Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.528.563
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
bunkermax kaže...
Imaju selektirano da je datoteka izvršna, a terminal nakon entera izbaci na pocetak ,korisnik bla bla...

A ako pokreneš na taj način i dodaš --verbose na kraju?

--------------------------------------------------------------------------------------------
11 godina
protjeran
A kaj bi znacio taj verbose ?
( konzola mi je uffffff... )

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Eh bunky sad bi igrice igrali na linuxu
TD people now you are on my Death Note
16 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

Linux&Skype priča došla kraju

http://nickforall.nl/skype/  (...)

Iako baš i ne koristim Skype (uglavnom Hangoutse i FF Hello), za potrebe testiranja web kamere kojoj je danas poslijepodne prestao raditi mikrofon kod korištenja na OS X-u (za Skype, uglavnom), upravo pričam sa sestrom i radi bez problema (mikrofon, video kamera, upućivanje i primanje poziva). Fedora 23, dynamic verzija Skypea, v.4.3.0.37.

It doesnt matter how beautiful your theory is, it doesnt matter how smart you are. If it doesnt agree with experiment, its wrong. - Richard P. Feynman
16 godina
neaktivan
bunkermax kaže...
A kaj bi znacio taj verbose ?
( konzola mi je uffffff... )

Daje ti detaljne informacije s time kaj se događa u programu, ne znam dal radi na sve programe ili to treba omogučiti program,ali ja tak pokrečem dok me neš muči pa da vidim što nije ok.. Neš kao debug...

--------------------------------------------------------------------------------------------
17 godina
neaktivan
hrx kaže...
hrvooje kaže...

Linux&Skype priča došla kraju

http://nickforall.nl/skype/  (...)

Iako baš i ne koristim Skype (uglavnom Hangoutse i FF Hello), za potrebe testiranja web kamere kojoj je danas poslijepodne prestao raditi mikrofon kod korištenja na OS X-u (za Skype, uglavnom), upravo pričam sa sestrom i radi bez problema (mikrofon, video kamera, upućivanje i primanje poziva). Fedora 23, dynamic verzija Skypea, v.4.3.0.37.

Mislim da se radi o grupnim pozivima s drugih OS-a, s novijim verzijama 

http://www.theregister.co.uk/2016/02/25/linux_skype_outage_outrage/

1domagoj1 kaže...

Kad smo vec kod OpenGL-a, grupa Khronos je objavila novu generaciju API-ja. Ono sto je posebno zanimljivo da je jedna hrvatska firma posebno izdvojena - jer je vec implementiran u njihovoj igri!

Rijec je o naravno, Croteamu (strana 5 u linkanom PDF-u ;). Svaka cast!

Zanimljivo, svi se referiraju na Croteam :)

Today's release includes version 1.0 of the specification, LunarG's SDK which has been sponsored by Valve Corporation, open source conformance tests, and a sample application. Croteam's Talos Principle, running on Steam, is available in a beta version that uses the Vulkan API.

http://www.theregister.co.uk/2016/02/16/khronos_releases_vulkan_10_open_graphics_specification/

But how do it know - The basic principles of computers for everyone
Poruka je uređivana zadnji put sub 27.2.2016 15:49 (hrvooje).
16 godina
neaktivan
hrvooje kaže...
hrx kaže...
hrvooje kaže...

Linux&Skype priča došla kraju  (...)

Iako baš i ne koristim Skype (uglavnom Hangoutse i FF Hello), (...)

Mislim da se radi o grupnim pozivima s drugih OS-a, s novijim verzijama 

http://www.theregister.co.uk/2016/02/25/linux_skype_outage_outrage/ (...)

Ona koristi Skype za Windowse, ali mislim da je još na verziji 6.x. Vjerojatno su nešto promijenili oko uspostave poziva kod v7 kada su uveli podršku za grupne pozive.

EDIT: Upravo isprobao, pozivi 1 na 1 uredno rade - poziv s Skypea za Windowse (upravo nadograđen na najsvježiju verziju, v7.18.0.112)  prema Skypeu za Linux i obrnuto radi bez problema. Mislim da je normalno da grupni pozivi ne rade, budući da v4.x za Linux nema podršku za njih.

It doesnt matter how beautiful your theory is, it doesnt matter how smart you are. If it doesnt agree with experiment, its wrong. - Richard P. Feynman
Poruka je uređivana zadnji put sub 27.2.2016 17:35 (hrx).
17 godina
neaktivan
hrx kaže...
 Mislim da je normalno da grupni pozivi ne rade, budući da v4.x za Linux nema podršku za njih.

Navodno samo kad se pokušaš priključiti grupnom razgovoru nakon novijih updatea ... To je valjda do neki dan bilo podržavano. Neki opet kažu da nakon početnih problema i poruka o nemogućnošću spajanja spoje se normalno. Vjerovatno namjerno, nešto slično kad je Win3.1 otkrio da se vrti na konkurentskom DR-DOS-u pa bacao grešku, tzv. AARD code"What the [user] is supposed to do is feel uncomfortable, and when he has bugs, suspect that the problem is DR-DOS and then go out to buy MS-DOS."

The latest (in a long line of) issue(s) with the Skype Linux app) seems to have started on Feb 22. When a Linux user attempts to join a group call started on a newer version of the Skype client for Windows or Mac a message is posed to the group informing them that Linux participants are ‘unable to join’ and should ‘update’ their version of the app.

Other errors I noticed while testing:
   Group IM messages sent from the Linux client would often fail to arrive or arrive late
   Attempting to create a group call from the Linux client often failed or didn’t work
   Contacts on Linux often appeared offline when set to ‘away’

http://www.omgubuntu.co.uk/2016/02/skype-for-linux-group-calls-need-to-update-issue

Ja ne koristim Skype, pa ne bih znao detalje. Možda je malo previše melodrame za moj ukus oko vlasničkog softvera Microsofta kojeg par godina nisu updateali. Na redditu je rasprava, a naslov je djelomično nepodržan

*edit:

@bunkermax kaže...
Ubuntu i ZFS 
http://news.softpedia.com/news/zfs-will-be-baked-directly-into-ubuntu-16-04-lts-and-supported-by-canonical-500493.shtml

Čini se da bi Canonical time povrijedio GPLv2. Rasprava traje, Oracle drži šapu na openZFS-u sa nekompatibilnom CDDLv1 licencom

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.2.2016 0:06 (hrvooje).
12 godina
neaktivan
11 godina
protjeran
Ext4 mi dela vjerno i pokorno godinama tak da......

No opcenito, nije dobar bas pravac razvoja glede home desktop korisnika.. U nekoj temi je hrvoje linkao dedoimedin kriticki osvrt i moram priznati da se ovaj puta slazem sa njime ( a cesto smo znali ukrstiti koplja na nekim drugim web bojistima )

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

wow ovo djeluje fakat brutalno moram priznati. Nije mi bas jasno kako izvodi jedno i drugo u isto vrijeme, mozda jedan vrti virtualno?, ali definitivno jako zanimljiv koncept. Vrijedi pratiti intel i vidjeti sto ce biti od toga :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
17 godina
neaktivan

Bok

imam ozbiljan problem

skršio se Mysql na Ubuntu 14.04lts

pokušao sam remove i sad je još gore stanje :(

sad više ne mogu ni obrisati ni instalirati mysql

samo mi baca

"E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)"

već 2 sata tražim po google rješenje, ali ništa od tog,

sve što napravim vrati mi gornju pogrešku

ulogirao sam se kao root, ali opet dobijem gornju pogrešku

više nemam ideje što dalje

da li moram reinstalirati cijeli ubuntu da popravim stvar?

edit:

stvar rješena u sinapticu...

Poruka je uređivana zadnji put uto 8.3.2016 12:53 (Darky).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
hashmi785 kaže...

Sky Driver Pack 2016 is totally updated and all in a single product. Now you don’t have to spend hours for browsing online for pilots.

This phenomenal product provides Driver for all Windows.

Nije nam dosta ovih MS fanboya, sad i njihovi bootovi napadaju ;)

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
17 godina
neaktivan

amd fglrx i novi ubuntu no go

http://www.omgubuntu.co.uk/2016/03/ubuntu-drops-amd-catalyst-fglrx-driver-16-04

Killua 

Ista stvar i obrnuto, kad si na Win10 kao da si na kde5

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.3.2016 0:50 (hrvooje).

2 0 hvala 0
10 godina
protjeran

Neko vrijeme sam koristio samo win zbog posla, sad opet želim staviti dual boot, ali imam problem - win sam u međuvremenu nadogradio na 10. Znam da je osmica imala 3 particije c, d i sistemsku, a sad mi je tamo još jedna, pa ne mogu napraviti extended particiju, jer su već 4 primarne.

Slobodni prostor je već ostavljen, trebam samo neki trik za ubaciti extended particiju.

Ne da mi se win ponovno instalirati, ali ako nema drugog načina, napravit ću to - ako ih instaliram ponovno, hoću li imati 3 win particije, ili win 10 stavlja 4 particije?

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
Prije instalacije windowsa obrisi sve particije i onda kreiraj gpt tablicu. Tada vise neces imati ogranicenja koja te sad muce.

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

i zaboravi da ces ista imati jer kad obrises patricije sve nestane  ...muhahaha

(napravis 2 patricije na prvu wins a drugu patricioniras s linuxom)

0 0 hvala 0
14 godina
Mazga kaže...

Neko vrijeme sam koristio samo win zbog posla, sad opet želim staviti dual boot, ali imam problem - win sam u međuvremenu nadogradio na 10. Znam da je osmica imala 3 particije c, d i sistemsku, a sad mi je tamo još jedna, pa ne mogu napraviti extended particiju, jer su već 4 primarne.

Slobodni prostor je već ostavljen, trebam samo neki trik za ubaciti extended particiju.

Ne da mi se win ponovno instalirati, ali ako nema drugog načina, napravit ću to - ako ih instaliram ponovno, hoću li imati 3 win particije, ili win 10 stavlja 4 particije?

Ako je u pitanju Ubuntu onda samo oslobodiš prostor na disku i napraviš instalaciju Install Ubuntu Alogside Windows Boot Manager (vidi sliku) i sve bi trebalo biti OK.

Stručnjak za odmaganje...
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.3.2016 14:51 (mario.L_hr).
10 godina
neaktivan

Pozdrav ljudi.

Koristim logitech wireless periferiju koja se na komp spaja preko logitech unifying receivera.

Unifing sam riješio preko Solaar podrške za Linux, međutim problem nastaje kod spajanja Unifying receivera na USB koji se nalazi na Monitoru (Dell 2414h). U tom slučaju periferija ne radi iako vidim da je Unifying device (usb) prepoznat.

lsusb output (sa dva USB Unifying devicea, jedan u monitoru/drugi direktno u kompu) :

lsusb
Bus 007 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 011 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 010 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 006 Device 003: ID 0bda:8179 Realtek Semiconductor Corp. RTL8188EUS 802.11n Wireless Network Adapter
Bus 006 Device 004: ID 046d:c52b Logitech, Inc. Unifying Receiver
Bus 006 Device 002: ID 0424:2514 Standard Microsystems Corp. USB 2.0 Hub
Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 009 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 008 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 003 Device 005: ID 046d:c52b Logitech, Inc. Unifying Receiver
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

Vidim da je usb u oba slučaja prepoznat na isti način pa neznam gdje bi mogao biti problem.

Je li netko naišao na sličan problem?

Edit: Inače USB inputi u monitoru sa drugim uređajima rade bez problema.

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.3.2016 15:07 (Dot).

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Ima tu neki raspoloženi linuxaš da mi pomogne oko Asteriska? Poklanjam licencu za VS2010 Pro onom tko uspije

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Ima tu neki raspoloženi linuxaš da mi pomogne oko Asteriska? Poklanjam licencu za VS2010 Pro onom tko uspije

Eh, da znam sto je to mozda bih i mogao.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
16 godina
odjavljen

VS2010 ili Asterisk?

Asterisk je zlo i naopako... Dok ga ne podesiš. Kasnije je najbolje IP PBX rješenje za 0 kn.

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
17 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

VS2010 ili Asterisk?

Asterisk je zlo i naopako... Dok ga ne podesiš. Kasnije je najbolje IP PBX rješenje za 0 kn.

I jedno i drugo. :P

Asterisk naravno. Nisam bas u telekomunikacijskim vodama pa mi nije bilo poznato.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
16 godina
odjavljen

Prošao sam milijun tutoriala kako dignuti taj nesretni asterisk na Raspberryu i sve bude dobro do poziva - clienti se uredno prijave ali ne mogu zvati. Nakon 30 sec call rejected a po konzoli sto čuda bez ikakvog smisla. Nije do RAMa jer radio je prije na nekom drlogu sa starim Ubuntu i 512MB RAMa (RPi ima 1GB). Sve je u LANu tako da nije ni do routera/firewalla. Nemam ideja.

Ako je to itko ikada slagao, nek se javi na PP. Pustim ga ssh-om na RPi pa da se to proba srediti.

10 godina
protjeran
bunkermax kaže...
Prije instalacije windowsa obrisi sve particije i onda kreiraj gpt tablicu. Tada vise neces imati ogranicenja koja te sad muce.

Partition manager s live distribucije bi trebao to odraditi?

12 godina
neaktivan
Dot kaže...

Pozdrav ljudi.

Koristim logitech wireless periferiju koja se na komp spaja preko logitech unifying receivera.

Unifing sam riješio preko Solaar podrške za Linux, međutim problem nastaje kod spajanja Unifying receivera na USB koji se nalazi na Monitoru (Dell 2414h). U tom slučaju periferija ne radi iako vidim da je Unifying device (usb) prepoznat.

Vidim da je usb u oba slučaja prepoznat na isti način pa neznam gdje bi mogao biti problem.

Je li netko naišao na sličan problem?

Edit: Inače USB inputi u monitoru sa drugim uređajima rade bez problema.

pitaj na linuxzasve forumu ovdje je mozda 1,2 tehnikalac linuxa

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice