Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.540.881
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
soundstream kaže...

hmm fora je kad probam tak preko terminala neda mi da upisem password ja tikpkam  po tastaturi ono nis bas cudno

nezz zast nece

Password se ne vidi, cak niti zvjezdice, jer je to sigurnosna stavka na Unixu i unixoidima.

Gentoo... it's like wiping your ass with silk. Or sandpaper.
15 godina
protjeran
Linux - pitanja i odgovori

Hvala svima uspio sam :)
Da jos pitam dali postoji mozbackup za linux googlo sam al nisam uspio nac pa me zanima kak vi radite backup bookmarksa passworda itd

http://www.soundstream.com/

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
soundstream kaže...

Da jos pitam dali postoji mozbackup za linux googlo sam al nisam uspio nac pa me zanima kak vi radite backup bookmarksa passworda itd

Imas FEBE.

EDIT: Da te ne zbuni to kaj pise da backupa ekstenzije: "FEBE backs up your extensions, themes, bookmarks, preferences, passwords, cookies and just about everything else Firefox offers (it can even backup/restore your entire profile). You can selectively restore only the items you need. For instance, you may just want your bookmarks restored and leave everything else as it was."

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.9.2011 22:10 (1domagoj1).
14 godina
soundstream kaže...

Ja ti imam GBookmarks (AddOn za Firefox) i sve mi je lijepo na Gmail accountu, neovisno o platformi.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
17 godina
neaktivan
soundstream kaže...
mario.L_hr kaže...
soundstream kaže...

Probaj ovo.

hmm fora je kad probam tak preko terminala neda mi da upisem password ja tikpkam  po tastaturi ono nis bas cudno

nezz zast nece

zanimljivo kako ovo pati mnoge početnike ;)

Većinu novca sam prokartao, prokurvao i propio. Ostatak sam potrošio bezveze - George Best
14 godina
hrvooje kaže...

Još bolja fora je sa usernameom i velikim slovima kod instalacije.

Mislim da bi netko od iskusnijih trebao napisati jednu temu u kojoj bi pojasnio najbitnije stvari za početnike, nešto kao šalabahter kako instalirati i početi koristiti Linux.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
15 godina
protjeran
hrvooje kaže...
soundstream kaže...
mario.L_hr kaže...
soundstream kaže...

haha pa cudno je onak gledam kao da je zastekalo ili sta vec pa nece nist pisat i lupim enter svaki put pise da je krivi password
trebali su stavit barem zvijezdice ili nest

15 godina
protjeran

e da pitam kak da namjestim da mi se sam prijavi svaki put kad upalim komp a ne da moram upisivat username i password

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
soundstream kaže...

haha pa cudno je onak gledam kao da je zastekalo ili sta vec pa nece nist pisat i lupim enter svaki put pise da je krivi password
trebali su stavit barem zvijezdice ili nest

Nop. Sa zvjezdicama se zna koja ti je duzina passworda. Imaj na umu da su Unixi u prvom planu multi-user operacijski sustavi te kao takvi su morali imati adekvatnu zastitu. Jer terminali su bili dostupni svima (recimo na sveucilistu) i cekalo se u redu na svoj red. Neko ti je vrlo lako mogao skicnuti preko ramena i op, eto sranja.

17 godina
neaktivan
soundstream kaže...

e da pitam kak da namjestim da mi se sam prijavi svaki put kad upalim komp a ne da moram upisivat username i password

A Boze moj, otidi u System > Administration ili Preferences, ne znam tocno i tamo potrazi nesto tipa Login, jel tolko tesko? Nije nista strasnije ili misticnije od Control Panela, dapace, CP je tri put kompliciraniji, tamo se tek neda snaci.

15 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
hrvooje kaže...

Još bolja fora je sa usernameom i velikim slovima kod instalacije.

tocno to, prvi puta kad sam isao instalirati ubuntu to me doslovno ubilo u pojam dok nisam to slucajno skuzio {#}

@ soundstream...

imas $ sign i ak onaj cursor blinka samo lupaj {#}

system --- administration --- login screen i tam namjesti...

inace to si imao ponudeno tijekom instalacije...

-=Every moment is another Chance=-
Poruka je uređivana zadnji put sub 17.9.2011 23:40 (SeleS).
15 godina
neaktivan

ja imam sljedeći problem, a google mi nije pomogao - naime skinio sam jedan .deb paket i stvar je u tome da je on napravljen za i386 arhitekturu, a ja mome kompu je amd64, i sada mene zanima kako da ja pokrenem taj paket, jer u terminalu mi izbacuje poruku stalno : wrong arhitecture.  

radi se o elementaryOS, iako mislim da to nije bitno

~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source freak, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Nikako, skini source pa već pomoću standardne procedure..

./configure

make

make install :)

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

sudo dpkg --force-architecture -i imepaketa.deb

kak bu to radilo, druga je stvar. o čemu se radi?

Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
Poruka je uređivana zadnji put ned 18.9.2011 12:56 (sumski).
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
sumski kaže...

radi. 

i radi se o programu spoonwep

~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source freak, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...
15 godina
neaktivan
soundstream kaže...

E sad, pored dobrih metoda koje su ti dali ostali forumasi, meni je cudno da ti kao firefox korisnik nisi cuo za firefox sync, koji je od verzije 4 nadalje integriran u firefox?

My computer once beat me at chess, but we got even after a round of boxing.
14 godina
protjeran
kakapo kaže...
sumski kaže...

radi. 

skiddie programčići {#}

( ˘͡ -˘͡)
15 godina
neaktivan
Bypass kaže...
kakapo kaže...
sumski kaže...

radi. 

skiddie programčići {#}

ma samo sam se odlučio malo igrati {#} 

14 godina
protjeran
Lose mjesto za poceti se igrati. Booje uci nesto wepu i wlanu opcenito jer ovo je bezveze.
( ˘͡ -˘͡)
15 godina
neaktivan

Dali je moguće synaptic natjerati da mi ignorira broken package?

Inače se radi o .deb paketu kojeg nema u synapticu pa sam ga manualno skinuo i instalirao preko konzole.Ovako sada moram svaki puta kada želim nešto instalirati iz synaptica deinstalirati i reinstalirati/konfigurirati taj vrlo važan programčić.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

najbolje ti je editirat debian/control file i maknut iz njega pakete koji fale

Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
kakapo kaže...

ja imam sljedeći problem, a google mi nije pomogao - naime skinio sam jedan .deb paket i stvar je u tome da je on napravljen za i386 arhitekturu, a ja mome kompu je amd64, i sada mene zanima kako da ja pokrenem taj paket, jer u terminalu mi izbacuje poruku stalno : wrong arhitecture.  

radi se o elementaryOS, iako mislim da to nije bitno

skineš paket koji je za tvoju arhitekturu

Većinu novca sam prokartao, prokurvao i propio. Ostatak sam potrošio bezveze - George Best
17 godina
neaktivan
g12356 kaže...

Dali je moguće synaptic natjerati da mi ignorira broken package?

Inače se radi o .deb paketu kojeg nema u synapticu pa sam ga manualno skinuo i instalirao preko konzole.Ovako sada moram svaki puta kada želim nešto instalirati iz synaptica deinstalirati i reinstalirati/konfigurirati taj vrlo važan programčić.

vidi ovdje na dnu stranice pod 'troubleshooting'. 

uglavnom ili odeš na 'edit' pa na 'fix broken packages' u synapticu ili u terminalu ove dvije komande jednu za drugom 

sudo dpkg --configure -a 

sudo apt-get install -f

17 godina
neaktivan

za one koji žele android-like conky na svojim desktopima.  kod mene šljaka

http://www.webupd8.org/2011/09/htc-like-clock-weather-conky.html

0 0 hvala 1
17 godina
M_dipl. kaže...

Kako maknuti ovaj je_eni titlebar na Ubuntuu 10.04 i dobiti veći radni prostor?

LOL!

Em su svi odgovori na tvoje pitanje u stilu 'umjesto toga što ti treba napravi ovo, ovo ili ono', em ti postavljaš isto pitanje na različitim distrama. Koliko se sjećam, već si to pitao ranije (kopam, kopam i nađem! ;), samo je bilo za Fedoru 15 i Gnome 3...

Ugl, odgovor na tvoje pitanje je: pomoću Compiza mičeš titlebar, a ako ti trebaju gumbići, imašnamebar, pa se poigraj. Meni je to bilo super kad sam se igrao na Mintu davno prije, čak sam micao i menije gore u panel (Mac-style), ali sad mi se ideja sve manje sviđa i čini mi se da je previše rada mišem u toj situaciji (plus što Linux nije Mac, pa to nije jednoznačno riješeno na kompletnom sustavu, odn. FF ima problema jer drugačije iscrtava menije).

OK, trebamo li očekivati isto pitanje za dva mjeseca i KDE? {#}

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put pon 19.9.2011 12:27 (Veliki Brat).

0 0 hvala 0
17 godina

OK, sry za dupli post, ali je tema skroz naskroz nova...

Naime, kako odnedavno nemam net doma, moj Elementary je ostao na suhom što se veze na net tiče. Imam flat pristup na poslu (WinXP, naravno, ali bi se dala butati neka distra s USB-a ako je nužno), pa me interesira ima li još netko s ovakvim slučajem i kako rješava dogradnje, instalacije novih programa i sl. Ne bi želio 'razbiti' sustav, jer ću imati pristup netu kroz dva mjeseca, ali bi volio instalirati pokoji softver, održavati ga tip-top i samo updateati kad mi gosn. Internet ušeta kroz vrata.

Najelegantnije rješenje koje sam zasad našao je Keryx - koristi li ga itko i ima li kakvih iskustava?

Ako ne to, kako radi AptOnCD? Pretpostavljam da je njega nužno pokretati iz Linux okruženja? Mora li se baš pržiti CD ili može i na USB?

Druga tema - prešao sam s ATia na Nvidiu. Ideja mi je zaključati napon/takt GPU-a i memorije na neke niske vrijednosti kako bi smanjio potrošnju struje i grijanje. Zasad sam našao ovo, ali me interesira bilo što što bi netko imao za primijetiti na tu temu. Nakon što probam, podijelim iskustva ovdje...

I treće - underclockam/undervoltam sustav, jer mi je ideja u konačnici složiti nekakav HTPC. Malo sam se igrao s time i otkrio određene probleme. Tako mi je ugrađena zvučna odbijala raditi uz previsok takt procesora (zanimljivo :)

Nekako sam si sve otprilike posložio, ali me interesira s čime da testiram stabilnost na Linuxu? Dakle, nešto što mogu pustiti da vrti preko noći i da mi ujutro kaže da je izračun korektan (nešto slično kao za overclock)?

Gledam te!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...
...

Najelegantnije rješenje koje sam zasad našao je Keryx - koristi li ga itko i ima li kakvih iskustava?

Ako ne to, kako radi AptOnCD? Pretpostavljam da je njega nužno pokretati iz Linux okruženja? Mora li se baš pržiti CD ili može i na USB?

...

Nekako sam si sve otprilike posložio, ali me interesira s čime da testiram stabilnost na Linuxu? Dakle, nešto što mogu pustiti da vrti preko noći i da mi ujutro kaže da je izračun korektan (nešto slično kao za overclock)?

Keryx sam ti i ja mislio predloziti, jednom sam ga koristio i radio je bez greske. Elementary OS je derivat Ubuntu-a, dakle trebalo bi raditi bez problema i na njemu.

Stabilnost mislim da najbolje mozes testirati LTP-om.

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.9.2011 13:00 (1domagoj1).
15 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

OK, sry za dupli post, ali je tema skroz naskroz nova...

iskreno, mislim da ni nemaš potrebe za tim, no ako se dobro sjećam, elementary ti prilikom skidanja pita i da li želi samo downloadati update, ne i instalirati - pa samim time na nekoj drugoj mašini samo skineš update i staviš nazad na ovu tj. "downloadaš" sa primjerice sticka u offline modu

nisam siguran kako bi to išlo, ali ja bih to tako probao riješitii.  

drugi način koji mi pada napamet je skidanje latest .deb paketa sa službene stranice na nekoj drugoj mašini i reinstalacija na mašini sa elementaryem, tako bi riješio problem update-a. (na neki način)

17 godina
neaktivan

malo sam se igrao sa stripes wallpaperom ivana čukića kojeg sam prvo vidio na opensuseu s gušterom i oduševio me. prilagodio sam ga linux mintu. ovdje možete skinuti (1440x900)

Bitno je samo jedno, a to su dvije stvari: red, rad i disciplina!

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ovako. Večinu programa koje instaliram su u Ubuntu Software Centru. A šta ako neki program nije? Šta onda? Kad skidam fajlove za Ubuntu,to bude imefajla.deb (mislim da je na kraju deb)..ok,naviko sam na start,next,next,finish instaliranje,ali mene zanima kako ovo instalirati? Šta treba? Pretpostavljam preko terminala...i da,kad skinem imefajla.tar.gz kako i to instlirati? jel se to raspakira? htio bih naučiti,kao i naučiti više komandi za terminal da se lakše snalazim itd....možda imam 13 godina,ali meni je Linux jako zanimljiv a pogotovo terminal...zato molim vas da mi objasnite,da naučim..hvala =)

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice