prije svega, ne vidim gdje ti vidis da imas 4 manje particije. prema ovom zapisu koji je ovdje, imas 3 particije (/dev/sdc ne brojim jer je to vjerojatno USB, sudeci po velicini). /dev/sda1 ti je taj tvoj SFS, odnosno HPova particija, kak se to montira unutar linuxa fakat ne znam. koliko vidim na Googleu, SFS particije su u stvari dinamicki diskovi, dok je particija tipa NTFS. tak da bi ja probao s tim prvo. /dev/sdb1 ima 2. particije od kojih su obje NTFS i s njima mozes radit sto te volja. prema broju, obje su izgleda primarne. ono sto bi ja napravio jest prvo u BIOSu promijenio poredak hardova, tak da mi je ovaj 80 GB hard prvi. nakon toga dignuo bi live cd od ubuntua i instalirao ubuntu na taj 80 GB hard (s tim da ti sam mozes odrediti velicine particija, nekakva normala ti je 200 MB za boot particiju, recimo 20 GB za root i ostatak za home). nakon instalacije pokusao bi mountat taj SFS disk na sljedeci nacin, iz terminala:
$ sudo su -
$ mkdir /media/SFS
$ mount -type ntfs-3g /dev/sdx /media/SFS -v
gdje je /dev/sdx oznaka SFS particije (tocnu oznaku mozes dobit ponovnim izvrsavanjem fdisk -l naredbe, samo potrazis entry koji ima SFS u sebi). uz malo srece, sve bi trebalo funkcionirat normalno. u slucaju da se disk normalno mounta, istu ovu stvar mozes dodat u /etc/fstab da se montiranje diska obavlja odmah po boot procesu. stvar bi trebala otprilike izgledat ovako:
#
# /etc/fstab: static file system information
#
# <file system> <dir> <type> <options> <dump> <pass>
/dev/sdx /media/SFS ntfs-3g defaults 0 0
gdje je opet /dev/sdx oznaka SFS particije.
Ako sam dobro razumio, da instaliram linux i onda na u terminal upisem prvu naredbu sve od jednom ili svaku zaebno po stisku na enter, potom ponovno copy paste ponovno ne terminal drugu naredbu.
Ovo zutim markerom, svaki put kada sam pokusao napraviti particije uvjek mi izbaci da ima korijenski problem [nemogu se tocno sjetiti kako je posalo].
Dali bi pomoglo kada bi nanovo instalirao windows i isbrisao particije pa od ovih 4 praznih napravio 1, pa da ima samo 2 particije
Hvala sto mi pomazete
pri instalaciji Ubuntu koristi GParted za slaganje particija. ja osobno vise volim konzolni tip, pa koristim linuxov fdisk ali GParted je odlican za ovo sto tebi treba. dakle, pri instalaciji Ubuntua na ovaj hard od 80 GB, kad dodjes do mjesta gdje treba izabrati instalacijsku particiju, ti odaberes manual configuration. otvorit ce ti se GParted i s njim prvo obrises sve particije sa tog 80 GB diska (pazi da se ne zeznes). kreiras jednu ext2 particiju od 200 MB i stavis da se montira kao /boot (mount point /boot). onda kreiras jednu 20 GB ext4 particiju i stavis da se montira kao root particija (mount point /). na kraju od ostalog prostora kreiras home particiju i odaberes da se montira kao /home. kad to napravis, prebacis se na drugi disk od 640 GB i za njegovu particiju samo odaberes mount point (recimo /media/SFS). PAZNJA: ne radis nista drugo osim toga sa tom particijom! nakon toga spremis novu particijsku tablicu na disk i nastavis instalaciju Ubuntua. Ubuntu ce sam prepoznati gdje se mora instalirati, koje particije su mu dostupne i nece napraviti nista mimo toga.
sto se tice ove 3 naredbe, to je samo za test da li mozes upoce montirati tu particiju kao NTFS. naravno, iza svake naredbe slijedi enter. ovo u /etc/fstab sto sam dodao kao mogucnost ne moras upisivati ako si, kao sto sam naveo maloprije, pri instalaciji Ubuntua odredio koji je mount point te particije. Ubuntu ce sam, sukladno s tim sto si napisao, dodati podatke u fstab datoteku.
opet, ne razumijem kako ti vidis 4 particije. imas 3 particije u svom sustavu, jednu na hardu od 640 GB (SFS) i dvije na hardu od 80 GB (dvije NTFS particije).
nema na cemu, tu smo da pomognemo :-)