Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.504.204
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
kivic15 kaže...

koji linux mi preporučujete za sljedeću konfu? e4300 1.8ghz,8400gs,1gb ram,80gb hdd,p5pl2(HTPC)

CrunchBang 11 Waldorf -- jako brza distra, minimalistička, kad instaliraš dock,onda je lakša navigacija

Brza distra : Elementary OS Luna (za 2 dana izlazi iz bete)

2. Izbor : Debian Wheezy

3. izbor Linux Mint (za početnike prilagođena)

Probaj  na Live USB-u, koja ti se najviše sviđa, imaš puno izbora.

12 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

i jel to onda potpuno besplatno?vidio sam negdje da pišu godine za neki support(npr. do 2017 i sl.)?!

Roses are red,my screen is blue,and I'm sitting here thinking WTF did I do?
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
kivic15 kaže...

i jel to onda potpuno besplatno?vidio sam negdje da pišu godine za neki support(npr. do 2017 i sl.)?!

support je za HW, znači da ti garantiraju da će do 2017 raditi update te distribucije sa novostima, nadogradnjama itd.

nakon 2017 prepušten si sam sebi - u pravilu tada instaliraš noviju distru i stvar je rješena {#}

sve distribucije su besplatne, ali kad pogledaš u repozitorij naći ćeš da možeš skinuti i platiti pojedine komercijalne aplikacije dostupne u UX varijantama ako ti trebaju, naravno

Kaj se tiče plaćanja plaća se tehnička podrška izdavatelju distribucije - ako ti je potrebna

tebi za doma to ti ne treba osim ako ne vrtiš nešto kaj ti zarađuje masne pare, pa ti je jako bitno da imaš 24/7 podršku ako stvar zapne

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.8.2013 22:58 (Darky).
17 godina
hrc987 kaže...

novi sam u svijetu linuxa pa sam odlučio prije nego napravim dual boot snimiti linux na workstation9 i isprobati malo

instalirao sam mint 15 kde, ali nikako ne mogu upogoniti sve one desktop efekte koje on omogućava ( wobbly windows i slično )

da li je to zbog toga što je snimljen kao virtualni sustav ili trebam potražiti problem negdje drugdje?

U konfiguraciji virtualke omogući 3d i obavezno instaliraj vmware tools na tu virtualku (imaš negdje opciju u izborniku). Potraži malo upute kak se instalira tools, vrijede i upute za ubuntu/debian.

And so you touch this limit, something happens and you suddenly can go a little bit further. With your mind power, your determination, your instinct, and the experience as well, you can fly very high.
17 godina
neaktivan
redrum781 kaže...
hrc987 kaže...

novi sam u svijetu linuxa pa sam odlučio prije nego napravim dual boot snimiti linux na workstation9 i isprobati malo

instalirao sam mint 15 kde, ali nikako ne mogu upogoniti sve one desktop efekte koje on omogućava ( wobbly windows i slično )

da li je to zbog toga što je snimljen kao virtualni sustav ili trebam potražiti problem negdje drugdje?

U konfiguraciji virtualke omogući 3d i obavezno instaliraj vmware tools na tu virtualku (imaš negdje opciju u izborniku). Potraži malo upute kak se instalira tools, vrijede i upute za ubuntu/debian.

e ali ga komplicirate obojica {#}

1. pokreni omiljenu verziju win
  2. skini si ubuntu
  3. snimi iso na dvd ili još bolje na usb
  4. ubaci medij pod win
  5. pokreni Wubi => instalira ti cijeli linux unutar win kao win aplikaciju - pokretanje linuxa je samostalno kao i kad imaš više verzija win na stroju
  6. isprobavaj

Ako ti se sviđa

a) dodaj novi disk ili napravi novu particiju pa instaliraj linux

b) ostavi ga kao wubi - radi i tako bez problema - samo pazi da ga ne obrišeš slučajno kad čistiš win {#}

ovo je dobra varijanta za one koji ne reinstaliraju win svaka dva tjedna {#}

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.8.2013 7:47 (Darky).
16 godina
neaktivan

Wubi nije prisutan na 13.04 instalacijskim medijima, a Canonical ne preporučuje niti korištenje Wubija koji je na 12.10 medijima. Posebice ne preporučaju korištenje Wubija ako se na računalu nalaze Windowsi 8 zbog problema s fast startom i hybrid sleepom. Razvoj je zaustavljen te Wubi neće biti u sklopu 13.10 i slijedećih verzija, osim ako netko ne preuzme razvoj i ispravi bugove.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
17 godina
neaktivan

Wubi je lijepa ideja, ali nazalost, lose rjesenje.

Ili virtualka ili stvarna instalacija na tvrdi disk (ili USB stick, USB disk...).

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
Poruka je uređivana zadnji put pet 9.8.2013 17:27 (1domagoj1).
17 godina
neaktivan

kakvo je to odbrojavanje na elementary os home stranici

http://elementaryos.org/

Može li ljudima u tamnim odjelima u Bruxellesu biti stalo do Hrvatske?

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ma,kakav wubi...ljudi bi još pomislili da je Linux lošiji od windowsa ako ga instaliraš iz windowsa :P

nego imam pitanje,pokušavam provesti update,ali ovo:

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
g12356 kaže...

Ma,kakav wubi...ljudi bi još pomislili da je Linux lošiji od windowsa ako ga instaliraš iz windowsa :P

pa taj gui je uvijek bio bugovit. probaj sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade

15 godina
neaktivan
hrvooje kaže...
g12356 kaže...

pa taj gui je uvijek bio bugovit. probaj sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade

Nije u tome,problem,nego se bojim da nije jedan od rijetkih Linux trojanaca.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/
Poruka je uređivana zadnji put ned 11.8.2013 1:05 (g12356).
17 godina
neaktivan

jel probao tko kingsoft office za linux? ovo bi mogla postati odlična stvar. bravo kinezi

http://wps-community.org/download.html

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

jel probao tko kingsoft office za linux? ovo bi mogla postati odlična stvar. bravo kinezi

NIce ali,dali je FOSS?Lijepo da Calligra sada nebude jedina ozbiljna konkurencija LO/OO.

14 godina

Ja na tavanu našao kantu od Intel Pentium III , 126MB RAM-a i 2GB HDD-om xd STavio na to Puppy Linux,dok sam ga uštelo i sve to radi savršeno.Ja inače windows user sam skoro do kraja prokužo puppy-a xd

Strm
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
g12356 kaže...
hrvooje kaže...

NIce ali,dali je FOSS?Lijepo da Calligra sada nebude jedina ozbiljna konkurencija LO/OO.

caligru sam probao i ne bih ju smatrao ozbiljnom konkurencijom, jer sam ju uspio srušiti u par minuta par puta. ovo nije foss al bi mogla karika koja nedostaje 

16 godina
neaktivan

elementary OS jeli itko proba ovu distribuciju ... kakva su iskusta

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

kakvo je to odbrojavanje na elementary os home stranici

http://elementaryos.org/

Izlazi finalna verzij Lune.(nema više Bete)

12 godina
neaktivan
lizard_ago kaže...

elementary OS jeli itko proba ovu distribuciju ... kakva su iskusta

jako brza, lijepa i jedna od najboljih

12 godina
neaktivan

Daj nek' neki distrohopper ovdje (znam da vas ima) testira ovo, da dobijemo dojmove iz prve ruke. Na 12.04 gnomeu sam od launcha, pa ne bih mijenjao ništa ako se ispostavi da "to nije to" još...

Parva Diplodocus
Poruka je uređivana zadnji put ned 11.8.2013 10:01 (Anonimni_Korisnik_2013).

1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Live CD/DVD ili USB su ti dobar način za isprobavanje. Osobno preferiram USB.
Stručnjak za odmaganje...
16 godina
neaktivan

Ja sam bas stavil skidat pa cu ga u VB-u pokrenut...

Listen, this is no set of rules. I'm not tellin' you what to do, all I'm saying is I'm bringing up of three things that are like, so important to the world, I don't have to find as much importance in.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
g12356 kaže...
hrvooje kaže...
g12356 kaže...

Nije u tome,problem,nego se bojim da nije jedan od rijetkih Linux trojanaca.

Bezveze sam se plašio.

Problem je u tome da izgleda da hrvatski update server nešto zeza.Promijenio sam na main server i radi normalno.

14 godina
neaktivan
Anonimni_Korisnik_2013 kaže...

Daj nek' neki distrohopper ovdje (znam da vas ima) testira ovo, da dobijemo dojmove iz prve ruke. Na 12.04 gnomeu sam od launcha, pa ne bih mijenjao ništa ako se ispostavi da "to nije to" još...

Čim sam pokrenuo live session i pokrenuo Midori onaj dock je nestao. Hm. Nakon nekoliko minuta se samo pojavio. No dobro. Instalirao, označio sam da mi instalira i flash i update-ove međutim nakon instalacije kad se pokrene Midori otvara vam elementaryos.org stranicu sa onim novim promo videom koji je samo crna slika. Probao neki drugi video na youtube-u, ista stvar. Smijurija. Kad sam probao instalirati chrome, izbacio mi je hrpu nekih errora, VLC mi također odbija instalirati a za package ntfs-config mi tvrdi da ne postoji?! Neozbiljno.

Edit:

Za Synaptic mi isto tvrdi da ne postoji.

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.8.2013 12:58 (paradajz).
12 godina
neaktivan

Da, toga sam se i pribojavao, u developmentu je toliko dugo da je morao ispasti problematičan na kraju. Nadam se da će kroz tjedan-dva pokrpati šta imaju, jer stiže mi zenbook i zacrtao sam si staviti Elementary na njega. :)

Parva Diplodocus

2 0 hvala 0
16 godina

Stavio sam ta elementary os(x64).i dođe mi da lupam glavom od zid.

Nemogu instalirati flash playert,ubunte restricted extras,system package manager,znali netko kako to instalirati ?

U softwer centru nemogu instalirati vlc i pidgin ..WTF,,

Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Probaj instalirati Ubuntu Tweak, nakon toga peri dalje. Jesi li pokušao prvo dodati repozitorije a zatim instalirati željeni softver.
16 godina
mario.L_hr kaže...
Probaj instalirati Ubuntu Tweak, nakon toga peri dalje. Jesi li pokušao prvo dodati repozitorije a zatim instalirati željeni softver.

Nisam dodao repozitorije,a nemogu instalirati ubuntu tweaks,

Kad skinem ubuntu tweaks automatski se otvaraju u software centru i tamo dobliem error (pyton-lxml)

14 godina
neaktivan
Ovdje možeš naći repozitorije za Ubuntu Tweak (https://launchpad.net/~tualatrix/+archive/ppa). Nakon što ih dodaš instalacija ide preko sudo apt-get update, zatim sudo apt-get install ubuntu-tweak. Isto možeš napraviti i za drugi softver.

2 0 hvala 1
16 godina
mario.L_hr kaže...
Ovdje možeš naći repozitorije za Ubuntu Tweak (https://launchpad.net/~tualatrix/+archive/ppa). Nakon što ih dodaš instalacija ide preko sudo apt-get update, zatim sudo apt-get install ubuntu-tweak. Isto možeš napraviti i za drugi softver.

{#}{#}{#}{#}{#}.

17 godina
neaktivan

jeste vidjeli zgodni mali whisker menu sličan XP-ovom za Xfce 

https://gottcode.wordpress.com/category/open-source/whisker-menu/

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice