Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.522.847
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Imam sve podatke spremljene. Boot-o sam i ocitava mi sve particije i podatke na njima, ali kad idem install onda samo prepoznaje hard bez particija. Stavio sam i slike.nadam se da su jasne. Sto mi je dalje ciniti?

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori

Probaj odmountati particije - desni gumb na svaku i "unmount" ili klikneš na one eject strelice s desne strane.

Gledam te!
11 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

Probaj odmountati particije - desni gumb na svaku i "unmount" ili klikneš na one eject strelice s desne strane.

Opet isto.

16 godina
Sum_of_all_fears kaže...

Namjerni pljuc-pljuc jer kao bivši linux user mogu sa punim opravdanjem reć da još uvijek nema tu sreće ni za casual usere (poput mojih roditelja).

Ne diraj Linux, sad će bit po pi*ki od svih znanih (i neznanih). {#}

ihush kaže...

Koja druga distra nešto radi? Svi tapkaju na mjestu. Nema promjene (opet perverzno) zato su mi Debian-Suse OK, dok me na derivate kao mint samo sila može natjerati..

Nakon zadnjih par verzija Ubuntua, Mint je mila majka. {#}

Sum_of_all_fears kaže...

Stvar je u "mušicama" zbog kojih te netko konstantno zivka i pita a dok na XPu te pita jednom u pola godine. To su ljudi od 40+ godina i služe se računalom 5 godina, max.

A kad nekome sa 40 (ili još bolje, 50+) staviš Sedmicu, više nema nikakvih pitanja.

If it ain`t broken, you`re not working hard enough ...
11 godina
protjeran

Ma da  ?  Ništa ne pitaju ni kad im veliš da trebaju 810 kn izbrojati za windowse plus još par stoja za posel  ?

:-)

http://www.iqcentar.hr/48850-ms-windows-7-home-premium-32-bit-eng-sp1

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.12.2014 18:59 (bunkermax).

2 0 hvala 0
16 godina
bunkermax kaže...

Ma da  ?  Ništa ne pitaju ni kad im veliš da trebaju 810 kn izbrojati za windowse plus još par stoja za posel  ?

Dragi moj, tko hoće original ključ, taj je spreman i platiti.

Tko neće, to jasno kaže. Sa Sedmicom barem nema problema sa ''alternativnim'' načinima aktivacije.

I danas više nitko ne želi 32 bitni sistem [bez obzira bio to Windows, Linux ili nešto treće], kad i najjeftiniji PC dolazi sa barem 4 gb rama.

14 godina
kizo2703 kaže...

A kad nekome sa 40 (ili još bolje, 50+) staviš Sedmicu, više nema nikakvih pitanja.

Misliš? Šta su tu na forumu sve 70+ jer kad pogledaš vapaje upomoć 7-ca rula.

Kod mene doma, klinac od 7 godina, supruga a ponekad i baka bez većih problema koriste Mint. Još nije naišlo ništa zašto nije mogao poslužiti.

Stručnjak za odmaganje...
11 godina
protjeran

@kizo

Link sam stavio samo radi uvida u cjenu, a obje verzije jednako koštaju, no i ti to znaš... 

Evo baš ja osobno sam imao iskustvo sa dvije grupe penzića po domovima, i vrlo brzo su prihvatili mint a pitanja i problema daleko manje nego dok su se igrali sa xp-om  ... 

I školarci odlično prihvaćaju ubuntu i mint i čak im je zabavniji od windowsa.

Moje skromno mišljenje je da je cijena ipak vrlo bitna za situaciju u kojoj su Hrvatska i hr gradjani, a tzv alternativne aktivacije su tema za tinejdzere i neozbiljne osobe, a nikako za nekoga iz struke.

2 0 hvala 0
16 godina
Franciscus kaže...

Imam sve podatke spremljene. Boot-o sam i ocitava mi sve particije i podatke na njima, ali kad idem install onda samo prepoznaje hard bez particija. Stavio sam i slike.nadam se da su jasne. Sto mi je dalje ciniti?

-nisi nam pokazao stanje particija.. tip i .. pa napamet

priča prava:  standard MBR ograničava na 4 primarne particije, tad nema mogućnosti installa ako nema mogućnosti kreiranja particije.. to što čitaš postojeće je sporedno.

- priča druga: diskovi-particije su zauzele 100% diska, nema slobodnog mjesta, na NTFS ne možeš inatalirati linux on ima svoj nativni FS npr ext3. (samo može koristiti Read+Write NTFS kao storage-media). Shrinkaš i oslobodiš dio npr 50GB.. ostalo će obaviti install OSa.

edit:

- ipak je vidljivo free koliko 100GB?..

.. na MBRu to ne može biti 5. particija. Potrebna je jedna extended u kojoj bi bile ostale bez ograničenja.. postupak je malo spetljan za početnika jer se tip particije ne može tako mijenjati.

-zato je 'preporuka' dok je disk prazan, npr gpartedom kreirati neku 100-500MB NTFS ili FAT za boot win, ostalo extended. U extendedu svakom OSu zagrabiš dio po želji, ostalo ostavljaš kao free.. i instliraš redom bez ograničenja. GPT je novija fora ali je problem kompatibilnosti.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 22.12.2014 20:57 (ihush).
16 godina
mario.L_hr kaže...

Misliš? Šta su tu na forumu sve 70+ jer kad pogledaš vapaje upomoć 7-ca rula.

Kod mene doma, klinac od 7 godina, supruga a ponekad i baka bez većih problema koriste Mint. Još nije naišlo ništa zašto nije mogao poslužiti.

Sedmica, zadnji ''vapaj'' 20. XI.

Za razliku od svih ostalih OS-ova skupa?!

bunkermax kaže...

Evo baš ja osobno sam imao iskustvo sa dvije grupe penzića po domovima, i vrlo brzo su prihvatili mint a pitanja i problema daleko manje nego dok su se igrali sa xp-om  ... 

I školarci odlično prihvaćaju ubuntu i mint i čak im je zabavniji od windowsa.

Moje skromno mišljenje je da je cijena ipak vrlo bitna za situaciju u kojoj su Hrvatska i hr gradjani, a tzv alternativne aktivacije su tema za tinejdzere i neozbiljne osobe, a nikako za nekoga iz struke.

Ja, kome god mogu, pogotovo penzićima (i svima ostalima, bez iskustva rada na PC-u) ću najprije stavit neki Linux, sad je trenutno to Mint, pošto je najkonzistentniji i najkompletniji (po mom mišljenju).

Tek ako netko striktno želi Windows će ga dobit, a takvi su vrlo rijetki u toj kategoriji.

Cijena? Većima ljudi kupuje gotove konfiguracije, pretežno su to laptopi, koji (i najjeftniji) uz cijenu od dvije tisuće kuna već dolaze sa instaliranim Windowsima 8 with Bing, koji koštaju kao i Linux - 0 kuna.

Neozbiljan? Da, jesam! {#} I kaj onda?!

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.12.2014 21:12 (kizo2703).
14 godina
kizo2703 kaže...

Sedmica, zadnji ''vapaj'' 20. XI.

Za razliku od svih ostalih OS-ova skupa?!

Da u oficijelnoj temi. A što je s ostalim temama. Evo ti jednog primjera od danas.

Stručnjak za odmaganje...
11 godina
protjeran
kizo2703 kaže...
.....  kad nekome sa 40 (ili još bolje, 50+) staviš Sedmicu, više nema nikakvih pitanja.

Pa ovo mi baš i ne djeluje da se odnosi na oem laptope, nego da si ti taj koji im stavlja sedmice, jer na oemu nemaš kaj stavljati.   A krekove, aktivatore i sl bih stavio neprijatelju a nikako onome tko me plati i sutra mu još može banuti inspekcija kakva pa nemam straha ni ja ni on..  Neozbiljan mogu biti u bircu ili parku, a na poslu baš i ne...   

Kako je Šoić rekao : Đole, ne da se ljutiš ! Hehhee   :-)

16 godina
bunkermax kaže...

Pa ovo mi baš i ne djeluje da se odnosi na oem laptope, nego da si ti taj koji im stavlja sedmice, jer na oemu nemaš kaj stavljati.   A krekove, aktivatore i sl bih stavio neprijatelju a nikako onome tko me plati i sutra mu još može banuti inspekcija kakva pa nemam straha ni ja ni on..  Neozbiljan mogu biti u bircu ili parku, a na poslu baš i ne...   

Tko je uopće spominjao stavljanje bilo čega na laptop sa OEM Windowsima?

Tko je uopće spominjao ''krekove'' i aktivatore?

Jesi li ti ikad u životu uopće instalirao Windows 7?

Kakva inspenkcija na PC-u za privatnu upotrebu?

Ja NISAM profesionalni informatičar i NIKAD, ni u ludilu, mi nebi palo na pamet stavljati nelicencirane Windowse nekome tko ih upotrebljava za posao!

Uostalom, ni većina Linuxa nije besplatna (tj. njihovo održavanje) u profesionalnoj upotrebi.

Toliko o tome - a sad se vratimo na Linux, o kojem je tema.

Ako imaš još kakvo pitanje o Windowsima, molim te, postavi ga na PP!

11 godina
protjeran

..... {#}

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
ihush kaže...

-nisi nam pokazao stanje particija.. tip i .. pa napamet

priča prava:  ...

Iskreno, nisam skuzio sto si htio reci. Molio bi te da malo na noob-ovskijem jeziku pricas, da shvatim poantu :) i da mi kazes sto mi je ciniti(di i kako) kako bi izvukli neke informacije, kako bi mogli locirat problem i po mogucnosti otkloniti ga, pošto ja neke stvari tu ne razumijem i pocetnik sam. Prije sam na laptopu imo 8icu sa istom podjelom hard diska, i ocitavao mi je partcije prilikom instalacije minta kako su bile podjeljene, a sad kad je 7ica nece. Evo jos jedna slika, ako je što god od koristi. Ak nije reci di trebam sta otvoriti i poslikati. Hvala!

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.12.2014 0:14 (Franciscus).
11 godina

Zanima me dokument kad napravim u libreoffice u linux mint-u,mogu li ga posle otvorit u windowsu?tocnije radi se o prezentaciji.

LoL: SirHectorDeMaris , Origin: cohr23
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Ovisi u kom formatu spremiš i ovisi u čemu otvaraš na windowsima (office ili libreoffice). Ugl radi ali nekad se raspadne.

My name is Legion... For we are many!
11 godina

Znaci onda bi vjerovatno mora vine korstit pa da stavim office normalan??

to mi je stariji laptop,ne mogu win inst na njeg radi osteceni sektora na hardu ali moze linux nemam pojma sto.

LoL: SirHectorDeMaris , Origin: cohr23
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
hrka11 kaže...

Zanima me dokument kad napravim u libreoffice u linux mint-u,mogu li ga posle otvorit u windowsu?tocnije radi se o prezentaciji.

npr u PDFu...

MSO nije bez razloga vpdeci uredski paket s worddoc jos kako tako ostalo je problem

wine ... moze.

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.12.2014 12:06 (ihush).
14 godina
ihush kaže...
hrka11 kaže...

npr u PDFu...

MSO nije bez razloga vpdeci uredski paket s worddoc jos kako tako ostalo je problem

wine ... moze.

Prezentacije ne možeš u PDF eksportat.

Say hello to my little friend
16 godina

tocno... Osim ako imas adobeov sw tad mozes sve i opet kvaka 22...

17 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...
bunkermax kaže...

Dragi moj, tko hoće original ključ, taj je spreman i platiti.

Tko neće, to jasno kaže. Sa Sedmicom barem nema problema sa ''alternativnim'' načinima aktivacije.

I danas više nitko ne želi 32 bitni sistem [bez obzira bio to Windows, Linux ili nešto treće], kad i najjeftiniji PC dolazi sa barem 4 gb rama.

32 bitne linux distribucije sa PAE kernelom prepoznaju do 64 GB, ako procesor to podržava 

http://en.wikipedia.org/wiki/Physical_Address_Extension

Life is too short to remove USB safely
Poruka je uređivana zadnji put uto 23.12.2014 14:36 (hrvooje).
16 godina
hrvooje kaže...
..

32 bitne linux distribucije sa PAE kernelom prepoznaju do 64 GB, ako procesor to podržava 

..

-to je tema koja je bila aktuelna do prije par godina, danas više ne. (btw, uzaludno objašnjavanje, 90% je uvjereno suprotno)

- i jedna 'greška', kao i svi ostali, smisao OSa? pošto mu nije smisao 'sam sebi', nego platforma aplikacijama tj korisnićkim potrebama, tad je apsolutno nevažno koliko OS može, važno je koliko može app. Dok su prevladavale 32bitne OS je bio sporedan (osim 'sam sebi'), sad više stanje nije takvo. Tko ima više RAMa i ako ga stvarno treba-korsiti.. tad je potreba za 64bitnom app ta koja doređuje OS, ne obrnuto.

-druga, važnija-konkretnija tvrdnja, HW određuje, ne OS, tj OS je soft, tad je svako ograničenje umjetno ili promijenjivo. BIOS-chipset-DIMM-CPU.. to su fizička ograničenja bez obzira na OS, koja ni OS ne može probiti. (ako govorš o tvrdnji koliko OS može.. btw, može i više, npr 192GB server uz odgovarajući HW). Prva barijera je npr CPU s 36bit PAEom (40-48bit za Xeone), pa chipset..

pojednostavljeno, dok je npr Canonical preporučao 32bitni (u izuzetcima kao server i sl 64 bitni) OS, do tad je vriedila gornja tvrdnja, sad (danas) je beskorisna, arhaizam. Kao, ''može se'', umjesto treba li ili ima li smisla/potrebe... + npr Ubuntu nije PAE kernel, moraš zamijeniti (dok moj miljenik ArtistX je, ali iz vremena 32bitnih, sad je 64 i nije mi zanimljiv btw).

Stari se mijenjaju, ne vrijede stara pravila.. (pa i za sad besmilseno na mobilnim-phone 64 bita i hrpa jezgara, ali tako je to). Moraš pišati niz vjetar, go with the flow...

11 godina
protjeran

Može neki prijedlog gui alata ili terminal komandi kojima bih isčitao hdd temperaturu i hdd smart vrijednosti,  na opensuse 13.2 kde  ?

Smartmontools je defaultno već instaliran pa tražim jednostavni alat za povremeno očitanje...

Ksysguard imam al nevidim kako da mi to očita....

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

lmsensors ili tako nešto.  ako je laptop instaliraj tlp za očuvanje baterije, a i diska 

@ihush 

32bitni pae linux kernel prepoznaje više od 4gb. Wikipedia kaže da je do 64, nebitno nit me briga. isto može i windows. samo želim reći da je njegova tvrdnja kriva. 

a pljuckanje po linuxu opet se preusmjeruje sa pljuckanja po proizvođaču koji treba primit svu pljuvacku. npr.  danas ubodem hp LaserJet 1320 u Ubuntu, odem na Add printer, odaberem, kliknem yes i isprintam probnu stranicu. 

kući moji 5 godina koriste Ubuntu, niti ne znaju šta koriste. sad razmišljam da uzmem Chromebook radi baterije. 

na poslu koristimo Google appse pa Ubuntu bez problema potpuno zamijenio win7. jedino još mrežna Konica Minolta ne printa dvostrano, to je izazov ispred mene ;) 

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.12.2014 19:36 (hrvooje).

4 0 hvala 0
16 godina
hrvooje kaže...

lmsensors ili tako nešto.  ako je laptop instaliraj tlp za očuvanje baterije, a i diska 

@ihush 

32bitni pae linux kernel prepoznaje više od 4gb. Wikipedia kaže da je do 64, nebitno nit me briga. isto može i windows. samo želim reći da je njegova tvrdnja kriva. 

a pljuckanje po linuxu opet se preusmjeruje sa pljuckanja po proizvođaču koji treba primit svu pljuvacku. npr.  danas ubodem hp LaserJet 1320 u Ubuntu, odem na Add printer, odaberem, kliknem yes i isprintam probnu stranicu. 

kući moji 5 godina koriste Ubuntu, niti ne znaju šta koriste. sad razmišljam da uzmem Chromebook radi baterije. 

na poslu koristimo Google appse pa Ubuntu bez problema potpuno zamijenio win7. jedino još mrežna Konica Minolta ne printa dvostrano, to je izazov ispred mene ;) 

-super.. btw nisam baš primijetio pljuckanje, .. dok za PAE jednostavno prošlo vrijeme (prije par godina sam vodio forumske ratove, al danas je besmisleno.. OS je sporedan btw, mada je u tim temama bio win.. npr 32bitXP=s2003 kernel+PAE, 32bitwin7 ima patch.. jednostavno MS je tako odlučio, PAE je btw zajednički a šlag je što i 32bitni MS-serveri ovisno o verziji mogu koristiti više, ne ovisno o 32bita, nego ovisno o cijeni licence DataServer..).

-wiki kaže svašta, npr današnje consumer MBO+CPU su do 32GB i OS je tad sporedan. (što je btw oduvijek i bio, ne samo za broj bitova). Čak dobro dodaješ i CPU, ja proširujem na MBO-chipset + umjetna ograničenja. Važnije od wikija je ono što ja kažem :) tj app ne može koristiti više od 2, uz switch 3, OS? njemu je svejdno... ne treba RAM njemu, on ga konobarski poslužuje. Requirements!

-pa kad već topičimo.. navodiš printer i ubuntu, zar misliš da je na win to teže? -, spojiš, upališ.. (hp ima mastadont driver, malo sačekaš) i gotvo. OK? I što time dokazujemo jedan drugom? Meni je to tako beznačajan fičer da ga čak ni ne doživljavam, a usporedi support proizvođača HWa pod linuxom i pod win platformom pa to proširi na ostale uređaje koje imaju neke veze s PCjem. Što misliš gdje je lakše?... (istovremeno i obrnuto, pljuc-Canon i neizdavanje npr drivera za scaner.. zna se zašto. Ali to nije stvar OSa, to oboje znamo, nego interesa proizvođača i licenci). CUPS je divna stvar, što s wlanom, joystikom, scanerom, multifunkcijeski ili samo spomenuta duplex opcija (jer to je sve soft).

-koji OS? .. pa i meni je zapravo svejdno, a ja živim od PC-ITa, analogno, juzerima, penzićima i inima to treba biti zadnja rupa na svirali.. radi, to je kriterij. Linux? naravno da radi. .. pa se sad vrati par postova (predpostavljam genezu pljuckanja) i vidi kako počinje, prezentacija.. i kompatibilnost.

Jel to krivnja linuxa? -ne to je stvar kompatibilnosti tj platforme koju na prezentaciji može-mora koristiti, tad to određuje, ne moje-tvoje preferencije. Opet je konačni kriterij, a jel to radi, ne jel to linux... pa piz-brader, što bi rekli indijanci i zadime ličku buniku. :) uvijek niz vjetar, ne vrijedi kontra.

11 godina
protjeran

Lmsensors mislim da mi nebi pomogao, jer u opensuse su defaultno instalirani pandani lmsensors-a.

Tražim gui koji bi iz već instaliranih senzor paketa isčitavao Informacije.  Widgeti mi nisu opcija jer su stalno aktivni, a ja bih aplikaciju koju cu sam povremeno pokrenuti...  Na ubuntu je to npr apk disks, a na opensuse se tek uhodavam..

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Stvar je u "mušicama" zbog kojih te netko konstantno zivka i pita a dok na XPu te pita jednom u pola godine. To su ljudi od 40+ godina i služe se računalom 5 godina, max.

zivkao bi te i na xp-u da nema admin account. you see what I did there ;) Radi se o 'dve potpuno različite fudbalske koncepcije' 

17 godina
neaktivan
Krunoo7 kaže...

Zasto su onda sve prezentacije koje imamo na faksu u PDF-u? ;)

P.S.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
14 godina
1domagoj1 kaže...
Krunoo7 kaže...

Zasto su onda sve prezentacije koje imamo na faksu u PDF-u? ;)

P.S.

Da, ali u PDF nemaš onih animacija dje ti se tekst vrti okolo naokolo, iskače iz ekrana, uzme više pozornosti od teksta. Šta nije to poanta power pointa?

Say hello to my little friend
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice