Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.543.077
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Koliko je stara ta slika? Jesi probao skinuti zadnju? Znam da je bio neki bug sa systemd i/ili sambom i mintom kad je izašao. Esc ili alt F1 daje što?

Nećemo dividende, hoćemo veće lopate!
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.2.2017 18:20 (hrvooje).

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
Re: Linux - pitanja i odgovori
Iso file skinut jutros, zadnji koji se sluzbeno nudi, mislim da je uploadan prije desetak dana, cheksum odradjen pozitivno. Na mbo zadnji dostupan bios...

Tipkovnica i mis nerade cim umetnem te stikove ili dvd sa tom mint instalacijom. Isti taj pc normalno boota sa drugim dvd ili usb ( ubuntu, opensuse ), i isti ti stikovi i dvd rade na drugim racunalima...

Jbt, ko ukleto...

😊

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Ili mozda trebas hakera
TD people you are on my Death Note
11 godina
protjeran
Ovaj put fakat trebam čarobnu kuglu... U 30 god nisam naletio na ovakvu kombinaciju...
17 godina
bunkermax kaže...
i isti ti stikovi i dvd rade na drugim racunalima...

A isti stikovi na tom računalu, ali s drugim distribucijama (ili čak prazni)?

Gledam te!
11 godina
protjeran

@veliki brat

Pa ta tri stika na koje sam snimio mint 18.1 kde ( rufusom na win, a na linuxu suse studiom i mintovim imagewriterom ) nisam brisao pa probao na tom konkretnom pcu. No te stikove, a i dvd, sam doma probao na svoja dva pca i bootaju svi uredno.

Na doticnom pc sam probao neke stare usb sa ubuntom , drugi sa opensuseom i dvd sa manjarom i svi bootaju na tom pcu..

11 godina
protjeran

I ta tri stika sa mintom su razlicitih usb verzija i od raznih proizvodaca ( sony, sun , kingston )

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

Pozdrav ljudi, možete li mi pomoći, htio bih da pređem skroz na linux, prosječan sam user, studiram strojarstvo, koristim laptop.  Koji bi preopručili da koristim? 

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

@mujog

Koje aplikacije su ti obvezne, tj kaj sve namjeravas delati na tom pc-u ?
17 godina
neaktivan
mujog kaže...

Pozdrav ljudi, možete li mi pomoći, htio bih da pređem skroz na linux, prosječan sam user, studiram strojarstvo, koristim laptop.  Koji bi preopručili da koristim? 

Bit će to kvrgav put, nemoj se obeshrabriti. Dobit ćeš mnogo savjeta, a ti odaberi Ubuntu, jer imaš askubuntu.com i najlakše možeš dobit pomoć ako imalo znaš eng

*Jel' netko probao KDE5.9? Navodno su implementirali moj prijedlog https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=361210

**Neki dan je Filip negodovao kako puno toga ne valja. Evo danas sam vidio jednu prednost, za development ready. PyQt instaliraš jednom linijom, već je u repoima sudo apt-get install python3-pyqt5, te magic tool za fleshanje uređaja na koje je portan Ubuntu touch. Radi na Ubuntu 16.04+u

https://github.com/MariusQuabeck/magic-device-tool/blob/master/README.md

***Danas sam se prosvijetlio, nešto novo naučio. Kad pokreneš npr. vim /etc/fstab i javi ti da trebaš root, samo utiplas sudo !!, dva uskličnika ponavljaju zadnju naredbu

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.2.2017 21:29 (hrvooje).
17 godina
bunkermax kaže...

I ta tri stika sa mintom su razlicitih usb verzija i od raznih proizvodaca ( sony, sun , kingston )

A čuj, ja bi probao makar preformatirat jedan stick da eliminiram (ili potvrdim) Mint iz jednadžbe.

Malo mi se nevjerojatno čini da bios ima problema s Mintom na sticku do te mjere da ti ne da uć u bios...

Gledam te!
11 godina
protjeran

A to je jos jedino sto nisam probao. Budem danas tijekom dana navratio kod tog korisnika , prije ću formatirati stikove, pa da vidim tu kombinaciju.

Nisam se jucer sjetio, mogao sam mu iscupati hdd, donijeti ga doma , staviti u svoj pc, instalirati oem mint, vratiti hdd u njegov pc i to bi bilo najbrze rjesenje u ovoj situaciji..
17 godina
hrvooje kaže...

***Danas sam se prosvijetlio, nešto novo naučio. Kad pokreneš npr. vim /etc/fstab i javi ti da trebaš root, samo utiplas sudo !!, dva uskličnika ponavljaju zadnju naredbu

a usklicnik dolar (!$) ti je zadnji argument iz prosle naredbe :)

ja naprimjer koristim svim (alias za sudo vim -E, (-E za enviorment) tako da koristi moj .vimrc, a ne rootov) pa onda kada zaboravim pokrenit tako mi je vim /etc/fstab pa ponovim sa svim !$

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.2.2017 10:24 (ShadoW).
11 godina
protjeran

Za adrenalin i neizvjesnost u lunaparku moraš platiti, a linux ti to da free....hehheeee

Uglavnom, danas prosla instalacija minta na nanovo snimljenim dvdom pomoću k3b. Usb stikovi nisu prolazili, sto bi moglo imati i hardverski uzrok, ali zurilo mi se...

😊

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

Imam problem jer se naziv nekog dokumenta,ikonice mijesa sa drugim nazivom ukoliko su jedna pored druge ikonica,vidi se na slici kako tekst prelazi na drugu.Ja sam stavio na keep aligned icons al jednostavno ne slaze ih kao windows nije to to,Da li mogu to da rijesim i kako,hvala.OS je linux mint 18.1

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.2.2017 21:13 (Dado91).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Za čega služi kdewallet na KDE-u? Nekad pri običnim radnjama (tipa dodavanja ekstenzije u browser) pita za šifru jer mu je potreban kdewallet?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Stručnjak za odmaganje...
15 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Jel to znači ako ga odinstaliram da me neće više pitati za password ili?
Ili ga moram imati instaliranog?

16 godina
odjavljen

Ako tu ima neki python dev koji je voljan pomoći zajednici (kodi, konkretno), nek mi se javi na PP...

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
protjeran

@filip

Nemoj deinstalirati kwalet jer bi mogao imati problema, naime to je defaultna kde aplikacija duboko integrirana sa ostatkom sistema. Ja sam ju znao deinstalirati, ili cak samo disejblati, no to je obicno vodilo ka problemima.

Imas laksu foru : Pobrisi konfiguracijski file od kwaleta, i kad se prvi puta nakon toga pokrene i zatrazi konfiguriranje lozinke, ostavi prazna polja i klikni ok, pa jos jednom potvrdi. Tako će kwalet ostati aktivan ali te vise neće gnjaviti.

To ti je ko onaj gnome keyring...
11 godina
protjeran

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Laptop mi je stalno radio pod opterećenjem,cpu na maksimumu,nakon 2 sata na stolu možeš komotno peć palačinke,jaja,moš pohovat meso..

Rastavim ja laptop,a ono toliki sloj prašine da je izgledao kao spužva   Sad kad sam ga očistio radi maltene ko da je izašo 2002..

EDIT: Nije tipfeler,laptop je i stariji..

Poruka je uređivana zadnji put pet 10.2.2017 18:35 (filipvk1000).
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina

ček, ček.. pogodit ću.. (pssttt, nemojte šaptati) ..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
11 godina
protjeran

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Dopisivao sam se s g. Jean Delvare iz Suse-a koji odžava paket lm-sensors. Obično bi se trebala moći pročitati latemcija memorije iz čipa memorije, ali neki BIOS-i to blokiraju za Linux očito. Kaže da za starije čipsete do ICH6 imaju neka zaobilazna rješena, ali za novije ne. Uglavnom, dmidecode -t memory za serijski broj i onda nađeš na webu, ako ne ide iz lm-sensors senzora.

> 00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation HM76 Express Chipset LPC
> Controller (rev 04)
> 00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 7 Series Chipset Family
> 6-port SATA Controller [AHCI mode] (rev 04)

The SMBus should show up as device 00:1f.3 here, but it is missing. It
means it has been hidden by the BIOS. We have some quirks in the kernel
to unhide the SMBus on older Intel chipsets, up to ICH6, but nothing for
recent chipsets.

I zanimljiva referenca na stranicama Qt-a :)

2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
hrvooje kaže...
...

I zanimljiva referenca na stranicama Qt-a :)

Da, u Rimcu se koristi Qt za graficko sucelje automobila. I ne samo u Rimcu, i kod drugih.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
8 godina
neaktivan
Pozdrav,
Kolega mi je imao instalirane windowse i Linux na kompu(dual boot) i kada je reinstalirao windowse doslo je do prekida napajanja i laptop se ugasio. Sad nema pristupa biosu, ali moze uci u grub. Sada me zanima da li je moguce pokrenuti instalaciju operacijskog sustava iz grub-a npr sa CD- ili USB-a jer je windows pri reinstalaciji vjerojatno sve pobriso. Kada u grub upisem boot on mi kaze (Eror8: Karnel must be loaded before booting). Laptop je acer aspire e15 serija e5-522G-84ZH
Hvala

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
Ako je windows sve obrisao, kako je grub jos prisutan ?

Moras definirati koji ti je krajnji cilj: instalacija samo windowsa, samo linuxa ili dual boot.

Ako nemoze u bios, to je problem koji se prvo mora rijesiti.
8 godina
neaktivan
Da ne mogu u bios. Kada pokrenemo laptop on se normalno pokrene i kada dode do onog dijela gdje treba omoguciti ulazak u bios(prikaze ono acer) on se restarta i tako stalno. Tako da ne mogu prestupiti u bios ni sa jednom tipkom. Ali kad stisnom exc tipku i jos nekoliko tipki zajedno on ude u grub. Tu sam pokuso sa raznim komandama sto sam nasao na yt ali neke prihvati a za neke izbaci eror ili da ne postoji takva komanda. A nezz kako da rijesim problem biosa ?

0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan
Cilj mi je instalirati bilo sto samo da proradi(bilo linux ili windows). Nezz da li je moguce da na drugom kompu skinem bios sa acerove stranice pa da ga instaliram preko gruba ili tako nesto ? Laptop je jos pod garancijom ali trenutno nisam u mogucnosti odnijeti ga na ovlasteni servis. A ako ga kdnesem na bilo koji oni ce ga vjetojatno rastaviti i samim tim gubim garanciju
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice