Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.535.245
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori

.. sudo add-apt-repository ppa:tualatrix/ppa (klik) sve potrebno se tu nalazi. To je za instalaciju kroz software centar.

- jednako kao i skinuti .deb instalacija je like windoze =dblclik. Synaptic se brine o ostalom.

(ostao sam zarobljen u kredi-jurasici, tako da nisam siguran što 10-11 ubuntu ima... ali je uopće synaptic aktivan itd. ali nebi smjelo bit kompliciranije od klik-nexta)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan
šiloman kaže...

nece

probao to al ubuntu sc samo vrti u prazno,sta god da upisao -.-

daj objasni to malo, kak mislis vrti u prazno...

kad kliknes install, zatrazit ce te tvoj pass, upises njega, stisnes ok ili authorize i on ce sve dalje sam obavit a ti sam cekas....

nema toga sto god upisao...

a ako nakon sto napravis ovo prvo "dobro" i dalje ce "vrtjet u prazno", upisi "gksu software-properties-gtk" i stavi server na main umjesto croatian pa probaj opet (naravno naredba bez navodnika)

a benjaminx je pod "konzolu" mislio na terminal (applications - accessories - terminal, ili ctrl+alt+T) i onda upises onu njegovu naredbu...

-=Every moment is another Chance=-
14 godina
ihush kaže...

btw: dali (noviji) tweak ima opciju za config min-max-close buttona na ''pravu'' stranu? Ili se to i dalje mora 'pješice'...

Ima. U prilogu je SS.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
16 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

rjesio sam se instaliravski macpup novi

ma ni ne pita me password

otvori taj centar i tako stoji a kada ja idem pretrazivat preko njega samo kao da pretrazuje beskonacno -.-

bug neki

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
POMOĆ! Linux uz Windowse

Pozz ljudi..

moze li mi netko objasniti kako uz instalirane windows 7 instalirati i Linux? Koju inačicu preporučate? 

Linux bi mi koristio samo za programiranje, regularne izraze i sl. vezano uz faks...

hvala

0 0 hvala 0
14 godina
Re: POMOĆ! Linux uz Windowse
wrathchild kaže...

Pozz ljudi..

moze li mi netko objasniti kako uz instalirane windows 7 instalirati i Linux? Koju inačicu preporučate? 

Linux bi mi koristio samo za programiranje, regularne izraze i sl. vezano uz faks...

hvala

Prvo lijepo skii Live CD varijante za slijedeće distribucije: Linux Mint, Ubuntu, Fedora, openSUSE, ili jednostavno pogledaj ovdje ili ovdje, te zatim odaberi.

Imaš tri mogućnosti:

Wubi - ne preporučam

Instalirati kao virtualku

Dual boot instalacija.

Moja preporuka ide na dual boot instalaciju. Ako imaš dosta mjesta na disku ond ati je dual boot instalacija najbolja varijanta. Proguglaj malo i naći ćeš dosta tutorijala. Ako zapneš uvijek će ti netko pomoći.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
15 godina
neaktivan
Re: POMOĆ! Linux uz Windowse
wrathchild kaže...

Pozz ljudi..

hvala

evo ti jedna dobra ideja, skini si virtualbox/vmware i prvo u njemu stavi winse pa onda linux u njemu instaliraj (tim redom) instalacije su uglavnom njex njext next..

onda se malo igraj u tom linuxu 

i onda si skini neki .iso image i napravi si live usb (preporuka program unetbootin, ili lilousb creator) i probaš se igrati u live ediciji linuxa.

onda tek se odlučiš na potpunu instalaciju

a koju verziju - iskreno svejedno, idi po principu koja ti je najljepša, svejedno možeš apsolutno sve mjenjati na njemu. kao apsolutnom početniku bih ti preporučio da si u virtualboxu instaliraš elementaryOS. fantastičan je za početnike, puno toga ti je dizijblano, što je dobro, a lako se otključa. 

poslije toga ideš na ovu stranicu i prelistaš je

onda bi ti recimo bilo zgodno da naučiš što su to paketi na linuxu, i recimo u čemu je razlika između recimo apt-get i yum i sličnih stvari

bitno ti je da shvatiš kako se upisuju i čemu služe osnovne naredbe i kako nešto instalirati 

tada pređi na kraju ako želiš na neku "pravu" linux distru - tipa ubuntu, mint, debian, mandriva, svejedno ti je manje više

uglavnom, zabavi se :)

~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source freak, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...
15 godina
neaktivan

hvala.. o ovome cu jos prostudirati sutra :)

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.10.2011 0:00 (wrathchild).

1 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

Dual boot radim jednostavno da instaliram Linux na neku praznu particiju i to je to?

0 0 hvala 0
16 godina
wrathchild kaže...

Dual boot radim jednostavno da instaliram Linux na neku praznu particiju i to je to?

-teoretski da. U praksi, ovisi koja distribucija. Pripremi nealociran dio (slobodna particija) koju će instalacija ovisno o defaultu za distru prilagoditi. Npr. Suse postavlja boot, swap, root (može i samo jedna ili dvije particije) i koristi sati grub. Neke distre moraš odabrati bootloader (ako ga ne odabereš, nema menija za boot linuxa..) itd. Zapravo, samo prije lupanja 'next' pročitaj sadržaj s ekrana...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan

nisam dugo zapeo negdje gdje ne znam što da radim pa me evo opet

da li postoji neki način da unallocated space spojim sa ext4 [dev/sda6], na slici se to bolje vidi

Ovdje može biti VAŠA reklama!
Poruka je uređivana zadnji put pon 10.10.2011 15:01 (xhopeon).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
xhopeon kaže...

nisam dugo zapeo negdje gdje ne znam što da radim pa me evo opet

da li postoji neki način da unallocated space spojim sa ext4 [dev/sda6], na slici se to bolje vidi

Resizaj ext4 particiju da se spoji sa unallocated spaceom. Kako? :

http://myotragusbalearicus.wordpress.com/2010/02/15/merge-two-partitions/

Moja mater te traži
14 godina
neaktivan

Eh, šeprtljavo sam postavio pitanje, nisam rekao u čemu je problem, u GPartedu mi nije nudilo da mogu resizeat particiju, a kad god sam htio napravit novu kaže da ne mogu imat više od 4.

No dok sam čekao odgovor sam pokušao nešto, pošto imam dual boot u Winsima kroz EASUS Partition Manager sam napravio od tog praznog prostora ext3 particiju, nakon toga pokrenuo LiveCD i automatski je ta particija ušla u extended grupu gdje sam ju obrisao i ovu proširio.

Upalilo je, no ipak hvala {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Prvo treba promijeniti veličinu sda4 (extended) particije da obuhvati nealocirani prostor, a zatim promijeniti veličinu sda6 particije, budući da se nealocirani prostor ne nalazi u sklopu extended particije.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put pon 10.10.2011 15:38 (hrx).
17 godina
neaktivan

Dali itko zna kako se na Fedori zove alat koji salje njima informacije o sustavu, performansama i tako to? Ima nesto slicno i na Ubuntuu, ali ne mogu nigdje naci, a sjecam se da mi je negdje iskocio dijalog u kojem me pita zelim li anonimno slati Canonicalu informacije o sustavu. Itko?

EDIT: Meh, nasao ovo za Ubuntu, pomijesao sam, nije to za informacije o sustavu vec informacije o najcesce koristenim programima i to, ima pod Software Sources > Statistics > Submit statistical information. Dobro, ostaje onda Fedora jos :D.

There's no school like the old school and I'm the fucking headmaster!
Poruka je uređivana zadnji put pon 10.10.2011 16:54 (1domagoj1).

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...

Dali itko zna kako se na Fedori zove alat koji salje njima informacije o sustavu, performansama i tako to? Ima nesto slicno i na Ubuntuu, ali ne mogu nigdje naci, a sjecam se da mi je negdje iskocio dijalog u kojem me pita zelim li anonimno slati Canonicalu informacije o sustavu. Itko?

Kaj? Misliš ih flejmati kako je Gnome 3 shit? {#}

Moja mater te traži
17 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Kaj? Misliš ih flejmati kako je Gnome 3 shit? {#}

Hahaha, nop. Treba mi source da vidim malo, radim(o) na slicnom projektu na faksu...

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.10.2011 16:56 (1domagoj1).
14 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...

Hahaha, nop. Treba mi source da vidim malo, nesto slicno imamo kao projekt za napraviti...

Ahaaa.. feedback shit? Crash report ili nešto slično?

Moja mater te traži
17 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Ahaaa.. feedback shit? Crash report ili nešto slično?

Ne bas. Oooop, nasao :D. Pred par dana se pretrgao od googlanja pa nista. Sad od trece :D.

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.10.2011 17:02 (1domagoj1).
15 godina
neaktivan

Imam problem s instalacijom Ubuntu 11.04.

Prvo, nemogu se nikako snaci koja je tu koja particija. U Windowsima sam napravio jednu praznu od 50gb ali izgleda da se ona ne vidi tu.

A ako stisnem na neku particiju dode mi poruka *vidi ss

Moze li malo pomoci pri instalaciji, tj odabiru particija?

Inace, instaliram si Ubuntu uz Windows 7, sa USB sticka

hvala

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.10.2011 18:25 (wrathchild).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
wrathchild kaže...

Imam problem s instalacijom Ubuntu 11.04.

Prvo, nemogu se nikako snaci koja je tu koja particija. U Windowsima sam napravio jednu praznu od 50gb ali izgleda da se ona ne vidi tu.

A ako stisnem na neku particiju dode mi poruka *vidi ss

Moze li malo pomoci pri instalaciji, tj odabiru particija?

Inace, instaliram si Ubuntu uz Windows 7, sa USB sticka

hvala

Evo, procitaj si ovo i sve ce ti biti jasno.

EDIT: Koliko vidim sa screenshota ti apsolutno nista nisi napravio po pitanju particioniranja, zato procitaj link (post) koji sam ti dao, pa ce ti biti jasnije.

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.10.2011 18:38 (1domagoj1).
15 godina
neaktivan

Procita san jedan put nisan sve skroz shvatija ali prije nego se toga detaljnije uvatin, ja iman

-Windows 7 particiju

-Particiju koja san dobija uz laptop na kojoj mi je windows za instalirati, recovery particija

-Particija za podatke

Nemogu njih brisati i raditi nove za Linux, pogotovo ne onu Recovery..

Ubuntu mi treba samo u vezi faksa a za to ne planiram mijenjati sve na compu

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Pa da, vidim da imas te particije, jedino mi nije jasna bila ova od 22 GB, znaci to je instalacija Winsa.

Reci, koji dio ti nije jasan glede onoga sto tamo pise? Od toga imamo dvostruku korist, tebi cu pojasniti, a tamo u tutorialu dodati/ispraviti da ubuduce bude jasnije.

Moj bi ti prijedlog onda cak bio, staviti u virtualku ako ti treba samo za faks.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

oke upravo sam si sjeba particiju sa windowsima i nemogu se više digniti, a izgleda da mi je nema ni particije sa osobnin stvarima, slika i slicno -.-

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.10.2011 19:02 (wrathchild).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

A na pitanje sta mi nije jasno.. pa nije mi jasno iz tutorijala kako napraviti te particije

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

vjerujem da imaš jednu veliku particiju na kojoj imaš barem 20GB praznog prostora [ova za podatke], e u windowsima nakon što defragmentiraš tu particiju skrati ju za 20ak GB ali s kraja, ne s početka i ostavi da bude tako prazno, kad ideš instalirat Ubuntu onda samo odaberi da ti ta praticija bude za instaliranje, i nemoj ju zamijeniti sa onom gdje su windowsi, no milsim da će biti očito ako to bude zadnja na listi.

15 godina
neaktivan

Evo ovako, trenutno san u windowsima i iman:

-oko 220gb particija s windowsima

-oko 20 gb particija recovery

-neka mala system koja se nevidi

sad mogu uci na ubuntu i instalirati to?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Pa iz wizarda. Mislim da je to jako samoobjasnjavajuce i jednostavno. Ako ti bas trebaju i slikice i crtezi, evo.

EDIT: Ali tu mozes preskociti boot particiju, to ti ne treba.

Kao sto rekoh, ako je samo radi faksa, stavi si u virtualku.

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.10.2011 19:44 (1domagoj1).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

treba ti i swap od toga

malo je to, ja bi dodao koji gb sa windows particije

ja volim za linux staviti 50gb pa da ne razmišljam kasnije stane li mi još neki film ili ne mountam tamo neke particije

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
hellbastard kaže...

treba ti i swap od toga

malo je to, ja bi dodao koji gb sa windows particije

ja volim za linux staviti 50gb pa da ne razmišljam kasnije stane li mi još neki film ili ne mountam tamo neke particije

Zasto? Ovisi koliko ima RAM-a. S 4 GB RAM-a, koji je kao neki standard danas, 1-2 GB swapa su dovoljna. Cak mozda niti ne treba. Drugo, zasto 50 GB? Pa rekao je covjek da mu treba za faks. 10-15 GB za root sasvim dovoljno. /home koliko god hoce, osobni izbor, koliko on god procijeni da bi mu trebalo.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice