koristite druge distre ali pričekajte da dođe ta distra sa Unity i Waylandom onda tek sudite. 

početnici ili napredni posjetite wiki.open.hr ili www.linuxzasve.com i naučit čete više o linuxu
16 godina

Ma nije mi unity neki problem, naviko bi se na njega, brine me micanje Xorg-a, sve što znam konfigurirat znam preko njega, za taj wayland nikada nisam čuo i ne vjerujem mu baš.

Vidjet ćemo kada izađe.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Možda je bolje ići u drugom smjeru (ako ćeš zapravo ići u nekome smjeru) - prema Debianu. Koristim Debian (te i Ubuntu i Archlinux, no čitaj dalje) već par godina i to je distra koja me najviše zadovoljava :D Uspio sam i frendove i obitelj zaraziti (dobro, roditeljima sam nametnuo i sada bezbrižno surfaju ne znajući root šifru...).

Također ako ti default Debian kernel nije dovoljno responsive onda si sam configuriraj kernel na 1000 Hz i full-preempt uključi (ako imaš SMP processor) te compile i build. Zvuči strašno(?) no nije uopće.

I'm not your buddy, friend. I'm not your buddy, guy. I'm not your guy, pal.
Poruka je uređivana zadnji put uto 9.11.2010 23:30 (kajmak).
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina

Ako Ubuntu postane loš, postoji cca milijun alternativa za njega da se uopće ne brinem.

When night falls, she cloaks the world... In impenetrable darkness. A chill rises from the soil and contaminates the air... Suddenly.. life has new meaning..
16 godina
protjeran

E, samo da kazem da ne gazim Wayland i Unity, samo kazem da to nije za mene, a i da VELIK broj clanova zajednice nije za to, ja bih rekao preko 50%. Mislim da je isto tako i za Rythmbox koji se mice i stavlja se Banshee i takvih stvari jos puno. Isto je bilo kad su stavljali kontrole prozora lijevo i ja sam to branio, ali sad je malo postalo toga svega too much!

Report s Minta (10 RC):

Na prvu ruku mi se JAKO svidja. Kao da mi je netko uzeo Ubuntu i popravio tipa 70% stvari koje mi nisu bile po volji. Za ljude koji ne znaju/ne zele stavljati codece i slicno - tu sve radi instant i out of the box.

Ubuntu je odlican, ali eto... pukla ljubav, mozda samo privremeno...

16 godina

Znam da je offtopic, ali malo gledam po distrowatchu i naletim na ovu distru.

Lego sam kad sam ovo vidio, mislim WTF?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Imaš takvih dosta verzija, imaš satanic edition, jewbuntu (linux for jewish beings :D) etc..

When night falls, she cloaks the world... In impenetrable darkness. A chill rises from the soil and contaminates the air... Suddenly.. life has new meaning..
16 godina
protjeran
xxxxx kaže...

Znam da je offtopic, ali malo gledam po distrowatchu i naletim na ovu distru.

Lego sam kad sam ovo vidio, mislim WTF?

Ima i muslim edition. Neka... sto fali.

16 godina
neaktivan
kajmak kaže...

Možda je bolje ići u drugom smjeru (ako ćeš zapravo ići u nekome smjeru) - prema Debianu. Koristim Debian (te i Ubuntu i Archlinux, no čitaj dalje) već par godina i to je distra koja me najviše zadovoljava :D Uspio sam i frendove i obitelj zaraziti (dobro, roditeljima sam nametnuo i sada bezbrižno surfaju ne znajući root šifru...).

Također ako ti default Debian kernel nije dovoljno responsive onda si sam configuriraj kernel na 1000 Hz i full-preempt uključi (ako imaš SMP processor) te compile i build. Zvuči strašno(?) no nije uopće.

Kako mi čitaš misli, čovječe! :D

Nisam koristio mnogo Ubuntu 10.10 s defaultnim kernelom, čim sam ga instalirao sam si iskompajlirao svoj niskolatentni (verzija 2.6.36) i šiba, ma da vidiš kako. Super mi je Ubuntu jer mi je sve došlo u paketu, nakon toliko čačkanja s distrama tipa Gentoo i Arch već mi je to došlo navrh glave i stavio si Ubuntu, samo sam si kernel iskompajlirao i super sve :D Ne znam što ste se okomili toliko na njega, meni je osobno 10.10 među najboljima. Stabilan, izuzetno brzo se pali i gasi, brzo radi i sve.

:D
16 godina
protjeran

Nakon vrlo kartkog isprobavanja Minta i nakon sto me je Canonical opet podsjetio kuda ide sa svojim software centrima, Unitiyem itd. otisao sam na Fedoru.

Fedora je ZAKON! Mogu preporuciti svima da bar probaju. Mercedes medju Linux distribucijama, ovo mogu reci nakon sto ju koristim neko vrijeme:

• Hrpa sitnica koje su sjebane u Ubuntu je ovdje dobro odradjeno i bez greske (gThumb ima web album opciju, Pidgin je nova verzija koja nema problema sa spajanjem na ICQ...)
  • Puno brzi sistem (responsivness mucho dobar)
  • Puno logicnije default opcije, postavke, bez forsiranja da se bude cool pod svaku cijenu
  • Odlican Yum packet manager (ne vidim da je losiji od apt-get solucija)
  • Odlican free software smjer cijele distribucije i drzanje tih pravila (i vrlo jednostavno dodavanje non-free repozitorija kome treba)
  • Vrlo stabilno, paketi u puno novijim verzijama nego kod Ubuntua

Preporucam da probate!

Pozdrav.

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice