Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.502.788
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
mario.L_hr kaže...

Daj nabaci to u onu temu o životu i umiranju Linux-a. Čisto da potakneš RobertaS na novu elaboraciju nedostatnosti open source rješenja jer ne zna švabo u što se upustio.{#}

Ma, neda mi se ponovno pokretat flame war u mrtvoj temi ali ako si od volje, slobodno. {#}

Uostalom, ako smo već tamo ustanovili da se npr. potrebe američke vojske ili CERN-a ne mogu mjeriti s BUG-om onda tu nema što tražiti administracija Minhena {#}

13 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

imam u dual bootu windows 8.1 i ubuntu 14.04 i imam jedan problem...kada sam instalirao windows napravio sam jednu particiju na koju stavljam sve osim OS-a ( filmovi, glazba, razni dokumenti ) i sada kada probam ući u tu particiju preko ubuntu-a izbacuje mi slijedeću grešku:

Error mounting /dev/sda5 at /media/bozic_hrvoje/OSTALO: Command-line `mount -t "ntfs" -o "uhelper=udisks2,nodev,nosuid,uid=1000,gid=1000,dmask=0077,fmask=0177" "/dev/sda5" "/media/bozic_hrvoje/OSTALO"' exited with non-zero exit status 14: The disk contains an unclean file system (0, 0).
Metadata kept in Windows cache, refused to mount.
Failed to mount '/dev/sda5': Operation not permitted
The NTFS partition is in an unsafe state. Please resume and shutdown
Windows fully (no hibernation or fast restarting), or mount the volume
read-only with the 'ro' mount option.

prije ubuntu-a sam imao linux mint i najnormlnije sam mogao do tih podataka, sada više ne mogu

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
hrc987 kaže...

(...) The NTFS partition is in an unsafe state. Please resume and shutdown
read-only with the 'ro' mount option. (...)

Sve piše u poruci - moraš ponovno pokrenuti Windowse i ugasiti ih opcijom Shutdown, a ne Hibernate ili slično. Alternativno, možeš podesiti da se particija mounta u modu koji ne dozvoljava pisanje po njoj.

It doesnt matter how beautiful your theory is, it doesnt matter how smart you are. If it doesnt agree with experiment, its wrong. - Richard P. Feynman
Poruka je uređivana zadnji put čet 10.7.2014 8:52 (hrx).
11 godina
hrc987 kaže...

imam u dual bootu windows 8.1 i ubuntu 14.04 i imam jedan problem...kada sam instalirao windows napravio sam jednu particiju na koju stavljam sve osim OS-a ( filmovi, glazba, razni dokumenti ) i sada kada probam ući u tu particiju preko ubuntu-a izbacuje mi slijedeću grešku:

Error mounting /dev/sda5 at /media/bozic_hrvoje/OSTALO: Command-line `mount -t "ntfs" -o "uhelper=udisks2,nodev,nosuid,uid=1000,gid=1000,dmask=0077,fmask=0177" "/dev/sda5" "/media/bozic_hrvoje/OSTALO"' exited with non-zero exit status 14: The disk contains an unclean file system (0, 0).
Metadata kept in Windows cache, refused to mount.
Failed to mount '/dev/sda5': Operation not permitted
The NTFS partition is in an unsafe state. Please resume and shutdown
read-only with the 'ro' mount option.

prije ubuntu-a sam imao linux mint i najnormlnije sam mogao do tih podataka, sada više ne mogu

Winblowsi su ti stavili hibernejšen fleg na tu particiju i zato greška. Kako je hrx napisao moraš ugasiti windowse skroz.

Samomrzeći hrvat
17 godina

Moguće da je stvar u fast startupu W8.1. Probaj ga disablirati u windozama (nije neki pretjerani dobitak kod bootanja, pogotovo ako imaš ssd). http://winaero.com/blog/how-to-disable-or-enable-fast-startup-in-windows-8-1/

Fast startup je neki hibridni shutdown, kernel session i driveri se spremaju u hibernacijski file, pa to kao ubrzava bootanje, a opet nije prava hibernacija da traži puno prostora na disku.

Moguće je i da si imao dirty shutdown na windozama (ono, kad popi*diš i stisneš gumb da agonija čim prije prođe).

And so you touch this limit, something happens and you suddenly can go a little bit further. With your mind power, your determination, your instinct, and the experience as well, you can fly very high.

1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
redrum781 kaže...

Moguće da je stvar u fast startupu W8.1. Probaj ga disablirati u windozama (nije neki pretjerani dobitak kod bootanja, pogotovo ako imaš ssd). http://winaero.com/blog/how-to-disable-or-enable-fast-startup-in-windows-8-1/

Fast startup je neki hibridni shutdown, kernel session i driveri se spremaju u hibernacijski file, pa to kao ubrzava bootanje, a opet nije prava hibernacija da traži puno prostora na disku.

Moguće je i da si imao dirty shutdown na windozama (ono, kad popi*diš i stisneš gumb da agonija čim prije prođe).

diseblanje fast startup-a je riješilo problem

hvala :D

12 godina
protjeran
Kupio sam TP Link TL WN723N wireless adapter i na linuxu mi ne radi, ima li koji driver ili mi treba drugi adapter ?

0 0 hvala 0
16 godina
goran7700 kaže...
Kupio sam TP Link TL WN723N wireless adapter i na linuxu mi ne radi, ima li koji driver ili mi treba drugi adapter ?

-na kojem linuxu? (kernel). Ako imaš neki stariji boot pri ruci, probaj, trebalo bi raditi.

-po ovome radi na 2.6x.. btw, ubuntu (i ostali koji ga forkaju) je dropnuo support za stariji HW. Vjerojatno bi išlo s apt-getom za rtl8712 (to je RTL8188SU..) problem može biti nekoliko verzija 1-2-3... npr link.

-kad se stvari kupuju, ili se znati chip i dali radi, ili se na kutiji traži znak pingvina. Moguće da neke funkcije ovise o softwareu koji možda postoji samo za win.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
goran7700 kaže...

Ja isto imam tri razlicita TP link wireless adaptera i nijedan mi nijer radio jer linux ima slabiju podršku za njih jer ugl. imajeu atheros chipove. Ono sto trebi treba je Linux Mint 13 jer če ti na njemu 100%  raditi. Meni nijedan nije radio na 17 ili 14 vec na 13 je radilo kak spada ;)

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaasa
16 godina
Strm kaže...
..

Ja isto imam tri razlicita TP link wireless adaptera i nijedan mi nijer radio jer linux ima slabiju podršku za njih jer ugl. imajeu atheros chipove...

-pogrešno. Distru i sve povezano slaže dev-gazda, npr Canonical, o njima ovisi što radi ili što izbace iz supporta. Na linuxu radi. Ne radi na pojedinim distrama...

Upravo zato radi npr na starijma, generacija ubuntu 9-10 (čini mi se izbačeno s 12) i ostale slične forkuše. Nasuprot možda Debian, Suse ili ArtistX? Ne mogu provjeriti... pa tko zna možda.

14 godina
ihush kaže...
Strm kaže...
..

Ja isto imam tri razlicita TP link wireless adaptera i nijedan mi nijer radio jer linux ima slabiju podršku za njih jer ugl. imajeu atheros chipove...

-pogrešno. Distru i sve povezano slaže dev-gazda, npr Canonical, o njima ovisi što radi ili što izbace iz supporta. Na linuxu radi. Ne radi na pojedinim distrama...

Upravo zato radi npr na starijma, generacija ubuntu 9-10 (čini mi se izbačeno s 12) i ostale slične forkuše. Nasuprot možda Debian, Suse ili ArtistX? Ne mogu provjeriti... pa tko zna možda.

Kakogod, na 13 če mu raditi 100% bez ikakvih tweakova

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaasa
16 godina
Strm kaže...
..

windoz juzer alarm!! (šala)

-ali kakvi twerakovi? driver je driver, linux je jedan s kernelom... radi ili ne? Prevedeno, na nekim distrama je izbačen driver za neki HW, tad ne radi outofbox. Kad se driver instalira tad radi.

edit:

- trebao bi raditi rtl8188cu.. kernel 2.6-3.9, npr link ili file..(RTL8188C_8192C_USB_linux_v4.0.2_9000.20130911.zip) naravno, uvjek može i 'apt-get (resticted rtlov firmware) + make'..(svaka distra ima howto).

alternativno, može se tražiti driver pod raznim proizvođačima, npr: fritz, d-link, tp-link, edimax, airlive.. svejedno, jer driver je isti, možda je npr Belkin najbolji izvor (do ubuntu 11.04 je outofbox).

Poruka je uređivana zadnji put čet 10.7.2014 21:59 (ihush).
14 godina
ihush kaže...
Strm kaže...
..

windoz juzer alarm!! (šala)

-ali kakvi twerakovi? driver je driver, linux je jedan s kernelom... radi ili ne? Prevedeno, na nekim distrama je izbačen driver za neki HW, tad ne radi outofbox. Kad se driver instalira tad radi.

To stoji, no meni je bilo lakše jer mi ni DVBt stick nije radio kao ni USB dongle za bon bon :D

17 godina
neaktivan
Life is too short to remove USB safely

0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
Nakon kaj skužiš pretragu po device ID-u i vendor ID-u nijedan driver nije problem,ja sam svoj DVB-t dongle upogonio u nekoliko sekundi.
@modovi, Sunce se okreće oko Zemlje,ne?

0 0 hvala 0
14 godina
zerocool12 kaže...
Nakon kaj skužiš pretragu po device ID-u i vendor ID-u nijedan driver nije problem,ja sam svoj DVB-t dongle upogonio u nekoliko sekundi.

Prijatelju! :D{#} Buš mi pomogel, ne? :D

16 godina
neaktivan
Strm kaže...
zerocool12 kaže...

Nadam se! :P,aj ukucaj lsusb u terminal pa pejstaj rezultate xD

14 godina
zerocool12 kaže...
Strm kaže...
zerocool12 kaže...

Nadam se! :P,aj ukucaj lsusb u terminal pa pejstaj rezultate xD

sekund dok mi se laptop upali :D

14 godina

Evo :D Izgleda da ga nema?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Strm kaže...

Jel to USB dongle ili PCI kartica? xD

14 godina
zerocool12 kaže...
Strm kaže...

Jel to USB dongle ili PCI kartica? xD

USB dongle :D

16 godina
Strm kaže...

yip, windoz alert.. (tek iz trećeg pokušaja.. uz case sensitive, eliminiraš C/P-om) {#}

btw, tv mora biti u usb.2.0, (to je device 048d:9005), daj uname -a

nakon tog ako je kernel manji od 3.3 ... nadogradi.

dali je uređaj uopće ispravan, ili neki drugi problem... tko će znati, imaš li neki drugi PC pri ruci ili bar neki USB adapterić, ubodi ga pa ponovi Ls.. lsusb.. da vidiomo što OS vidi.

Poruka je uređivana zadnji put čet 10.7.2014 23:16 (ihush).
14 godina

Pa kad je l i I isto xD

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Mozes pokusat ls /dev/ sa ustekanim dongleom i istekanim,ako se niš ne događa,onda ti dongle ne valja....

Sorry retard sam,ovo zadnje je dongle, ovo piše na wiki za njega : "

ITE Inc. Generic 9005 Device✔ Yes, in kernel since 3.3 048d:9005 USB2.0 IT9135 dvb-usb-it9135-01.fw

Usput, dmesg bi mozda mogao dati vise informacija (kao sto je kolega rekao)

Ako dmesg izbaci da ne može učitati firmware, skineš ovo : http://palosaari.fi/linux/v4l-dvb/firmware/IT9135/12.10.04.1/IT9135v1_12.54.14.0_2.47.14.0/02fcf11174eda84745dae7e61c5ff9ba/ i zalijepiš u /lib/firmware/ , ištekaš USB dongle, uštekaš natrag i opet pogledaš u dmesg.

Poruka je uređivana zadnji put čet 10.7.2014 23:20 (zerocool12).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

dmesg može dati korisne informacije

Life is too short to remove USB safely

0 0 hvala 0
14 godina
hrvooje kaže...

dmesg može dati korisne informacije

http://pastebin.com/t3hcdhs3 Evo :D

16 godina
neaktivan
aj istekaj i ustekaj dongle pa napravi dmesg, jer ja ne vidim ovdje niš povezanog s dvb-om O.o

0 0 hvala 0
16 godina

ako je i845 ... vrlo vjerojatno problem s USB kontrolerom (mora biti pravi 2.0 i odgovarajuća struja, možda nešto u BIOSu pomogne.. pa čak reboot s priključenim uređajem, možda autodetect drugačije postavi USB 1.1 na 2.0) ili jednostavno starost. Dodatni kontroler bi vjerojanto popravio stvar, ali notebook.. možda neki pcmcia ali sve ovisi o isplativosti, ima tih kartica za siću, ali su često neispravne.

(tko je prebrojio sve 'ali'?)

Poruka je uređivana zadnji put čet 10.7.2014 23:34 (ihush).
14 godina
ihush kaže...

ako je i845 ... vrlo vjerojatno problem s USB kontrolerom (mora biti pravi 2.0 i odgovarajuća struja, možda nešto u BIOSu pomogne.. pa čak reboot s priključenim uređajem, možda autodetect drugačije postavi USB 1.1 na 2.0) ili jednostavno starost. Dodatni kontroler bi vjerojanto popravio stvar, ali notebook.. možda neki pcmcia ali sve ovisi o isplativosti, ima tih kartica za siću, ali su često neispravne.

(tko je prebrojio sve 'ali'?)

Laptop je IBM Thinkpad R32. Imali o uopce USB 2.0?

16 godina

ne. {#}

Ostaje ti nabavka PCMCIA-USB 2.0 kontrolera (jer danas je sve na usb-u..) dok na 1.1. može npr miš i sl. ništa više.

uz btw, TV i slične stvari obično traže i snagu CPU.. za noramalan rad, npr mpeg4.. tako da su male šanse da može normalno raditi. Nikako se ne isplati kupnja u trgovini (može biti beskorisno).

-OK, rade neke stvari, u pravilu one koje ne traže odgovarjuću brzinu i struju, ... to je za svaki uređaj pod requirementsima navedeno.

evo jedne usporedbe, u req. pored vga, .. i USB 2.0. btw, i PCMICIa kontroler informativno za cijenu.

Poruka je uređivana zadnji put čet 10.7.2014 23:59 (ihush).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice