Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.504.453
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori

Pokušaj "sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras" (ovo mint ima predinstalirano) ako bude šta trebalo acceptat onda s "TAB" odabereš to će ti instalirati codece i flash plugin. Alternativno možeš guglati i skiniti Chrome koji ima ugrađen svoj flash player, odabereš 64bit .deb na njihovoj stranici.

16 godina
Chico12 kaže...

A ne znam, ovaj mi nekako konkretniji. Navikao na mac os-u imati dock sa strane i zbog tog instalirao ubuntu.

Inače, na Mintu si jednostavno mogel instalirati neki dock - recimo Docky, Cairo Dock ili Awn (sve ih možeš naći u Software Centru) i riješio bi problem.

Unity na Ubuntu-u NIJE samo dock, to je cijeli DE.

If it ain`t broken, you`re not working hard enough ...
11 godina
protjeran
Linux - pitanja i odgovori

Ili staviš metro-modern temu...

:-)

0 0 hvala 0
11 godina
josipva kaže...

Pokušaj "sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras" (ovo mint ima predinstalirano) ako bude šta trebalo acceptat onda s "TAB" odabereš to će ti instalirati codece i flash plugin. Alternativno možeš guglati i skiniti Chrome koji ima ugrađen svoj flash player, odabereš 64bit .deb na njihovoj stranici.

Uradio, ali mi opet chrome freeza. Evo firefox radi sve super, tako da cu njega koristiti.

Hejjjjj
11 godina
protjeran

Chrome v 39  ?

0 0 hvala 0
15 godina
Chico12 kaže...
josipva kaže...
Chico12 kaže...

Kako napraviti da radi camera(skype) na ubuntu 14.10? Je li imao neko slican problem? Eto ako moze mala pomoc.

Uštekaš i radi. Ako je usb kamera upiši "lsusb" u terminal i ako je izlista znači uredno je prepoznata, dalje je jedino do skype settingsa...

Ubij me ako ja znam sta je ovdje kamera:

Istekas kameru, lsusb.

Ustekas kameru, lsusb.

Pogledas sto se pojavilo.

Profit?

15 godina
neaktivan

Instalirao sam linux mint problem je što ne mogu u ostale hdd. Vjerojatno je neki glupi problem na očigled ali da ga ubiješ ne mogu srediti. 

linux je na 1 ssd 40 GB

1 hdd od 1TB - problem

2 hdd od 1TB - problem

imam još 2 usb nije problem

ta dva hdd od 1TB su bila na više particija koje sam spojio sve u jedan dok sam bio na win7 

****@****-linuxmint ~ $ sudo fdisk -l
[sudo] password for ****:

Disk /dev/sda: 40.0 GB, 40000000000 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 4863 cylinders, total 78125000 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x00031138

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 2048 61439999 30718976 83 Linux
/dev/sda2 61442046 78123007 8340481 5 Extended
/dev/sda5 61442048 78123007 8340480 82 Linux swap / Solaris

Disk /dev/sdb: 1000.2 GB, 1000204886016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 121601 cylinders, total 1953525168 sectors
Disk identifier: 0x154728b3

/dev/sdb1 63 1953523119 976761528+ 42 SFS

WARNING: GPT (GUID Partition Table) detected on '/dev/sdc'! The util fdisk doesn't support GPT. Use GNU Parted.

Disk /dev/sdc: 1000.2 GB, 1000204886016 bytes
256 heads, 63 sectors/track, 121126 cylinders, total 1953525168 sectors
Disk identifier: 0x00000000

/dev/sdc1 1 4294967295 2147483647+ ee GPT

Disk /dev/sde: 7902 MB, 7902068736 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 960 cylinders, total 15433728 sectors
Disk identifier: 0x00000000

/dev/sde1 * 128 15422399 7711136 7 HPFS/NTFS/exFAT

Disk /dev/sdd: 2021 MB, 2021654528 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 245 cylinders, total 3948544 sectors
Disk identifier: 0x04dd5721

/dev/sdd1 * 63 3948543 1974240+ 7 HPFS/NTFS/exFAT
****@****-linuxmint ~ $

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.2.2015 3:55 (Jim Carrey).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

evolveOS, još jedan novi wonnabe OS, sa izmjenjenim DE-om i ikonama. nešto poput elementaryOS-a koji glumi Google ChromeOS. predviđaju mu zvijezdani uspon

Life is too short to remove USB safely

1 0 hvala 0
11 godina
hrvooje kaže...

evolveOS, još jedan novi wonnabe OS, sa izmjenjenim DE-om i ikonama. nešto poput elementaryOS-a koji glumi Google ChromeOS. predviđaju mu zvijezdani uspon

Super je vidjeti Budgie desktop da radi. Pratim ga od kad je bio samo panel.

Samomrzeći hrvat
17 godina
neaktivan

Upravo pročitah da je kreator Ikey Doherty, čovjek čiji rad znam od prije. Radio je na Mint Debianu, pa na SolusOS-u. Sve svoje one-man-army projekte nakon nekog vremena napusti, jer kad zagusti jednostavno nema dovoljno resursa da završi započeto. Da bi se stvar zakotrljala svakako treba više developera. Ovim tempom, ne vjerujem da će izlazak iz bete skoro. A i znam da čovjek nije situiran i da mu je Linux hobi. Bilo bi lijepo kad bi ovo radio za pare, onda bi razvoj bio osiguran.

1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Ima li neko do vas da koristi Atom tekst editor. Mnogo mi se svidja, ali slabo ima tutorijala za nekog pocetnika kao sta nastimat itd. Korstio bi ga za web dizajn al ne znam maket.

Kad otvorim novi tab u pspadu odma mi ponudi sta zelim da bude, .html .css .py itd. Ovdje ne mogu da nadjem nista XD. Uspio sam da promijenim temu i to mi je kranji domet za sad. Dobro bi mi doslo par savjeta, volio bih da ovaj atom bude moj trajni ide.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Nakon intezivne muke sredio sam internet (bar nešto).

Koristim Mint kao "Live user" i poprilično sam se sprijateljio s izgledom ali sad ne znam šta dalje s Linuxom osim surfanja po netu.
Može li mi netko reći koje osnovne stvari u Linuxu bi bilo korisno naučiti, instalirati itd.? 
Ili barem preporuka nekih tutorijala za početnike. Npr. danas sam skužio da ne znam napraviti update Mozille niti kako napraviti bilo kakvu instalaciju.

www.wpnovosti.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
majstorSZ kaže...

Nakon intezivne muke sredio sam internet (bar nešto).

Koristim Mint kao "Live user" i poprilično sam se sprijateljio s izgledom ali sad ne znam šta dalje s Linuxom osim surfanja po netu.
Može li mi netko reći koje osnovne stvari u Linuxu bi bilo korisno naučiti, instalirati itd.? 
Ili barem preporuka nekih tutorijala za početnike. Npr. danas sam skužio da ne znam napraviti update Mozille niti kako napraviti bilo kakvu instalaciju.

Pa sto god zelis. Ja ga koristim za svakodnevni rad: surfanje, programiranje, gledanje, slusanje, ucenje, igranje...

Sve se instalira iz Software Centra, mislim da se i na Mintu tako zove, slobodno prosaraj po meniju pa ces vidjeti sto se sve nudi. Firefox se kao i svi drugi programi instalirani iz softver centra nadogradi automatski prilikom nadogradnje sustava, dakle s jednom nadogradnjim sustava se i svi programi nadograde. Naravno, na verziju aktualnu u softver centru. Obicno se zadnja verzija FF-a u softver centru pojavi 2-3 tjedna nakon sto izade na Mozillinoj stranici (nekad i prije) tako da ako hoces imati zadnju verziju bas prvi dan kad izade morat ces ju skinuti sam.

Imas takoder hrpu ovakvih vodica po internetu:

http://www.omgubuntu.co.uk/2013/04/10-things-to-do-after-installing-ubuntu-13-04

http://www.webupd8.org/2014/04/10-things-to-do-after-installing-ubuntu.html

http://itsfoss.com/things-to-do-after-installing-ubuntu-13-10/

http://www.omgubuntu.co.uk/2013/10/10-things-installing-ubuntu-13-10

Imaj na umu da live distra nakon sto izvadis medij iz kompjutera i resetiras ga nista vise ne pamti, tako da za trajne promjene (dokumenti, instalacija programa...) trebas ili instalirati distru za pravo ili imas sheme s trajnim instalacijama na USB-ima.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
11 godina
six_paths_of_pain kaže...

Ima li neko do vas da koristi Atom tekst editor. Mnogo mi se svidja, ali slabo ima tutorijala za nekog pocetnika kao sta nastimat itd. Korstio bi ga za web dizajn al ne znam maket.

Kad otvorim novi tab u pspadu odma mi ponudi sta zelim da bude, .html .css .py itd. Ovdje ne mogu da nadjem nista XD. Uspio sam da promijenim temu i to mi je kranji domet za sad. Dobro bi mi doslo par savjeta, volio bih da ovaj atom bude moj trajni ide.

Atom je text editor ne IDE :)

Ne nudi ti ekstenziju jer tako text editori funkcioniraju. Specificiraš ekstenziju snimanjem file-a. Ne znam da li atom prepoznaje sintaksu pa odmah zna u čemi pišeš, ali funkcionira na način kako sam rekao. Mislim da ti to ne bi trebao biti neki problem.

Evo ekipa sa tutsa je napisala nešto o njemu pa prouči:

http://code.tutsplus.com/tutorials/check-out-atom-githubs-new-development-editor--net-37030

Samomrzeći hrvat
14 godina
neaktivan

@1domagoj1- hvala, znam da se na live korištenju svaki put brišu sadržaj pa ću pokušat napravit instalaciju na USB da ne moran svaki put raditi sređivati internet i ostale sitnice.

www.wpnovosti.com
12 godina
majstorSZ kaže...

@1domagoj1- hvala, znam da se na live korištenju svaki put brišu sadržaj pa ću pokušat napravit instalaciju na USB da ne moran svaki put raditi sređivati internet i ostale sitnice.

Samo što je USB užasno spor kad instaliraš na njega. Live USB je nešto drugo to ide ko podmazano.

http://valid.canardpc.com/hwx19k
12 godina
Jim Carrey kaže...

Instalirao sam linux mint problem je što ne mogu u ostale hdd. Vjerojatno je neki glupi problem na očigled ali da ga ubiješ ne mogu srediti. 

linux je na 1 ssd 40 GB

1 hdd od 1TB - problem

2 hdd od 1TB - problem

imam još 2 usb nije problem

Probaj ovu komandu : sudo ntfsfix /dev/sdXY , meni je rješilo isti ili sličan problem tj nije htjelo da mounta isto dva diska zbog fasta boota i hybernacije

17 godina
neaktivan
mirzet1976 kaže...

Samo što je USB užasno spor kad instaliraš na njega. Live USB je nešto drugo to ide ko podmazano.

Ima i live sa perzistencijom, kad se zavrsava s radom sve se promjene upisu na USB i ostanu sacuvane kad se sljedeci put pokrene.

12 godina
1domagoj1 kaže...
mirzet1976 kaže...

Ima i live sa perzistencijom, kad se zavrsava s radom sve se promjene upisu na USB i ostanu sacuvane kad se sljedeci put pokrene.

Znam to već si mi opisivao tu radnju http://www.bug.hr/forum/post/linux/linux-pitanja-odgovori/4106723.aspx samo kažem da je to sporo možda zbog kapaciteta što je kod mene bio 8gb USB ili sporog USB

Poruka je uređivana zadnji put sub 7.2.2015 15:33 (mirzet1976).
16 godina
mirzet1976 kaže...
.. ili sporog USB

-spor flash disk. Sve ispod 20MBs je sporo, ispod 10 beskorisno za normalan rad.. a jeftikaneri često imaju R-W 5-10MBs. (uz to još i FS razlike, kontroler itd. dok od USB3 obično nema koristi. Treba korstiti običan 2.0 ili u 2.0portu koji ima RW 20-30MBs tad nema osjetne razlike u odnosu na HDD.)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan

ja koristim SanDisk 32GB 3.0, hoće li taj biti ok? 

www.wpnovosti.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
majstorSZ kaže...

ja koristim SanDisk 32GB 3.0, hoće li taj biti ok? 

- ovisi s koje portirnice je pušten u prodaju..(možda iz iste tvornice), imaš po teh.spec brzih.. prije godinu upravo zato naručio, čekao i kupio.. užas. Brzina ispod 10. (za boot ti treba nativni 2.0..) nit neke razlike za 2-3.0, katastrofalan flash. Bez narudžbe odmah uzeo jeftikaner Trascend i brži je osjetno.. Kingston, Adata, i sl bar ne varaju toliko (btw SD je lako moguće lažnjak, a konezi prodaju baš sve što se prodati može, dok naši trgovci uvoze samo da je jeftino..).

.. inače je dovoljno po cijeni zaključiti dali je pravi ili lažnjak, ali to ovisi i o trgovcu, pa može biti i skup-spor.

12 godina
neaktivan

Otprilike ovo me zanima. Gledam neki dan video o tome sta treba znati iz oblasti web designa i momak kaze priblizno ovako : ono kao totalno ti moze korstiti windows da radis web design, ali je bolje korstiti mac ili neki linux sistem. Koje su to prednosti linux sistema za web desing, osim sto je besplatan i predpostvaljm dobar dio sofwtera je besplatan. Ima li nesto vise od toga? ( on je u principu mislo na ubuntu pod ovim linux sistemom tj. taj je spomenuo )

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.2.2015 17:43 (six_paths_of_pain).

0 0 hvala 0
16 godina

u komercijali/bizu je sporedno win-lin.. ugl nema free 'pravih' alata. OS ko OS je sporedna stavka (ako ga i nekim čudom kupiš) u odnosu na ostatak softa kojeg btw za linux nećeš nači na TPBu..

design nije stvar alata, nego osobe. Ipak, alat je nužan. Tad ovisi što radiš, jer npr html možeš natipkati u notepadu, ali nekako imam feeling da to nećeš.. sve ostalo je znanje+alat a tek tad biraj OS na kojem možeš željeno.

OS ne služi sam sebi. Koji program misliš koristiti će ti dati odgovor. Ako je to npr Adobe CS, tad je linux beskoristan.

Za druge mrežne stvari, linux je 'ko riba u vodi', ali tebi ne treba mreža ili server, design web stranice nema s tim veze, mada je 90% šanse da će tvoja stranica biti na nekom linux serveru. Sad se npr zamjenjuje flash video za html5.. možda možeš bez adobeovogo softa, možda je notepad+gimp dovoljan..

edit: zaboravljeno (najvažnije, u odnosu na win), probaj! Skini neku linux distru (live, USB-DVD) i vidi dali ti odgovara. Probaj npr ArtistX (ima više takvih nazovimo user/graphics/audio/itd.. soft distri, dok npr Ubuntu dolazi kao relativno čista distra..).

edit2: to je još više razlog ZA livedistru, ako radi ubuntu (bilo koji OS unazad 5-10g ima iste requiremntse), radit će i ovo.. (jedino što bi uzeo stariju verziju jer je noviji bloatasti kič ali možda zbog aplikacija ipak probati s novijim).

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.2.2015 18:15 (ihush).
12 godina
neaktivan

Ok hvala na infu.

edit

Ma bi ja, al racunar mi je kanta... teske disrtibucije nikako, pa obicni ubuntu x86 je spor pravo a kamo li da uzmem nesto preloadano tolikim softverom.O tome mogu razmlit kad uzmem novi comp al to se prosto ne nazire. Nemam prostora trenunto dovljno da dodam ni neki mint xfce il pupy linux pa da probam, puno zelja malo prostora XD.

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.2.2015 18:10 (six_paths_of_pain).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
six_paths_of_pain kaže...

Otprilike ovo me zanima. Gledam neki dan video o tome sta treba znati iz oblasti web designa i momak kaze priblizno ovako : ono kao totalno ti moze korstiti windows da radis web design, ali je bolje korstiti mac ili neki linux sistem. Koje su to prednosti linux sistema za web desing, osim sto je besplatan i predpostvaljm dobar dio sofwtera je besplatan. Ima li nesto vise od toga? ( on je u principu mislo na ubuntu pod ovim linux sistemom tj. taj je spomenuo )

A cuj, kao sto i kucu mozes sagraditi samo sa cekicem, tako i pisati kod mozes u Notepadu. Naravno, kao sto kucu neces sagraditi samo cekicem, tako neces niti pisati kod u Notepadu vec ces koristiti druge alate. Da, najcesce ljudi idu na Mac ili Linux osim ako ne kodiraju ekskluzivno za Win (.NET ili sto se weba tice ASP.NET). Zasto? Ne znam, valjda jer je to Unix. Unix je Unix, jbg. Koliko sam imao prilike skuziti dizajneri vise naginju Macu, programeri podjednako i jedno i drugo. Terminal je ono sto izdvaja ta dva OS-a od Win.

Ako nades alate koji te zadovoljavaju na Win, nemas razloga prelaziti na bilo sto drugo. Ako ipak imas zelje probati nesto drugo, onda probaj.

15 godina
neaktivan

Dugo nisam pratio Linux,na windowsima sam radi staraca,dok imam jedan drugi laptop na kojeg mogu instalirati linux (jer ga moji ne koriste),samo problem je što je na tom laptopu jednojezgreni procesor na nekih 1.6GHz ako se ne varam i gigu ram-a,tako da me sad zanima jel ima neka distra (po mogučnosti 'novija') da ima slabe zahtjeve a da izgleda moderno,neka kombinacija xfce-a npr. i da je baza po mogučnosti debian,ako ne debian onda arch,stabilnost nije toliko bitna (dakle rolling release je prihvatljiv),bitno da sve 'šljaka' i da se ne moram zajebavati sa nekim stvarima koje na ostalim distrama rade bez ikakvih problema (tipa instaliranje drivera za wifi i tako te stvari koje me odbijaju od linuxa). Što se tiče software centra,nemora biti u GUI obliku(dakle ako je na archu bazirana može komotno biti korištenje pacmana iz terminala). Koji su vaši prijedlozi? 

I da,još nešto,što je to točno sa #! ?
Mislim pročitao sam što je bilo,al otkud to,nisam pratio pa nemogu reć jel to nešto 'naglo' ili se znalo da će se to dogoditi..
Što kažu na njihovim forumima? 

Ima li ovdje korisnika 'kranča' pa da kažu što će dalje,na koju distru će se prebaciti,itd.?

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

u vezi #!-a. Glavni likac je jednostavno odustao od projekta rekavsi da nema smisla odrzavati tu distru. Nije u zadnje vrijeme iskreno bas imala neku popularnost distra. Ljud lako stave obican debian sa openboxom neznajuci da postoji #!. Forum ce ostati i dalje, tako je bar on rekao.

Steta iskreno. Znam da mi je to bila jedna od prvih distri koje sam probao.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

taj netko se preseravao pa ti je to rekao što se tiče dizajna barem. al ok, dizajn je i projektiranje strojnice u Mayai.

al istini za volju, neki programi jednostavno nemaju neku opciju koju je puno lakše izvesti kraticom na tipkovnici u terminalu ili nekom tekst editoru tipa vi. npr.  jednim naredbenim retkom možeš iz jednog filea s 10000 redova prebaciti u drugi file ili na ekran /printer sve linije koje imaju više od 10 samoglasnika itd..

za početak u live verziji Linuxa pokreni terminal i utipkaj vimtutor 

@filipe 

zašto ne zadnji xubuntu. dedoimedo ga je prilično nahvalio 

http://www.dedoimedo.com/computers/xubuntu-utopic.html

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.2.2015 21:30 (hrvooje).

0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
Gam3r kaže...

u vezi #!-a. Glavni likac je jednostavno odustao od projekta rekavsi da nema smisla odrzavati tu distru. Nije u zadnje vrijeme iskreno bas imala neku popularnost distra. Ljud lako stave obican debian sa openboxom neznajuci da postoji #!. Forum ce ostati i dalje, tako je bar on rekao.

Steta iskreno. Znam da mi je to bila jedna od prvih distri koje sam probao.

Meni nije bila jedna od prvih,ali je definitivno bila jedna od najdražih. Al što se tiče kranča,siguran sam da će netko forkati i napraviti nešto vrlo slično njemu...ipak ovdje govorimo o linuxu,zar ne? 

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice