OS dovoljno jednostavan za starije ljude

poruka: 14
|
čitano: 5.058
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Dakle, kako naslov govori, potreban mi je vrlo jednostavan OS (Linux, zbog velikog broja programa i podrške) koji bi koristili stariji ljudi u mojoj obitelji (imaju problema sa windowsima, prekomplicirani su im). Ili ako postoji neki desktop environment koji je vrlo jednostavan (a da nije Unity) i brz.

Hvala unaprijed! {#}

Stručnjak za paranormalne pojave
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: OS dovoljno jednostavan za starije ljude

Mint? Windows prekompliciran?!

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put ned 8.7.2012 15:07 (kizo2703).
14 godina

Linux Mint 13 Mate.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...

Da, ne mogu uhvatiti koncept Start menu-a. O taskbaru da ne govorim, pišu cijelu dokument ispočetka ako slučajno stisnu Minimize (koliko im god puta objasnio, ne razumiju)

16 godina
Unix kaže...
Da, ne mogu uhvatiti koncept Start menu-a. O taskbaru da ne govorim, pišu cijelu dokument ispočetka ako slučajno stisnu Minimize (koliko im god puta objasnio, ne razumiju)

Bilo koji OS (osim OS X-a) ima nekakav Start Meni ,i od svih ,Windows ima najjednostavniji za totalne početnike.

Ako to može shvatit dijete od 3 godine (kao ,recimo ,moja nećakinja) može bilo tko.

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put ned 8.7.2012 15:17 (kizo2703).
16 godina
Unix kaže...
kizo2703 kaže...

i kako će im u tome pomoći neki OS? Ili sad linux ima neka nadnaravna svojstva... (no postoji lijek i za to, pod nazivom Win7), u sedmici pinana aplikacija je imuna upravo na ovaj opisani problem, tj eliminiran je, ali za to treba imati sedmicu, probati je bez predrasuda..

edit: pinati app na taskbar, jer možda nije 'samoobjašnjivo' ...

enivej, OpenSUSE bi preporučio kao 'ozbiljniju' distru, koja radi OK na 99% hardwarea.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 8.7.2012 15:28 (ihush).
17 godina
neaktivan

http://www.codeproject.com/Articles/29523/Cosmos-C-Open-Source-Managed-Operating-System

Jednostavan, nema start menija, taskbara i minimiziranja prozora.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

dosta cest problem. objasni im da bilo sto da naprave nece moci 'totalno unistiti kompjuter', tocnije da se ne boje eksperimentirati.

koliko sam ja percipirao tijekom godina svi stariji imaju problema prilagodbe jer ako vide nesto sto ne znaju sto radi samo to ignoriraju, boje se kao da ce prstom u steker ako to stisnu.

3 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
ouchh kaže...

dosta cest problem. objasni im da bilo sto da naprave nece moci 'totalno unistiti kompjuter', tocnije da se ne boje eksperimentirati.

koliko sam ja percipirao tijekom godina svi stariji imaju problema prilagodbe jer ako vide nesto sto ne znaju sto radi samo to ignoriraju, boje se kao da ce prstom u steker ako to stisnu.

Da, samo je problem što se ne sjete kliknuti, jednostavno prihvate da su izgubili dokument i krenu ispočetka, kao na pisaćoj mašini.

16 godina
Meni se čini da je Ubuntu + Gnome najjednostavniji izbor.

Ali i Windowsi su dosta jednostavni prema onima koji se tek uče, nisam čuo da netko počinje s Linuxom a da nije prvo naučio nešto iz Windowsa
R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011. R.I.P. Steve Jobs 6.10.2011. 1955. - 2011.
13 godina
neaktivan
Unix kaže...
ouchh kaže...

Da, samo je problem što se ne sjete kliknuti, jednostavno prihvate da su izgubili dokument i krenu ispočetka, kao na pisaćoj mašini.

Napravi im neki tutorial kako vratit minimizirani prozor, printscreenove pa isprintas i napises fino naciljati sa misem kvadratic na donjem rubu ekrana, 2x kliknuti i otvorit će se... Itd ako ni to ne kuze netreba im komp... Pokazi im nek pred tobom 10x probaju istu operaciju, valjda će zapamtiti, ako ne nikakav Linux tu neće pomoći ... Je offtopic al znam čovjeka od 70 god koji radi web stranice , osnovni problem većine starijih ljudi je da im se NE DA suočiti sa novim stvarima....
17 godina
Unix kaže...

Mislim da je sada jasno za koga je Windows8/Metro namjenjen... {#}

Those damn scientist people have been promising global warming for years now. But when I go outside it's still very cold. I want the global warming like they promised NOW! I hate being cold...
Poruka je uređivana zadnji put pon 9.7.2012 10:39 (SupremeCommander).
16 godina
neaktivan

Iako volim Linux to sto ti tražiš u linuxu nećeš naći...jer većina OS-eva, DE-ova, danas ima neki oblik taskbara, ima minimize maximaze dugme i neku verziju start dugmeta. Kao što neko gore reče, najlakše ćeš im to objasniti na Windowsu 7, jer linux i nije baš toliko jednostavan...zamisli situaciju da ti starci prevuku slučajno program na drugi virtual desktop...pa ni programa u taskbaru ni dokumenta minimiziranog...

Moj PC  
2 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
SupremeCommander kaže...
Unix kaže...

Mislim da je sada jasno za koga je Windows8/Metro namjenjen... {#}

S tim se snalaze, samo im je problem sjetit se da je Start u donjem lijevom kutu i da nema ikone (a na taskbar je pinan Chrome pa pritisnu njega misleći da je Start kao na ranijim Winsima) {#}

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice