Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.506.921
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Pozdrav gospodo,imam problem sa djeljenjem datoteka.

Naime postavim sve na dijeljenje, iskljucim firewall i svejedno mi baca ovo:"Failed to mount Windows share: Permission denied"...

Vise nezz kaj napravit :S

Listen, this is no set of rules. I'm not tellin' you what to do, all I'm saying is I'm bringing up of three things that are like, so important to the world, I don't have to find as much importance in.

0 0 hvala 0
14 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori

Koristiš li Sambu?

Ako ne pogledaj ovo i ovo.

Stručnjak za odmaganje...
12 godina
neaktivan

Moze li neko da mi objasni kako da instaliram mozillu 29 nightly na xubuntu. Imam je vec skinutu u folderu ali dalje ne mogu. Pokusavao sam neki kod na koji sma naletio na netu ali nije valjao. Da li ima neki program koji bi ti instalirao? Trazio sam rpm manager ali nije bilo u bazi pa sam instalirao neku zmajenu koa se ne pokrece uopste.

Primjetio sam a nema skype  u bazi pa sam skinuo sa njihove stranicu medju i medju ponudjenim opcijama za dw ja sam izabrao dynamic i skinuo al i dalje ne znam maket.

Poruka je uređivana zadnji put sub 28.12.2013 22:01 (six_paths_of_pain).

0 0 hvala 0
14 godina

Nightly ti je najlakše preko terminala skinuti

I.

sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-mozilla-daily/ppa

II.

sudo apt-get update

III.

sudo apt-get install firefox-trunk

Say hello to my little friend
Poruka je uređivana zadnji put sub 28.12.2013 22:22 (Krunoo7).
17 godina
neaktivan
six_paths_of_pain kaže...

Moze li neko da mi objasni kako da instaliram mozillu 29 nightly na xubuntu. Imam je vec skinutu u folderu ali dalje ne mogu. Pokusavao sam neki kod na koji sma naletio na netu ali nije valjao. Da li ima neki program koji bi ti instalirao? Trazio sam rpm manager ali nije bilo u bazi pa sam instalirao neku zmajenu koa se ne pokrece uopste.

Primjetio sam a nema skype  u bazi pa sam skinuo sa njihove stranicu medju i medju ponudjenim opcijama za dw ja sam izabrao dynamic i skinuo al i dalje ne znam maket.

Za Skype otidi ovdje i tu gdje ti pise Choose your distribution odaberi Ubuntu 12.04, pretpostavljam da imas 12.04 ili vecu verziju Xubuntua. Skinut ce ti se .deb paket (Ubuntu i ostali derivati se baziraju na Debianovom paketnom upravitelju dpkg, tj. apt-u) kojeg pokrenes, uneses lozinku i kliknes Install. To je to. RPM pakete u principu ne mozes instalirati na Xubuntu (ili bilo koji Debian-based sustav, u biti svi Ubuntui, Mint i sl.) jer je to drugi paketni upravitelj kojeg uglavnom koriste distre vezane uz Red Hat Linux kao npr. Fedora, CentOS, openSUSE, Mandriva Linux i sl.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
12 godina
neaktivan

Znaci skinem neki .deb paket i onda ga nadjem u softvare centru i instaliram, jel to to? Jer se meni skype odjednom pojavio u software centru. Ako je to tako onda je to super.

Znam da su ovo noobvska pitanja a ja ne koristim linux stalno da sve to pohvatam. Kad mi prodju ispiti opet cu se vratit na xp za koja dva mjeseca da mogu igrati wow. Inace cim budem imao malo bolje masinu, a trebace mi ubrzo, imacu obavezno jednu distru instaliranu jer mi nekad fali ovaj linux ugodjaj. Nazalost sad nemam dovoljno hdda za dva sistema istovremeno.

0 0 hvala 0
14 godina

Samo trebaš dvaput kliknuti na .deb paket i odmah ćeš shvatiti šta treba. Ali, ako ti se skyoe pojavio u Software Centru, onda preko njega instaliraj.

P. S. WoW možeš igrati i na linuxu preko Wine-a.

12 godina
neaktivan

Pokusao sam wow preko wine-a jednom ( mislim ad je bio linux mint ) ali mi je racunar zaledio skroz pa se necu u to bespotrebno upustat opet. Ovo cu probat sljedeci put kad skinem neki deb paket, zasad imam uglavnom sve sto mi treba. Jedino sto sam primjetio da je mozilla nightly osim sto kasni jednu verziju prilicno sporija nego 29-ka na xp-u, a s druge strane flash mi mnogo bolje radi nego na xp-u.

edit

Ima li neki program za linux da mogu skidati i prebacivati pjesme sa yt na mp3?

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.12.2013 22:35 (six_paths_of_pain).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Pokusao sam wow preko wine-a jednom ( mislim ad je bio linux mint ) ali mi je racunar zaledio skroz pa se necu u to bespotrebno upustat opet. Ovo cu probat sljedeci put kad skinem neki deb paket, zasad imam uglavnom sve sto mi treba. Jedino sto sam primjetio da je mozilla nightly osim sto kasni jednu verziju prilicno sporija nego 29-ka na xp-u, a s druge strane flash mi mnogo bolje radi nego na xp-u.

edit

A ovisi koliko ti je jak kompjuter.

Imas za to Firefox ekstenzije. Ova npr.

14 godina
neaktivan

Zanima me je li instalirao itko linux direktno sa harda ?

Ako moze neka uputstva,hvala :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

edit

A ovisi koliko ti je jak kompjuter.

Imas za to Firefox ekstenzije. Ova npr.

Racunar mi je 1.6 ghz sc celeron 420 oko 6 god star sa 3 gige rama i intel g3100 grafokom 384 mb i 80 gig hdda. Znam da je pregazen i sam vapim za novim racunarom al moram uslov dati za trecu na faksu pa ce bit novi racunar . A probacu tu extenziju.

17 godina
neaktivan
Neznam nadimak.. kaže...

Zanima me je li instalirao itko linux direktno sa harda ?

Ako moze neka uputstva,hvala :)

misliš preko virtual CD-a?

imaš ovdje info za Ubuntu instalacije, za druge je procedura maltene ista

14 godina
neaktivan

Evo ovo sam mislio: https://help.ubuntu.com/community/Installation/FromLinux

A nebi valjda trebalo biti problema,vidit cu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Je l' može neko da mi da linkove za neke backtack 5 tutorijale? Ne treba mi za instalaciju, pokretanje, nego za rad na backtrack, neke komande, pa i driveri i tako te stvari? 

Ako neko ima linkove, nek mi pošalje ako nije problem. :)

0 0 hvala 0
14 godina
Huma kaže...

Je l' može neko da mi da linkove za neke backtack 5 tutorijale? Ne treba mi za instalaciju, pokretanje, nego za rad na backtrack, neke komande, pa i driveri i tako te stvari? 

Novi hacker u kvartu? Čekaj da naletiš na pravog lika (komu ćeš se nakačiti na wi-fi), bi će ti to zanimljivo životno iskustvo. Nego hackeru, net je prepun tutorijala za BT, obično se krene odavde.

12 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
Huma kaže...

Novi hacker u kvartu? Čekaj da naletiš na pravog lika (komu ćeš se nakačiti na wi-fi), bi će ti to zanimljivo životno iskustvo. Nego hackeru, net je prepun tutorijala za BT, obično se krene odavde.

Nije novi hacker u kvartu, nije lijepo od tebe osudjivati ljude na osnovu ovog gore... Jednostavno, zanima me backtrack, planiram upisati informacijske tehnologije, pa je lijepo upoznati se na vrijeme sa svime.

14 godina
Huma kaže...

Nije novi hacker u kvartu, nije lijepo od tebe osudjivati ljude na osnovu ovog gore... Jednostavno, zanima me backtrack, planiram upisati informacijske tehnologije, pa je lijepo upoznati se na vrijeme sa svime.

Pa objasni meni, kao jednoj noobari, što to ima BT a nemaju ostale distribucije? Što ćeš to novo naučiti s BT-om?

12 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
Huma kaže...

Pa objasni meni, kao jednoj noobari, što to ima BT a nemaju ostale distribucije? Što ćeš to novo naučiti s BT-om?

Pa objasni ti meni, kako si shvatio da želim izigravati hakera jer sam spomenuo te neke komande? Mislio sam na neke osnovne komande, napomenuo sam i drivere. 

I čuo sam da je BT najbolji za administraciju i slično. Uostalom, zašto se mješaš? Ako imaš link, ako možeš da mi pomogneš, pomozi, ako ne, niko nikom. I hvala na linku.

14 godina
Huma kaže...

Pa objasni ti meni, kako si shvatio da želim izigravati hakera jer sam spomenuo te neke komande? Mislio sam na neke osnovne komande, napomenuo sam i drivere. 

I čuo sam da je BT najbolji za administraciju i slično. Uostalom, zašto se mješaš? Ako imaš link, ako možeš da mi pomogneš, pomozi, ako ne, niko nikom. I hvala na linku.

Zato što s BT-om nećeš naučiti ništa novo. Bio bi faca da uzmeš neku od osnovnih distri (npr Debian ili kao što jedan kolega preporuči Gentoo) i na njemu pokrećeš sve one aplikacije i servise koji te zanimaju a prije toga da savladaš Terminal i komande. Ovako si samo jedan od onih koji se žele nakačiti susjedu na mrežu.

Što se tiče kvalitete BT-a "za administraciju i slično" {#}, nije ni blizu najboljima (u bilo kojoj kategoriji).

14 godina
Huma kaže...
mario.L_hr kaže...
Huma kaže...

Nemoj se ljutiti, da znaš kakvih smo se ljudi na ovom forumu nagledali shvatio bi.

12 godina
neaktivan

Mario, je l' mogu skinut s neta neki od ta dva, imaju li svoje stranice? 

Kruno, ma ne ljutim se druže, nego me vrijeđa kad neko nešto takvo govori...

14 godina
Huma kaže...

Naravno da možeš.

Debian

Gentoo

12 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
Huma kaže...

Naravno da možeš.

Debian

Gentoo

Koji od ova dva je bolji, ili popularniji?

14 godina

Ja sam više koristio Debian. Ako želiš učiti i ako ti je isto jako bitno u životu onda počni s Debianom, nakon nekog vremena pokušaj instalirati i podesiti Gentoo ili Slackware. Zašto? Zato što instalacija potonja dva nije samo OK-Next već se trebaš malo i potruditi. Što se tiče korištenja i iskustva u radu vrlo brzo ćeš shvatiti da je jedino bitno da imaš dobar comunity kad zapneš. Što se tiče najpopularnijih distri pogledaj ovdje. Imaš s desne strane listu.

12 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Ja sam više koristio Debian. Ako želiš učiti i ako ti je isto jako bitno u životu onda počni s Debianom, nakon nekog vremena pokušaj instalirati i podesiti Gentoo ili Slackware. Zašto? Zato što instalacija potonja dva nije samo OK-Next već se trebaš malo i potruditi. Što se tiče korištenja i iskustva u radu vrlo brzo ćeš shvatiti da je jedino bitno da imaš dobar comunity kad zapneš. Što se tiče najpopularnijih distri pogledaj ovdje. Imaš s desne strane listu.

Hvala ti mnogo. 

14 godina
Huma kaže...

Hvala ti mnogo. 

Napiši (bilo ovdje ili u zasebnoj temi) kako napreduješ i kakva su ti iskustva.

17 godina
neaktivan

Ako se odlucis za Gentoo, samo da ti napomenem, nakon dva dana(!) instalacije sam odustao od njega (nisam imao vise zivaca po peti put rekompajlirati kernel), a kao dosta sam upoznat s Linuxom. Tako da budes spreman na moguci gubitak zivaca, a pogotovo zato sto nemas iskustva s Linuxom koliko vidim.

Instalirati Gentoo bez ikakvog iskustva s radom na Linuxu (ne mislim na klikanje GUI prozorcica, vec na rad u terminalu) je ravno brisanju guzice šmirgl papirom (brus papirom) dok zavezanih ociju hodas po žaru, a na kraju te čeka dovoljno dugacko uže da se objesis.

Za pocetak bih ti preporucio Debian ili bilo koju drugu laganu distru i ovu knjigu. Onda kad malo to pohvatas i skuzis, baci se na Arch. Laksi je od Gentooa, a opet dovoljno zahtjevan. Nakon toga samo ti je masta granica.

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.12.2013 0:47 (1domagoj1).
17 godina

pozdrav. trebal bi pomoc oko instalacije linuxa. 

da odmah objasnim imam 3 diska. na ssdu je win7, na 1 disku imam podatke a na drugi disk zelim instalirati linux. taj disk ima 2. particije. te sam ja napravio 3. od cca 50gb na kojoj bi trebao biti linux.

znaci skinuo sam s stranice zadnju verziju te sprzio i pokrenuo uredno. ali mi instalacija ne prepoznaje tu particiju od 50gb vec samo ove dvije gdje su podaci od prije. ssd i disk 1 sam iskopcao iz maticne.

e sad kak instalirat linux na tu particiju meni je misterija. pokusao sam izbrisati tu particiju i ostaviti kao unallocated space na disku ali isto je.

molim pomoc od iskusnil linux usera posto mi je ovo prva instalacija linuxa. ty

Ride or die, remember?
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Instalacija Gentoo-a i Slackware-a je zanimljiv sport. Pripremam se na instalaciju Slackware-a već neko vrijeme, ne zato što mislim da je najbolji, ultra uber cool, već čisto zbog toga da ne zahrđam sa svom silom OK - Next instalacija. Ne kažem da je to nužno loše ali dobro je znati i nešto više.

17 godina
neaktivan
Huma kaže...

zašto onda ne kreneš sa nekom userfriendly kao Ubuntu, a onda kad naučiš osnove prebaciš se na FreeBSD

onda usput naučiš i Asembler i onda stvarno postaneš faca u kvartu {#}

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.12.2013 11:48 (Darky).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice