Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.504.576
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
xDISORDERx kaže...

zapravo želim isprobati nešto drugo, a i nadam se nekom normalnijem radu računala jer po nekoj mojoj predpostavci linux ima manje pozadinski procesa počevši od antivursa, firewalla i slično, valjda sam u pravu :D  

a i na faxu sam taman keruno s operativnim sustavima, naročito linuxom, kojeg sam bootao preko vmr-a na vježbama pa mi se svidjelo na prvu ruku.

prošlo je to vrijeme kad sam patio za dizajnom, već duže godina držim win 98 temu :D

Aha.

A gle, istina, sam OS manje trosi, ali stvar je u aplikacijama. Novije aplikacije vise gutaju i tesko ces si tu pomoci kad ti danas jedan Firefox (i onaj mutavi Flash, nikako da krepa) pojede 400 MB. Ostaje ti jedino da isprobas na vlastitu ruku.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
12 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

neznam da li je do toga što sam ga dizao s cd-a al užasno mi je sporo sve, xp je mila majka za ovo po pitanju brzine..

ram i nije bio toliko zauzet koliko procesor, za sve šta bi kliknuo zauzeće bi bilo skoro uvijek 100%

ništa, odustajem, dok ne kupin novu mašinu, a to će bit ko zna kad..

Ako trebate poklon kupon za Ganggood od 10$: http://www.banggood.com/?zf=265258

0 0 hvala 0
14 godina

A da probaš Peppermint i da ga baš instaliraš na usb stick. Ja ga imam na celeronu 2.0 i 512 rama, nije prebrz pogotovo sa novim sadržajima kako su kolege naveli, ali iz mog iskustva najbrže mi radi od tih nekih lakših linuxa.

http://d-u-d.deviantart.com

0 0 hvala 0
14 godina

Neznam šta bi reko, meni Cinammon doslovno leti na Pentiumu IV 2.8 GHz.

Say hello to my little friend
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Krunoo7 kaže...

Koji?

Cinnamon 2.0 ?

http://www.soundstream.com/
14 godina
soundstream kaže...
Krunoo7 kaže...

Koji?

Cinnamon 2.0 ?

Mislim na Linux Mint 15 Cinnamon

16 godina
xDISORDERx kaže...

.. imam kantu staru 8 godina, amd procesor 1,8ghz, 1gb ram-a..

-CPU je prestar, nisi naveo VGA, RAMa je minimalno za današnje kriterije.. ipak, treba raditi normalno (nedefiniran pojam), tj moraš znati što želiš i koji su današnji zahtijevi za konkretne app, npr browser, flash-YT..

-Napravi LiveCD, USB je zgodan ali ako je jeftikaner tad je prespor, CD je otimalniji.

-sve light distre su OK, ali distra je (naj)manje važna. Važne su app. koje koristiš.

xDISORDERx kaže...

neznam da li je do toga što sam ga dizao s cd-a al užasno mi je sporo sve, xp je mila majka za ovo po pitanju brzine..

ram i nije bio toliko zauzet koliko procesor, za sve šta bi kliknuo zauzeće bi bilo skoro uvijek 100%

..

vidi gore. Rezultat je upravo očekivan.

Za takav PC je optimalna starija distra (tj za probu, jer dolazi s aplikacijama koje imaju manje requirementse nego današnje uz problem legacy drivera), npr Ubuntu 9.10, probaj s CDa. Desktop-386-live. Novi ubuntu je overkill, fency.

Krunoo7 kaže...

-taj CPU je dvostuko jači od 1.8 AMDa, (uz to što nije navedeno sempron ili athlon), VGA...

Uvjek treba razmišljati o vremenu-tehnologiji, ne samo MHz, nego instrukcije koje (ne)postoje. MMX-SSE2 nadalje, uz HT, Core2 jezgre itd.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
12 godina
neaktivan
Dud kaže...

A da probaš Peppermint i da ga baš instaliraš na usb stick. Ja ga imam na celeronu 2.0 i 512 rama, nije prebrz pogotovo sa novim sadržajima kako su kolege naveli, ali iz mog iskustva najbrže mi radi od tih nekih lakših linuxa.

nisam siguran što očeš reći stim da ga baš instaliram na usb, predpostavljam da želiš reći da je bolje na usb-u nego na cd-u?

da li ima live verzija, da ga se može probati bez instalacije?

ihush kaže...

-CPU je prestar, nisi naveo VGA, RAMa je minimalno za današnje kriterije.. ipak, treba raditi normalno (nedefiniran pojam), tj moraš znati što želiš i koji su današnji zahtijevi za konkretne app, npr browser, flash-YT..

-Napravi LiveCD, USB je zgodan ali ako je jeftikaner tad je prespor, CD je otimalniji.

-sve light distre su OK, ali distra je (naj)manje važna. Važne su app. koje koristiš.

..

vidi gore. Rezultat je upravo očekivan.

Za takav PC je optimalna starija distra (tj za probu, jer dolazi s aplikacijama koje imaju manje requirementse nego današnje uz problem legacy drivera), npr Ubuntu 9.10, probaj s CDa. Desktop-386-live. Novi ubuntu je overkill, fency.

grafička je radeon x700 serije.

mislim nisam oečkivao bog zna što, al da je lošije od xp-a ne, koristio sam samo što mi je bilo već na live verziji, tipa mozzilu, office i slično, samo sam ih otvarao da vidim koliko treba vremena da se dignu i malo po netu

EDIT: probao sam i peppermint live verziju, bolje radi od lubuntu-a, al opet mi je bolji xp, tako da ostajem na njemu, hvala svima na trudu!

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.10.2013 2:20 (xDISORDERx).
17 godina
neaktivan
xDISORDERx kaže...

problem je kaj si vrtio sa CD-a, cd ima jako malu brzinu čitanja, USB je brži ali on je koma (pogotovo 1.1) naspram HDD-a

1 GB RAM je dovoljno te 1.8 GHz CPU, čak i za 10.10 ubuntu (jedino je možda frka da sa HW ako imaš kaj egzotično)

gle ovako napravi

skini ubuntu 10.10 mislim da je dovoljno star, pokreni ga iz win (ubuntu 10.10 ima i wubi) - 10.10 koristi Gnome sučelje i nije teško za komp (cca 300 MB load)

pokreni wubi, instaliraj linux u same win sa wubijem i onda probaj

ako ti se ne sviđa samo upališ windowse i delete wubi i to je to

za samu linux distribuciju ti treba 2-4GB (ako misliš isprobavati) 10 GB uvrh glave (osim ako ne misliš instalirati windows igre pod linuxom)

inače imam jedan stari stroj

AMD 1.8 GHZ, 1,5 GB RAM, nVidia 9700 GS

pod linuxom mi radi wow na 27+ fps van SW (u sw je 10-15 fps)

toliko o starim strojevima i linuxu

17 godina
neaktivan
xDISORDERx kaže...

nisam siguran što očeš reći stim da ga baš instaliram na usb, predpostavljam da želiš reći da je bolje na usb-u nego na cd-u?

da li ima live verzija, da ga se može probati bez instalacije?

Misli da ga bas instaliras na USB, kao da ga normalno instaliras na disk, i to ti je opcija. Dakle, nije live nego je bas instaliran. U tom slucaju nosis distru sa sobom kamo god zelis. Samo onda ti pak treba malo veci USB (8 GB) i USB 2.0 (ili jos bolje 3.0) jer oni nisu toliko spori kao 1.1.

Darky kaže...
...

skini ubuntu 10.10 mislim da je dovoljno star, pokreni ga iz win (ubuntu 10.10 ima i wubi) - 10.10 koristi Gnome sučelje i nije teško za komp (cca 300 MB load)

pokreni wubi, instaliraj linux u same win sa wubijem i onda probaj

ako ti se ne sviđa samo upališ windowse i delete wubi i to je to

...

Vec je probao wubi, nije funkcioniralo, wubi je prebugovit.

17 godina
neaktivan

flowblade, novi video editor

https://code.google.com/p/flowblade/

*upravo instalirao kubuntu 13.10 - više nije potrebna ia32-libs za instaliranje 32 bitne aplikacije iz repozitorija (apt-get). za dpkg je ipak potrebno instalirati zavisnike. koji su to lako se sazna ako se pokrene istalacija dpkg -I imepaketa.deb i onda se samo instaliraju paketi o kojima ovisi 

http://askubuntu.com/questions/359156/how-do-you-run-a-32-bit-program-on-a-64-bit-version-of-ubuntu

**kde 4.11.2 je stvarno brz. i nepomuk radi odlično iako sam tek instalirao i još nije indexirao disk. 

iPhone:You're holding it wrong. Always!
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.10.2013 23:04 (hrvooje).

6 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Darky kaže...

problem je kaj si vrtio sa CD-a, cd ima jako malu brzinu čitanja, USB je brži ali on je koma (pogotovo 1.1) naspram HDD-a

1 GB RAM je dovoljno te 1.8 GHz CPU, čak i za 10.10 ubuntu (jedino je možda frka da sa HW ako imaš kaj egzotično)

1domagoj1 kaže...

Misli da ga bas instaliras na USB, kao da ga normalno instaliras na disk, i to ti je opcija. Dakle, nije live nego je bas instaliran. U tom slucaju nosis distru sa sobom kamo god zelis. Samo onda ti pak treba malo veci USB (8 GB) i USB 2.0 (ili jos bolje 3.0) jer oni nisu toliko spori kao 1.1.

neće da mi diže sa usb-a,  za boot mi se nude 4 različita tipa usb-a, usb -zip, -cd, -fdd i -hdd mislim.

probao sam sve tipove za različite distre, nije pokrenilo nijednu, samo bi mi ispisalo  neki copyright  i nešto u stilu da ne pronalazi image 

14 godina

Napravi bootable usb sa ovim programom: http://www.pendrivelinux.com/yumi-multiboot-usb-creator/

WordPress ❤
Poruka je uređivana zadnji put pon 28.10.2013 15:30 (OriginalEXE).
17 godina
neaktivan
xDISORDERx kaže...

neće da mi diže sa usb-a,  za boot mi se nude 4 različita tipa usb-a, usb -zip, -cd, -fdd i -hdd mislim.

probao sam sve tipove za različite distre, nije pokrenilo nijednu, samo bi mi ispisalo  neki copyright  i nešto u stilu da ne pronalazi image 

neke MBO su zeznute kad je USB u pitanju

redosljed boot-a

1. USB - HDD

2. USB - ZIP

3. USB - CD

4. USB - FDD

ne zaboravi da neke MBO uopće ne kuže da je USB vanjski disk nego ga tretiraju kao interni HDD

Uštekaj USB dok je komp ugašen, bootaj u BIOS sa uštekanim USB

znači pod opcije MBO = HDD opcije boot

Tamo se zna uz SATA / ATA disk pojaviti kao sekundarni (interni) disk tvoj USB drive

sad reci da priorite ima USB i onda snimi poziciju u BIOS pa install

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.10.2013 18:37 (Darky).
17 godina
neaktivan

a za maticne koje uopce ne podrzavaju bootanje s usb-a postoji takodjer rjesenje. sprzis ovaj cd 

http://www.howtogeek.com/howto/16822/

i onda bootas s njega pa na njemu kliknes da bootas s usb-a

iPhone:You're holding it wrong. Always!

1 0 hvala 2
14 godina
hrvooje kaže...

a za maticne koje uopce ne podrzavaju bootanje s usb-a postoji takodjer rjesenje. sprzis ovaj cd 

http://www.howtogeek.com/howto/16822/

i onda bootas s njega pa na njemu kliknes da bootas s usb-a

Hvala za ovo, jednostavno i radi. Moja maticna isto ne moze bootati sa USB-a al s ovim na CD-u moze.

15 godina
neaktivan

Ima li tko da je s Backtrackom na ti? 

Optimizam je nedostatak iskustva.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Što te muči? Backtrack ili neka od aplikacija?

Stručnjak za odmaganje...
15 godina
neaktivan

Baš backtrack, nikakve njegove dodatne aplikacije. 

Znaš ponešto? Ne bih baš javno. {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
turbojc kaže...

Baš backtrack, nikakve njegove dodatne aplikacije. 

Znaš ponešto? Ne bih baš javno. {#}

Kao što reče jedna mudra glava, jako davno: "Znam da ništa ne znam" ja bih dodao još da se trudim spoznati što sve ne znam. Što se tiče traženog, barem za njega imaš tone tutova po netu. Obično treba početi ovdje. Jeli ima tu ono što tražiš?

15 godina
neaktivan

Nope.

Nema čak ni na googlu ništa konkrentno što bi mi moglo pomoći. 

Radi se o jednom problemu, mene samo zanima gdje griješim, pa zašto mi izbacuje taj error. S toga, može na pp? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Ne koristim ga ali napiši pa mogu pogledati.

14 godina
neaktivan

Isprika na double postu ali ovaj nema nikakve veze s prethodnim pa mislim da je dobro da ga odvojim. Za sve one kojima se neda prčkati i zezati s conkyem evo alata koji isto bitno olakšava. Nakon instalacije obavezno posjetiti ovu stranicu i skinuti Delux Conky Theme Pack kojeg importirate u Conky Manager i imate na raspolaganju cijelo more tema. Teme su pospremljene u .conky u /homeu i mogu se editirati po volji.

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.11.2013 14:46 (mario.L_hr).

3 0 hvala 0
14 godina

Evo, pošto mi Mint 15 ne podržava rezu 1280x960, primoran sam ovoj metodi koja bi mi savršeno radila da ne bi bilo jednog problema. Naime, kada prebacim u tu rezoluciju, slika mi ode dosta ulijevo, i znam da to lako mogu promijeniti postavkama monitora, no problem je u tome što će mi to onda zeznut sliku na Windowsima i vice versa. Tako da ako ima koja dobra duša koja bi mi mogla preporučit kakav program za align slike, sjećam se da je lubuntu 12.10 imao neki openbox mananger ili tako nešta pa se iz njega to moglo napravit. LP!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Pa instaliraj openbox manager i s njim to napravi. Ili si u winsima instaliraj powerstrip, pa s njim izvuci podatke i ubaci ih u modeline. A s čime si uopće izračunao modeline za svoj monitor?

Gledam te!
14 godina
Veliki Brat kaže...

Pa instaliraj openbox manager i s njim to napravi. Ili si u winsima instaliraj powerstrip, pa s njim izvuci podatke i ubaci ih u modeline. A s čime si uopće izračunao modeline za svoj monitor?

Instaliro bi ja openbox, kad bih bio siguran da umjesto njega moram metacity maknut. Modeline nisam računao, bih li trebao?

15 godina

Znaci pitanje. Frendica ima problem sa windowsom i zeli da joj reinstaliram al ne zeli izgubit podatke (jbg nema vise particija pa mozda nesto i ostane). Uglavnom htio bih nabacit neki linux na USB i bootat ga tako pa da samo prebacim na prijenosni hard. Koju distribuciju da koristim. Nisam nikad koristio linux tako da ne znam nista. Mozda je ovo prilika za ucenje.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
buco2 kaže...

Znaci pitanje. Frendica ima problem sa windowsom i zeli da joj reinstaliram al ne zeli izgubit podatke (jbg nema vise particija pa mozda nesto i ostane). Uglavnom htio bih nabacit neki linux na USB i bootat ga tako pa da samo prebacim na prijenosni hard. Koju distribuciju da koristim. Nisam nikad koristio linux tako da ne znam nista. Mozda je ovo prilika za ucenje.

Apsolutno je svejedno, svaka ce obaviti posao prebacivanja podataka s kompa na prijenosni hard. Ubuntu, Mint, Peppermint, Puppy, nije pretjerano bitno, pogledaj si koja ti se najvise svida i pici. Iako bih osobno preporucio neke lakse, Peppermint ili Puppy, posto je u pitanju instalacija na USB. A sto se ucenja tice, nisam siguran da ces nesto pretjerano nauciti, osim ako ne znas oznaciti direktorije, kliknuti copy, otvoriti prijenosni hard, pa kliknuti paste. A to ipak vjerujem da znas. {#}

17 godina
Krunoo7 kaže...
Veliki Brat kaže...

Instaliro bi ja openbox, kad bih bio siguran da umjesto njega moram metacity maknut. Modeline nisam računao, bih li trebao?

Msiliš 'ne moraš' maknuti metacity? Jer ne moraš...

Ali svejedno, problem i imaš zato jer nisi računao modeline. Proguglaj "modeline calculator", imaš online alata na netu, ne trebaš ništa instalirati. Upišeš mu rezoluciju i refresh rate i on ti izbaci modeline koji kopiraš u xorg.conf.

Ovdje imaš solidno objašnjenu priču, pred kraj teksta je dio o centriranju slike:

http://www.mythtv.org/wiki/Working_with_Modelines

Gledam te!
14 godina
Veliki Brat kaže...
Krunoo7 kaže...
Veliki Brat kaže...

Msiliš 'ne moraš' maknuti metacity? Jer ne moraš...

Ali svejedno, problem i imaš zato jer nisi računao modeline. Proguglaj "modeline calculator", imaš online alata na netu, ne trebaš ništa instalirati. Upišeš mu rezoluciju i refresh rate i on ti izbaci modeline koji kopiraš u xorg.conf.

Ovdje imaš solidno objašnjenu priču, pred kraj teksta je dio o centriranju slike:

http://www.mythtv.org/wiki/Working_with_Modelines

Izgleda da modeline jesam računao, kao što piše u prvom koraku tutorijala, naredbom "cvt".

Ali, izgleda da znam u čemu je problem. Meni je u winsima slika isto išla ulijevo koliko se sjećam, pa sam čačko po monitoru. Ali svejedno, hvala ti puno što si pokušao pomoći, probat ću openbox.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice