Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.527.644
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
ivan262 kaže...
ibazulic kaže...

prije svega, ne vidim gdje ti vidis da imas 4 manje particije. prema ovom zapisu koji je ovdje, imas 3 particije (/dev/sdc ne brojim jer je to vjerojatno USB, sudeci po velicini). /dev/sda1 ti je taj tvoj SFS, odnosno HPova particija, kak se to montira unutar linuxa fakat ne znam. koliko vidim na Googleu, SFS particije su u stvari dinamicki diskovi, dok je particija tipa NTFS. tak da bi ja probao s tim prvo. /dev/sdb1 ima 2. particije od kojih su obje NTFS i s njima mozes radit sto te volja. prema broju, obje su izgleda primarne. ono sto bi ja napravio jest prvo u BIOSu promijenio poredak hardova, tak da mi je ovaj 80 GB hard prvi. nakon toga dignuo bi live cd od ubuntua i instalirao ubuntu na taj 80 GB hard (s tim da ti sam mozes odrediti velicine particija, nekakva normala ti je 200 MB za boot particiju, recimo 20 GB za root i ostatak za home). nakon instalacije pokusao bi mountat taj SFS disk na sljedeci nacin, iz terminala:

$ sudo su -

$ mkdir /media/SFS

$ mount -type ntfs-3g /dev/sdx /media/SFS -v

gdje je /dev/sdx oznaka SFS particije (tocnu oznaku mozes dobit ponovnim izvrsavanjem fdisk -l naredbe, samo potrazis entry koji ima SFS u sebi). uz malo srece, sve bi trebalo funkcionirat normalno. u slucaju da se disk normalno mounta, istu ovu stvar mozes dodat u /etc/fstab da se montiranje diska obavlja odmah po boot procesu. stvar bi trebala otprilike izgledat ovako:

#
# /etc/fstab: static file system information
#
# <file system>        <dir>         <type>    <options>          <dump> <pass>

/dev/sdx               /media/SFS    ntfs-3g   defaults             0       0

gdje je opet /dev/sdx oznaka SFS particije.

Ako sam dobro razumio, da instaliram   linux i onda na u terminal upisem prvu naredbu sve od jednom ili svaku zaebno po stisku na enter, potom ponovno copy paste ponovno ne terminal drugu naredbu.

Ovo zutim markerom, svaki put kada sam pokusao napraviti particije uvjek mi izbaci da ima korijenski problem [nemogu se tocno sjetiti kako je posalo].{#}

Dali bi pomoglo kada bi nanovo instalirao windows i isbrisao particije pa od ovih 4 praznih napravio 1, pa da   ima samo 2 particije{#}

Hvala sto mi pomazete {#}

pri instalaciji Ubuntu koristi GParted za slaganje particija. ja osobno vise volim konzolni tip, pa koristim linuxov fdisk ali GParted je odlican za ovo sto tebi treba. dakle, pri instalaciji Ubuntua na ovaj hard od 80 GB, kad dodjes do mjesta gdje treba izabrati instalacijsku particiju, ti odaberes manual configuration. otvorit ce ti se GParted i s njim prvo obrises sve particije sa tog 80 GB diska (pazi da se ne zeznes). kreiras jednu ext2 particiju od 200 MB i stavis da se montira kao /boot (mount point /boot). onda kreiras jednu 20 GB ext4 particiju i stavis da se montira kao root particija (mount point /). na kraju od ostalog prostora kreiras home particiju i odaberes da se montira kao /home. kad to napravis, prebacis se na drugi disk od 640 GB i za njegovu particiju samo odaberes mount point (recimo /media/SFS). PAZNJA: ne radis nista drugo osim toga sa tom particijom! nakon toga spremis novu particijsku tablicu na disk i nastavis instalaciju Ubuntua. Ubuntu ce sam prepoznati gdje se mora instalirati, koje particije su mu dostupne i nece napraviti nista mimo toga.

sto se tice ove 3 naredbe, to je samo za test da li mozes upoce montirati tu particiju kao NTFS. naravno, iza svake naredbe slijedi enter. ovo u /etc/fstab sto sam dodao kao mogucnost ne moras upisivati ako si, kao sto sam naveo maloprije, pri instalaciji Ubuntua odredio koji je mount point te particije. Ubuntu ce sam, sukladno s tim sto si napisao, dodati podatke u fstab datoteku.

opet, ne razumijem kako ti vidis 4 particije. imas 3 particije u svom sustavu, jednu na hardu od 640 GB (SFS) i dvije na hardu od 80 GB (dvije NTFS particije).

nema na cemu, tu smo da pomognemo :-)

15 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...

Svaki put kad vidim ovo naživciram se zašto se ne uloži malo vremena, novaca i truda pa se porta recimo Steam na Linux.

Imaju neadekvatnu inteligenciju da se toga sjete.Stvarno ne želim ih vrijeđati,ali samo zato što većina igara nije za Linux ne znači da se i steam mora pravit englezom,nego bi trebali stavit podršku za Linux da mogu prodavati barem one igre koje podržavaju Linux.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Sredinom prošle godine proširila se vijest da se radi na portu Source enginea i nativnom Steam klijentu za Linux (pokazani su i screenshotovi); budući da su radili OS X portove ubačeno je nešto koda za Linux, ali je stvarnost ta da je Gabe Newell izjavio da ne rade na verziji za Linux, iako bi voljeli raditi na njoj, ali kada pogledaju da bi to vrijeme mogli potrošiti da poboljšaju verzije za OS X ili Windowse... - zaključak je jasan: između redaka se može pročitati da smatra da nema zarade na Linux verziji. Neki su komentirali da je problem u nedostatku ljudi za razvoj, ali uzmemo li u obzir koliko Steam zarađuje, nekoliko developera koji će portati Steam na Linux ne bi trebao biti veliki izdatak.

Sa druge strane, Desura radi na Linux klijentu, a tu je i tek otvoreni Gameolith, store isključivo za Linux igre - možda povuku i Steam da napravi Linux klijent.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put pet 5.8.2011 21:19 (hrx).

1 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

I rijeđe se nalaze piratske verzije igara za Linux.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...
(...)

Kao primjer navodim taj Humble Indie Bungle (...) Utoliko smatram da bi Steam za Linux bio pun pogodak i da bi zarada po korisniku bila mnogo veća nego na OS X-u i Windowsima...

Bundle, Humble Indie Bundle - imam 1, 2 i 3, dok Frozenbyte nisam uzeo budući da već imam Trine, a ostale igre me nisu zanimale. Prvi sam propustio, za drugi sam dao $25 i dodao još $5 kada su ubacili prvi nakon tjedan dana (WoG i Gish sam imao otprije), za treći sam dao $20 (ima meni nešto manje privlačne igre) - sve pripisano Linuxu.

Zarada po korisniku ne bi bila veća, zato što Steam određuje cijenu, a ne korisnik - uvedu li princip HIB-a (plati koliko želiš), onda bi vjerojatno bila veća. Steam za Linux bi svakako bio pun pogodak, ali izgleda da u Valveu smatraju da im se ne isplati razvoj klijenta i potpora.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Po mojem mišljenju, nisam siguran da bi bilo tako - ipak treba uračunati znatno veću ponudu igara (indie, mainstream i AAA naslova) na Windows platformi, s kojom se Linux ne može mjeriti, a tako će (nažalost) biti i u doglednoj budućnosti.

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Baš se mislim da ako bi neki veci izdavaci krenuli izdavati igre i za linux, isti bi dozivio ogroman rast popularnosti.

Nebi bilo dugo i morali bi se zamarati s istim problemima kao windows useri. Virusi, antivirusi, malware, itd.

Tako da iskreno osobno nebi podrzavao vece sirenje gaminga osim mozda indie igara na linux i na neki nacin smo

sigurni da se to nece dogoditi u dogledno vrijeme jer je M$ uspio svoj zatvoreni Direct3D (DirectX) nametnuti kao defacto

standard graficki API za razvoj igara unatoc tome sto je OpenGL objektivno mocniji a uz to jos kako ime kaze otvoren.

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.
Poruka je uređivana zadnji put pet 5.8.2011 23:36 (drnde).

3 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Za KDE-ljupce:

https://launchpad.net/~neon/+archive/ppa

Dakle , PPA sa dnevnim KDE buildovima iz master git-a

Paketi naprave novu sesiju (Project Neon) , instaliraju se u /opt , i ne zagađuju postojeći profil - KDE_HOME je ~/.project-neon/ , tak da se nesmetano može koristiti uz glavnu instalaciju. Jako korisno za prijavljivanje bugova , pošto dolazi i sa .dbg paketima.

Ima već dosta promjena od 4.7 - naročito u dolphinu. Dodane su nove animacije , highlighting , puuuno se brže učitavaju veliki direktoriji , i generiraju thumbnail sličice , ali nažalost, trenutno selektiranje fileova/direktorija ne radi :( .  

Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Može li se kako Limbo naterati da radi na Linuxu? Wine?!

Is it weird that this gave me an orgasm?

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Pogledaj na wineovim stranicama.

Tamo ti sve piše o funkcionalnosti s wineom.

http://adf.ly/29wTl --- vaš klik čini čuda
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ok,molio bih preporuku,koju distribuciju uzeti za PIII(dvoprocesorsko računalo sa procesorima od 0.7 ghz) 1Gb ram-a,160Gb hdd-a i grafičkom iz serije ati radeon 9xxx.

Volio bih da ta distribucija bude sa Xfce sučeljem.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Mint XFCE.
Neaktivan.
15 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...
g12356 kaže...

Ok,molio bih preporuku,koju distribuciju uzeti za PIII(dvoprocesorsko računalo sa procesorima od 0.7 ghz) 1Gb ram-a,160Gb hdd-a i grafičkom iz serije ati radeon 9xxx.

Volio bih da ta distribucija bude sa Xfce sučeljem.

Xubuntu/Lubuntu.

Nadao sam se nečemu šta nije varijacija na ubuntu(kao ni mint koji je varijacija ubuntua).A i slobodno recite neku stariju verziju jer želim da mi ide tečno.To bum dual bootal sa xp-om.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Imam jedno pitanje.Imam ubuntu novija verzija ali me zanima dali ima neki program kao teamwiever slično tome da radi u ubuntu?

http://slikaricaliky.weebly.com/

0 0 hvala 0
15 godina
M_dipl. kaže...
TonyM kaže...

Imam jedno pitanje.Imam ubuntu novija verzija ali me zanima dali ima neki program kao teamwiever slično tome da radi u ubuntu?

Ima. TeamViewer. :)

Znam skinem ovaj teamviver ubuntu 32 bit ali neče da radi otvori se onaj prozor od instaliranja i kaže da nema toga programa.HM

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
TonyM kaže...
M_dipl. kaže...
TonyM kaže...

Ima. TeamViewer. :)

Znam skinem ovaj teamviver ubuntu 32 bit ali neče da radi otvori se onaj prozor od instaliranja i kaže da nema toga programa.HM

Moras imati Wine da bi mogao koristiti/instalirati teamviewer, takode vidi da li je file postavljen da bude "executable".

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.
16 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...
DragonShit kaže...

Može li se kako Limbo naterati da radi na Linuxu? Wine?!

Može preko Winea sigurno, radi se o jednostavnoj maloj igri, takve u pravilu rade sa Wineom.

Nisam ga uspio pokrenuti. Raspakirao sam Limbo na Windowsu i kopirao tu mapu od 93 MB na Linux. Trebam li možda instalirati DirectX preko Winea?

Is it weird that this gave me an orgasm?
Poruka je uređivana zadnji put ned 7.8.2011 0:57 (DragonShit).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

da!

ako nakon toga ne uspije, probaj napravit 32-bitni wine prefix

Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Imam problem pri samom updateu te instalaciji novog sadrzaja, naime, pojavljuje mi se ova poruka pri svakom pokusaju neke instalacije :

The installation or removal of a software package failed.

Nakon toga pojavljuje mi se opcija Repair koja takoder ne zeli raditi! Kako to srediti?

EDIT:
Nakon pokusaja Updatea sustava pojavljuje se sljedeca poruka:

Check if you are using third party repositories. If so disable them, since they are a common source of problems.
Furthermore run the following command in a Terminal: apt-get install -f

P: Koliko programera treba da se promjeni žarulja? O: Nijedan - to je čisto hardverski posao:
Poruka je uređivana zadnji put ned 7.8.2011 13:08 (Bazen21).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ja sam se odlučio za salix OS...Šta mi o njemu možete reći?Nekako mi se čini najoptimalnijim.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Bazen21 kaže...

Check if you are using third party repositories. If so disable them, since they are a common source of problems.

Sve piše

16 godina
neaktivan
Bazen21 kaže...

Imam problem pri samom updateu te instalaciji novog sadrzaja, naime, pojavljuje mi se ova poruka pri svakom pokusaju neke instalacije :

The installation or removal of a software package failed.

Nakon toga pojavljuje mi se opcija Repair koja takoder ne zeli raditi! Kako to srediti?

EDIT:
Nakon pokusaja Updatea sustava pojavljuje se sljedeca poruka:

Čitaj kaj ti piše :)  sudo apt-get install -f

17 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...

Svaki put kad vidim ovo naživciram se zašto se ne uloži malo vremena, novaca i truda pa se porta recimo Steam na Linux.

canonical nešto pokušava http://www.thevarguy.com/2011/08/04/canonical-expands-partnerships-with-game-developers/

Većinu novca sam prokartao, prokurvao i propio. Ostatak sam potrošio bezveze - George Best

0 0 hvala 3
14 godina
protjeran

Napokon nešto korisno našao.

Mogu imati multiple desktop-e, i to sa drugačijim folderima, fileovima, launcherima i wallpaperima. Vrlo korisno. Plus workspace-i po svakom desktop-u.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Mogu imati multiple desktop-e, i to sa drugačijim folderima, fileovima, launcherima i wallpaperima. Vrlo korisno. Plus workspace-i po svakom desktop-u.

Enlightenment?

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
15 godina

Jedno pitanje na jednom kompjuteru imam Linux Mint helena 8 a problem je s zvukom nikako neče da proradi.Podigao sam one mastere u alsamixer ali ništa.Ako netko zna kako to riješiti inače sve ok radi.

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...
Bypass kaže...

Enlightenment?

A ne.. ništa compizasto. Čisti gnome 2.32 na ubuntu-u 0 desktop efekta ;)

Predobro je.

Ako je netko zainteresiran, napravim .deb file za to.

17 godina
neaktivan
Bypass kaže...

A ne.. ništa compizasto. Čisti gnome 2.32 na ubuntu-u 0 desktop efekta ;)

Predobro je.

Ako je netko zainteresiran, napravim .deb file za to.

Aha, ja mislio Enlightenment, jer E17 to sve može. Aj, ak ti se da, spakiraj to. ;)

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
14 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...

Aha, ja mislio Enlightenment, jer E17 to sve može. Aj, ak ti se da, spakiraj to. ;)

No frks. Neće biti kao gnome applet, ali ćeš moći dodati launchere u panel pod normalno.

primjerice kako ja imam:

14 godina
protjeran

Download :

http://ubuntuone.com/p/196H/

Napomena: trebate imati 4 workspace. Ne trebate imati sam applet na panelu nego samo 4 workspace-a. Ovo vrijedi samo ako ste mjenjali broj workspace-a, ako niste onda zanemarite napomenu.

Edit: desktopi se nalaze u accessories. Možete ih staviti u panel kroz add to panel - application launcher - accessories - Desktop1-4

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.8.2011 15:43 (Bypass).

0 0 hvala 3
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice