Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.535.245
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
sumski kaže...

Još je bolji rezultat sa --no-install-recommends {#}

?

14 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

--no-install-recommends
           Do not consider recommended packages as a dependency for installing. Configuration Item:
           APT::Install-Recommends.

Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

Primjer - po defaultu:

sudo apt-get install gnome

...

0 upgraded, 488 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
Need to get 207 MB of archives.
After this operation, 789 MB of additional disk space will be used.

sa --no-install-recommends:

0 upgraded, 376 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
Need to get 178 MB of archives.
After this operation, 678 MB of additional disk space will be used.

Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina

Bok, htio bi probat Linux Ubuntu pa imam nekoliko pitanja.

Imam windows-e te bi naravno htio dual-boot. 

1. Koja je razlika između "boot instala" (pomocu cd-a ili usb-a) i Wubi-a Instaler preko windows-a? Malo sam citao i ne vidim razlike, koji način te koju verziju 10.4 ili 11.4 mi preporučate.

2. Ovako imam 2 diska i 3 particije C (14/14)-samo windowsi, D (3/44)-multimedija(filmovi, muzika...), E (31/44)-program i igre. U zagradama je zauzet/slobodan prostor, sad mi nije jasno gdje ce se Linux instalirat na koju praticiju, ako ce trebat nova particija recimo H, od koje particije ce uzet prostor. Molim da mi neko obasni postupak te preporuke za instalaciju.

3. Hocu li moći gledat, slušat podatke s D particije na Linux-u i Windowsim-a.

4. Na što trebam pripazit pri instalaciji Linux-a? (Najčešće pogreške te neke preporuke.)

Linux mislim koristiti samo za faks tako da mi ne treba puno prostora.

Hvala i očekujte još pitanja uskoro :)

Pokušao sam naći odgovore na pitanja ali 187 stranica je za mene previše. :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
zila kaže...

Bok, htio bi probat Linux Ubuntu pa imam nekoliko pitanja.

Imam windows-e te bi naravno htio dual-boot.

1. Koja je razlika između "boot instala" (pomocu cd-a ili usb-a) i Wubi-a Instaler preko windows-a? Malo sam citao i ne vidim razlike, koji način te koju verziju 10.4 ili 11.4  mi preporučate.

2. Ovako imam 2 diska i 3 particije C (14/14)-samo windowsi, D (3/44)-multimedija(filmovi, muzika...), E (31/44)-program i igre. U zagradama je zauzet/slobodan prostor, sad mi nije jasno gdje ce se Linux instalirat na koju praticiju, ako ce trebat nova particija recimo H, od koje particije ce uzet prostor. Molim da mi neko obasni postupak te preporuke za instalaciju.

3. Hocu li moći gledat, slušat podatke s D particije na Linux-u i Windowsim-a.

4. Na što trebam pripazit pri instalaciji Linux-a? (Najčešće pogreške te neke preporuke.)

Hvala i očekujte još pitanja uskoro :)

Pokušao sam naći odgovore na pitanja ali 187 stranica je za mene previše. :)

2.Linux neće koristit slobodan prostor na nijednoj od tih particija.Moraš neku ili svaku pomalo particiju smanjit,to možeš tako da u (pretpostavljamo da imaš windows 7) search upišeš ''partition'' i tamo klikneš na opciju ''create and format hard disk partitions''-desni klik na željenu particiju-shrink-smanjiš ju koliko želiš.Onda će on tijekom instalacije ponudit opciju da ga staviš na prazan prostor,ti to učiniš i on će ti napravit posebnu particiju.

3.Linux može čitati sve ntfs(windows particije) dok windows nemože čitati ništa osim FAT i NTFS particija.Linux ima podršku za negdje oko 14 vrsta file sistema,a windows samo za 3(NTFS,FAT 32 i exFAT).

4.Moja preporuka ti je da nakon što obaviš ovo pod brojem 2. prvo defragmentiraš sve postojeće particije a zatim da pokreneš command prompt sa admin privilegijama(desni klik-run as administrator) i upišeš chkdsk/f(odgovoriš sve sa y(tj. yes)) restartaš računalo i pustiš ga da ti obavi checkdisk do kraja.Onda kreni u instalaciju Linuxa.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
16 godina
zila kaže...

..

2. Ovako imam 2 diska i 3 particije C (14/14)-samo windowsi, D (3/44)-multimedija(filmovi, muzika...), E (31/44)-program i igre. U zagradama je zauzet/slobodan prostor, sad mi nije jasno gdje ce se Linux .

..

..

- podatak za disk ili diskove je neprecizan (besmislen) nema 14 ili 44GB HDDa. Vjerojatnije imaš jedan HDD 60GB s tri particije. (primarna-14 i ext. D-E 44GB) provjeri u BIOSu ili otvori kućište.

- Ovisno o potrebama i znanju, linux distra moža zauzeti malo mjesta ali za prve korake računaj da je potrebno cca 20GB (/root /home /swap), može od 5GB za OS pa nadalje. To je vrlo slično XPu.

- nemaš dovoljno mjesta za noramalan rad, nepraktično je resizanje i oslobađanje dijela diska. Preboli i obriši (ili backupiraj) filmove, muziku, igre, napravi clean install XPa i ubuntua za svako po 30% i ostatak za storage (zbog Win najlogičnije NTFS). Bolja solucija je nabaviti neki HDD, vjerojatno se da naći ispravan veći za 50kn. Tad možeš experimentirati na tom disku.

- kriterij za fax, nema veze s potrebama OSa, pa tako ni s potrebnim prostorom na HDDu, OS i aplikacije imaju svoje potrebe (ne ti, ti moraš udovoljiti te potrebe). :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina

Imam xp. Sad sam pomocu Disk Managmenta izbrisao D te ponovo napravio novu manju particiju. Ostalo mi je 19 GB Unallocated-a. 

Muci me sad jedna stvar kod stvaranja particije mogao sam birati primary ili extended partition stavio sam primary ali nikako nisam mogao stavit logical disk koji je bio prije brisanja particije. C i D su particije na 1 Hard-u.

Znaci sad još provjerim diskove s chkdsk/f i mogu snimat linux na ovih 19 GB unallocated prostora?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
zila kaže...

... 

Znaci sad još provjerim diskove s chkdsk/f i mogu snimat linux na ovih 19 GB unallocated prostora?

-unallocated znači da nije postavljen FS, tj nije formatiran (npr u NTFS). chkdsk nema što chekirati, on chekira FS. OK?

- ostavi taj unallocated i započni instalaciju. (naravno, budi spreman da sve pođe krivo pa da ostaneš bez windowsa ili podataka..).

15 godina
neaktivan
ihush kaže...
zila kaže...

...

Znaci sad još provjerim diskove s  chkdsk/f i mogu snimat linux na ovih 19 GB unallocated prostora?

-unallocated znači da nije postavljen FS, tj nije formatiran (npr u NTFS). chkdsk nema što chekirati, on chekira FS. OK?

- ostavi taj unallocated i započni instalaciju. (naravno, budi spreman da sve pođe krivo pa da ostaneš bez windowsa ili podataka..).

Upravo bi to chkdsk trebao spriječiti,doduše ne u 100% slučeju nego negdje više u 15% slučaju.Iako inače sve radi bez problema i bez chkdsk-a.

Uglavnom ne brini previše.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
16 godina
g12356 kaže...

..  Upravo bi to chkdsk trebao spriječiti,doduše ne u 100% slučeju nego negdje više u 15% slučaju.Iako inače sve radi bez problema i bez chkdsk-a.

Uglavnom ne brini previše.

-na unallocated chkdsk nema što spriječiti. Testiranje diska neće škoditi ali je preduvijet kreiranje MSove particije na kojoj chkdsk može raditi. Linux particija nema nikakve koristi od chkdska. Install linuxa može obaviti sve potrebno (tj geparted).

btw, kad se koristi tj kad postoji razlog, tad je preporučljiv ponekad i obavezan switch /r.

- rizik koji je za početnike vrlo realan je brisanje pogrešne particije, uništavanje boota (managera) i sl. To ima najmanje veze s ispravnošću računala ili HDDa, više s početničkim (obaveznim) greškama ali tako se uči...

usput, pošto u pitanju postoje i nejasnoće oko logičkih i ostalih particija..

-linux označava diskove-particije stazom. Prvi disk je sda, particija je sda1. Po standardu su dozvoljene 4 primarne particije ili primarna i extended s ''neograničenim'' brojem logičkih particija-diskova. extended particije počinju s oznakom sda5. U takvom rasporedu bi vidio sda1, sda5, sda6. To je normalno. MS im samo dodjeli slova C, (d, e..). Drugi disk je oznaka sdb, treći disk sdc itd. Labela na disku je važan podatak za razlikovanje, zaboravi na 'slova', radije gledaj veličinu diska. ... ili ćeš ubrzo uzaludno tražit izgubljene podatke.

-zapravo, nema posebne potrebe instalaciji nekog linuxa, skini liveCD i upali. Za upoznavanje i izbor distre to je sasvim dovoljno, nakon tog ćeš konkretnije znati koja distra ti više odgovara pa time i konkretne zahtijeve za slobodnim mjestom. Preporuka, dekstop-386-32bit-live, snimati na najnižoj brzini... nabavi nekoliko distri kao; UBuntu, mint, Mandriva, OpenSUSE ... i klasičan Debian. Verzije su također izbor, ako ti sve normalno podržava (drivere) tad možeš koristiti npr ubuntu 9.04 ili neki drugi (razlika u npr cmd buttonima i sličnim razlikama, grubu itd.).

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.10.2011 23:22 (ihush).
14 godina
neaktivan
Shody_1994 kaže...

Pa otipkaj u terminalu to što ti piše :)

Ma jesam, međutim , biće da me HDD zeza, jer je nakon reinstalacije  OSa proradilo. Sad sve šljaka.

Imam iMac već 4 godine i Mint me ugodno iznenadio. Za jednog "home usera" super. Može raditi i na strojevima sa slabijom konfiguracijom nego Windowsi a plus je besplatan. Ne igram , pa neznam kakav je u tom pogledu, no niti me zanima. 

U odnosu na Windoze uvijek bolji izbor i preporučujem ga kućnim korisnicima kao najbolji jeftiniji izbor. Od prve prepoznao printer, kameru, video kameru i ostale uređaje. {#}

17 godina

nemojte me krivo shvatit,možda je glupo pitanje ali...

Ako postanem jednoga dana mrežni administrator (preko CISCA),dali je poželjnije raditi na LINUX ili na Windows-ima ?

U smislu,ako budem jednoga dana radio u nekoj tvrtci,ja vjerovatno neću imat veze s OS-ovima,ali ako budem imao,dali će biti poželjnije da imam više znanja s LINUXom ili Windowsima?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ovisi o tvrtci. Negdje i jedno i drugo, negdje samo jedno, negdje samo drugo. I ne Linux vec Unixoidi. Radi se i na Solarisu, Unixu... A i ne znam koliko tocno znanja i mozes imati na Winsima, nije to nuklearna znanost...

There's no school like the old school and I'm the fucking headmaster!

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
BugHacker kaže...

nemojte me krivo shvatit,možda je glupo pitanje ali...

Ako postanem jednoga dana mrežni administrator (preko CISCA),dali je poželjnije raditi na LINUX ili na Windows-ima ?

U smislu,ako budem jednoga dana radio u nekoj tvrtci,ja vjerovatno neću imat veze s OS-ovima,ali ako budem imao,dali će biti poželjnije da imam više znanja s LINUXom ili Windowsima?

Jedno i drugo.  Vrlo često traže kombinaciju obojeg, a i kako domagoj kaže, netko traži jedno, netko drugo, a puno njih oboje.

Smatraj znanje jednog polovičnim znanjem.

Moja mater te traži
17 godina

koju onda distribuciju linuxa mi preporučate onda za to?

Dali su sve komande u linux-u iste u svim distribucijama?

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Komande su više manje sve iste.

Ja osobno ti preporučujem Mandriva Linux 2011 ili Ubuntu.

Najbolje da sam odeš na wikipedio,upišeš u search list of linux distributions i pogledaš  šta ti već paše.

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.10.2011 10:02 (g12356).
14 godina
neaktivan

Pozdrav svima!
Na svom računalu imam Linux Mint, i sad sam dobio jedno starije računalo s kojim bi htio eksperimentirati, a to mogu jedino preko floopya...
E sad, prikopčao sam stari drajv u svoj komp i primjetio da linux mint ne mounta po defaultu floopy.
Nije pomogla ni naredba mount -t ext2 /dev/fdX /mnt/floppy
Ima li tko ideju kako da pristup disketi?
Hvala!

EDIT: našao rješenje:

udisks --mount /dev/fd0

STEAM: BenjamiX97 ::: Skype: benocplusplus ::: http://adf.ly/29wTl --- Klik čini čuda
Poruka je uređivana zadnji put pet 7.10.2011 16:27 (BenjamiX).

0 0 hvala 0
16 godina
BenjamiX kaže...
..
Nije pomogla ni naredba mount -t ext2 /dev/fdX /mnt/floppy
.

mount -t ext2 /dev/fd0 /mnt/floppy ili logičnije FAT12 .. možda vfat

ili bez exp. opcije, mount /dev/fd0 /mnt/floppy

ipak, neobično da nije mountan? Provjeri kabel, BIOS.. dali floppy radi.

14 godina
neaktivan
ihush kaže...

mount -t ext2 /dev/fd0 /mnt/floppy ili logičnije FAT12 .. možda vfat

ili bez exp. opcije, mount /dev/fd0 /mnt/floppy

ipak, neobično da nije mountan? Provjeri kabel, BIOS.. dali floppy radi.

Hvala, no u sekundi tvog odgovora našao sam rješenje, + disketa je bila write-protected

STEAM: BenjamiX97 ::: Skype: benocplusplus ::: http://adf.ly/29wTl --- Klik čini čuda
14 godina
neaktivan
Novi problem.
Kad pokušam prepisati IMG na floopy naredbom dd if=DISK1.IMG of=/dev/fd0
zaprimim pogrešku: dd: opening '/dev/fd0' : Device or resource busy

Ima li tko kakvu ideju?
Hvala!

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

možda ti ovo pomogne - u biti imaš 2 funkcije - jedna za izlistavanje fileova i da vidiš što koristi taj file i druga da ga ubije. time ti device više neće biti zauzet. pripazi što ćeš ubiti

~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source freak, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...

0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

Nakon ko zna čega sve ne, Basic Linux distribucija se instalira u jednom od mojih računala...
Javit ću dojmove ako uspijem.

Fuck that shit...

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.10.2011 20:46 (BenjamiX).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

imam problem

na ubuntu 11.04 zelim instalirat flash player za mozillu,idem skinut on mi kaze kao da s cime cu otvorit? imam ponuden ubuntu software center i stisnem ok,on otvori taj centar i nista

opet skinem ovoga puta google chrome on ide preko toga instalirat al nece

kako rjesit?

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
šiloman kaže...

imam problem

na ubuntu 11.04 zelim instalirat flash player za mozillu,idem skinut on mi kaze kao da s cime cu otvorit? imam ponuden ubuntu software center i stisnem ok,on otvori taj centar i nista

kako rjesit?

Kucaj u konzolu:

sudo apt-get install flashplugin-nonfree

15 godina
neaktivan
šiloman kaže...

imam problem

kako rjesit?

otvori ubuntu software center (applications - ubuntu software center) i pod search (gore-desno) upisi flash player...

zatim kad ga nades, klikni install i to je to

od kuda si skinuo ti flash prije...

-=Every moment is another Chance=-
16 godina
neaktivan
SeleS kaže...
šiloman kaže...

imam problem

kako rjesit?

otvori ubuntu software center (applications - ubuntu software center) i pod search (gore-desno) upisi flash player...

zatim kad ga nades, klikni install i to je to

od kuda si skinuo ti flash prije...

nece

probao to al ubuntu sc samo vrti u prazno,sta god da upisao -.-

14 godina
šiloman kaže...

nece

Najbezbolnije je korištenjem Ubuntu Tweek-a.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
16 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
šiloman kaže...

nece

Najbezbolnije je korištenjem Ubuntu Tweek-a.

koliko vidim to je za 10.10 i starije a moj je 11.04

@benjaminx

u koju konzolu?

to radim iz usluge i nisam bas neki linux znalac 

16 godina
šiloman kaže...
..

..

na stranici, je (veliki button) download aktualne verzije (za 11.04), ispod se nalazi link za sve, pa i starije verzije..

samo treba čitati, s razumijevanjem :)

btw: dali (noviji) tweak ima opciju za config min-max-close buttona na ''pravu'' stranu? Ili se to i dalje mora 'pješice'...

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.10.2011 12:39 (ihush).
16 godina
neaktivan
ihush kaže...
šiloman kaže...
..

..

na stranici, je (veliki button) download aktualne verzije (za 11.04), ispod se nalazi link za sve, pa i starije verzije..

samo treba čitati, s razumijevanjem :)

aha ,hvala :D

al problem mi je sto opet to ide preko ub.soft.centra koji nis ne napravi

preko cega jos mogu to instalirat?

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice