Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.503.956
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
protjeran
Linux - pitanja i odgovori

ZASAD  imaju tipkovnice i miševe....

Uz sve veću tendenciju seljenja u oblak, pa sve veću integraciju internet stvari, pa razne smart naočale-satovi-blabla, mislim da ce miš i tipkovnica polako gubiti svoju široku poziciju i postati više iznimka nego pravilo...  Da nespominjem nadolazeće virtualizacijske i hologram tehnologije, mini projekcije umjesto ekrana.....

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

To što će za 50 godina većina uređaja biti na dodir upravljana je opravdanje za uklanjanje compact view ili strelica iz file managera? Ili menija. Za svaku akciju iz GNOME 2 ovdje treba bar duplo više 

I da, uvijek će biti i uređaja s tipkovnicom i mišem, bilo ih 1, 5  ili 48%.

There is no job like cron job!

4 0 hvala 0
11 godina
protjeran

50 godina  ....  Pa kad pogledamo dosege tehnologije zadnjih pedesetak godina, mislim da će ipak daleko brže doći do promjene načina interakcije sa uređajima.  Kako rekoh, neće nestati ali ce biti iznimka za usko područje...   Svi giganti tvrde da je naglasak na mobilnosti i stalnoj dostupnosti tako da miš i tipkovnica u sadasnjem obliku nemaju perspektivu u tom planu široke upotrebe...  Eventualno neka holo ili virtualna projekcijska interakcija...

A za 50 godina....mislim da se bumo stopili sa tehnologijom...nano tehnologija,mikro tehnologija,a sve unutar ljudskog tjela, odjeće, hrane, vozila,.....   

I naravno, nisam ni mislio povezivati to sa nestankom tipki u gnome file manageru vec općenito nagadjam o poziciji misa i tipkovnice u doglednoj budućnosti...  Pa jel mozeš zamisliti Picarda ili dart vejdera sa misem i tipkovnicom  ...

:-)

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
hrvooje kaže...

Po meni fali mu file manager koji sa svakom novom verzijom ne ostane bez neke mogućnosti tipa gumbi za navigaciju i tako te nebitne stvari. I onda moraš ekstenzijom popraviti ono što nije bilo pokvareno. Ne kužim zašto guraju taj jednoprozorski rad, (Canonical bar ima telefon pa ajd...) nije sve smartphone. ljudi imaju tipkovnice i miševe. 

Ne kuzim, ja imam Gnome 3 i Nautilus ima i strelice za navigaciju i meni.

Jedine stvari koje sam na svojoj instalaciji Gnomea 3 napravio je dodao -, + i X (na desnu stranu), ukljucio da mi file manager upravlja desktopom (ali kao da i nisam posto ne stavljam nikakve ikone na desktop) i dodao gumb "show desktop" gore na traku. Realno jedino sto mi je bilo bitno i sto me je smetalo je nedostatak -, + i X gumbova. Ovo da fm upravlja desktopom i da imam "show desktop" gumb, mogu totalno bez toga.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
17 godina
neaktivan

Picard ili Darth Vader sigurno ne rade na tender tablicama u Excelu nit editiraju postavke lokalnog Apache web server notepadom  ;)

Stvarno ne razumije tu GNOME ekipu. Jel to Red Hat organizirao neki party na kojem ih je sve drogirao nekim ludim gljivama ... Odakle im takva ideja za samoubijanje projekta

@domagoj

imaš strelicu za povratak u roditeljski direktorij?

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.3.2015 0:18 (hrvooje).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

Picard ili Darth Vader sigurno ne rade na tender tablicama u Excelu nit editiraju postavke lokalnog Apache web server notepadom ;)

Stvarno ne razumije tu GNOME ekipu. Jel to Red Hat organizirao neki party na kojem ih je sve drogirao nekim ludim gljivama ... Odakle im takva ideja za samoubijanje projekta

Ako editiras serverske conf fajlove u Notepadu onda mislim da je ipak stvar u necem drugom, a ne u DE-u.

17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
Ako editiras serverske conf fajlove u Notepadu onda mislim da je ipak stvar u necem drugom, a ne u DE-u.

A Darth Vader i Picard su stvarne osobe ;) 

Nijedan conf file nije ozljeđen u ovoj epizodi

11 godina
protjeran
hrvooje kaže

A Darth Vader i Picard su stvarne osobe ;) 

Kakvo je to pitanje... Normalno da su stvarne osobe.  Si vidil da su čak i filmovi i serije snimljeni o njima..i fanove imaju....   Hehhee  

'brzo ulijevo, borg kocka pred nama,uzviknu sedma od devet... E jbg,nejde,uzviknu picard, neprima tipkovnica ljevu strelicu odkad ju ferengi zalil pivom   

17 godina
neaktivan
bunkermax kaže...
Kakvo je to pitanje... Normalno da su stvarne osobe.  Si vidil da su čak i filmovi i serije snimljeni o njima..i fanove imaju....   Hehhee  

'brzo ulijevo, borg kocka pred nama,uzviknu sedma od devet... E jbg,nejde,uzviknu picard, neprima tipkovnica ljevu strelicu odkad ju ferengi zalil pivom   

A onda dode Janewayica i pita zasto na njezinom misu ne radi kotacic.

11 godina
protjeran

Je pa da...kak bu i radil kad se kapetanica praši na tom stolu i malo malo pa pričepi tog miša.... 

I sad bi naš hrvoje da tim velebnim brodovima upravljamo misom i tipkovnicom zato kaj on pimpla excel tablice...e nemre to... 

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Bar se file manager može lako izmjeniti. Ja koristim Gnome i uz njega PCManFM, čisto jer mi se ne sviđa Nautilus. Što se tog jednoprozorskog rada tiče, možda tebi ne paše, ali to nije baš argument za to da je Gnome loš. Isto tako bih onda ja mogao reći da su tiling WM-i loši zato jer se fokusiraju na multitasking. Nisu tiling WM-i loš nego jednostavno ne odgovaraju mom načinu rada. Različiti ljudi koriste različite alate za različite svrhe.

Trava raste tamo gdje je posadiš.
17 godina
neaktivan

Pa ti slobodno to reci. Ja svoje mišljenje kreiram prema svom iskustvu. Desktop računalo je zamišljeno za multitasking. Tableti i smartphonei nisu. Na koliko se tableta i smarthonea nalazi GNOME? Moje trenutno mišljenje je da je ovakav sadašnji GNOME 3 dizajn loš, jer se GNOME nalazi velikom većinom na desktopu. Ne kažem da se situacija neće promijeniti, npr. kako su dodali shutdown dugme, tako će i ostalo. Zar nije bolje dati opciju da sam uključiš / isključiš nego nešto maknuti, jer smatraš da je manje bolje? Nevjerovatno mi je da jedan nezavisni programer može napraviti bolje nego stotina ljudi GNOME tima ?! Vidi sliku

Gore: Nemo s opcijama prikaza toolbara, Dolje: Nautilus Gore: Nemo s opcijama prikaza toolbara, Dolje: Nautilus

ihush kaže...

-znači, KuBuntu je way to go. Još sačekati idući mjesec refrešanu verziju .04 i tad u krešstest pozvati Dragu (uništavača Li-LO-a?).

ne mora biti samo kubuntu, evo mogu i ostali probati 

https://askubuntu.com/questions/564610/how-to-install-libreoffice-4-4-0-in-ubuntu/579643#579643

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.3.2015 10:06 (hrvooje).

4 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Savjet;Dizao sam Ubuntu 14.04 na vanjski HD na kojem sam vec imao LinuxMINT.Oba rade sve ok ali jutros primjetim da sam swap-u dao 35GB/kako,nemam pojma/prilikom dizanja Ubuntu-a nisam dirao ni home  niti swap a situacija izgleda kao u prilogu.E sad savjet;dali mogu u"hodu" Gpertedom"swapof"i smanjiti je na nekih razumnih 4GB?Nije da mi treba tih 30GB niti bih htio da nešto zeznem pa da moram sve dizat i uštimavat a jednostavno me to"žulja"a ne želim nešto zeznuti pa da moram sve nanovo  uštimavati.Hvala!

Ova druga slika je kada idem na swapof ali se ne usudim dalje da nešto ne zeznem.

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.3.2015 10:59 (bojdo).

0 0 hvala 0
16 godina
hrvooje kaže...

.... kako su dodali shutdown dugme, tako će i ostalo. Zar nije bolje dati opciju da sam uključiš / isključiš nego nešto maknuti, jer smatraš da je manje bolje? ..

ihush kaže...

-znači, KuBuntu je way to go. Još sačekati idući mjesec refrešanu verziju .04 i tad u krešstest pozvati Dragu (uništavača Li-LO-a?).

ne mora biti samo kubuntu, evo mogu i ostali probati 

https://askubuntu.com/questions/564610/how-to-install-libreoffice-4-4-0-in-ubuntu/579643#579643

-da, najgori dio je sam feeling siljenja/jednog mišljenja/potrebe pa i navike. Na kraju se svede na mlaku vodu, usporedba s win8. Nema smisla forsirati DE pogrešne namjene. 'Jedan za sve' je katastrofalno rješenje, ali ga izgleda gazde i PR jako voli jer obečaje veće zarade... dok nas industrija čipsa, bombona... svega ostalog uči da čak i isti proizvod ljudi više troše kad je u različitoj ambalaži, jer imaju izbor.

-ipak će za Dragin test, biti potreban KuBuntu (Suse..), tj mislim na distru koja outofbox dolazi s konkretnim LO. Upališ (može i live), radi.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

Pa ti slobodno to reci. Ja svoje mišljenje kreiram prema svom iskustvu. Desktop računalo je zamišljeno za multitasking. Tableti i smartphonei nisu. Na koliko se tableta i smarthonea nalazi GNOME? Moje trenutno mišljenje je da je ovakav sadašnji GNOME 3 dizajn loš, jer se GNOME nalazi velikom većinom na desktopu. Ne kažem da se situacija neće promijeniti, npr. kako su dodali shutdown dugme, tako će i ostalo. Zar nije bolje dati opciju da sam uključiš / isključiš nego nešto maknuti, jer smatraš da je manje bolje? Nevjerovatno mi je da jedan nezavisni programer može napraviti bolje nego stotina ljudi GNOME tima ?! Vidi sliku

Meni nautilus izgleda skoro kao ovaj gornji.

bojdo kaže...

Savjet;Dizao sam Ubuntu 14.04 na vanjski HD na kojem sam vec imao LinuxMINT.Oba rade sve ok ali jutros primjetim da sam swap-u dao 35GB/kako,nemam pojma/prilikom dizanja Ubuntu-a nisam dirao ni home  niti swap a situacija izgleda kao u prilogu.E sad savjet;dali mogu u"hodu" Gpertedom"swapof"i smanjiti je na nekih razumnih 4GB?Nije da mi treba tih 30GB niti bih htio da nešto zeznem pa da moram sve dizat i uštimavat a jednostavno me to"žulja"a ne želim nešto zeznuti pa da moram sve nanovo  uštimavati.Hvala!

Ova druga slika je kada idem na swapof ali se ne usudim dalje da nešto ne zeznem.

Da, mozes. Samo swap iskljuci (swapoff) i onda desni klik resize/move i namjesti novu velicinu kako ti pase. Nakon toga imas dvije mogucnosti. Od novonastalog mjesta napraviti novu particiju ili ovu sljedecu particiju od 84 GB prosiriti na to slobodno mjesto. Ako se odlucis za drugo, moras ju unmontirati s obzirom da je i na njoj kljucic (desni klik > unmount) i onda opet resize/move.

Ukoliko imas podataka na disku, svakako prvo backup!!

12 godina
neaktivan

Za ljude koji imaju ubuntu 14.10, jel znate kako namjestit brightness a da vam se ne resetira postavka svaki put kad ugasite racunalo.

Namjestio sam brightness na pola i svaki put kad resetam komp vrati se na full. Imam dual boot sa windowsima ako to sta znaci.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

.. dualboot malo znači ... ako je desktop PC, ako je notebook, tad sve ima drugačiji smisao. Postavke npr glasnoća pamti sam notebook. Vjerojatno neki od tih problema, još ako je dualgraphics.. (bila je serija intel VGA drivera koja je ostajala s brightnesom na nuli.. servis nije imao rješenja, dok se neki driver nije updateao).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
Irregular kaže...

Za ljude koji imaju ubuntu 14.10, jel znate kako namjestit brightness a da vam se ne resetira postavka svaki put kad ugasite racunalo.

Namjestio sam brightness na pola i svaki put kad resetam komp vrati se na full. Imam dual boot sa windowsima ako to sta znaci.

ako je intel kartica tu je rješenje za ubuntu 14.04 i mint 17

http://itsfoss.com/fix-brightness-ubuntu-1310/

*i ako ti možda ne radi 'disable touchpad on typing' na ubuntu onda bi trebao maknuti kvačicu s te opcije, pod 'system monitor' uvjeriti se da nije pokrenut daemon syndaemon, i onda u startup programe unijeti syndaemon -i 0.5 -d

0.5 znači pola sekunde odgode

**a ovdje imaš, ako ne želiš da ti se bluetooth pokreće po defaultu pri paljenju

http://itsfoss.com/turn-off-bluetooth-by-default-in-ubuntu-14-04/

***instalacija tlp, battery life improver za laptope

http://www.webupd8.org/2013/04/improve-power-usage-battery-life-in.html

laptopi su specifične mašine, koji trebaju malo dorade nakon instalacije

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.3.2015 20:40 (hrvooje).
10 godina
neaktivan

Evo još nekih korisnih info-a vezano za brightness na Ubuntu.Možda pomogne

http://www.webupd8.org/2014/10/fix-brightness-getting-reset-to-very.html

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.3.2015 20:17 (Grumpyy).

1 0 hvala 2
12 godina
neaktivan

Koliko libre office izgleda ljepse na toj plazmi nego na winu :$

0 0 hvala 0
11 godina

Meni gnome3 super, gnome koristim oduvijek. Svejedno mi je da li mišem klikam po traki da otvorim aplikaciju ili alt-tab. Rekao bih da je alt-tab brži. Ne znam zašto ljudima smeta nautilus, ima sve funkcije koji bi jedan file manager trebao imati. Što jednostavnije to bolje. 3.6 verzija će biti raketa sa novim notifikacijama i ostalim đinđama.

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
six_paths_of_pain kaže...

možda zbog monokromatskih ikona sifr. nakon instalacije samo se ode na tools, optioons, view i pod ikone se postavi sifr

sudo apt-get install libreoffice-style-sifr

14 godina
neaktivan
hrvooje kaže...
six_paths_of_pain kaže...

možda zbog monokromatskih ikona sifr. nakon instalacije samo se ode na tools, optioons, view i pod ikone se postavi sifr

sudo apt-get install libreoffice-style-sifr

Sifr imaš i pod WIndozama.

Stručnjak za odmaganje...
17 godina
neaktivan

da, ali nisu instalirani. možda mu se zato slika učinila ljepšom

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

da, ali nisu instalirani. možda mu se zato slika učinila ljepšom

Jesu po defaultu samo ih trebaš odabrati (barem je tako kod mene s LO 4.4).

Stručnjak za odmaganje...
16 godina

pozdrav ,kupio sam laptop , i rekoh da dam sansu linuxu , instalirao sam fedoru 21 workstation , sad imam problem u vezi wifi ,nece da ga ukljuci ,pise pci sifi hardware disabled ,kada ga pokusam ukljuciti na tipku on ,odmah ga vraca na off

McLaren Mercedes:1974.Emerson Fittipaldi-1976.James Hunt-1984.Niki Lauda-1985.-1986.Alain Prost-1988.Ayrton Senna-1989.Alain Prost-1990.-1991.-Ayrton Senna-1998.-1999.Mika Hakkinen-2008.Lewis Hamilton
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Koji je laptop?

16 godina

lenovo g50-30 

McLaren Mercedes:1974.Emerson Fittipaldi-1976.James Hunt-1984.Niki Lauda-1985.-1986.Alain Prost-1988.Ayrton Senna-1989.Alain Prost-1990.-1991.-Ayrton Senna-1998.-1999.Mika Hakkinen-2008.Lewis Hamilton
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Potvrđujem, T-Com (ZTE MF626) radi na Mintu out-of-box

sorry, odgovorio na pitanje 14_centurion_11-a od prije mjesec dana, nešto sam krivo otvorio:-)

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.3.2015 21:00 (nino_z).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
loky4i4 kaže...

lenovo g50-30 

Uđi u terminal

Ukucaj:

su

Stisni enter i ukucaj password kada te pita

Onda ukucaj:

echo "blacklist ideapad_laptop" | tee /etc/modprobe.d/lenovowifiblacklist.conf