Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.531.897
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori

@shadow

Kompa, nezamaraj se... Za danas mi je dosta softverske borbe.

Sad su na redu zvjezdane staze, pa sheldon, pa charlie...

😊
17 godina

ma ni najmanji problem - i tako sam trenutno nezaposlen (u potrazi za poslom nakon nezavrsenog faksa) pa imam vremena :)

razmisljam malo i pomoc oko prevodenja cromanjaro ako ne nadem  nesto uskoro za radit :D (tj. zelja mi je svakako pridonjet open source zajednici, samo jos nisam skontao kako cu  )

edit: a arch radi i dalje ko i prije, fino i glatko (ali nemam KDE, pa ne znam kak je s tim)

Poruka je uređivana zadnji put pon 17.4.2017 22:14 (ShadoW).
8 godina

Manjaro ima specificne dijelove za koje mislim da ih nema u archu, a i kod mene bio dual boot a show je krenio nakon win nadogradnje koja nije dobro sjela, tako da je taj scenario tesko ponoviti...

No, win sam zasad uspjesno rijesio, a za dan dva budem i linux. Downloadat ću novi iso 17.1 u kojem su sadrzane te promjene u grubu i efiju, a i malo ću se raspitati na manjaro forumu da li su imali slicne probleme...

Zasad jos ne spominju nista u vezi swapa, a neznam jel to samo ubuntova politika, ili će i druge distre ići na swap file umjesto particije.

.....
14 godina
mario.L_hr kaže...

Upravo nadograđujem Ubuntu na 17.04. Swap particiju sam pobrisao (prvo swapoff a zatim brisanje, sve iz gparteda) a zatim prostor pridružio susjednoj (tijekom ovog postupka sus e javljala upozorenja sustava o tome da promjene neće biti prepoznate od kernela do reboota koje sam zanemario jer sam ionako planirao napraviti reboot). Nakon toga napravio reboot sustava koji je potrajao malo dulje (treba pričekati do kraja dok se ne digne sustav, nema mjesta panici) i pokrenuo nadogradnju na novu verziju (upravo u tijeku).

Javim rezultat.

Nadogradnja prošla OK, skoro. Kako koristim Unity jako me zanimao Unity 8 pa sam kod prve prijave odmah odabrao njega ali (uvijek vreba neki ali) izgleda da je kombinacija softvera kojeg imam  na računalu (manje vjerojatno hardvera) loše sjela novoj verziji Unity-a pa je prvi boot završio s crnim ekranom. Restartao računalo i ponovno se prijavio pod Unity 7 i dobio poruku da se Unity 8 ruši pri pokretanju. Nije mi se dalo zezati i natezati s popravljanjem pa sam sada u postupku friške instalacije. Vidjet ćemo kako će to proći.

EDIT:

Friška instalacija prošla je OK. Sve fercera osim Unity 8. Ne znam kako je kod drugih ali kod mene taj DE uzrokuje probleme. Ima potencijala ali ga nema smisla koristiti jer radi dosta problema. Vjerojatno ću ga se pokušati riješiti s računala. Za sda ostajem na Unity 7 dok ide.

Stručnjak za odmaganje...
Poruka je uređivana zadnji put uto 18.4.2017 0:22 (mario.L_hr).
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Dakle, dodao na kraj filea ove dvije linije u /etc/NetworkManager/NetworkManager.conf

[device]
   wifi.scan-rand-mac-address=no

Zatim, u podešenje ethernet i wifi veze stavio automatic address only i postavio Googleove dns-ove 8.8.8.8 i 8.8.4.4, ali i dalje veza povremeno puca. Vidim to po stalnim prijavama u Google Hangouts.

Maloprije napravim sudo apt-get update i pojavi se ovo

Možda update dnsutilsa popravi situaciju. Javim kako je prošlo.

Nećemo dividende, hoćemo veće lopate!

0 0 hvala 0
14 godina

Hrvoje, ja kod sebe nisam skužio pucanje Wi-Fi veze. Imam karticu s Broadcomovim chipom.

17 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Hrvoje, ja kod sebe nisam skužio pucanje Wi-Fi veze. Imam karticu s Broadcomovim chipom.

Zanimljivo. Evo prijave buga

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/network-manager/+bug/1654918

Meni se čini da se tu radi o nekoliko bugova. Jedan je sa dns-om, a drugi mijenjanje MAC adresa radi ovog

https://askubuntu.com/questions/902992/ubuntu-gnome-17-04-wi-fi-not-working-mac-address-keeps-changing/905019?noredirect=1#comment1421624_905019

8 godina
hrvooje kaže...

....Zanimljivo. Evo prijave buga.....

......Meni se čini da se tu radi o nekoliko bugova. .....

Ima li kraja tome ..... 

14 godina

Evo više od sat vremena mi je računalo na uredskoj mreži i nema nikakvog pucanja veze. Uredno kopiram fileove s jedne na drugu stranu. Kvaliteta signala ne varira. Možda mi se sreća osmjehnula s karticom koja je u laptopu (nije da se nisam namučio s njom prije).

17 godina
neaktivan

Još problemčića s 17.04. Video editor lightworks radi sa starijim bibliotekama i nakon instalacije samo se pojavi splash screen i aplikacija se ne pokreće. Srećom, na njihovom forumu sam našao trenutno laki fix. Potrebno je skinut dva paketa od 16.10 i prebacit 4 stare biblioteke u /usr/lib/lightworks:

1. Download:
- packages.ubuntu.com/yakkety/libportaudio2
- packages.ubuntu.com/yakkety/libportaudiocpp0
Choose amd64 on the bottom and then any mirror.

2. Extract .deb files. Right click on file -> extract here.
3. Go to each of extracted folder and extract data.tar.xz
4. go to extracted folder usr/lib/x86_64-linux-gnu/ and move two files to e.g. ~/Downloads/
5. Do this for both files
6. you should have 4 files:
- libportaudiocpp.so.0
- libportaudio.so.2
- libportaudiocpp.so.0.0.12
- libportaudio.so.2.0.0
7. now just run the command in terminal:
- cd ~/Downloads/
- sudo cp libportaudio* /usr/lib/lightworks/

Zanimljiv ratio uploada Ubuntu verzija. Skoro pa podjednak. Hoće li svi unitaši otići na GNOME? iako je zapravp KDE lakše napraviti da izgleda kao Unity

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.4.2017 8:47 (hrvooje).

0 0 hvala 3
8 godina

1 0 hvala 1
8 godina

Ajmo u novu avanturu .

.................

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Dolphin je najbolji file manager kojeg poznajem, ali baš nemam sreće s njim. Opet sam nabasao na bug pri micanju fileova na ntfs particiju u vlasništvu roota. Bug prijavljen pa ćemo vidjeti

https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=378946

Dakle, ako u split view povučem file s home particije na ntfs particiju i odaberem 'move' jednostavno mi izbaci poruku 'retry or cancel'. Pa puta retry pa cancel i dolphin se sruši. Ako netko može ovo probat.

I dalje mi malo malo se dešava kući da preko wifija ne mogu učitati stranicu. Torenti rade, može se pingat npr. 8.8.8.8, ali ne i učitati stranica. Na poslu danas bez problema i na žici i na wifiju. Zbilja čudan problem. Nema veze s driverima, jer wifi radi. I zaista nisam jedini.

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/network-manager/+bug/1654918

0 0 hvala 0
8 godina

Veceras sam u dolphinu gomilu fileova prebacivao u svim smjerovima izmedju ext4 ( particija kreirana po manjaru ) i ntfs ( particija kreirana iz win10 ).

Kopiranje, selidba...no problemo....
Manjaro kde 17.01 v.

.....
17 godina
neaktivan

Potvrđeno da je kopija ovog buga 364039. Koji sam ja sretnik kad uvijek nabasam :)

https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=364039

0 0 hvala 0
8 godina

Pa zasto neprobas , makar u live modu, neke druge distre ili de ( fedora, manjaro, opensuse ,... ) ?

Za mint se bojim da bu povlacio bugove iz ubunta....
17 godina
neaktivan

Ne ide. Čim skreneš s glavnog puta nema podrške. Lightworks video editor se nije pokretao na 17.04. Kako bi to riješio, kad daju podršku samo za i većina korisnika zajednice daje rješenje samo za Ubuntu. Koja je podrška za pcsx2 Sony PS2 emulator klincima za PES? Autor daje podršku samo za debian paket. Da li bi radio Draftsight? Kako bi radio print managament QSoft za printanje i skeniranje na mreži? Minecraft s javom za klince i CS:GO sa Steama? PyQt5, IDE? Imam još specifičnog softvera gdje si sretan, ako nađeš podršku i za Ubuntu, a kamoli za neku distru koju koristi npr. 10 puta manje ljudi. Nije mi problem za kući, al isti laptop mi je i za posao. Najveću vrijednost kod Ubuntua vidim u askubuntu.com

*A ovo definitivno nije Ubuntu bug, nego KDE Plasma bug. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.4.2017 0:59 (hrvooje).

4 0 hvala 0
8 godina
hrvooje kaže...

... Čim skreneš s glavnog puta nema podrške... 

E da.... Stoput sam to osjetio na vlastitoj koži.

Samo , proteći će još puno Save dok to "zajednica"  skonta .

...........

17 godina
neaktivan

Iako Minecraft preporučuje Oracleovu Java jre, instalirao sam ga bez problema i s openjdk jre što dolazi s Ubuntu po defaultu. Inače, ako netko ima djecu koja igraju Minecraft, a ne bi baš trošio 24€ u Ubuntu repozitorijima postoji Minetest, slična igra. Moji vjerovatno neće ni skužiti razliku. Samo treba:

sudo apt-get install minetest

*Autor timeshifta TeeJee radi na novom file manageru Polo. Među ostalim najavljuje podršku za cloud servise. Implementrat će ih preko rclonea, a rclone jeste:

Rclone is a command line program to sync files and directories to and from

Google Drive
Amazon S3
Openstack Swift / Rackspace cloud files / Memset Memstore
Dropbox
Google Cloud Storage
Amazon Drive
Microsoft OneDrive
Hubic
Backblaze B2
Yandex Disk
SFTP
The local filesystem

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.4.2017 13:44 (hrvooje).

0 0 hvala 3
8 godina

Neznam baš koliko je mudro dati svoje pristupne podatke za dropbox, gdrive.....

0 0 hvala 0
8 godina

0 0 hvala 0
14 godina

Imam čudan problem koji se dešava samo prilikom gašenja kompjutera i to samo kad ga gasim iz linuxa. Dakle, odem na shut down u Ubuntu-u 14 i kao uvijek ugasi se dosta brzo, za par sekundi, samo što se ugasi potpuno. Kao da sam ištekao iz struje, ni one lampice unutra ne gore. I onda kad idem upaliti, neće otprve. Možda nema veze uopće sa linuxom ali kad gasim iz windowsa ugasi se normalno. Ne kužim.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Izgleda da je pronađen krivac za ovaj iritantan dns problem :)

http://www.hecticgeek.com/2017/04/ubuntu-17-04-systemd-dns-issues/

2 0 hvala 0
8 godina

Ti trebas plaću traziti mjesecnu, koliko im problema otkrijes, a dio i rijesis.

😊

.......
17 godina
neaktivan

Ma ludim s ovim već lagano. Djeca gledaju YouTube i moram svako malo resetirati network managera ili se odspojit ili nesto treće. I sto je najjače dešava se samo na kućnom wifiju. Posao ethernet i WiFi ok. Jebeni systemd ili svchost

sudo systemd-resolve www.youtube.com
[sudo] password for hrvooje:  
www.youtube.com: resolve call failed: Could not resolve 'www.youtube.com', server or network returned error RE
FUSED

iako Poettring kaže:

https://github.com/systemd/systemd/issues/4264

Poruka je uređivana zadnji put pon 24.4.2017 22:21 (hrvooje).

0 0 hvala 0
14 godina
hrvooje kaže...

Ma ludim s ovim već lagano. Djeca gledaju YouTube i moram svako malo resetirati network managera ili se odspojit ili nesto treće. I sto je najjače dešava se samo na kućnom wifiju. Posao ethernet i WiFi ok. Jebeni systemd ili svchost

Da nemaš doma možda B.Net i njihov Technicolor TC 7200.20 router? S njim sam se napatio ko veliki. Često mi je pucala Wi-Fi veza. Nakon "duljeg" razgovora s tehničkom službom, te njihovog podešavanja, prestali su problemi. Objašnjenje tehničara je bilo u tome da se oko mene nalazi previše B.Net pretplatnika te da svi odašilju na istom kanalu pa sam imao interferencije. Nisam ulazio dublje u raščlanjivanje tog objašnjenja jer nakon njihovog zahvata sve radi.

8 godina

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Da nemaš doma možda B.Net i njihov Technicolor TC 7200.20 router? S njim sam se napatio ko veliki. Često mi je pucala Wi-Fi veza. Nakon "duljeg" razgovora s tehničkom službom, te njihovog podešavanja, prestali su problemi. Objašnjenje tehničara je bilo u tome da se oko mene nalazi previše B.Net pretplatnika te da svi odašilju na istom kanalu pa sam imao interferencije. Nisam ulazio dublje u raščlanjivanje tog objašnjenja jer nakon njihovog zahvata sve radi.

Nije. Svi ostali uređaji koji su na wifiju rade ok. Ovo se dešava sam s laptopom i to nakon nadogradnje na 17.04. I očito je problem u systemd-resolved i još možda i network-manager paketima. Lako je to provjeriti. Kad god neka stranica neće da se učita odipkam ovo:

sudo systemd-resolved www._domena_te_stranice 

i dobijem odgovor:

www._domena_stranice: resolve call failed: Could not resolve 'www._domena_stranice', server or network returned error REFUSED

Ovdje je u veljači autor systemd-a Poettering patchirao da systemd-resolved da kada nema prvog DNS-a da ide dalje, a ne da stane na poruci refused.

https://github.com/systemd/systemd/issues/4264

Uglavnom, trebbat će tu još puno gaženja buba. Ja volim tjerat mak na konak, al ovo bi moglo odbit mnoge nove korisnike.

Poruka je uređivana zadnji put uto 25.4.2017 7:27 (hrvooje).
11 godina

Meni se neće ugasiti laptop ako nije maknut quiet splash iz grub-a. 

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Entry Point kaže...

Meni se neće ugasiti laptop ako nije maknut quiet splash iz grub-a. 

Meni se dešava da ako laptop ugasim dok je na 'stanici za spajanje'  on se sam upali pa dok ide POST moram power dugme još jednom stisnut da ga ubijem. Al to je oduvijek tako, sa svim kernelima. Vjerovatno s ACPI i BIOS-om od HP-a/Intela problemi. Ranije sam već napisao da na ovim pločama s Intel chipsetom sakrivaju SMBus pa ne možeš pročitati niti RAM latencije.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice