Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.502.706
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
protjeran
Re: Linux - pitanja i odgovori
Deus ex machina kaže...
layman kaže...

Za takve opcije moras pregledati svaki kut kernela ne prelititi po njemu, jer obican kernel ima 100 puta vise stvari od opcija za hardware i drivere, treba samo citati...

Konkretno za opciju koju trazis moras podrzati:

"configure standard kernel features" ali nakon toga ti se nece kernel butati pogotovo ako u njemu vidis opcije samo za hardware i drivere...

u kernelu imas preko 100 skrivenih opcija namjenjenih expert korisnicima

inace ako ti to nije dosta trazi po internetu patcheve i drivere za kernel, ima ih koliko god hoces i za sta hoces

i svakako ako to radis iz archa, zaboravi na abs, imas kernel.org

OK, sta moram promjeniti distru da bi recompilirao bolji kernel onda? Sta mi preporucas? Nisam nikad bio na kernel.org, zbunjen sam malo, kompliciran je site. Mozes mi dati bas linkove sta da downloadiram i neke upute, direktno?

Interesira me dosta taj patch koji ce prepraviti scheduler da mi omoguci da CPU radi kao Hayabusa.

{#}

Ne bavim se archem (prenesposoban mi)  pa ne zanam na pamet da ti pomognem

Ali, skines source sa kernel.org i provcitas si upute na arch wiki o kompjaliranju kernela, mora tamo pisati kako ga kompjalirati iz source.

Mozes si skinti "brain fuck scheduler" za kernel ali i ne trebas da bi dosao do tih opcija ali on je odlican samo treba paziti sa njim.

U kernel direktoriju imas objasnjenja svih drivera pa tako i schedulera za procesor i lijepo ti pise kako ces tokom rada sustava govoriti scheduleru sta i kako da radi pa time mozes imati taj brain pod kontrolom za slucaj  nuzde jer je ipak jos uvijek netestiran.

U kernelu (sa ili bez tog schedulera) najvise opcija imas pod "kernel features" gdje moras podrzati "configure standard kernel features" i "embeded system", njih dvije ce ti po cijeloj konfiguraciji kernela otvoriti mnoge skrivene opcije.

Odmah ispod prve ce ti se kad je podrzis otvoriti par skrivenih pa ih dobro provijeri jer moras jednu podrzati da bi sustav ostao butabilan (ne sijecam se sad koju) i mislm da ce ti ista maknuti podrsku za datotecne sustave pa ih moras opet vratiti. Pod "procesor type..." ce ti se pojaviti direktorij sa tom intel zastitom za procesor unutar kog mozes konfiguirati mnoge opcije".... Zastitu mu svakako makni ako te bas to interesira ali ti si je maknuo ne ja jer sumnjam da ces ti tu hajabuzu odrzati pod kontrolom ako ti je kernel.org kompoliciran sajt... probaj

https://www.kernel.org/ (skini latest stable kernel)

https://wiki.archlinux.org/index.php/Kernels/Compilation/Traditional

I savjet; kernel ce ti biti brz tek kad u LZO kompresiji bude ne veci od 3Mb i kad ne bude imao ni jedan modul <M>, ne trebaju ti moduli. Kompjalaj ga sa -O2 (nemoj -Os koji mu smanjuje kod da dobijes na velicini na taj nacin) -march=native -fomit-frame-pointer gcc opcijama. U "kernel hacking" makni sve i log level postavi na 1.

Sad ako nemas iskustva sa kernelom menuconfig ce ti olaksati, ako imas onda ce ti otezati ali da ga uspijes svesti na sto manju velicinu ce ti pomoci. Pa ako hoces tako pokreni ga sa

"make allnoconfig"

Ludwig van Beethoven, your beautiful music lives forever
Poruka je uređivana zadnji put pet 30.8.2013 1:33 (layman).
14 godina
protjeran
Linux - pitanja i odgovori

Zanimljivo da svakih par mjeseci dođe neki arch/gentoo mecena koji dođe propovijedati o tim distrama sa žarom Zlatka suca, uz naravno da svi koji koriste mainstram distribucije su budale i neznalice i posebno "nisu pravi linuxaši" jer ne kompajliraju vlastiti kernel nego imaju pametnijeg posla u životu. I ne prate dependency-e od firefoxa, i ostalog software-a jer je to zaista bitno u radu.

Vrijeme kad sam to radio je prošlo prije mnogo godina. Onda sam malo narastao, sazrio, i prepustio drugima da vode te brige umjesto mene, te nastavio koristiti računalo za rad, a ne za masturbaciju nad source-om. 

Ali što ja znam, navodno ja samo upgrade-am gnome i ne pratim dependency-e. I računalo mi je jako sporo jer se ubuntu raspadne za 3 dana, ali ja to ne kužim. Jer sam preglup.

{#}

Ad astra peronospora

10 1 hvala 0
14 godina
protjeran
Deus ex machina kaže...

OK, sta moram promjeniti distru da bi recompilirao bolji kernel onda? Sta mi preporucas? Nisam nikad bio na kernel.org, zbunjen sam malo, kompliciran je site. Mozes mi dati bas linkove sta da downloadiram i neke upute, direktno?

Interesira me dosta taj patch koji ce prepraviti scheduler da mi omoguci da CPU radi kao Hayabusa.

Imaš na kernel.org-u software naziva virtual pedals (virtual-pedals-0.2.1.tar.gz) kojim kad prikačiš igrače pedale za bicikl ubrzaš računalo ovisno o broju okretaja tih pedala. Jako je dobar za bottleneck-ove jer možeš pogurati sve kroz procesor pedalama.

Koristim ga od Ubuntu 4.04 i ne žalim.

Ad astra peronospora
11 godina
protjeran
Bypass kaže...
Onda sam malo narastao, sazrio,

Vidi se iz zadnjeg posta

Sto se tice ostalog da si dobro kompajlirao ne bi pustio druge da vise to cine za tebe.

Kompjalirati ne znaci otvorti handbook satge 3 i prekucavti komande u environment, tako nema koristi od toga i nisi ni prvi ni zadnji propali pokusaj kompjalacija ali vecina njih razumije da je problem u njima, ti ne jer nesto sto nisi savladao nema ti smisla i tome se protivis

Problem je u tebi, krivo si narastao

Dobro je barem sto si u svojim kompajlistickim avanturama naucio da je za tebe ubuntu najbolji

Poruka je uređivana zadnji put pet 30.8.2013 7:29 (layman).
17 godina

Malo ipak pretjeruješ. Istinabog i sam sam svojevremeno lomio mozak pokušavajući s kolegom iskompajlirati cijeli sustav sa intelovim kompajlerom, jer bi bilo brže. 

Ali dobitak je smiješan u usporedbi sa utrošenim vremenom.

Za nekoga kome je to hobi ili želi naučiti kako gnu/linux funkcionira u redu, ali za bilo kojeg drugog korisnika potpuno nepotrebno.

And so you touch this limit, something happens and you suddenly can go a little bit further. With your mind power, your determination, your instinct, and the experience as well, you can fly very high.

5 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
layman kaže...

Za takve opcije moras pregledati svaki kut kernela ne prelititi po njemu

Svaki kut kernela.... nema zajebancije... {#}

Btw. kad vidim kome ti ideš pričati bajke (bypass, deus, domagoj, etc.) stvarno se nameće zaključak da si novi ovdje. :D

Parva Diplodocus
Poruka je uređivana zadnji put pet 30.8.2013 9:30 (Anonimni_Korisnik_2013).
17 godina
layman kaže...
... jer kernel mi je opasan ali zato ekstremno brz

Kind sir, You just made my day!

Much obliged Much obliged
Gledam te!
17 godina
neaktivan
layman kaže...

... jer kernel mi je opasan ...

prikladno:

14 godina
protjeran

Zamisli elitnog linuxaša, kompajlira kernel po raznim uputstvima, tutorijalima i/ili forumskim prijedlozima.

Najbolje što takvi misle da su sam kernel napisali jer koriste gcc i slično.

Stvarno elitno. Naučiti tipkati. I čitati tutorijale. Formula 1 linux svijeta {#}

Ad astra peronospora
Poruka je uređivana zadnji put pet 30.8.2013 11:32 (Bypass).

8 0 hvala 0
16 godina
Veliki Brat kaže...

Kind sir, You just made my day!

Bypass kaže...
Stvarno elitno. Naučiti tipkati. I čitati tutorijale. Formula 1 linux svijeta {#}

A pročitajte ovo{#} (Sorry na OT-u ,ali nisam mogel izdržat )

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
12 godina
neaktivan

"Drugi primjer, cackao sam po windows registru i naletio na kojekave kljuceve tipa bluetooth, PATA, ATA controlls, printer, etc, ima ih milijon i zaista sam siguran da su nepotrebni ALI ZASTO se windows nije butao kad sam ih pobrisao ?"

Stari moj.... mindblown!

Parva Diplodocus

11 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Anonimni_Korisnik_2013 kaže...

"Drugi primjer, cackao sam po windows registru i naletio na kojekave kljuceve tipa bluetooth, PATA, ATA controlls, printer, etc, ima ih milijon i zaista sam siguran da su nepotrebni ALI ZASTO se windows nije butao kad sam ih pobrisao ?"

Stari moj.... mindblown!

Imam i ja par Windowsa koji se slabo bootaju (čitaj zatvaraju), baš ih planiram zamijeniti plastičnjacima.

Stručnjak za odmaganje...
17 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...

A pročitajte ovo{#} (Sorry na OT-u ,ali nisam mogel izdržat )

Ma ja sam provalio tipa čim je spomenuo nestabilnost dependecija kod ubuntua

Na kraju će ispasti da je to neki nadobudni klinac od 13 godina

17 godina
neaktivan

Ja sam mu dao TU zato jer i onaj tabor malo ide za*ebavati. {#}

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
12 godina
neaktivan

Frend pita gdje bi mogao naći linux aplikaciju za ove fiskalne blagajne, zna li možda netko išta o tome?

Parva Diplodocus

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Frend pita gdje bi mogao naći linux aplikaciju za ove fiskalne blagajne, zna li možda netko išta o tome?

http://holobit.homelinux.com:38180/

12 godina
neaktivan

Ne vidim ni cijene ni download linkove. :D Ali hvala svejedno.

Parva Diplodocus

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ne vidim ni cijene ni download linkove. :D Ali hvala svejedno.

Kontaktiraj ih, mozes telefonom, a i mail im poslati ili sto to vec je na Kontakt stranici.

EDIT: Nesto sam iskopao, ako je to to.

Produkcijski aplikativni certifikati izdaju se na razdoblje od 5 godina, nakon čega je certifikat potrebno obnoviti. Cijena certifikata je 300kn (60kn godišnje).

Poruka je uređivana zadnji put pet 30.8.2013 15:19 (1domagoj1).
17 godina
neaktivan

probaj solo web aplikacija, čak je i besplatan do 4 računa mjesećno

11 godina
protjeran
Bypass kaže...

Zamisli elitnog linuxaša, kompajlira kernel po raznim uputstvima, tutorijalima i/ili forumskim prijedlozima.

Najbolje što takvi misle da su sam kernel napisali jer koriste gcc i slično.

Kolega, i ti i ja citamo tutorijale i citat cemo jer niko se nije rodio sa znanjem i uci se stalno.

Samo problem je sto ti ne znas da za kompjaliranje kernela ne postoji tutorijal, to je vjerojatno problem zasto si ti iz svoga compile avanturizma presao na ubuntu...

Ti si dokazao da si linux neznalica i to velika, stoga otkaci me se i uci u svome ubuntu pa mozda ti nekad nesto postane jasnije

11 godina
protjeran
redrum781 kaže...

Malo ipak pretjeruješ. Istinabog i sam sam svojevremeno lomio mozak pokušavajući s kolegom iskompajlirati cijeli sustav sa intelovim kompajlerom, jer bi bilo brže. 

Ali dobitak je smiješan u usporedbi sa utrošenim vremenom.

Za nekoga kome je to hobi ili želi naučiti kako gnu/linux funkcionira u redu, ali za bilo kojeg drugog korisnika potpuno nepotrebno.

Pa nepotrebno je za vecinu, ali cinjenica je da kompajlacija sustava ce dovesti do stabilnosti i optimizacije kakvu neces nikad dobiti jedino ako kompajliras.

To pricajte da nije tako i lazite sami sebe ako hocete i druge oko vas, meni ne mozete jer ja osijecam razliku u brzini rada gentoo i bilo koje druge distre i to veliku razliku

Sto si neki ne mogu/ne znaju instalirati gentoo kako se spada ne iz handbook stage3 pa to ne mogu testirati moj problem nije.

Moj problem je sto me vrijedjaju a nemaju pojma sto je linux ni iz daleka i nekredibilni su raspravljati o njemu na malo dubljim razinama

Ali to mi je drago jer takvim stavom nikad nece nauciti nista i sve sto ce znati je kliknuti terminal u gnome ubuntua pa ukucati par nastrebanih komndi

"Elitni linuxasi" kako kazu

Poruka je uređivana zadnji put pet 30.8.2013 19:04 (layman).
13 godina
neaktivan

Želim instalirati linux mint 15 s usba pa me zanima kako napraviti botabilni usb s windowsa 8?

Nije bogat onaj koji nema, nego onaj koji ima

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Shockwave kaže...

Želim instalirati linux mint 15 s usba pa me zanima kako napraviti botabilni usb s windowsa 8?

Linux Live USB Creator.

12 godina
neaktivan
mrdokic911 kaže...
Shockwave kaže...

Linux Live USB Creator.

Unetbootin.

Parva Diplodocus
15 godina
neaktivan

Može preporuka neke stabilne i brze distre? Trenutno koristim Ubuntu i redovito mi browser zna štekat i flash se crasha, ponekad mi zamrzne i cijeli laptop. Ne želim to od Linuxa!

Uglavnom bih koristio za programiranje, internet i filmove.

Programer,web developer
Poruka je uređivana zadnji put sub 31.8.2013 13:10 (Wedran Dev).

2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Wedran Dev kaže...

Može preporuka neke stabilne i brze distre? Trenutno koristim Ubuntu i redovito mi browser zna štekat i flash se crasha, ponekad mi zamrzne i cijeli laptop. Ne želim to od Linuxa!

Uglavnom bih koristio za programiranje, internet i filmove.

pa nije ubuntu kriv za to

koji browser? Mozilla?

probaj neki drugi browser

možda ti i komp ima HW problema, možda nemaš dovoljno RAM ?

13 godina
neaktivan
Darky kaže...
Wedran Dev kaže...

pa nije ubuntu kriv za to

koji browser? Mozilla?

probaj neki drugi browser

možda ti i komp ima HW problema, možda nemaš dovoljno RAM ?

Imao sam i ja problema na ubuntu, sa open source driverima. Ako sam piknuo proprietary onda je bolje puno radilo. (O grafičkoj pričam)

Trenutno furam Manjaro i radi ko vurica, čak i sa open source driverima.

Pa evo, ne znam dal je baš do ubuntua, al iz iskustva se čini da Manjaro puno bolje radi.

Preporučam ga toplo svima, ugodan za rad, uvijek up to date, i potuno stabilan.

Manjaro je rolling release, ali malo kasni za archom, jer se updati provjeravaju i puštaju se kad se vidi da su stabilni.

15 godina
neaktivan

Imam manual drivere instaliarne za grafičku, igre rade super i unity isto glatko radi al se iz čistog mira zamrzne na par sekundi i tako. Hvala na preporuci budem pogledao.

Programer,web developer

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Markus Dignus kaže...
Trenutno furam Manjaro i radi ko vurica, čak i sa open source driverima.

Nakon što su dodatno ispeglani, naravno da rade.

Očito je da si ih na Ubuntuu isprobavao dok su još bili u ranijoj fazi. Stoga problemi...

What Andy giveth, Bill taketh away.
Poruka je uređivana zadnji put sub 31.8.2013 19:46 (rustweaver).
13 godina
neaktivan
rustweaver kaže...

Nakon što su dodatno ispeglani, naravno da rade.

Očito je da si ih na Ubuntuu isprobavao dok su još bili u ranijoj fazi. Stoga problemi...

Ha, moguće, ne znam. Nisam pratio broj verzije.

Svejedno, Manjaro mi je draži.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice