Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.530.861
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
protjeran
Re: Linux - pitanja i odgovori
Killua kaže...

i zaboravi da ces ista imati jer kad obrises patricije sve nestane  ...muhahaha

(napravis 2 patricije na prvu wins a drugu patricioniras s linuxom)

Hm, nisi me shvatio valjda...ako instaliraš win, automatski napravi jednu particiju od nekoliko stotina MB, znači čim instaliraš win, odmah moraš imati C i tu malu particiju. Ne želim držati podatke na C, pa moram napraviti D, znači 3 particije. Kad sam instalirao win 8, bile su 3 particije, ali sam ga nadogradio na win 10, sada vidim da imam 4 particije (nemam drugog objašnjenja, nego da je upgrade napravio još jednu particiju).

Dakle, imam 4 particije, a ograničenje biosa je 4 primarne particije, ili 3 primarne + 1 extended...

Instalirao sam milijardu puta dual boot linux/windows, ali sad nemam mjesta za extended

10 godina
protjeran
mario.L_hr kaže...
Mazga kaže...

Neko vrijeme sam koristio samo win zbog posla, sad opet želim staviti dual boot, ali imam problem - win sam u međuvremenu nadogradio na 10. Znam da je osmica imala 3 particije c, d i sistemsku, a sad mi je tamo još jedna, pa ne mogu napraviti extended particiju, jer su već 4 primarne.

Slobodni prostor je već ostavljen, trebam samo neki trik za ubaciti extended particiju.

Ne da mi se win ponovno instalirati, ali ako nema drugog načina, napravit ću to - ako ih instaliram ponovno, hoću li imati 3 win particije, ili win 10 stavlja 4 particije?

Ako je u pitanju Ubuntu onda samo oslobodiš prostor na disku i napraviš instalaciju Install Ubuntu Alogside Windows Boot Manager (vidi sliku) i sve bi trebalo biti OK.

SolydK je, ali ne vjerujem da bi i ubuntu napravio išta, jer je ograničenje od 4 particije popunjeno.

Ima li tko dual boot win 10, linux?

15 godina
Killua kaže...
Dot kaže...

Pozdrav ljudi.

Koristim logitech wireless periferiju koja se na komp spaja preko logitech unifying receivera.

Unifing sam riješio preko Solaar podrške za Linux, međutim problem nastaje kod spajanja Unifying receivera na USB koji se nalazi na Monitoru (Dell 2414h). U tom slučaju periferija ne radi iako vidim da je Unifying device (usb) prepoznat.

Vidim da je usb u oba slučaja prepoznat na isti način pa neznam gdje bi mogao biti problem.

Je li netko naišao na sličan problem?

Edit: Inače USB inputi u monitoru sa drugim uređajima rade bez problema.

pitaj na linuxzasve forumu ovdje je mozda 1,2 tehnikalac linuxa

Također posjedujem dotičnu kombinaciju (Logitech K800 tipkovnica i Logitech M310 miš). Moja topla preporuka je deinstalacija Solaar-a, uparivanje tipkovnice i miša po Windowsima i to je to! Kada se to jednom napravi, oni su upareni! Dakle, nema potrebe za dodatnim uparivanjem pod drugim OS-om jer su upareni na nivou hardwarea tj. podaci o uparenim uređajima su "zapisani" u E2PROM koji se nalazi u Unifying prijamniku! Dakle, resetirati prijamnik. izbrisati sve iz njega i iznova ga upariti sa tipkovnicom i mišem i to radi bez ikakovih problema! Naravno, to je potrebno napraviti na stroju koji na sebi već ima tipkovnicu i miš, a da bi se uopće moglo odraditi jel'.

10 godina
neaktivan
Jehonan kaže...

Također posjedujem dotičnu kombinaciju (Logitech K800 tipkovnica i Logitech M310 miš). Moja topla preporuka je deinstalacija Solaar-a, uparivanje tipkovnice i miša po Windowsima i to je to! Kada se to jednom napravi, oni su upareni! Dakle, nema potrebe za dodatnim uparivanjem pod drugim OS-om jer su upareni na nivou hardwarea tj. podaci o uparenim uređajima su "zapisani" u E2PROM koji se nalazi u Unifying prijamniku! Dakle, resetirati prijamnik. izbrisati sve iz njega i iznova ga upariti sa tipkovnicom i mišem i to radi bez ikakovih problema! Naravno, to je potrebno napraviti na stroju koji na sebi već ima tipkovnicu i miš, a da bi se uopće moglo odraditi jel'.

Solaar je u mojem slučaju odradio posao bez problema. Problem nije u uparivanju nego u neprepoznavanju USBa u specifičnom inputu (koji inače nema problema sa drugim uređajima) na monitoru dok na drugima radi bez problema.

Hvala na trudu svejedno. Javim ako nađem rješenje :)

12 godina
neaktivan
Mazga kaže...
....Dakle, imam 4 particije, a ograničenje biosa je 4 primarne particije, ili 3 primarne + 1 extended...

malo pomoci LINK

live linux dignuti i pokusati patricije namjestiti na njima. ..poznavajuci prozore valjda su namjerno napravili te 4 patricije da ljudi nemogu vise dualboot s  linuxom 

TD people now you are on my Death Note
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.3.2016 18:34 (Killua).
16 godina
odjavljen
Killua kaže...

malo pomoci LINK

live linux dignuti i pokusati patricije namjestiti na njima. ..poznavajuci prozore valjda su namjerno napravili te 4 patricije da ljudi nemogu vise dualboot s  linuxom 

Poznavajuć tebe, lupaš bezveze.

MBR i particije. Ograničenje nastalo dok još nisi bio niti u planu, kao ni prozori. Već si jednom valjao o tome pa smo te ihush i ja pokušali educirati ali izgleda da nije uspjelo. Razlog zašto Windowsi kreiraju minimalno dvije particije je u odvajanju boota od ostatka sustava, praksa poznata iz... Linuxa. badum-tsss...

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.3.2016 18:54 (Sum_of_all_fears).
12 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

u kojoj se to verziji dogodilo jer su winsi stariji od linuxa

i win 10 pravi 4 patricije ...zasto?

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.3.2016 19:14 (Killua).

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
@mazga

Digni live ubuntu sa usba, gpartedom obrisi sve particije i onda gpartedom za taj disk kreiraj novu gpt particijsku tablicu tako da nemas vise ogranicenje na 4 primarne. Zatim instaliraj windowse ali ne na cjeli disk. Nakon toga na preostali dio diska instaliraj linux. Ako je uefi device, moraces prilikom instalacije linuxa kreirati i efi boot particijicu ako ces to manual metodom...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Prošao sam milijun tutoriala kako dignuti taj nesretni asterisk na Raspberryu i sve bude dobro do poziva - clienti se uredno prijave ali ne mogu zvati. Nakon 30 sec call rejected a po konzoli sto čuda bez ikakvog smisla. Nije do RAMa jer radio je prije na nekom drlogu sa starim Ubuntu i 512MB RAMa (RPi ima 1GB). Sve je u LANu tako da nije ni do routera/firewalla. Nemam ideja.

Ako je to itko ikada slagao, nek se javi na PP. Pustim ga ssh-om na RPi pa da se to proba srediti.

ja imam jedan komp u garaži sa asteriskom na cetosu

koliko znam, centos je kompajliran iz source koda samo za tu mašinu, i ima samo 2 LAN kartice

i sve je radilo ko urica (iako nam je trebalo 2 sata sa Bnet tehničkom podrškom da se usuglase parametri i postavke da radi)

sad ti ne mogu više pomoći jer sam zaboravio pass od asteriska, ne mogu se ulogirati u sustav

e da i za konfiguraciju smo koristili web sučelje

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.3.2016 19:17 (Darky).
16 godina
odjavljen
Killua kaže...

u kojoj se to verziji dogodilo jer su winsi stariji od linuxa

i win 10 pravi 4 patricije ...zasto?

Od Viste na dalje se kreira system reserved.

Koje 4? Ja vidim samo tri, čak i ova treća je višak koji se može slobodno obrisati.

Fascinantno.

Darky kaže...

ja imam jedan komp u garaži sa asteriskom na cetosu

koliko znam, centos je kompajliran iz source koda samo za tu mašinu, i ima samo 2 LAN kartice

i sve je radilo ko urica (iako nam je trebalo 2 sata sa Bnet tehničkom podrškom da se usuglase parametri i postavke da radi)

sad ti ne mogu više pomoći jer sam zaboravio pass od asteriska, ne mogu se ulogirati u sustav

e da i za konfiguraciju smo koristili web sučelje

Vi linuxaši ste zli. Pa što ne možeš iskopirati sip.conf i extensions.conf (naravno, makni sve osjetljive podatke)

Što nije konfiguriranje preko weba za pice? Ja sam bio uvjeren da se to radi pješke

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
10 godina
protjeran
bunkermax kaže...
@mazga

Digni live ubuntu sa usba, gpartedom obrisi sve particije i onda gpartedom za taj disk kreiraj novu gpt particijsku tablicu tako da nemas vise ogranicenje na 4 primarne. Zatim instaliraj windowse ali ne na cjeli disk. Nakon toga na preostali dio diska instaliraj linux. Ako je uefi device, moraces prilikom instalacije linuxa kreirati i efi boot particijicu ako ces to manual metodom...

Hvala!

To sam i mislio, ako ništa drugo ne upali...jedini problem je što mi se ne da ispočetka windowse dizati jer mi sve za posao podešeno - čak nisam radio clean install win 10, već samo upgrade...sve mi radi jako dobro. Za sad sam odlučio dići VirtualBox, ionako mi Win treba za posao, a ovo ću koristiti samo za edukaciju.

Uvijek do sada sam koristio dual boot, ili samo linux. Ima li za svrhu učenja (terminal za početak) značajne razlike između VirtualBoxa i prave instalacije?

Koristio sam nekoliko godina isključivo linux, ali nikad se nisam primio posla da naučim terminal, nikad mi nije trebalo, već sam ga doslovno samo koristio - instaliraj i vozi, bez petljanja u sustav i prevelikog podešavanja. Sad sam skinuo *.pdf knjige, pa idem malo detaljnije to proučiti...

11 godina
protjeran
Clean install win desetke je svakako bolje rjesenje. Sad imas dzumbus u sistemu, od drajvera do registrya...

0 0 hvala 0
10 godina
protjeran
Sum_of_all_fears kaže...

Od Viste na dalje se kreira system reserved.

Koje 4? Ja vidim samo tri, čak i ova treća je višak koji se može slobodno obrisati. Fascinantno.

Meni su trenutno 4 particije (a ja sam napravio samo c i d), s tim da su bile 3 kad sam instalirao sustav - na laptop bez OS-a instalirani retail originalni win...sad vidim da su 4 particije...jedino što se promijenilo od instalacije do sada, a što ima ikakve veze s particijama je nadogradnja na win 10...nisam do sada vidio tako nešto kod sebe, ali eto ga sad...

12 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...
Koje 4? Ja vidim samo tri, čak i ova treća je višak koji se može slobodno obrisati.

evo i kako ce tu linux stavit

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.3.2016 19:51 (Killua).
11 godina
protjeran
Mbr ima ogranicenje na 4 primarne i zato mu i predlazem gpt. No tada je nuzna nova instalacija svega.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Mazga kaže...

To sam i mislio, ako ništa drugo ne upali..

Zapravo možeš to i pri instalaciji Windowsa, ubaciš Windows cd, pa kad odabereš tipkovnicu ne ideš na install, nego recovery i onda iz command prompta pokreneš diskpart. Guglaj diskpart za kreiranje gpt-a, ntfs particija,quick formata ako te zanima. 

But how do it know - The basic principles of computers for everyone
17 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...
Vi linuxaši ste zli. Pa što ne možeš iskopirati sip.conf i extensions.conf (naravno, makni sve osjetljive podatke)

da mi smo zli, i opako naplaćujemo usluge tipovima kao što si ti

šalu na stranu, komp nije radio već 4 godine i pitanje je jel uopće više i kako radi

ali vidiš sad si me potaknuo da ga reaktiviram i da uzmem cca 10K kuna za setiranje asteriska

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.3.2016 20:00 (Darky).
17 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Što nije konfiguriranje preko weba za pice? Ja sam bio uvjeren da se to radi pješke

Preko weba je ok. GUI je za pice.

Mazga kaže...
...

Uvijek do sada sam koristio dual boot, ili samo linux. Ima li za svrhu učenja (terminal za početak) značajne razlike između VirtualBoxa i prave instalacije?

Koristio sam nekoliko godina isključivo linux, ali nikad se nisam primio posla da naučim terminal, nikad mi nije trebalo, već sam ga doslovno samo koristio - instaliraj i vozi, bez petljanja u sustav i prevelikog podešavanja. Sad sam skinuo *.pdf knjige, pa idem malo detaljnije to proučiti...

Nema razlike.

Za terminal opcenito preporucujem knjigu The Linux Command Line (moze se slobodno skinuti kao pdf) + naravno ono sto te specificno jos zanima (ne znam, regex, vim ili sto vec)

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
16 godina
odjavljen
Killua kaže...

evo i kako ce tu linux stavit

Pogledati dolje. To uopće ne mora biti tako.

hrvooje kaže...

Zapravo možeš to i pri instalaciji Windowsa, ubaciš Windows cd, pa kad odabereš tipkovnicu ne ideš na install, nego recovery i onda iz command prompta pokreneš diskpart. Guglaj diskpart za kreiranje gpt-a, ntfs particija,quick formata ako te zanima. 

Darky kaže...

da mi smo zli, i opako naplaćujemo usluge tipovima kao što si ti

šalu na stranu, komp nije radio već 4 godine i pitanje je jel uopće više i kako radi

ali vidiš sad si me potaknuo da ga reaktiviram i da uzmem cca 10K kuna za setiranje asteriska

A lijepo sam napisao gore da dajem licencu za VS 2010 Pro besplatno

1domagoj1 kaže...

Preko weba je ok. GUI je za pice.

Preko weba je više gay nego preko nekog GUIja, to je za hipstere koji sve rade iz browsera. Ili si n00b i klikaš po wizardu ili si pr0 i kuckaš po konzoli. Web je za pice

I hoće mi onda netko pomoć oko tog Asteriska ili da upogonim onaj koji na windowsima 10 radi bez ijednog problema preko cygwina?

Kako i zašto radi - ne znam. Kad kopiram njegovu konfu na ovaj na Raspbianu, neće da radi

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.3.2016 20:18 (Sum_of_all_fears).
11 godina
protjeran
@sum.....

Jel to opet neka navlakuša u kojoj ćeš nakon 20 min rada u nekom softveru se mračno nabljuvati po tom istom softveru ?

😃 🏁 🔞

2 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Nuop. Koristim to čudo već godinama i jako sam zadovoljan. Jedan od rijetkih primjera kako neka opensource stvar radi kako treba

Jedan asterisk server je godinama živio na Ubuntu mašini (P4 Northwood, 512 MB RAMa, 2 diska u RAIDu na nekom bijesnom kontroleru). Nakon podosta vremena, politikom te firme je odlučeno da taj krš mora van jer im IP telefonija ne može ovisiti o komadu željeza starom valjda 10+ godina. Privremeno smo ga virtualizirali na jedan od pustih Hyper-V kontrolera. Tamo mu je bilo lijepo par dana dok nešto jako bitno nije trebalo dosta RAMa i CPU timea. Preselili smo ga na neki Dell workstation star isto 4-5 godina sa Win10 i tamo mi je sve proradilo iz prve. E sad, kako gore spomenuta politika ne dozvoljava takve egzibicije, opet ga moramo micati. Budžet je bio opako srezan i jedina alternativa je ostao RPi. Ja veselo instaliram zadnji Raspbian, asterisk, acdr, apache i ostala veselja i sad smeće neće da radi.

Suprotno nekim mišljenjima, ja nemam ništa protiv ovi linuksa, imam protiv ekipe koja "upravlja" razvojem. Laptop je u dual bootu sa Fedorom (PXE/TFTP server za neke sexy Cisco/IP phone/thin client radnje...)

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.3.2016 20:26 (Sum_of_all_fears).
11 godina
protjeran
Neznam ja... Sumnjiv si ti meni... hehheeeee 🎄

2 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

0 0 hvala 0
10 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...

Mazga kaže...
...

Nema razlike.

Za terminal opcenito preporucujem knjigu The Linux Command Line (moze se slobodno skinuti kao pdf) + naravno ono sto te specificno jos zanima (ne znam, regex, vim ili sto vec)

Imam hrpu knjiga na hrv i eng jeziku, ova je među njima. Ako nekome trebaju linux knjige, nek se javi :)

mreže + linux administracija...nadogradnja/prekvalifikacija

17 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...
...

I hoće mi onda netko pomoć oko tog Asteriska ili da upogonim onaj koji na windowsima 10 radi bez ijednog problema preko cygwina?

Kako i zašto radi - ne znam. Kad kopiram njegovu konfu na ovaj na Raspbianu, neće da radi

Pomogel bi ti, ali nisam to cudo nikad koristio, nije bilo dosad potrebe. Zanimljivo da radi preko cygwina, ja samo probleme imao s njim. xD

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
11 godina
Sum_of_all_fears kaže...

Nuop. Koristim to čudo već godinama i jako sam zadovoljan. Jedan od rijetkih primjera kako neka opensource stvar radi kako treba

Jedan asterisk server je godinama živio na Ubuntu mašini (P4 Northwood, 512 MB RAMa, 2 diska u RAIDu na nekom bijesnom kontroleru). Nakon podosta vremena, politikom te firme je odlučeno da taj krš mora van jer im IP telefonija ne može ovisiti o komadu željeza starom valjda 10+ godina. Privremeno smo ga virtualizirali na jedan od pustih Hyper-V kontrolera. Tamo mu je bilo lijepo par dana dok nešto jako bitno nije trebalo dosta RAMa i CPU timea. Preselili smo ga na neki Dell workstation star isto 4-5 godina sa Win10 i tamo mi je sve proradilo iz prve. E sad, kako gore spomenuta politika ne dozvoljava takve egzibicije, opet ga moramo micati. Budžet je bio opako srezan i jedina alternativa je ostao RPi. Ja veselo instaliram zadnji Raspbian, asterisk, acdr, apache i ostala veselja i sad smeće neće da radi.

Suprotno nekim mišljenjima, ja nemam ništa protiv ovi linuksa, imam protiv ekipe koja "upravlja" razvojem. Laptop je u dual bootu sa Fedorom (PXE/TFTP server za neke sexy Cisco/IP phone/thin client radnje...)

Asterix na RasPi-u?

E to vam je najveća egzibicija koju možete napraviti.

Upregni malo. Čitaj dokumentaciju i logove. Prvo i osnovno na linux administraciji moraš znati čitati logove. Pod time ne mislim, znati engleski i što je napisano, nego kako, što i gdje je greška.

Samomrzeći hrvat
12 godina
neaktivan

a jel bi mogo dam small linux staviti

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Entry Point kaže...

Asterix na RasPi-u?

E to vam je najveća egzibicija koju možete napraviti.

Upregni malo. Čitaj dokumentaciju i logove. Prvo i osnovno na linux administraciji moraš znati čitati logove. Pod time ne mislim, znati engleski i što je napisano, nego kako, što i gdje je greška.

Ne odlučujem ja, not my problem.

E sad, ne znam jel ti mene podcjenjuješ ili šta, ali misliš da nisam prekopao logove? Da sam iz toga išta konstruktivno doznao, ne bi pitao ovdje (pogotovo ne ovdje jer vidiš i sam koliko je tu asterisk popularan). Najbitnije što sam ja uspio izvući iz logova je "The To header was truncated in call..." i "Failed to extend from 256 to nekirandombroj". Niti jedno niti drugo nisu od pomoći. Problem je jako, jako specifičan. Koristim asterisk već koju godinu i ovo je prvi put da to vidim.

Čak su i u sourceu informacije o toj grešci poprilično nejasne i maglovite.

11 godina
Sum_of_all_fears kaže...

Ne odlučujem ja, not my problem.

E sad, ne znam jel ti mene podcjenjuješ ili šta, ali misliš da nisam prekopao logove? Da sam iz toga išta konstruktivno doznao, ne bi pitao ovdje (pogotovo ne ovdje jer vidiš i sam koliko je tu asterisk popularan). Najbitnije što sam ja uspio izvući iz logova je "The To header was truncated in call..." i "Failed to extend from 256 to nekirandombroj". Niti jedno niti drugo nisu od pomoći. Problem je jako, jako specifičan. Koristim asterisk već koju godinu i ovo je prvi put da to vidim.

Čak su i u sourceu informacije o toj grešci poprilično nejasne i maglovite.

Ne podcjenjujem, samo kažem. I ja sam imao ogromnih problema sa cloudom i razbacanim i nejasnim logovima dok ih nisam stvarno naučio čitati. Naravno, to podrazumjeva razumijevanje cijele infrastrukture i software-a, ali slična stvar. Igraj se malo mjenjaj konfiguraciju, gledaj syslog paralelno sa ostalim logovima pa probaj povezati. Znam da izgleda kao stvar za klince od 11 godina, ali vjeruj mi da ćeš nakon nekog vremena skužiti gdje je problem.

Naravno ako im log manager pljuje donekle jasne logove. Pogledaj da li ima negdje postavka za verbose.

Samomrzeći hrvat
17 godina

Trenutno sam na live distri Mint 17.2.

Zvuk je duplo tisi nego na Windows OS.

Radi se o vanjskoj USB DAC/AMP kartici.

Ideje/razlozi?

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice