Za takve opcije moras pregledati svaki kut kernela ne prelititi po njemu, jer obican kernel ima 100 puta vise stvari od opcija za hardware i drivere, treba samo citati...
Konkretno za opciju koju trazis moras podrzati:
"configure standard kernel features" ali nakon toga ti se nece kernel butati pogotovo ako u njemu vidis opcije samo za hardware i drivere...
u kernelu imas preko 100 skrivenih opcija namjenjenih expert korisnicima
inace ako ti to nije dosta trazi po internetu patcheve i drivere za kernel, ima ih koliko god hoces i za sta hoces
i svakako ako to radis iz archa, zaboravi na abs, imas kernel.org
OK, sta moram promjeniti distru da bi recompilirao bolji kernel onda? Sta mi preporucas? Nisam nikad bio na kernel.org, zbunjen sam malo, kompliciran je site. Mozes mi dati bas linkove sta da downloadiram i neke upute, direktno?
Interesira me dosta taj patch koji ce prepraviti scheduler da mi omoguci da CPU radi kao Hayabusa.
Ne bavim se archem (prenesposoban mi) pa ne zanam na pamet da ti pomognem
Ali, skines source sa kernel.org i provcitas si upute na arch wiki o kompjaliranju kernela, mora tamo pisati kako ga kompjalirati iz source.
Mozes si skinti "brain fuck scheduler" za kernel ali i ne trebas da bi dosao do tih opcija ali on je odlican samo treba paziti sa njim.
U kernel direktoriju imas objasnjenja svih drivera pa tako i schedulera za procesor i lijepo ti pise kako ces tokom rada sustava govoriti scheduleru sta i kako da radi pa time mozes imati taj brain pod kontrolom za slucaj nuzde jer je ipak jos uvijek netestiran.
U kernelu (sa ili bez tog schedulera) najvise opcija imas pod "kernel features" gdje moras podrzati "configure standard kernel features" i "embeded system", njih dvije ce ti po cijeloj konfiguraciji kernela otvoriti mnoge skrivene opcije.
Odmah ispod prve ce ti se kad je podrzis otvoriti par skrivenih pa ih dobro provijeri jer moras jednu podrzati da bi sustav ostao butabilan (ne sijecam se sad koju) i mislm da ce ti ista maknuti podrsku za datotecne sustave pa ih moras opet vratiti. Pod "procesor type..." ce ti se pojaviti direktorij sa tom intel zastitom za procesor unutar kog mozes konfiguirati mnoge opcije".... Zastitu mu svakako makni ako te bas to interesira ali ti si je maknuo ne ja jer sumnjam da ces ti tu hajabuzu odrzati pod kontrolom ako ti je kernel.org kompoliciran sajt... probaj
https://www.kernel.org/ (skini latest stable kernel)
https://wiki.archlinux.org/index.php/Kernels/Compilation/Traditional
I savjet; kernel ce ti biti brz tek kad u LZO kompresiji bude ne veci od 3Mb i kad ne bude imao ni jedan modul <M>, ne trebaju ti moduli. Kompjalaj ga sa -O2 (nemoj -Os koji mu smanjuje kod da dobijes na velicini na taj nacin) -march=native -fomit-frame-pointer gcc opcijama. U "kernel hacking" makni sve i log level postavi na 1.
Sad ako nemas iskustva sa kernelom menuconfig ce ti olaksati, ako imas onda ce ti otezati ali da ga uspijes svesti na sto manju velicinu ce ti pomoci. Pa ako hoces tako pokreni ga sa
"make allnoconfig"